Gönderen Konu: gazlı mı? kinetik mi?  (Okunma sayısı 85499 defa)

0 Üye ve 10 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İbrahim ÇAKIR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
gazlı mı? kinetik mi?
« : 23 Mart 2014, 00:59:37 »
Yarı otomatik av tüfeklerinde gazlı sistemin ve kinetik sistemin artıları eksileri nelerdir?performans açısından çok fark var mıdır?
1994 BURSA-TAVŞANLI

Çevrimdışı Mert PASTIRMACI

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: gazlı mı? kinetik mi?
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2014, 04:30:09 »
Artılarına ve eksilerine çok hakim olamasamda bu konuyu bende araştırdığımda kinetiklerin daha fazla fişek seçtiğini , gazlılardan daha kolay temizlendiğini ve gazlılardan daha güçlü olduklarını okudum.
1992-İstanbul Yenisahra E-5 Gedik Silah Av Ve Outdoor Mağazası

Çevrimdışı Selman ÇELEBİ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 24 Mart 2014, 08:38:51 »
gazlı
Selman ÇELEBİ
1978 Midyat MARDİN

Çevrimdışı Sinan TANLIKOLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 24 Mart 2014, 08:42:36 »
kinetik sistem tabikide
1985 kütahya
0533 523 8526

Çevrimdışı Selçuk KAYGISIZ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2014, 09:34:16 »
gazlıda sarsılmaz concorde,kinetikte stoeger ikisi de eş değer :)
  • Kral Arms Signatüre I

1984 KIRŞEHİR

Çevrimdışı Gökhan KAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 24 Mart 2014, 13:31:11 »
temizlık derdi olmayn kinetik.
  • REMİNGTON 1187 SPECİAL PURPOSE.(71CM) 51CM FULLY RİFLED.
  • VURSAN 92-A (71-61CM)
  • AVSAN.S.POZE.(76-61) TRAP VE SKEET.
  • İNG.SETTER.
Gökhan KAN
1978-Sakarya-AKYAZI
DEL FABIOMASSIMO.
--------CİNA-----------

Çevrimdışı Özgür UYAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 24 Mart 2014, 17:05:59 »
Artılarına ve eksilerine çok hakim olamasamda bu konuyu bende araştırdığımda kinetiklerin daha fazla fişek seçtiğini , gazlılardan daha kolay temizlendiğini ve gazlılardan daha güçlü olduklarını okudum.
Doğru tespit
Özgür UYAR
1984-Çanakkale/Ezine
Del Zagnis Setter (NEO)

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
« Yanıtla #7 : 24 Mart 2014, 17:36:19 »
gazlı da kinetikte :) şaka bir yana.

Gazlı diyen şu sebepten dolayı gazlı

yada kinetik diyen şu sebepten dolayı kinetik derse bence daha yararlı bilgi sahibi oluruz.  Çünkü herkes farklı söylüyor kimi gazlı kimi kinetik. Burdan hiçbir sonuç çıkartmak mümkün değil.

Tabi sebebini söyleyenler için birşey diyemem. En azından daha yararlı bir paylaşım olur.

Saygılar.
Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Murat TEPE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 24 Mart 2014, 18:36:34 »
Sayın Çakır;
Öncelikle bu seçimi doğru yapabilmek için iki sistemin çalışma prensiplerini ve avantaj-dezavantajlarını iyi tespit etmek gerekiyor.

Gazlı sistemde; mekanizma fişeğin ateşlenmesinin ardından namlu içerisindeki barut basıncın bir kısmının (bu oran bana göre %15-20 arası) namludaki deliklerden  mekanizmaya aktarılması sonucu mekanizmanın geriye kaçarak boş kovanı atması, yerine dolu fişeği alması mantığında çalışmaktadır.

Kinetik Sistemde; mekanizma geri tepme kuvvetinden faydalanarak çalışır ve boşu atarak doluyu alır,

Gazlı sistemin Avantajları;
- Serbest atışa uygundur (tüfeği omzunuza tam dayamasanızda mekanizma çalışır)
- Pek fazla fişek seçmez.

