POLAT ustam bu barut olayında aynı dahi olsalar ebat farklılıklarında eğer ufaksa hızlı yanmada söz konusu değilmi yani mesela WİNCHESTER budra barut diye bir deyim kullanıyor yanılıyormuyum aydınlatırmısınız
Aynı malzemeden yapılmış aynı cins barut için,
Benim bildiğim kadarı ile barutun yanma hızındaki bir etkende tanecik boyutudur.
Nitroselüloz barutlarda tanecikler en son belli ebatlarda oluşturulup yanma için kenarları grafitlenir.
Siz tanecik boyutunu ne kadar küçültüp kenarlarını grafitleyebilirseniz. O kadar hızlı yanma elde edersiniz.
Taneciklerin boyutunun ve fiziksel şeklininin (daire, kare, toz....) burada önemi vardır. Bu aynı zamanda
kapsül içinde istiflenmeninde nasıl olacağını belirler.
Misal Karabarut (blackpowder) için konuşursak ıslak çamur şeklinde karabarutu 3 parçaya böldük diyelim
1. parçasını direk kurumaya bırakıp kuruduktan sonra meknik olarak un haline getirdik.
2. parçasını çamuru elekten geçirip kurumaya bırakıp sonra mekanik olarak un haline getirdik.
3. çamuru tülbentten geçirip kurumaya bırakıp sonra mekanik olarak un haline getirdik.
bu 3 baruttan en hızlı yanan 3 sonra 2 en yavaş yanansa 1 olur. yani hamuru çamuru aynı barut olmasına
karşın fiziksel yapı yanma hızını çok değiştirir. Ben başka bir sayfada bir profösörün bununla ilgili deneyini
paylaşmıştım görsel olarakta izleyebilirsiniz. aynısını burada da paylaşayım. çaplarını hoca söylüyor.
ilk 4 dakikayı izlemeniz yeterli olacaktır.
bu işlem birçok patlayıcılarda böyledir. jelleştirilmiş patlayıcılarda jel molekül çapı silikonize edilmiş patlayıcılarda
kürecik çapı gibi. Ancak şu var ki amaç çok hızlı yanan bir barut değil işimizi görecek hızda yanan bir barut
elde etmek. Diyelim remington kurşunun barutunu aldık 1.70 tartıp 32 gram güzel bir sıkı yaptık. 71 namlu
ile attığınız zaman eminim ki tüfeğiniz o fişeği beğenmiyecektir. Çünkü aynı formülasyonlu aynı gramajda
farklı tanecik boyutunda 2 barutun yanmadaki çıkardığı gaz miktarı aynıdır. tapa ve ilerisini itikleyende bu gazdır.
tabi ben burada baruttan bahsettim işin birde kapsül boyutu var. barutunuza göre kapsülünüzüde iyi seçmelisiniz.
kapsülde aynı malzeme sözkonusu olmadığı için yani aynı formülasyonla yavaş ateşliyen hızlı ateşliyen kapsül olmaz.
ancak aynı formülasyonla doldurulmuş kapsüllerde uçtaki deliğin çapı kapsülün barutu yakma hızını etkiler.
eski winchester kapsüllerde barut tarafında 4 delik vardır. şimdiki kapsüllerde 1 delik var. bunun çapı bile etliki olur.
bu çok teferruatlı bir iş
yapılacak işe göre patlayıcıda fünyeside iyi seçilmelidir.