Gönderen Konu: barut miktarı  (Okunma sayısı 10680 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
barut miktarı
« : 16 Nisan 2014, 20:24:16 »
  :)
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 19:28:45 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
Ynt: barut miktarı
« Yanıtla #1 : 16 Nisan 2014, 21:01:49 »
Ben her zaman avcıyı ve tüfeği yormayacak mühimmat taraftarıyım. domuza sıkılan mesafelerde 50 m/s lik bir değişimin çokda fark etmez bence ama avcıda 1-1.5 gr barut çok şey değiştirir :D
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #2 : 17 Nisan 2014, 01:35:20 »
O hızlı yanarut an amerikan barut hocam. Bizim 1.60 gr barut 71 namlu ucuna kadar anca yanarken 3 gram remington barutu 48 namlu ucuna kadar yanmış oluyor. Hacmide küçüktür onun değişik bir barut. 3 grama yakın olmasına karşın fişekte yer işgal etmez. yoğunluğu fazla. Kurşunuda farklıdır remingtonun presle yapılır. Suya at suda bile ezilir.
Abi sanki çok büyük teknoloji bizimkiler neden yapmazlar böyle şeyleri bilmem. Keyfi atacaksan atma ustam yorma tüfeğinide cebinide. Domuz avı için ama tavsiye ederim.
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 17 Nisan 2014, 19:11:23 »
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 19:28:57 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2014, 19:16:47 »
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 20:29:26 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 17 Nisan 2014, 19:35:24 »
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 19:29:10 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #6 : 18 Nisan 2014, 22:16:24 »
Hakkaten geçmiş olsun Hüseyin Bey. Tüfeği yapan adamın o fişeğin kutusunun resmini bile gördüğünü sanmam. At demekle olmuyor.

Bu fişekteki barutun resmini koyabilirseniz neden onu kullandıklarını anlayabiliriz belki. Yahut tarif edebiliyorsanız..
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 19 Nisan 2014, 22:33:55 »
her barutun özgül ağırlığı farklıdır....karabarut da çok ağırdır...imal edildiği malzeme özelliği itibari ile böyle bir ağırlık olabilir...her barutu kendi grubu içerisinde gramaj ile değerlendirebiliriz....mke barutu ile tecna barutunu aynı gramda kullanamayız örneğin..
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Alper ALTUNCUOĞLU

• *
« Yanıtla #8 : 19 Nisan 2014, 23:34:32 »
POLAT ustam bu barut olayında aynı dahi olsalar ebat farklılıklarında eğer ufaksa hızlı yanmada söz konusu değilmi yani mesela WİNCHESTER budra barut diye bir deyim kullanıyor yanılıyormuyum aydınlatırmısınız

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 20 Nisan 2014, 18:35:26 »
hızlı yanmanın ebatla ilgisi yok...hızlı yanan barut imal olduğu malzeme ve patlatıldığı kapsül ile alakalıdır...barut çeşitliliği hız / basınç / etki verimlilik arayışından çıkmıştır.
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Ramazan HAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 22 Nisan 2014, 18:17:56 »
bilgi ve paylaşımlarınız için teşekürler
Ramazan HAK  1971  ARH+  Muğla

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 07 Eylül 2014, 17:55:26 »
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 19:29:27 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Caner COŞAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 07 Eylül 2014, 18:11:45 »
magnum tek kurşunların her tüfekte atılmaması taraftarıyım max 31 gr ve 1050 barı geçmiyorum  300 -500 liralık tüfekte allah muhavaza her sey olabilir ben şunada katılımıyorum benim tüfeğim fişek seçmez yabancı markada olsa illaki her tüfeğin yerli yada yabancı sevdiği bir fişek markası vardır  remigton b&p federal oldukça sert dolum  ve güçlü kursunlar her tüfekte atmamak lazim Amerikan fişekleri daha ağır gibi geldi bana
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2014, 18:14:26 Gönderen: Caner COŞAN »
1985
BURSA

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #13 : 07 Eylül 2014, 22:53:55 »
Buna benzer görünüşte Alliant, Hodgdon barutları var. Alliant'ınkilerden isminde DOT olanların (green-dot, red-dot, blue-dot) nisbeten ayırd edilmesi kolay. Üçü de böyle siyah renk ama seyrek şekilde yeşil, kırmızı yahut mavi tanecikler teşhis etmeyi kolaylaştırıyor. Buna rağmen tıpkı bu tarzda ama seyrek tanecikleri daha farklı renkte olanlar da rastladım.

