vay arkadaş ne tüfekmiş ya.... hakikaten merak ettim senin şu cz yi. huğlunun bildiğimiz 901g excellence modelinin amerika versyonu olan tüfek... gazlı sistem ve dipçik içinden yaylı. türkiyede 901g alanların memnun olanı da var olmayanı da var. ben şahsen almam.. huğlunun dışarıya sattığı tüfekler daha iyi falan diyorlar belki sana iyisi denk gelmiştir. benim tuhafıma giden iki lafının biri cz tüfeğim diyosun... bütün tüfeklere kafa tutuyosun tutturmuşsun 912cz. lafı evirdin çevirdin gramajdan girdin basınçtan çıktın 40 gram dedin şahlandın indin çıktın en sonunda havanı attın ben şöyle hızlı atarım böyle hızlı vururum yok misafir geldi bıldırcına şöyle vurdum 1,5 saniyede 2 kuş 3 kuş vurdum.. birinci kovan yere düşmeden 4 tane daha atıyoruz falan filan.. sen vahşi batının western filmlerinden mi çıkıp geldin ? senin niyetin hava atmak kendini övmek ? ben öyle görüyorum... kusura bakma ama seninki biraz sidik yarıştırmak gibi oluyor. konuya yorum yaparken her defasında kendini ve tüfeğini ön plana çıkarıyorsun. sana göre belki öyle, bi başkasına göre böyle, öbürüne göre de şöyle... kişiye göre değişir. çok hızlı avcıysan yetenekliysen iyi bari mübarek olsun ozaman. sana cz tüfeğinle hızlı atışlar bol ve iyi avlar dilerim. tüfeğinle hep mutlu kal inşallah
Sevgili Emrah bey benim anlattığım her konu sistemlerin çalışmasıyla ilgilidir ve örneklerdir. Bu senin anlattıkların tamamen bana karşı söylemler.
Madem öyle bu yazı senin için sonuna kadar sabırla oku.
Ben burada geri sayfaları oku kinetiktede gaz kaybı var diyen adama neden yok onu anlattım. Yani mantıklı ve makul konuşurum. İnat edip kinetiğin doğrusuna eğri demem.
Otomatik tüfeğin yapılma amacı nedir?
Birden fazla mermi atmak. (Bu teknik olarak tek kırma ile de mümkün at, boşalt doldur at)
Ama aynı zamanda 2. mermi şansı (süperpoze ve çifte) 3. Mermi şansı (3lüler var ama ağır) yerine otomatik tüfek.
Neden 3. mermi gereksinimi ? yaralı kalabilir, vuramayabilirsin veya 3 hedefin olabilir.
İşte buradan da anlıyoruz ki otomatiğin amacı 3 fişek atmaktan daha çok hızlı, seri bir şekilde 3 fişek atmak.
Yani otomatik tüfeğin amacı ne temizlik, ne delicilik, nede mesafedir. Zira her 3 kategoride de ilk sırada yer almaz.
Simdi söyle hangi sistem daha hızlı 3 fişek atabilir?
Sana yetmez devam edeyim.
Her 3. namlunun da aynı kalite ve uzunlukta olması şartıyla ;
Her iki fişekte aynı olursa mesafe ve delicilik konusunda kesinlikle KİNETİK tüfek yani inertia üstün olur. (pozeden deil)
Bunu kabul ediyormuyuz EVET (anla diye büyük yazıyorum)
Kinetik tüfek temizlik istemez bunu kabul ediyormuyuz EVET (pozeden deil)
Kinetik tüfek ağır şartlarda daha başarılımıdır. EVET (kısmen ama sadece av tüfekleri için geçerli) (pozeden deil)
Ama burda bir hata var diyorum. Net açıklayacam lütfen anla artık;
1-Tüfek alınca ömür boyu sıkacağımız fişekleri toptan almıyoruz. yada fişekler standat satılmıyor. Yani amaç aynı fişek değil. (poze aynı fişekle neler yapar)
2-Kinetik tüfek gaz kaybı olmadığı için mesafe ve delicilik tabiki önemli ama bu açık fişeklerle kapatılabilir. (pozeye yaklaşamazsın kinetikle)
3-Kinetik tüfek tezmilik istemez. Ama bizim konumuz temizlik hiç değil.(Süperpoze 15 yıl istemez.) Üstelik yeni sistemler gaz odaları, powerdrive, aktive valf temizlik istemiyor o kadar 300-500-1000 mermi atabiliyorsun. türüne göre
4-Kinetik tüfek ağır şartlarda daha iyi çalışır ama Türkiye'de ağır şart yok (poze en ağırın en ağırını da sever.)
