Merhaba arkadaşlar ya yorum yaptığım konuda ya da paylaştığım bir av fotoğraflarımda genellikle bir klavye avcısı çıkıp canımı sıkan cümleler yazdığı için fotoğraf paylaşmayı hep bıraktım yorum yazmayı da baya seyrekleştirdim.Bu konuyu baştan beri takip ediyorum ve artık daha dayanamayarak bildiğim bir şeyleri yazayım dedim:
Çulluk bizim memleketimiz için bir kış misafiridir.Avını en çok sevdiğim kuştur.Yaklaşık 35-36 yıldan beri avlarım.Çulluk ile ilgili yapılan araştırmaları ilgiyle okurum ,çulluk Karadeniz bölgesinde çok az miktarda kuluçkaya yattığı ama bu dönem nisan sonları yada mayıs ayı başlarına rastladığı düşünülmektedir.Ben yıllardan beri avladığım kuşların iç organlarını mesleğim gereği de incelerim ekim kasım aylarında vurulan çullukları incelediğimde dişilerin yumurtalıklarında toz şeker büyüklüğünde yumurtaların olduğunu gördüm .Erkek çullukları incelediğimde de erkek kuşların testislerinin bu aylarda pirinç tanesi kadar olduğunu tespit ettim.Şubat sonunda avladığım dişi çullukların yumurtalıklarını incelediğimde kışın ilk aylarındakinden hiç farkının olmadığını yani yine toz şekeri büyüklüğünde olduğunu gördüm,şubat sonunda avladığım erkek çullukların testislerini incelediğimde ise pirinç büyüklüğünden fasulye büyüklüğüne ulaştığını gördüm.Memleketimdeki avcılardan da çullukta yumurta çıktı sözünü bu dönemlerde duyuyorum yani bana kalırsa erkek çulluklardaki bu değişim konuya hakim olmayan bazı avcılarımızı yanıltmaktadır.
Ayrıca çulluklar çift kalkıyor konusu tam bir hikaye genellikle arazinin iyi saklanacak ya da en verimli beslenebilen yerlerinde toplandıkları için ikili,üçlü hatta bu sene sezon başında şahit olduğum gibi yedili sekizli guruplarını gördüm.
Çulluk avını uzatmak kısaltmak falan hepsi hikaye önemli olan denetimdir bu yıl Karadeniz bölgesinde normalde avcı olmayan sadece kar yağınca eline tüfek alan dolayısıyla eli tüfekli şahıslar belgeli bir avcının koca bir sezonda vuracağı çulluğu bir günde vurdular.Denetim tam bir fiyaskoydu biz çulluk severlerde tam 17 gün kar kalkana kadar tek bir fişek atmadık.Konu ile ilgili yetkililer avcıların bilinçlendirilmesi,otokontrolün sağlanması ve denetimin üzerinde durmalılar.Saygılarımla Güven SARI