Gönderen Konu: Nedir Bu Otomatik Tüfek Sevdası ?  (Okunma sayısı 7789 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
Nedir Bu Otomatik Tüfek Sevdası ?
« : 25 Şubat 2014, 09:17:59 »
Merhaba avcı dostlar.
Merak ettiğim bir konu var. Otomatik tüfekler.

Heryerde görüyorum, Tv'lerde, Ava gittiğimiz meralarda v.s v.s. Neden herkes otomatik tüfek tercih ediyor?  Hafif olması yüzünden mi?

Bu tüfekler Fişek seçiyor, fişek sıkıştırıyor, düşük gramaj atamıyor, Bakımı temizliği zor, Takoz zorunlu 3 taneden fazla fişek koyamıyor. Gazlı sistemlerde bir miktar gaz basıncını mekanizma için harcadığından saçma daha yavaş daha randumansız namluyu terkediyor.

Peki süperpoze dururken, neden bu tercih ediliyor?
Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
Ynt: Nedir Bu Otomatik Tüfek Sevdası ?
« Yanıtla #1 : 25 Şubat 2014, 09:19:07 »
yorumlarınızı bekliyorum.
Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Fatih ERKAN

• *
« Yanıtla #2 : 25 Şubat 2014, 09:44:53 »
Bu durum benim de aklıma takılıyor, domuz avcılarını anlarım da diğer avlar için lüzumsuz diye düşünüyorum.
 Saydığınız dez avantajlara yerden boş kovan toplamak da eklenebilir bunun yanında avantajları da vardır muhakkak, usta avcılar bahsedecektir bu başlıkta ama otomatiklerin bu kadar popüler olmasının bir sebebi de daha prestijli olduğunun düşünülmesidir heralde. Ben her ne kadar usta avcıların elinde otomatik görünce yadırgasam da çoğunluk benim gibi düşünmüyor sanırım.
1990
Elazığ - Sofya

Çevrimiçi Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 25 Şubat 2014, 09:54:25 »
tamamen zevk meselesi, dediğiniz avantajlar tüfeğine göre değişiyor hiç hata yapmayan otomatiklerde var durmadan fabrikaya gönderilen pozelerde var
sizde çifte dururken neden superpoze tercih ediyosunuz
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
« Yanıtla #4 : 25 Şubat 2014, 09:57:31 »
Şimdi çağrı hocamın dediğide doğru, çiftenin nişan hattı çok daha sağlam. Ama Poze bana daha estetik  ve görünümü güzel geliyor.  Ama otomatikle Pozeyi karşılaştırınca evet poze yine daha estetik geliyor.   Aslında 2 namlu 2 silah demek.
Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
« Yanıtla #5 : 25 Şubat 2014, 09:59:20 »
bazı otomatikler pozelerden daha hafif. Ben biraz bu yüzden tercih ettiklerini düşünüyorum ama bakalım ne yorumlar gelecek.
Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
  • Böyle Bir Kara Sevda...
« Yanıtla #6 : 25 Şubat 2014, 10:43:52 »
3. Fişegin verdigi güven. Bilinen en iyi markaların y.oto üretmesi. Tüm avlara kullanırım ve nefsi mudafada kullanırım düşünceleri benim bildigim en başlıca sebepler. Çifte ve poze kadar etkili y.otolar var. Magnum fişegi en güvenilir şekilde y.otolarla kullanılması düşüncesini de unutmamak lazım, daha az tepme yaptıkları için.
1981 Burdur
EY RABBIM
IMAN ILE ÖZÜMÜZÜ, HAYAT ILE YÜZÜMÜZÜ 
EDEP ILE SÖZÜMÜZÜ, KUR'AN ILE ÖMRÜMÜZÜ HAYIRLI EYLE