Dezavantajları;
- %15-20 civarında bir güç kaybı sözkonusudur.
- Mekanik olarak parça sayısı çok fazladır ( Bu sebeple parça kaynaklı arıza yüzdesi knetikten fazladır)
- Temiz tutulmak zorundadır. (Temizlik kaynaklı tutukluk yapma olasılığı çok yüksektir)
- Sökülüp takılması daha zordur.

Knetik sistemin avantajları;
- %15-20 civarında daha tesirlidir.
- Mekanik olarak parça sayısı azdır. (Parça kaynaklı arıza yüzdesi düşüktür)
- Fazla temizlik istemez.
- Kolay sökülüp takılır.

Dezavantajları;
- Serbest atışa uygun değildir.
- Çok düşük gramajlarda mekanizma tam çalışmayabilir.

Özellikle ördek ve kaz avı, uzak atış gerektiren avlarda kinetik sistem her zaman daha avantajlıdır.
Dünyada ortalama yıllık tüfek üretiminin %65'i Knetik, %35'i gazlıdır.
 Bu sebeplerden dolayı bana kinetik sistem daha uygun geliyor.

Selam ve sağlıcakla.
« Son Düzenleme: 24 Mart 2014, 18:41:17 Gönderen: Murat TEPE »
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36

The following users thanked this post: Ali CANTÜRK, Kadir YILDIZ, Davut ATACA

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
« Yanıtla #9 : 24 Mart 2014, 18:55:43 »
İşte budur Murat bey elinize sağlık.  ;)

Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Mert PASTIRMACI

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 24 Mart 2014, 20:09:39 »
Benim anlayamadığım konuda şu.

Gazlı av tüfeklerinin %20 bir güç kaybından bahsedilir.Bu pompalı tüfeğe göre oranlanıyor.Buna göre kinetikle pompalı aynı gücemi sahip oluyor ?
1992-İstanbul Yenisahra E-5 Gedik Silah Av Ve Outdoor Mağazası

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #11 : 24 Mart 2014, 20:36:13 »
Murat abinin yazısına ek olarak gazlılarda geri tepme daha az.
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2014, 00:52:36 Gönderen: Çağrı ECE »
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

Çevrimdışı İbrahim ÇAKIR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 24 Mart 2014, 21:16:35 »
Murat abi cevabınız için çok teşekkür ederim.güzel bilgiler vermişsiniz.kinetik sistemin uzak atışlarda daha başarılı olacağından bahsetmişsiniz.bu fikriniz domuz avı içinde geçerli mi?
1994 BURSA-TAVŞANLI

Çevrimdışı Murat TEPE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 24 Mart 2014, 22:06:32 »

Gazlı av tüfeklerinin %20 bir güç kaybından bahsedilir.Bu pompalı tüfeğe göre oranlanıyor.Buna göre kinetikle pompalı aynı gücemi sahip oluyor ?

Aynen öyle Sayın Pastırmacı.
KAYSERİ / 1976
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36

Çevrimdışı Murat TEPE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #14 : 24 Mart 2014, 22:10:12 »

Murat abi cevabınız için çok teşekkür ederim.güzel bilgiler vermişsiniz.kinetik sistemin uzak atışlarda daha başarılı olacağından bahsetmişsiniz.bu fikriniz domuz avı içinde geçerli mi?
Evet Sayın Çakır;
Söylediklerim hem saçma, hem kurşun artışları için geçerlidir.
KAYSERİ / 1976
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36

Çevrimdışı Gökhan KAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 24 Mart 2014, 23:39:36 »