Bir yerlerden çeşitli barutların renk ve özellikleriyle ilgili bilgi bulmuştum. Yerini hatırlarsam buralara eklerim, inşallah.

Yukarıdaki barutun 25 g için çok daha yavaş bir tür barut olduğuna eminim. O yüzden bol kepçe koymuşlar zaten. Elimizde basınç ölçme, hız ölçme imkanı olsa biz de benzer bir şeyler yapardık.

http://www.shootingsoftware.com/pressure.htm

500 vahşi amerikan doları :)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 08 Eylül 2014, 10:29:38 »
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 19:29:39 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #15 : 08 Eylül 2014, 16:13:00 »
POLAT ustam bu barut olayında aynı dahi olsalar ebat farklılıklarında eğer ufaksa hızlı yanmada söz konusu değilmi yani mesela WİNCHESTER budra barut diye bir deyim kullanıyor yanılıyormuyum aydınlatırmısınız

Aynı malzemeden yapılmış aynı cins barut için,
Benim bildiğim kadarı ile barutun yanma hızındaki bir etkende tanecik boyutudur.
Nitroselüloz barutlarda tanecikler en son belli ebatlarda oluşturulup yanma için kenarları grafitlenir.
Siz tanecik boyutunu ne kadar küçültüp kenarlarını grafitleyebilirseniz. O kadar hızlı yanma elde edersiniz.
Taneciklerin boyutunun ve fiziksel şeklininin (daire, kare, toz....) burada önemi vardır. Bu aynı zamanda
kapsül içinde istiflenmeninde nasıl olacağını belirler.

Misal Karabarut (blackpowder) için konuşursak ıslak çamur şeklinde karabarutu 3 parçaya böldük diyelim
1. parçasını direk kurumaya bırakıp kuruduktan sonra meknik olarak un haline getirdik.
2. parçasını çamuru elekten geçirip kurumaya bırakıp sonra mekanik olarak un haline getirdik.
3. çamuru tülbentten geçirip kurumaya bırakıp sonra mekanik olarak un haline getirdik.

bu 3 baruttan en hızlı yanan 3 sonra 2 en yavaş yanansa 1 olur. yani hamuru çamuru aynı barut olmasına
karşın fiziksel yapı yanma hızını çok değiştirir. Ben başka bir sayfada bir profösörün bununla ilgili deneyini
paylaşmıştım görsel olarakta izleyebilirsiniz. aynısını burada da paylaşayım. çaplarını hoca söylüyor.
ilk 4 dakikayı izlemeniz yeterli olacaktır.

bu işlem birçok patlayıcılarda böyledir. jelleştirilmiş patlayıcılarda jel molekül çapı silikonize edilmiş patlayıcılarda
kürecik çapı gibi. Ancak şu var ki amaç çok hızlı yanan bir barut değil işimizi görecek hızda yanan bir barut
elde etmek. Diyelim remington kurşunun barutunu aldık 1.70 tartıp 32 gram güzel bir sıkı yaptık. 71 namlu
ile attığınız zaman eminim ki tüfeğiniz o fişeği beğenmiyecektir. Çünkü aynı formülasyonlu aynı gramajda
farklı tanecik boyutunda 2 barutun yanmadaki çıkardığı gaz miktarı aynıdır. tapa ve ilerisini itikleyende bu gazdır.

tabi ben burada baruttan bahsettim işin birde kapsül boyutu var. barutunuza göre kapsülünüzüde iyi seçmelisiniz.
kapsülde aynı malzeme sözkonusu olmadığı için yani aynı formülasyonla yavaş ateşliyen hızlı ateşliyen kapsül olmaz.
ancak aynı formülasyonla doldurulmuş kapsüllerde uçtaki deliğin çapı kapsülün barutu yakma hızını etkiler.
eski winchester kapsüllerde barut tarafında 4 delik vardır. şimdiki kapsüllerde 1 delik var. bunun çapı bile etliki olur.
bu çok teferruatlı bir iş :) yapılacak işe göre patlayıcıda fünyeside iyi seçilmelidir.