Çevrimdışı Mehmet SERİN

• *
« Yanıtla #7 : 25 Şubat 2014, 10:55:59 »
3. Fişegin verdigi güven. Bilinen en iyi markaların y.oto üretmesi. Tüm avlara kullanırım ve nefsi mudafada kullanırım düşünceleri benim bildigim en başlıca sebepler. Çifte ve poze kadar etkili y.otolar var. Magnum fişegi en güvenilir şekilde y.otolarla kullanılması düşüncesini de unutmamak lazım, daha az tepme yaptıkları için.
katılıyorum. İstediğin etki gücü ise piyasada pompalılar 71 namlu hiçbir güç kaybıda yok ve de  ucuz Avrupaları da ucuz yerlileri de
http://postimage.org/image/pyfu33bw3/
Mehmet SERİN
1986 MERSİN

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
« Yanıtla #8 : 25 Şubat 2014, 11:07:13 »
evet avda pompalı kullananı hiç görmedim, mekanizma kurulmayacak sorunuda yok manuel kur her gramajı at güç kaybı da yok ama kullanılmıyor.  Ama pompalı tüfekler yapı itibari ile bana pek estetik ve hoş gözükmüyor.
Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #9 : 25 Şubat 2014, 11:16:45 »
Sayın Yollu,
Teorik olarak Gaz operasyonlu tüfekler mekanizma yapabilmek için gaz basıncının %5-10 unu kullanırlar..Ama bu namlu çıkış hızını etkilemez enazından her tüfek etkilenmez..
Ben Aynı şok ve mesafede Süperpozeleri ezen yarıotoları gözlerimle gördüm Penetrasyonda..
Tüfeğin namlu çıkış hızında süperpoze çifte yada gazlı veya  kinetik oluşu birincil etken değildir..Tüfeklerin pattern ve penetrasyonu bireyseldir..
Ayrıca avın bu kıtlığında 3. fişek yadsınamaz bir avantaj ..Yaralı ve sizden uzaklaşan hayvana bir fişek daha atabilmek çok daha ahlaki geliyor bana!
Ben okadar yarıoto kullandım tutukluk yapan ve hastalık boyutunda olan tekbir yarıotom olmadı..
Geçit avlarında geri tepme ve namlu ucu şahlanmasının bariz iyi oluşu beni ençok  cezbeden şey..
Yine  tek nişan hattı ve etki noktası daha mantıklı geliyor bana..
Herşey bireysel tercihte gizli..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Sezgin ÇETİN

• *
  • sezon bitti mutsuz....
« Yanıtla #10 : 25 Şubat 2014, 11:16:54 »
Evet benced tamamen  zevk  meselesi  3,cü fişek  bana inanılmaz bi  öz güven  veriyor tabi  pozenin  yeri benim  için  çok  ayrı  ama en  azından av yapmasam  bile hedefe otomatik ile 5. 6. 7.  fişek  atmak  ayrı  bir zevk.

Sezgin Çetin
Gönen/Balıkesir
1984

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
« Yanıtla #11 : 25 Şubat 2014, 11:37:29 »
güzel fikir ve tercihler, teşekkürler.
Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Sinan TANLIKOLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 25 Şubat 2014, 11:39:02 »
bende 2 adet tüfek var biri hatsan pompalı biri vursan 92/a 2 tüfeğimde çok güzel pompalıyı domuz avında kullanmak için aldım vursanıma gelince 24 gramla bile calışır sıkırtırdığını daha görmedim hiç yarı yolda koymadı
delicilik dersen çoğu avrupa tüfeği ezer gecer
« Son Düzenleme: 25 Şubat 2014, 11:40:10 Gönderen: Sinan TANLIKOLU »
1985 kütahya
0533 523 8526

Çevrimdışı Ramazan KİLLİ

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #13 : 25 Şubat 2014, 11:41:27 »
Aynı av kıyafetiyle bütün avları yapamayız. Kışın farklı, yazın farklı, dağda farklı ovada farklı giyiniriz.

Aynı köpekle bütün avları yapamayız (bu yüzden zağar ve kuşçu cinsi köpekler besleriz)

Aynı fişekle bütün avları yapamayız ( farklı saçma büyüklükleri ve arklı gramajlar kullanırız)

Hal böyleyken tek tüfekle bütün avları yapmayı istemek de doğru olmaz.