Aynen öyle Sayın Pastırmacı.
bu sönelinen bana hiç tatmin ediçi gelmiyor. pompalı tüfeyi poze yada çifte ile kıyaslarsanız dogru diye bilirim. sonuc olarak ateşleme piresipleri aynı manual olarak boş dışarı atılıyor. pompalı ile kinetık silahın gücüde aynı deyıl çünki kinetık silah fişeyın geri tepmesınle mekanızma yapıyor çalışma presipleri farklı. gazlı ile kinetık te bu kabul edile bilir. benim düşüncem mantıken bu yönde.
« Son Düzenleme: 24 Mart 2014, 23:40:53 Gönderen: Gökhan KAN »
  • REMİNGTON 1187 SPECİAL PURPOSE.(71CM) 51CM FULLY RİFLED.
  • VURSAN 92-A (71-61CM)
  • AVSAN.S.POZE.(76-61) TRAP VE SKEET.
  • İNG.SETTER.
Gökhan KAN
1978-Sakarya-AKYAZI
DEL FABIOMASSIMO.
--------CİNA-----------

Çevrimdışı S.Emre ÇALIK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 29 Nisan 2014, 15:51:29 »
Ya bu kinetik sevenler hep kacak guresiyor tufek temizlemeye eriniyor ovdukce ovuyor tufegini madem
1- benelli franchi ( franchide zaten benellinin su an) pahali ve kalite kokuyor getir browning maxusla winchester sx3 le yaristiralim yok dersen ata getir huglu 901g ile yaristiralim
2-% 10 kayip var maxus 1000/2 kullaniyor gazi
3- hadi 40 gram mermi ile 5 metrede kalkan 2 kekligi vur kinetik tufekle (o kaddar teperki 2.5 saniye donemezsin kusa)
4- kinetik gazli kiyaslamasi yaparken 28 30 34 gram testleri yapiyorsunuz gelin 22 hatta afrikada kullanilan 18 gramla yapalim testleri
5- evet gaz kaybim var evet basincim dusuk ama senin 28 gramda yedigin tepigi 40 gramda yemedigim icin sorun yok gerekirse 10 gram daha yuksek sikarim kus yarali kalirsa alt ust attiysam namlu sahlanmadigi icin hala kusun ustunde olurum  bi tane daha atarim senin  kus yarali gider  kus az aksama kadar 3 kus gordugum oluyor ayni anda kalksa 3 hatta 4 kusa yine mermi yetistiririm
6-madem temizlik istemiyorsun simdi 3lu yaptilar onu al yasal sinir 3 zaten omur boyu temizlik istemez
7- arada benim gibi spor yap 5 tane cam kozalagi atiyorum dusmeden 5 mermi atiyorum 1 tane tenekeyi mermi ile kovaliyorum hadi kinetikle yap bakalim

simdi kinetik nerden bakinca iyi ??

Kinetikle gazli kiyaslarken kinetikte 30 gazlida 30+% 10 33 gramla kiyaslayin testi boyle yap gazli daha az teper gazli daha ileri yiter gazli daha erken hedefe doner:))
« Son Düzenleme: 29 Nisan 2014, 16:10:57 Gönderen: S.Emre ÇALIK »
1982 osmaniye

The following users thanked this post: Özkan KARABAŞ

Çevrimdışı Mehmet AKKUŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #17 : 29 Nisan 2014, 16:18:20 »
Arkadaşlar gazlı ile kinetiği değilde gazlıyı ve kinetiği kendi içlerinde karşılaştırma yapmak bana her zaman mantıklı geliyor.çok farklı iki çalışma prensibi
  • Webley Scott (AKUS) SxS 20/66
  • Akus SxS 12/66
  • Özkanlar FX017 12/66
Mehmet AKKUŞ
1973 Kemaliye-ERZİNCAN