« Son Düzenleme: 08 Eylül 2014, 16:40:11 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #16 : 08 Eylül 2014, 16:23:31 »
volkan bey

ALLIANT  barut kataloguna baktım,,, hepsi aynı gibi geldi..... içerisinde kırmızı,mavi,yeşil tanecikler gözükmüyor...
bar ölçen bir cihazım olsa bu fişegi denerdim,,,, büyük ihtimal 1050 bar üstü fişek oldugu kanısındayım.....

remington fişegi dikkatli inceleyince şu kanıya vardım.....  gereksiz bir fişek....
aynı fiyata federal var.... bence o parayı hak ediyor........

linkini attıgınız cihaz hem bar basıncı ölçüp hem de çıkış hızını ölçüyorsa 500 dolar 1000TL yapar,,,,,,, ilk imkanım oldugunda alırım..... sadece hız ölçer almaya kalksak 600tl gidiyor....  bence mantıklı...
Alliant barutlarda renkli tanecikler çok seyrek. Fotoğraf karesine rastlamamış olabilir. Aşağıdaki linkte Red-Dot nasıl kırmızı tanecik içeriyorsa Green-Dot, Blue-Dot da benzer şekilde...

http://avlakforum.com/forum/av-ve-aticilik-fisekleri-hakkinda-bilgiler/barut-tipleri/msg1229001/#msg1229001

Amerikan magnum ve normal av fişek azami basınç sınırı Avrupa'nınkinden biraz yüksek ama o da 1050 Bar gelmez. Basıncı makul seviyededir ama siz daha iyi biliyorsunuz, deli gibi hızı var. Yine de sırf bu fişek için düşüncem, domuz avı için bu fişek ideal değil. Neye göre? Kütlesi az, sürati gereksiz yükseklikte. Kullanmış olarak iddia etmiyorum, beğenen de var biliyorum. Kullanan (kendine göre) en iyisini bilir.

Linkteki alet hızı ölçmüyormuş Hüseyin Bey. Fakat onu ölçüp bu makineye veri olarak girince basınç grafiklerinde namluyu terk noktasını gösteriyormuş. O noktanın bilinmesi de bazen gerekli. Keşke hız ölçer bütünleşik olsaymış... Hız ölçer 600 lirayı bulmaz sanıyorum. Hesaplıları Chrony F1 modeli. Ona yakın ama çok tercih edilen ProChrono azcık daha pahalıydı. Ne ki, ülkeye sokarken gümrük falan yekünü yükseltiyordur.
1968

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #17 : 08 Eylül 2014, 16:40:10 »

Aynı malzemeden yapılmış aynı cins barut için,
Benim bildiğim kadarı ile barutun yanma hızındaki bir etkende tanecik boyutudur.
Nitroselüloz barutlarda tanecikler en son belli ebatlarda oluşturulup yanma için kenarları grafitlenir.
Siz tanecik boyutunu ne kadar küçültüp kenarlarını grafitleyebilirseniz. O kadar hızlı yanma elde edersiniz.
Taneciklerin boyutunun ve fiziksel şeklininin (daire, kare, toz....) burada önemi vardır. Bu aynı zamanda
kapsül içinde istiflenmeninde nasıl olacağını belirler.

Misal Karabarut (blackpowder) için konuşursak ıslak çamur şeklinde karabarutu 3 parçaya böldük diyelim
1. parçasını direk kurumaya bırakıp kuruduktan sonra meknik olarak un haline getirdik.
2. parçasını çamuru elekten geçirip kurumaya bırakıp sonra mekanik olarak un haline getirdik.
3. çamuru tülbentten geçirip kurumaya bırakıp sonra mekanik olarak un haline getirdik.

bu 3 baruttan en hızlı yanan 3 sonra 2 en yavaş yanansa 1 olur. yani hamuru çamuru aynı barut olmasına
karşın fiziksel yapı yanma hızını çok değiştirir. Ben başka bir sayfada bir profösörün bununla ilgili deneyini
paylaşmıştım görsel olarakta izleyebilirsiniz. aynısını burada da paylaşayım. çaplarını hoca söylüyor.
ilk 4 dakikayı izlemeniz yeterli olacaktır.

bu işlem birçok patlayıcılarda böyledir. jelleştirilmiş patlayıcılarda jel molekül çapı silikonize edilmiş patlayıcılarda
kürecik çapı gibi. Ancak şu var ki amaç çok hızlı yanan bir barut değil işimizi görecek hızda yanan bir barut
elde etmek. Diyelim remington kurşunun barutunu aldık 1.70 tartıp 32 gram güzel bir sıkı yaptık. 71 namlu
ile attığınız zaman eminim ki tüfeğiniz o fişeği beğenmiyecektir. Çünkü aynı formülasyonlu aynı gramajda
farklı tanecik boyutunda 2 barutun yanmadaki çıkardığı gaz miktarı aynıdır. tapa ve ilerisini itikleyende bu gazdır.