Kendi adıma; bıldıcın, keklik,tavşan, çulluk avlarında (yürüyüş avlarında) hafif poze tercih ediyorum.

Domuz avı ve tek kurşun atış yarışmaları için Slug namlusu olan, ördek,üveyik ve tahtalı gibi bek avları için 71 cm namlusu olan bir yarı otomatiği ikinci tüfek olarak bulundurmayı tercih ediyorum.

1970 Antalya (İkamet Eşme/UŞAK) 

Çevrimdışı Sezgin ÇETİN

• *
  • sezon bitti mutsuz....
« Yanıtla #14 : 25 Şubat 2014, 11:58:50 »
Aynı av kıyafetiyle bütün avları yapamayız. Kışın farklı, yazın farklı, dağda farklı ovada farklı giyiniriz.

Aynı köpekle bütün avları yapamayız (bu yüzden zağar ve kuşçu cinsi köpekler besleriz)

Aynı fişekle bütün avları yapamayız ( farklı saçma büyüklükleri ve arklı gramajlar kullanırız)

gayet  temiz bir alatım  olmuş  klavyene sağlık :)

Hal böyleyken tek tüfekle bütün avları yapmayı istemek de doğru olmaz.

Kendi adıma; bıldıcın, keklik,tavşan, çulluk avlarında (yürüyüş avlarında) hafif poze tercih ediyorum.

Domuz avı ve tek kurşun atış yarışmaları için Slug namlusu olan, ördek,üveyik ve tahtalı gibi bek avları için 71 cm namlusu olan bir yarı otomatiği ikinci tüfek olarak bulundurmayı tercih ediyorum.

gayet  açıklayıcı olmuş  bence :)

Sezgin Çetin
Gönen/Balıkesir
1984

Çevrimdışı Y.Bozkurt ÇINAR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 25 Şubat 2014, 12:39:48 »
Ramazan Bey' in açıklamaları çok doğru. Bence imkan meselesi birazda. Tüm avcılar; kaliteli 3 tüfektenden de olsun ister.
1969 AFYON

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #16 : 25 Şubat 2014, 12:52:33 »
Benim için çifte vazgeçilmez. Ava onunla başladım avı 2 namlu arasında görmeye alıştım, şimdi poze kullanıyorum, alışana kadar canım çıktı :) Otomatik hiç düşünmedim şimdiye kadar. Sebebi zevkler ve renkler ::) Y.oto tüfekler bize ABD nin kazığı :D tek namlu sevdası var adamların, pozeler bile o mantıkla üretilmiş. Ama 2 namlu arasında avı görmenin zevkini hiç bir şeye değişmem :)
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze

Çevrimdışı Emre SERBEST

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 25 Şubat 2014, 12:54:08 »
Ramazan Bey durumu özetlemiş aynen öyle her tüfekle her av zor olur,birde imkan meselesi tabi varsa imkan çifte poze otomatik ayrı ayrı kullanılır zevk alınır keyif alınır :))
1977-Tekirdağ

Çevrimdışı Köksal YOLLU

• *
« Yanıtla #18 : 25 Şubat 2014, 13:36:56 »
İşte ben poze aldığım için kendimi sorgulamaya başladım , neden herkes otomatik kullanıyor bir bildikleri var mı? ben poze aldım da hata mı ettim diye. Doğru bir seçim yaptığıma eminim ama....

Öyle bir psikoloji oluştu ki önüme bir domuz çıksa sanki pozeyle vurunca devrilmeyecekmiş gibi bir önyargı oluştu :)

Köksal 1984 ANKARA
A rh (-)

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
  • Böyle Bir Kara Sevda...
« Yanıtla #19 : 25 Şubat 2014, 13:53:22 »
Aramızda kalsın ben ilk domuz avlarıma 16 lık tek kırmayla gittim ;) domuz avında kendini saglama almadan atış yapmayacaksın elinde ne olursa olsun. Atışın iyi olduktan sonra tüfeginde ne oldugu pek önemli degil. Dogru mühimmad + Dikkat + iyi nişan
1981 Burdur
EY RABBIM
IMAN ILE ÖZÜMÜZÜ, HAYAT ILE YÜZÜMÜZÜ 
EDEP ILE SÖZÜMÜZÜ, KUR'AN ILE ÖMRÜMÜZÜ HAYIRLI EYLE

