Hem gazlı hem kinetik sistem tüfeği olan ve ava kinetik sistemle başlayan birisi olarak her zaman gazlı derim. neden?
Her nekadar gazlı sistemde daha fazla parça olsada arıza yapma ihtimali yüksek deselerde bence olay tam tersi,gazlı sistem istediği kadar arıza versin tamiri basittir, ancak kinetik sistem arıza verdiği zaman bir daha eski düzeni tutuması çok zordur benim eski kinetik tüfeğimde oyle oldu,kinetik sistemin yapılışı,tamiri ayarı oldukça hassastır ve her usta kinetik sistemi tamir edemez,örneğin kinetik sistemde kırılan yıpranan bir parçayı değişseniz bile tüfeğinizde tutuluk yapma,fişek seçme gibi sorunlar yaşanabilir çünkü çok hassas bir sistemdir.
Ayrıca gazlı sisteme göre şahlanma olayı çok fazladır, fişek seçer,serbest atış imkanı yoktur,kötü hava şartına uygun değildir,yine her nekadar gazlı sistem temiz tutulması gereklidir denilsede zorlu hava şartlarına gazlı sistem bana göre daha uygundur,mesela o çok soğuk havalarda kinetik sistem tüfeğimin mekanizmasının donup(mekanizma üzerinde bulunan ıslaklığın hafif sertleşmesi sonucu) tutukluk yaptığına ve mekanizma üzerine bulaşan çamur,toprak vs gibi maddelerin etkisiyle kolayca tutukluk yaptığına şahit oldum.çünkü icra yayı gazlıya göre çok hassas yumuşaktır hafif bir etkenden dolayı mekanizma dengesi bozuluyor,buda tutkluk yapma,fişek patlatmama gibi sorunlar çıkartabbiliyor.
Her nekadar kinetik sistemde parça sayısı az olsada şu bir gerçektirki gazlı sisteme göre çok daha hassas bir sistemdir aşırı soğuklarda sorun çıkartabiliyor,sıcaklarda çok sarsma yapıyor,serbest atış imkanını olmuyor,sıkıntılı av ortamlarında hemen etkileniyor kinetik sistem için ne sıcak olacak,ne soğuk olacak,çamur,toz,toprak olamaycak,tüfeği omzuna çok dengeli alıcaksınız işte böyle bir sistem benim kullandığım kinetik sistemdeki izlenimlerim bu şekilde. farklı marka kinetik sistem tüfeklere görede yanılıyor olabilirim.
Kinetik sistemin gazlıya oranla daha etkili olduğu söyleniyor aynı gram fişekte bu doğru, bunun sebebinide arkadaşlar açıklamış gazlıda fişek gücünün %10 kadar bölümünü mekanizmayı çalıştırmak için kullanıyor olması, bununda çözümü kolay kullandığınız fişek gramını 2-3 gram arttırısanız sıkıntı olmaz mantık bu! mesela ben Hatsan suprememax ile 66 gram fişek kullanıyorum bunun % kaçı mekanizmaya giderse gitsin yine hiçbir kinetik sistemin kullanamayacağı şekilde yüksek gr fişek kullanmış oluyorum ve idda ediyorum bütün kinetiklerdende etkili.
Yarıştırma ve kıyaslamayada hazırım nekadar kinetik tüfeğiniz varsa getirin herkes istediği gramda fişeği atma şartıyla yarıştıralım hangisi etkili bakalım,Çünkü ben avlanırken kimse demiyor şu kadar gr fişek atma mejburiyetin var diye