Çevrimdışı Osman KÖRÜKCÜ

• Müdavim Üyemiz
    • Sulusaray Kasabası Resmi Web Sitesi
« Yanıtla #18 : 29 Nisan 2014, 16:26:41 »
Hem gazlı hem kinetik sistem tüfeği olan ve ava kinetik sistemle başlayan birisi olarak her zaman gazlı derim. neden?
Her nekadar gazlı sistemde daha fazla parça olsada arıza yapma ihtimali yüksek deselerde bence olay tam tersi,gazlı sistem istediği kadar arıza versin tamiri basittir, ancak kinetik sistem arıza verdiği zaman bir daha eski düzeni tutuması çok zordur benim eski kinetik tüfeğimde oyle oldu,kinetik sistemin yapılışı,tamiri ayarı oldukça hassastır ve her usta kinetik sistemi tamir edemez,örneğin kinetik sistemde kırılan yıpranan  bir parçayı değişseniz  bile tüfeğinizde tutuluk yapma,fişek seçme gibi sorunlar yaşanabilir çünkü çok hassas bir sistemdir.
Ayrıca gazlı sisteme göre şahlanma olayı çok fazladır, fişek seçer,serbest atış imkanı yoktur,kötü hava şartına uygun değildir,yine her nekadar gazlı sistem temiz tutulması gereklidir denilsede zorlu hava şartlarına gazlı sistem bana göre daha uygundur,mesela  o çok soğuk havalarda kinetik sistem tüfeğimin mekanizmasının donup(mekanizma üzerinde bulunan ıslaklığın hafif sertleşmesi sonucu) tutukluk yaptığına ve mekanizma üzerine bulaşan çamur,toprak vs gibi maddelerin etkisiyle kolayca  tutukluk yaptığına  şahit oldum.çünkü icra yayı gazlıya göre çok hassas yumuşaktır hafif bir etkenden dolayı mekanizma dengesi bozuluyor,buda tutkluk yapma,fişek patlatmama gibi sorunlar çıkartabbiliyor.

Her nekadar kinetik sistemde parça sayısı az olsada şu bir gerçektirki gazlı sisteme göre çok daha hassas bir sistemdir aşırı soğuklarda sorun çıkartabiliyor,sıcaklarda çok sarsma yapıyor,serbest atış imkanını olmuyor,sıkıntılı av ortamlarında hemen etkileniyor kinetik sistem için ne sıcak olacak,ne soğuk olacak,çamur,toz,toprak olamaycak,tüfeği omzuna çok dengeli alıcaksınız  işte böyle bir sistem benim kullandığım kinetik sistemdeki izlenimlerim bu şekilde. farklı marka kinetik sistem tüfeklere görede yanılıyor olabilirim.

Kinetik sistemin gazlıya oranla daha etkili olduğu söyleniyor aynı gram fişekte bu doğru, bunun sebebinide arkadaşlar açıklamış gazlıda fişek gücünün %10 kadar bölümünü mekanizmayı çalıştırmak için kullanıyor olması, bununda çözümü kolay kullandığınız fişek gramını 2-3 gram arttırısanız sıkıntı olmaz mantık bu! mesela ben Hatsan suprememax ile 66 gram fişek kullanıyorum bunun % kaçı mekanizmaya giderse gitsin yine hiçbir kinetik sistemin kullanamayacağı şekilde yüksek gr fişek kullanmış oluyorum ve idda ediyorum bütün kinetiklerdende etkili.

Yarıştırma ve kıyaslamayada hazırım nekadar kinetik tüfeğiniz varsa getirin herkes istediği gramda fişeği atma şartıyla yarıştıralım hangisi etkili bakalım,Çünkü ben avlanırken kimse demiyor şu kadar gr fişek atma mejburiyetin var diye :)

« Son Düzenleme: 29 Nisan 2014, 16:51:09 Gönderen: Osman KORUKÇU »
Osman KÖRÜKCÜ
1981 Nevşehir
0535 764 7219

Çevrimdışı Sezer ÜZÜMLÜ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #19 : 29 Nisan 2014, 17:27:34 »
Gazli kinetige gorede gayet hesablidir. ;)

