Yarı otomatik av tüfeklerinde gazlı sistemin ve kinetik sistemin artıları eksileri nelerdir?performans açısından çok fark var mıdır?
Konu bu şekilde açıldı, sorulan soru da öğrenilmek istenen de çok basitti aslında. Ama konu taa nerden nerelere geldi, tartışmalar oldu birsürü şeyler yazıldı çizildi. İbrahim kardeşim, kafan hiç karışmasın. Genel olarak durum şu :
Gazlı sistem az teper, kinetik biraz teper
Gazlı sistem fişek seçmez kinetik nispeten seçer
Gazlıyla desteksiz omuzlamadan fişek atarsın kinetikle atarsan tıkanma yapabilir
Gazlıda gaz kaybından dolayı aynı fişekte kinetiğe göre delicilik bir miktarı daha azdır (%10 civarı)
Gazlı sistem, ani omuzlama gerektiren durumlarda daha konforlu atış yaptırır. kinetikte tam omuzlayamazsan mekanizma 2. fişekte çalışmayabilir
Gazlı sistemle 24-28 gramları rahatça atarsın kinetikte genelde tüfek alışana kadar ilk zamanlar sıkıştırma yapabilir.
Ve özetlersek, parlama avlarında gazlı sistem, geçit avlarında kinetik sistem daha çok tercih edilir.
Ben kendim satın almadım ancak yerli tüfeklerde çeşitli markalardan gazlı ve kinetik tüfekleri meraklı olduğum için çevremdekiler sayesinde inceledim gördüm kullandım Sana şunu kesinlikle söyleyebilirim. İstediğin yerli markalardan biri gazlı biri kinetik olmak üzere özellikle altını çiziyorum
Aynı fişekle aynı mesafeden aynı hedefe atıldığında kinetik tüfeğin deliciliği yani saçmanın tesiri 1 tık daha öndedir. bunun aksini kimse inkar etmez zaten. sırf merakımdan farklı markalardan bizzat denedim 3 tane gazlı 2 tane kinetik tüfekle. sonuç hep aynı. öyle abartılı matematik hesabına da gerek yok çok basit test yaptım 30 metreye aynı pet şişenin farklı yüzlerine atış yapıldı, aynı fişekle gazlıda saçma 1 kademe delip içinde kaldı, kinetikle çift taraflı delip geçti. bu böyle.. her türlü ispata açıktır. o yüzden zaten nispeten uzak avlar ve soğuk havalarda genelde kinetik kullanılır. ama tekrar söylüyorum aynı fişekle aynı şartlarda.. yoksa tüfek sevdiği fişeği bulduğu zaman iş değişir zaten. mesela 32 gr x marka fişek kinetikte daha iyi performans sunarken 32 gr y marka fişek gazlıda daha iyi performans sağlayabilir o ayrı bir mesele.
Mesela Eğer bana tahtalı avında bir adet gazlı bir adet kinetik tüfek verseler, ve sadece yavaşçalar fişek at deseler, kinetikle 34 gram atarım, gazlıya 36 gram atarım. tercihim bu şekilde olur ve olayı dengelerim. ama diğer taraftan kinetikteki 36 gram yafın karşısına belki başka bir marka barut haddi fazla güçlü bir 34 gram çıkartırsan bu olayı tersine çevirebilir.. anlatmak istediğim bu.
malumu ispata gerek yok demişler ; fişek ve mesafe aynı olmak şartıyla, güç ve etkili atışta 1. sırada poze-çifte, 2. sırada kinetik, 3. sırada da gazlı sistem tüfekler gelir... Saygı ve selamlarımla...