tabi ben burada baruttan bahsettim işin birde kapsül boyutu var. barutunuza göre kapsülünüzüde iyi seçmelisiniz.
kapsülde aynı malzeme sözkonusu olmadığı için yani aynı formülasyonla yavaş ateşliyen hızlı ateşliyen kapsül olmaz.
ancak aynı formülasyonla doldurulmuş kapsüllerde uçtaki deliğin çapı kapsülün barutu yakma hızını etkiler.
eski winchester kapsüllerde barut tarafında 4 delik vardır. şimdiki kapsüllerde 1 delik var. bunun çapı bile etliki olur.
bu çok teferruatlı bir iş :)

Doğru. Tanecikler ufalandığında yanma yüzeyi büyür; dolayısıyla yanma hızı artar.
1968

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #18 : 08 Eylül 2014, 16:50:40 »
tabi bütün yanma olaylarının olmazsa olmazı oksijendir. :)
yanma yanma hız ölçüsünde  oksijeni anında bulabilmelidir.
bulamazsa yanmamış patlayıcı parçaları sağda solda bulunur.

fişek doldururken de fişeği çok sıkmak az sıkmak bile barut arasındaki
oksijeni etkiler. barutunuzun yanma hızına göre ne çok gevşek bırakmak iyidir
nede çok sıkıp oksijene yer bırakmamak iyidir. çünkü yeterli oksijen olmadan isterseniz
100 kilo patlayıcınız olsun o oksijeni kadar yanacaktır. tapanın bile patlama sırasında
baruta yeteri oksijeni vermede fonksiyonu vardır.
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2014, 16:51:50 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #19 : 08 Eylül 2014, 17:11:49 »
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 19:29:53 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
« Yanıtla #20 : 08 Eylül 2014, 18:49:08 »
tabi bütün yanma olaylarının olmazsa olmazı oksijendir. :)
yanma yanma hız ölçüsünde  oksijeni anında bulabilmelidir.
bulamazsa yanmamış patlayıcı parçaları sağda solda bulunur.

fişek doldururken de fişeği çok sıkmak az sıkmak bile barut arasındaki
oksijeni etkiler. barutunuzun yanma hızına göre ne çok gevşek bırakmak iyidir
nede çok sıkıp oksijene yer bırakmamak iyidir. çünkü yeterli oksijen olmadan isterseniz
100 kilo patlayıcınız olsun o oksijeni kadar yanacaktır. tapanın bile patlama sırasında
baruta yeteri oksijeni vermede fonksiyonu vardır.
12ga da namlu içi ve fişek yatağı,fişek kovanı daha geniş olduğundan yanmanın  daha iyi olacağını   ve akabinde daha fazla
enerji oluşucağını  diyebilirmiyiz
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
« Yanıtla #21 : 08 Eylül 2014, 18:59:00 »
Buna benzer görünüşte Alliant, Hodgdon barutları var. Alliant'ınkilerden isminde DOT olanların (green-dot, red-dot, blue-dot) nisbeten ayırd edilmesi kolay. Üçü de böyle siyah renk ama seyrek şekilde yeşil, kırmızı yahut mavi tanecikler teşhis etmeyi kolaylaştırıyor. Buna rağmen tıpkı bu tarzda ama seyrek tanecikleri daha farklı renkte olanlar da rastladım.

Bir yerlerden çeşitli barutların renk ve özellikleriyle ilgili bilgi bulmuştum. Yerini hatırlarsam buralara eklerim, inşallah.

Yukarıdaki barutun 25 g için çok daha yavaş bir tür barut olduğuna eminim. O yüzden bol kepçe koymuşlar zaten. Elimizde basınç ölçme, hız ölçme imkanı olsa biz de benzer bir şeyler yapardık.

500 vahşi amerikan doları :)
Bu ilk hız radarının bir benzeri ege üniversitesinde var . Yeni zırh teknolojileri üzerinde arge yapıyolar.
istiyenin bir yüzü kara ..Vahşi amarikan dolarından daha iyidir. :)
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #22 : 08 Eylül 2014, 21:26:30 »
12ga da namlu içi ve fişek yatağı,fişek kovanı daha geniş olduğundan yanmanın  daha iyi olacağını   ve akabinde daha fazla
enerji oluşucağını  diyebilirmiyiz

hocam benim kanımca diyemeyiz.
12 ga nın barut miktarı fazla ihtiyaç duyduğu oksijende
misal 28 ga nın barutu az ihtiyaç duyduğu oksijende.

