Gönderen Konu: pekiyi iyi orta zayıf kriterleriniz nelerdir ????  (Okunma sayısı 5786 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
pekiyi iyi orta zayıf kriterleriniz nelerdir ????
« : 14 Şubat 2014, 12:31:33 »
iyi köpek çok iyi köpek hatda süper köpek yada sal gitsin sokaga diyebileceginiz köpeklerdeki belirleyici kriterleriniz nelerdir... hangi özellikler olursa o köpegi begenirsiniz,yada begenmezsiniz...... en az 5 madde yazın desem...

not; ırk olarak sormuyorum......şu ırk iyi bu ırk kötü tartışası olmasın..... sadece iyi köpek kötü köpek nasıl olur bunun hakkındaki fikirleriniz düşünceleriniz önemlidir.... rastgelsin.....

çoklu resim yükle
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
Ynt: pekiyi iyi orta zayıf kriterleriniz nelerdir ????
« Yanıtla #1 : 14 Şubat 2014, 12:50:14 »
1 sağlam bir aport
2 istisnasız GEL komutuna ve HAYIR komutuna uyma
3 çelgin kuşu veya tavşanı iz sürerek bulma
4 yerden ve havadan yüksek koku
5 araziyi çarpraz arayarak uygun mesafede arama abartılı açılma olmamalı
6 fermada kuşa fazla sokulmaması ve sabırlı olması

benim için bunlar ana kriterler daha  çok şey var ama bunlar esaslı olan maddeler.

orta ve zayıf kriterler

1 Hayvan kokuya girer sahibini takmaz gider kuşu uçurur sahibine tüfek attırmaz
2 aldığı kuşu geveler yere bırakır dolaştırır gömmeye kalkar yada hiç almaz
3 avda sana arkadaşlık eder yani yanında gezer aramaz ilgisizdir.
4 av hayvanını geçer fermada fazla durmaz. kokusu zayıftır.
5 gel ve hayır komutuna uymaz
6 çalıya girmez suya girmez
7 bunlara rağmen yemek seçer naz yapar
8 zırt pırt herşeye havlar çevreyi rahatsız eder

bunlarda benim için eksi olan maddeler
« Son Düzenleme: 14 Şubat 2014, 12:59:30 Gönderen: M.Emin OLGAÇ »
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

Çevrimdışı Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 14 Şubat 2014, 12:54:57 »
1 sağlam bir aport
2 istisnasız GEL komutuna ve HAYIR komutuna uyma
3 çelgin kuşu veya tavşanı iz sürerek bulma
4 yerden ve havadan yüksek koku
5 araziyi çarpraz arayarak uygun mesafede arama abartılı açılma olmamalı
6 fermada kuşa fazla sokulmaması ve sabırlı olması

benim için bunlar ana kriterler daha  çok şey var ama bunlar esaslı olan maddeler.

güzel kriterler
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

Çevrimdışı Ramazan HAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 14 Şubat 2014, 12:57:55 »
1 . ferma ,uzun kokulu fermadaki sabrı ,fermada uzun süre beklemeli sahibi isterse kaldırmalı..

2.. çelgin kuş,kanat kırığı düşen kuşları iz takibi yaparak bulup aport yapmalı..

3. patrone ,,patrone  benim için olmassa olmazlanlardandır, bir köpek avı önce bulup fermalıyorsa diğer köpek ona saygı duymalı,,gidip kıskançlıktan fermalayanın önündeki kuşu kaldırmamalı

4.itaat ,,sahibi tarafından kontrol edilmeli ,istendiğinde açık arama ,istendiğinde yakın arama yapmalı,düdük sesiyle ve el ile alan tarama yapmalı..

5..aport ,, sağlam olmalı ,kuşu fazla sıkmamalı ..

6.. fiziği,, benim için önemli değildir secereli ,yada seceresiz oluşu,,,ama pointerde kuyruğunu havaya dönük kaldıranları beğenmem,dd de tüysüz sakallı olacak .tüylüleri beğenmem,,kurzaharda düz kahve renklileri hoşuma gider ,diğer kırçılları beğenmem,,seterde lavrak olanlar hoşuma gider..

daha yazmak isterdim şu anda vaktim kısıtlı kusura bakmayın :) :) :)
Ramazan HAK  1971  ARH+  Muğla

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2014, 13:07:27 »
Patrone yi atlamışım  fermadaki bir köpeğin kuşunu şuursuzca kaldırmayacak.

zaten avrupada patrone yapmayan köpekler direkt diskalifiye ediliyor.

keklik avında fermada duran kurzhaarımın yanına gelen köpek patrone yapmadığı için alayı uçurdu ve tüfek atamadık.

saatlerce gezip yakaladığın sahneyi değerlendirememek sinir bozucu.

• Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

Çevrimdışı Gürkan GÜRSÜL

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK TEDAVİSİ OLMAYAN BİR HASTALIKTIR...
« Yanıtla #5 : 14 Şubat 2014, 13:31:44 »

1-Zeka olacak ve Sitil olacak ( Temel eğtim ve düdük eğitimi gibi önemli uygulamaları en iyi şekilde yapacak. Köpeğin Sitili koşarken başlayacak kuyuruk tutusu , Kafa kaldırısı ve Av'ı ararken yerden gezmeyecek Av'ı bulduğunda yere yapısacak , sürünecek kedileyecek kafa kaldıracak ) diğer partnerlerinden farkının olduğunu gösterecek...

2-Irk gözetmeksizin Doğru bir Av partneri olacak SAF olacak beklentilere cevap verebilecek bir Av kan'ı Av genlerini taşıyacak ; Havadan ve yerden muazzam bir koku kabiliyeti olacak...

3-Köpek çalışacak , Hız olacak köpek koşacak zikzak vuracak , köpek açılacak ancak Zekası kullanacak düdükle aramasını bilecek , ferması sağlam olacak koku aldığında zınk duracak sahibiyle adımlayacak Av'a kafasına göre yanaşmayacak sahibiyle adımlayacak...

4-Patrone olmazsa olmazı olacak ve köpekte Koku iz takibi uygulamasını iyi yapacak arazide yaralı olan Av'ı çıkaracak.

5- Sosyal bir köpek olacak ürkek davranmayacak. ( Bu durum çoğu zaman genetiktir ve birazda yertiştiricinin köpeğe verdiği özveri ve eğitimiyle ilgilidir )

NOT ; Her Irkın yapısı başkadır. Yetiştirici önemlidir herkez köpek besler ancak herkez köpek yetiştiremez , her köpek avcı geni taşıyabilir ama Avcı değildir. Önemli olan avcı'nın aradığı köpeği değil hangi ırka sahip olması gerektiğini bilmesidir. Köpek işi biraz şanstır her yavru doğru çıkmaz , ancak önemli olan Av genti oturmuş köpeklerin soylarına sahip olmak ve doğru Yavru köpek sahibi olmakla birlikte onu iyi yetiştirebilmek ve Köpeğin içindeki Av dürtülerini uyandırmakla ilgilidir. Herkez beklentisine göre köpek seçmeli ingiliz ırkından çok iyi Aport beklemek olanaksız olmakla birlikte dd ırklarından çok fazla sitil ve ve Hız beklemek olanaksızdır. Her ırkın yapısı ve Av araması farklıdır. Önemli olan ne aradığını bilmek ve doğru bir eğitim verebilmekle alakalıdır.....

« Son Düzenleme: 14 Şubat 2014, 13:44:42 Gönderen: Gürkan GÜRSÜL »
Gürkan GÜRSÜL
1986 Kastamonu/Merkez
5447803700

....BENEK....                        O GERÇEK BİR FENOMEN

Çevrimdışı Baki ALTUNIŞIK

• *
« Yanıtla #6 : 14 Şubat 2014, 13:52:11 »
ZEKA VE STIL OLACAK GERISI ZEKAYA BAGLI GELIR :))
TABIKI SAFKAN OLACAK.
Baki ALTUNIŞIK
1976 ordu

Çevrimdışı Ramazan KİLLİ

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #7 : 14 Şubat 2014, 14:42:48 »
Bana göre mükemmel köpek standardı evde uyumlu olmasıyla başlar. Çok iyi av yapmasına rağmen evde havladığı ya da uluduğu için elden çıkarılan pek çok köpek olduğu düşünülünce önemli bir nokta;                                                                                                                                                        1- Evde ulumayacak ya da havlamayacak,                                                                                                                     2- Mahallede çocuğa, kediye, tavuğa saldırmayacak                                                                                                    3- Arabaya kendisi binecek, arabaya pislemeyecek, kusmayacak, arabadaki diğer köpeklerle kavga etmeyecek, arabanın elektrik tesisatını, stedmesini ya da direksiyonunu yemeyecek :) (Görüldüğü için yazılmıştır)                                                                                          ******************************************************************************************Av işine gelince benim kriterime göre, gezdiğim merada on kuş varken üçünü beşini bulan değil, bir kuş varken o bir kuşu bulacağından emin olduğum köpek mükemmeldir. Avı bulacak ferma duracak, ben bas dediğimde basıp vurulan kuşu suya da düşse, çalıya da düşse, yardan aşağıya da düşse sıkmadan tertemiz getirecek.                          ******************************************************************************                            **  Her şeyden önce bir ırka mensup olacak,   mensup olduğu ırkın bütün özelliklerini en güzel şekilde barındıracak. SCR li olacak ki, geçmişinden şüphem olmasın.       
1970 Antalya (İkamet Eşme/UŞAK) 

