Sayın Erer;
Öncelikle almış olduğunuz tüfeği 1-2 hafta denemekle sonuç alamamanız gayet normal bir durumdur ki, bu sorunu değiştirseniz dahi yeni tüfeğinizde de yaşayacağınız aşikar olarak ortadadır. Öncelikle yaşadığınız sorunlar nelerdir. Yeni aldığınız tüfeğin özellikleri nelerdir, namlu uzunluğu, şokları, kullandığınız fişeğin özellikleri, hangi avda kullandığınız. Bunlar tüfeğin kullanımında hepsi bir etkendir. Tecrübe edilerek çözülebilecek sorunlardır.
Yok yinede ben değiştireceğim diyorsanız sorularınızı cevaplayayım;
* Ruhsatınıza kayıtlı bir tüfeği ruhsatınızdan sildirmek gibi bir durum sözkonusu değildir, tüfeğinizi ancak başka bir ruhsat üzerine devrederek ruhsatınızdan düşürebilirsiniz ve bu devir işlemini ancak bağlı bulunduğunuz emniyet müdürlüğünden yapabilir ve tüfeğinizin mülkiyeti kimin ruhsatına kayıt edildi ise ona geçer.
* Ruhsatsız bir tüfeği almak veya satmak diye bir şey yasal olarak yoktur. Bu durum ancak gayrimeşru (yasadışı) olur.
*** Bayiiden yeni bir tüfek alacaksanız;
İki adet fotoğraf, vergi dairesinden borcu yoktur kağıdı, kimlik ve tüfek ruhsatınızın fotokopisi ile bağlı bulunduğunuz emniyet müdürlüğüne başvuruda bulunuyorsunuz. Onlar size bir dilekçe veriyorlar, dilekçeyi doldurup evraklarınızın hepsini emniyete teslim ediyorsunuz. Size şu tarihte gel diye gün veriyorlar, o tarihte gidip emniyetten yivsiz av tüfeği satınalma belgesi alıyorsunuz. O belge ile gidip bayiiden tüfeğinizi alıp faturasını kestiriyorsunuz. Fatura, tüfek, tüfek ruhsatınızın aslı ve satınalma belgesi ile emniyete giderek yeni tüfeğinizi ruhsatınıza işletiyorsunuz.
*** Şahıstan tüfek alacak veya şahısa satış yapacaksanız; (Bu işin en kolay kısmı)
Hem alıcı, hem satıcı ruhsatları ve satışı yapılacak tüfek ile birlikte emniyete gidecekler, Emniyette görevli memurlar tüfeği satıcının ruhsatından düşüp, alıcının ruhsatına işleyeceklerdir.
İl dışından tüfek alacaksanız yada satacaksanız o konu çok daha farklı, ilden ile bile değişiklik gösterebiliyor. Ama en güzeli bağlı olduğunuz ilden tüfek alıp satmanız.
Benim anlatabileceklerim bu kadardır, Geçen hafta yeni tüfek aldığım için yeni tüfeğin prosedürünü iyice öğrendim, devir işlemleri bahsettiğim gibiydi bir değişiklik oldu ise arkadaşlar eklerler.
Selam ve sağlıcakla...