5-Kinetik tüfek kolay bozulmaz parça sayısı az. konumuz bu bile değil (poze yine bozulmaz hatta iğne kırsa diğeri devam eder.)
simdi amacına uygun olmayan şeyler nedeniyle kinetik öndemi ÖNDE
Şimdi buraya kadar işine geldiği için anlarsın. Ama konumuz kesinlike hızlı ve seri atış;
5-Birazcık yüksek barlı mermi atarak gazlı tüfek en az (tepiksiz ve atış konforuyla) senin kinetik mesafesine ve deliciliğine ulaşır. Hemde hiç tepik yemezsin. (gerek yok diyenlere sorarım ördekte 34 gram 700 bar niye kullanıyorsunuz ki 50 gram 1050 bar kullanın? çok mu tepiyor gerek yok demi ) ( Gazlı pozeden de rahat atar yüksek gramajı)
6- birden fazla atış gerekirse gazlı 5-0 önde başlar senden. (poze dahil) (birden fazla atış lazım deilse süperpoze bile deil tek kırma kullanın) Gazlı tüfek atış konforu sayesinde çok basit 5 mermi 1 saniyede hiç zor deil çünki tüfek elinde sopa sallarsın ya onun gibi sallanıyor yani şahlanma yok. hedefi bırakmıyor. (pozeden de üstündür bu konuda)
7-Gazlı tüfek fişek şeçmez. (poze içinde farketmez)
8-Gazlı tüfek bozulsada sorun yok yapılır kinetik bozulursa düzen tutmaz. (poze içinde aynı)
9-gazlı ucuz kinetik pahalı ucuz gazlı da çalışır ama ucuz kinetik asla yaklaşma (pozeden de ucuzdur çünkü tek namlu)
Birden fazla atışı hızlı yapmak için tasarlanmış otomatik tüfek gazlıdır. her yol gazlıya çıkar.
Ama param çok temizlik istemesin, fişek seçsin, 2. fişek lazım değil, tepsin tek kırma olmasın yakışıklı olsun dersen'de kinetiğe çıkar.
Avcı tüfeği pozedir. Ama 3- 4- 5 atış istiyorsan otomatik tüfek gazlıdır. Pozedende üstün olduğu tarafı var. Hızlı ve öfkeli
)
Ama kinetiğin anlattığın hiç bir tarafı pozeden üstün değildir. Bu nedenle gazlı. Bunu anlamak zor mu ?
Konu dışı konuşacaksak gel bütün tüfekleri karşılaştıralım.
(poze, tek kırma, çifte, kinetik, gazlı)
Mermi seçmemek (poze, tek kırma, çifte) (gazlıyı yazmayacam el dolumlarını sevmiyor diye)
Dayanıklılık diyorsan (poze, tek kırma, çifte)
Ağır şartlar dersen (poze, tek kırma, çifte)
Mesafe dersen (poze, tek kırma, çifte)
Delicilik dersen (poze, tek kırma, çifte)
Temizlik (poze, tek kırma, çifte)
Konfor dersen gazlı.
Serilik dersen gazlı.
hangi alanda kinetik gördünüz?
Eski yazılarımı okursan benim 2 tane süperpozemin olduğunu, 1 tanede gazlı tüfeğimin olduğu ayrıca 1 tanede kinetik düşündüğümü anlarsın. Ben aslında pozeciyim. Konu poze deil diye yazmadım.
Elimde 20 cal pozem var. Ne mesafesine, ne deliciliğine, ne temizlik istememesine, nede atış konforuna (ağır yük mermi ihtiyacı yok 30 grama bile gerek kalmıyor.) hiç bir tüfek yetişemez.
Ama 20 cal ciddi atıcıların işidir. Usta atış gerektirir. 12 cal gibi çevir at işine gelmez. Tavsiye etmem sana
Daha çok var yazacak ama anlamazsın.