Yusuf abi haklısın kalbi yada ciğeri delip geçen bi saçma illaki tahrip edecektir ama hiç mi yakın atıp da delip geçen saçma sonucunda düşmeyip uçuşuna hiçbirşey olmamış gibi devam edipte 200-300 metre sonra düşen avın olmadı? Bu olaylar sık yaşandığı için insanlar ava fişek atıp bi avuç tüy döküldü av gitti diyorlar (ben dahil),bazen her avın her şartın her tüfeğin her mesafenin farklı olduğu anlarda bile aynı fişeğin çalışmasını bekliyoruz sonra da ürünlere kabahat buluyoruz (ben dahil) halbüki hatalar genellikle kullanıcı kaynaklı oluşmakta.Bu yazımda kimseyi itham etmiyorum yanlış anlaşılmasın lütfen.Herkeze sonsuz saygılar..Rastgelsin..
sordun madem cevap veriim . uzun zamanlardan beri , yakın mesafelerden attığım ve vurduğum hiçbir avım , 200 300 metre uçup sonra düşüp ölmedi . anında öldü . 40 , 50 metre mesafelerden vurduğum avların bir çoğu bile kaçamadı , yaralı düştü belki ama , kaçamadı . yinede kuşluğa takıldı . mesafeli avlarda saçma tutupta kaçan illa oldu , ama bu saçmanın hayvana tesir edememesiyle alakalı , ve anlıyorsun hayvanın saçma tuttuğunu , ama mesafe uzak olduğu için hayvanı etkilemiyor . delemiyor , işleyemiyor iç organlarına , gerekli tahribatı yapamıyor ..
tüy dökülmesi ise , saçmaların hayvanı traş etmesiyle alakalı , saçmalar hayvanın tüylerini traşlıyor ve kesilen tüyler havada uçuşuyor . sen de zannediyorsun ki , hayvana bi avuç saçma girdi , hayvanı deldi geçti , hayvan yinede gidiyor , alakası yok aslında , 35 40 metrelerden sonra , yeterli kadar grupman olmuyor saçmalarda , ve şuna emin ol , hayvanın arasından geçebileceği büyüklükte 4 - 5 adet ölü bölge oluyor grupmanda . . saçma tutsa bile delicilik yok , delemiyor hayvanı . . avda benim için önemli olan , grupman değil , deliciliktir . tek saçma tutsun hayvan ama , o tek saçma delsin avı , delemese bile gerekli tahribatı yapsın . hayvan öyle bir anlıyorki saçmanın vücudunu delip geçtiğini , takat kalmıyor kanatlarında kaçacak . , bu sebepten 2 - 3 no saçma kullanıyorum ördek avında . atış mesafemiz mühreli ördek avında izlediklerin gibi değil , bayağı bi mesafeli . merada çok avcı olunca , atmak için atıyorlar bazen . anla artık gerisini . .
ha önce şunu belirtiim , otomatik tüfeği sadece bu sezonda 2 ay kullandım , hiç otomatik kullanmadıydım , sırf ördek avında 2 + 1 oldu diye aldım , sadece 2 ay dayanabildim . attığım ya yaralı ya kanat kırığı , 2 ay dayandım ördek avında otomatik tüfeğe . yazın yaptığım denemelerde sorun yok , ama havalar soğuyunca , zannettiğimden fazla enerji kaybı var otomatiklerde . uzak mesafelere , pozeler ve çifteler gibi , yeterli penetrasyonu sağlayamıyor .
ayrıca okurmusun bilmem ama , şunuda ekleyeyim . orta okul yıllarında , üzümlü imalatı , 61 silindirik su borosu namlu , 16 no tek kırma ile çok koştum yaralı karatavukların peşinden . atıyorum atıyorum yaralı , koş karatavukların collaykların ( rusyadan kışın gelen bir kuş türü ) peşinden . o zaman bir anlam veremeyiyordum bu işe ama , zamanla , deneme yanılma yöntemiyle buldum cevapları . yaşanmış ve tecrübe edilerek kazanılmış deneyimlerdir bunlar . .
yazılacak daha çok şey var aslında , ama kısaca özet bu . uygun şok ve fişek kombinasyonu ve mesafeyi yeteri kadar iyi tahmin edebilmeden sonra , en önemlisi , dipçiğin gerisi . .