Çevrimdışı Sezgin ÇETİN

• *
  • sezon bitti mutsuz....
« Yanıtla #20 : 25 Şubat 2014, 13:57:44 »
İşte ben poze aldığım için kendimi sorgulamaya başladım , neden herkes otomatik kullanıyor bir bildikleri var mı? ben poze aldım da hata mı ettim diye. Doğru bir seçim yaptığıma eminim ama....

Öyle bir psikoloji oluştu ki önüme bir domuz çıksa sanki pozeyle vurunca devrilmeyecekmiş gibi bir önyargı oluştu :)

bencede seçimin doğru  aynı duruma bende düşmüştüm sıkıntı  yapma :) ;D ;)

Sezgin Çetin
Gönen/Balıkesir
1984

Çevrimdışı Süleyman MUSUL

• *
  • İncesuluyum , olmazoluyum . . .
« Yanıtla #21 : 25 Şubat 2014, 14:00:18 »
Çünkü kapasitesi fişek veya kurşun olarak fazla , e adı üstünde otomatik bir bir bir daha atma imkanın var , kullananlar Türkiye geneli her türlü avcılığı bu tüfekler ile yapabiliyorlar , kullananların çoğusu orta ve üstü yaş bir sebepte uğraştırmıyorlar olması.Ufak tefek takılmalar göz ardı edilebilir.Yani bende 50 sine geldiğimde otomatik kullanmaya başlarım.Zevk meselesi , pompalıdan şaşmam.Ben pompalıyı avın her anında herşey bana bağlı diye kullanıyorum.Ben kuruyorum , ikinci üçüncü kurşunu ben sürüyorum namluya vuramazsam da kendi yavaşlığımdan oldu diyebilyorum haliyle güçlü de tüfek , gaz bölümü yok ,  dediğim gibi zevk meselesi.
"Sormaz ki bilsin, sorsa bilirdi...
bilmez ki sorsun, bilse sorardı."
Zor günler içinde öyle bir zorbey ol ki karanlıklara ışık tut . . .Türk oğlu !
İHRAÇ FAZLASI ÖZELHAREKAT POLİSİ !!!

Çevrimdışı Hasan BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 12 Nisan 2014, 01:11:00 »
Takozsuz gezenler malum...Sözüm meclisten dışarı, bir de meraya girdikten sonra takozu söküp sırt çantasına koyanlar var.Av bitiminde de hemen takıyorlar tabi.Bence çifte den 1 fişek fazla olması değil, 3 yada 6 fişek fazla olması çoğunluğunun tercih sebebi.
1982 Konya

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 12 Nisan 2014, 19:06:37 »
3 fişek,2 si ördeğe sonuncu yaralı düşene :)
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

Çevrimdışı Caner COŞAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #24 : 12 Nisan 2014, 19:50:21 »
ben pozede çiftede  kullanıyorum hepsinin yeri ayrı otomatik tercih etmemim sebebi poze ve çiftelerden daha hafif olması daha fazla şarjör kapasitesi  domuz avının olmassa olmazıdır otomatik namlu yaptırmak isterseniz çifte ve poze namlusundan  neredeyse yarı fiyatına mal olur birde çifte ve pozelerinin geri tepmesi daha fazladır tabi birde magnum fişek gerektiren avlar var kaz avında poze yada çifteyle 50 gr magnum fişek atamayız bu yüzden otomatiğe ihtiyaç duyulur bence ava göre tüfek şeçme meselesi usta avcıların tek tüfeği olmaz pozesi çiftesi otomatiği ayrı ayrıdır
« Son Düzenleme: 12 Nisan 2014, 19:51:26 Gönderen: Caner COŞAN »
1985
BURSA