fişek içindeki boşluklar barutun ihtiyacı oksijene orantılı olarak aşşa yukarı aynıdır bence.

birde mantıken bakarsak 12 ga ve 28 ga nın tamam kovanları arasında fark var ama kapsülleri aynı. 28 ga nın kapsülü küçük değil.
bence bütün değişkenleri orantılı veya aynı tutsak dahi. 28 ga da kapsül barutu 12 ga dan daha hızlı yakacaktır.
yanlışmı düşündüm bilmiyorum ama kafama bu daha çok yatıyor.

mesela 36 kalibre için genelde 0.70 barut 12 gram saçma kullanılır. bunu 12 kalibreye orantılarsak
1.90 baruta ve 32 gram saçmaya tekabul ederki 1.90 barut 32 gram için çok yüksek. kafam karıştı :)
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2014, 21:40:14 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #23 : 08 Eylül 2014, 22:21:41 »
Bu ilk hız radarının bir benzeri ege üniversitesinde var . Yeni zırh teknolojileri üzerinde arge yapıyolar.
istiyenin bir yüzü kara ..Vahşi amarikan dolarından daha iyidir. :)
Üniversitedekiler zenci olabilir mi acaba :) Vermezler onu. Vahşi dolar mecburi istikamet. Bir de basıncı ölçebilecek bir şey de çok gerekli. Bana gerekli değil ama misal yüksek basınçlı fişeklerle uğraşanlara gerekli bence.

not: Dumanlı ve dumansız barutlar yanma için gereken oksijeni kimyasal dönüşüm sayesinde kendileri sağlıyor diye biliyorum.

------------------------------
Alıntı: http://tr.wikipedia.org/wiki/Karabarut

Karabarut:

reaksiyon için oksijen sağlayan bir nitrat, genellikle potasyum nitrat (KNO3);
    reaksiyon için karbon ve yakıt sağlayan odun kömürü, basit olarak karbon (C);
    yakıt görevi gören ve aynı zamanda, karışımın tutuşması için gerekli sıcaklığı düşüren, dolayısıyla bozunma hızını arttıran kükürt (S),

kimyasallarının taneli bir karışımıdır.
------------

Alıntı: http://en.wikipedia.org/wiki/Smokeless_powder    (Dumansız barut için)

Nitrocellulose contains insufficient oxygen to completely oxidize its carbon and hydrogen. The oxygen deficit is increased by addition of graphite and organic stabilizers. Products of combustion within the gun barrel include flammable gasses like hydrogen and carbon monoxide. At high temperature, these flammable gasses will ignite when turbulently mixed with atmospheric oxygen beyond the muzzle of the gun. During night engagements the flash produced by ignition can reveal the location of the gun to enemy forces[51] and cause temporary night-blindness among the gun crew by photo-bleaching visual purple.[52]

---------------------
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2014, 22:30:33 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #24 : 08 Eylül 2014, 23:24:48 »
potasyum nitrat burada oksitleyici tamam ama tamamıyla yanmayı
içinde barındırmıyor. Eğer öyle olsaydı aynı şiddetli patlama
havasız vakumlu ortamda da olmalıydı. yada barutun ıslanması yada
kuru olması reaksiyonu etkilemezdi.

10 KNO3 + 3 S + 8 C → 2 K2CO3 + 3 K2SO4 + 6 CO2 + 5 N2

bence tabi hava oksijeni olmadan potasyumnitrat karbonu yakamaz yada oksitleyemez.
zaten reaksiyonda 2 karbon potasyumkarbonat yapısına girerken geri kalan
karbondioksit gazı şeklinde. azot gazı kararlı halde potasyumsülfat keza
öyle aslında burada oksijeni çekip dışarı oksijen verme gibi bir olay söz konusu
gibi duruyor.yani reaksiyon ilk oksijeni havadan sağlarken reaksiyon sonu aynı oksijen
dışarı çıkmış oluyor.
burada kapsülden sonra fünye asıl kömürden gelen karbon ve kükürt
sonuç aslında yanma diyoruz ama dar mekan içinde infilak şeklinde oluyor.
potasyumnitrat zaten içinde oksijen barındırmasa kükürtdioksit te açığa çıkardı.

yani hava oksijeni ile karbon yanmaya başlamadan bu reaksiyon oluşmaz.
ve ağırlıkça karbon miktarı fazla görünmesede hacimce hiç küçümsenmeyecek kadar
fazla bir karbon miktarı vardır.

« Son Düzenleme: 08 Eylül 2014, 23:52:17 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa