Ülkemizdeki tek kurşunların en geniş yerinin çapı hep farklı farklı
Eğer bir gualandi (speedy) kurşunu fişekten çıkarıp 5 şoktan içeri sokmaya çalışırsan daha kafada takılıyor
Orman tipi kurşun 5 şokta en arka tarafında takılıyor.
Brenneke tipi 5 şokta ara bir yerde takılıyor
Misket kurşun 5 şokta takılmıyor içinden geçip gidiyor.
Sıvanma en çok gualandide sonra brennekede sonra orman (foster) tipinde en az ise miskette oluyor. Buda bunun göstergesi.
Basıncı en çok yaratan gualandi olduğu için yakın mesafelerde hızlı firlayıp gramajıda düşük olduğundan daha iyi grupman yapıyor.
En çok tepmeyide yine yaratan gualandi oluyor. Namlu çıkışında çekirdek şekli ençok değişen de yine gualandi. Hava direncinden en az etkilenen misketten sonra yine gualandi tipi en çok etkilenen brenneke.
Tüfeği temizlerken bakarsan fişek yatağından itibaren namlu ucuna doğru sıvanma azalıyor. Sonra 4 yada 3 no şok kullanırsan şok içinde sıvanma görüyorsun 5 şok kullanırsan pek görmüyorsun. Yani namlu ucuna çekirdeğin etkisi pek yok. Ancak ısı, basınç ve tepmenin etkisi ile en çok namlu ucunda bant ayrılması ve namlu ucu deformasyonu gözlenir. Onuda uzun şok ile 1 cm ileri alarak engellersin. Ancak tüfeğin bir 50 gr gibi daha ağır olur.
Senin tüfeğin hatsan eskortmüş o tüfeğe bişeycik olmaz. He dersen ki benim param var o zaman tabiki gezli bir namlu daha keyif verir. Hatta hatsanın cantilever + gez + arpacık şeklinde namluları var yanılmıyorsam onlardan alabilirsin. Ancak gezli tüfek iyi alışmadıkça bence avda hayvan hareketli ise problem yaratır ki hayvanı durağan yakalamak ancak bazen bek avlarında olur. Yoksam köpeğin önünden yardırıp gelen domuzu önce gezin yarığına denk getirecem sonra arpacığıda onunla çakıştıracam derken hayvan geçer gider. Birde hatsanın gezli slug namluları sanırsam 55 cm ve şoksuz 18.30 gibi çapı olan düz namlu. Bu namlu ile her mühimmatı sağlıklı atamazsın. Bi kere domuz avının olmazsa olmazı misket kurşun iyi grupman yapmaz. Yerli tek kurşunlar iyi güç yaratmaz. Kendin dolduruyorsan mke barutu ile randıman alman zorlaşır. Ama 71-66 gibi namlulardan yerli kurşunlar oklava gibi çıkar. Slug namlusu olanların bir kısmı kendi tüfeklerinin iç çapına göre kendileri misket dökmeyi tercih ederlerek en iyi grupmanı yakalar. Onuda 18,20-18,30 gibi dökerler. piyasada 18.00 misket çapı sağlam grupman vermediği için.
Ancak bence
senin tüfeğinle ilgili ilk sorunun ne namluda nede oraya yakın bir yerde olacak. Çok tek kurşun atıyorsan ilk sorunun dibcikte olacak. Dipciği kasa ile birleştiği yerden çatlatabilirsin bazen dibcik namludan pahalıdır. Bide gelir deseni rengi kundağa uymaz gözüne batar birde kundak değişirsin.
Ben senin yerinde olsam ancak yanlış anlama sakın beni. bir slug namlu alacağıma yada yaptıracağıma, slug namlu bantlı namludan her zaman 50-100 lira pahalıdır. 61 cm bantlı mobil şoklu bir namlu alır yada yaptırırım yanına da piyasada satılan banta montaj gez arpacık sistemleri var hıvız - truglo - dead ringer gibi markaların fiyatları 50 lira ile 150 lira arasında değişen. Onlardan alırdım. 61 namlu üzerine montajlar keyif atışlarımı ve bek avlarımı öyle yapardım. Söküp 61 namlumu aynı zamanda bıldırcın, çulluk, orman içi diğer avlar ve çok yürüyüş avlarında değerlendirdim. Diğer uzun namlumuda (sanırsam 71 namlu) keklik, üveyik, tahtalı ve ördeğe saklardım. Tabi bu benim düşüncem tekrar söylüyorum sakın yanlış anlama.