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : 29 Nisan 2014, 17:39:14 »
ne gazlı ne kinetik.. inadına süperpoze :D  ördek-kaz avları yapıyorsan, geçit avı yapıyorsan kinetik iyidir ama azcık ağır olacak yoksa aynen yazıldığı gibi tepme olur şahlanma olur sıkıntı yaşarsın. ama çoğunlukla parlama avı yapıyorsan, keklik çulluk gibi mesela, her fişeği atsın tıkanmasın dersen gazlı tüfek daha iyidir. aradaki güç farkını da +2 gramla çözersin o hiç problem değil. kinetikle 32 attığın yerde gazlıyla 34 atarsın olay biter. temizlik konusunda arkadaşlar haklı gazlıların temizliği pisliği biraz sıkıntı tabi ama seven için tüfek temizlemek zevk işidir zor gelmez. eğer yağmur çamur ıslanmadıktan sonra öyle her av için de temizlik yapmaya gerek yok o biraz abartılmış.. yine de sonuçta zevk ve tercih meselesi. hangi şartlarda hangi avda kullanacaksan ona göre seçmen gerek, zaten genel olarak kriterler bellidir. hangisi sana uygunsa artık...

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #21 : 29 Nisan 2014, 17:47:23 »
ne gazlı ne kinetik.. inadına süperpoze :D  ördek-kaz avları yapıyorsan, geçit avı yapıyorsan kinetik iyidir ama azcık ağır olacak yoksa aynen yazıldığı gibi tepme olur şahlanma olur sıkıntı yaşarsın. ama çoğunlukla parlama avı yapıyorsan, keklik çulluk gibi mesela, her fişeği atsın tıkanmasın dersen gazlı tüfek daha iyidir. aradaki güç farkını da +2 gramla çözersin o hiç problem değil. kinetikle 32 attığın yerde gazlıyla 34 atarsın olay biter. temizlik konusunda arkadaşlar haklı gazlıların temizliği pisliği biraz sıkıntı tabi ama seven için tüfek temizlemek zevk işidir zor gelmez. eğer yağmur çamur ıslanmadıktan sonra öyle her av için de temizlik yapmaya gerek yok o biraz abartılmış.. yine de sonuçta zevk ve tercih meselesi. hangi şartlarda hangi avda kullanacaksan ona göre seçmen gerek, zaten genel olarak kriterler bellidir. hangisi sana uygunsa artık...

en ucuzundan bir süperpoze , en kralından    otomatik tüfekleri ezer geçer .  kinetik olsun ,  gazlı olsun , isterse altın kablama olsun farketmez  . .  hiçbiri  ne çiftenin ne pozenin yerini tutamaz . . 
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimdışı Sezer ÜZÜMLÜ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #22 : 29 Nisan 2014, 17:49:34 »
Siir gibi yazmissin hocam tebrikler

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 29 Nisan 2014, 18:16:56 »
ben kinetik taraftarıyım gazlıya göre tek dezavantajı tepmesi ama öyle çok tepme olsa çifte ve poze de kullanılmazdı
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

The following users thanked this post: Adem KARACAN

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #24 : 29 Nisan 2014, 18:25:16 »
en ucuzundan bir süperpoze , en kralından    otomatik tüfekleri ezer geçer .  kinetik olsun ,  gazlı olsun , isterse altın kablama olsun farketmez  . .  hiçbiri  ne çiftenin ne pozenin yerini tutamaz . .
en ucuzundan demiyelim de iyi bir süperpoze her türlü otomatiğe bedeldir diyelim :) pozenin performansı etkisi zaten tartışılmaz, gerçi arada çok ta abartılacak fark yok ama yine de otomatiklerin sistemi ne olursa olsun pozenin tesirine ulaşamaz.. onun haricinde süperpozenin keyfi ve tadı başkadır. bana otomatik mi poze mi deseler poze derim. otomatik tüfek almaya niyetim olduğu halde pozemi satamıyorum, çünkü pozeden vazgeçmek zor ;) kinetiklerde sürekli olarak tepme konusundan bahsediyorlar,biz pozeyle yerine göre 36 gram 40 gram kullanıyoruz nadiren de olsa.. kimse kusura bakmasın ama avcı adam tüfek tepiyor diye şikayet etmez, etmemesi lazım. pozeye göre kinetiğin tepmesi hiç bir şey değil. en basitinden yumuşak bir taban pabucu takarsın, tepme diye bir şey kalmaz...