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 14 Şubat 2014, 15:33:46 »
1-ZEKA SEVİYESİ ÜST DÜZEY OLACAK
2-SAHİBİNİN TÜM KOMUTLARINI ÇOK İYİ ANLAYACAK VE KAYITSIZ İTEAT EDECEK..
3-KOKU ALMA DUYUSU YÜKSEK OLACAK ,,YERDEN İZ TAKİBİ VE YARALI ÇELGİN AVI BULMA KABİLİYETİ OLACAK
4-FERMA KABİLİYETİ SAĞLAM OLACAK..
5-APORTU KUSURSUZ YAPACAK..
6-KONDÜSYONU SAĞLAM VE NEREDE NASIL GEZİLECEĞİNİ BİLECEK DERECEDE AV ARAMA KABİLİYETİNE SAHİP OLACAK..
7-FAZLA SUSAMAYACAK
8-AVDA,,EVDE,,İŞTE,,MERADA SÜMDÜKLÜK YAPMAYACAK TERBİYELİ OLACAK..
9-FİZİKEN GÜÇLÜ VE GEREKTİĞİNDE GÖZÜ KARA OLACAK..
10-GEREKTİĞİNDE SAHİBİ İÇİN CANINI BİLE VEREBİLECEK KADAR FEDAKARCA SEVGİ DUYACAĞI BİR SAHİBİ OLACAK....
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Mehmet Ali Ateş

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : 14 Şubat 2014, 17:26:03 »
tşkler
« Son Düzenleme: 22 Mart 2014, 08:10:24 Gönderen: M.Ali ATEŞ »

Çevrimdışı Ramazan HAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 14 Şubat 2014, 18:14:57 »
pointerci olduğum için pointer için söylüyorum ,, temel eğitimleri verilen köpekler dişiler 6 ,8 . aylarda ava girmeye başlar ,ne kadar çok av tecrübesi yaşarsa o kadar çok avcılığı gelişir ,2 yaşına kadar iyi av görürse ,2 yaşından sonra usta olması beklenebilir...

erkeklerde 1 yaşından sonra ava girmeye başlar ve aynı kırıterler onun içinde aynı ,,iyice ustalaşması avcıya göre 2,3 yaşını bulabilir..
Ramazan HAK  1971  ARH+  Muğla

Çevrimdışı Barış YÜKSEL

• *
« Yanıtla #11 : 18 Şubat 2014, 10:46:22 »
Ramazan killi abime katılıyorum.evde baktıgın yerde durmadan sıkıntı çıkaran köpek mahaleliyi başına saran köpek av dönüşünde seni yine strese sokar.bir abimizin köpegi güzel av yapıyor fakat beraber yolculuk yaptıgı köpekler hışmından kurtulamıyordu.her seferinde ciddi yaralanmalara yol acıyor böyle olunca arkadaşları ile arası açılıyordu.
Barış YÜKSEL
1979-Manisa/Akhisar

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
  • Böyle Bir Kara Sevda...
« Yanıtla #12 : 18 Şubat 2014, 11:18:46 »
Ben cok fazla madde sıralayamayacagım. 1. Av kanı iyi olacak ki egitim verebileyim 2. Koku iyi olacak ki av bulsun, ferma versin. Bıldırcın avında hersey belli olur zaten, bıldırcının yanından geçip giden köpek çelginide bulamaz. 3. Köpek aramıyorsa koku olsa ne olur olmasa ne. Aramayan köpek av köpegimidir. Yada köpegi kim yada ne korkutmuş olabilir bunu çözmek lazım. Köpek için para vermek zorunda kalayım ama şu kötü eşleştirmeler olmasın. Emege ve insanlıga gercekten yazık.
1981 Burdur
EY RABBIM
IMAN ILE ÖZÜMÜZÜ, HAYAT ILE YÜZÜMÜZÜ 
EDEP ILE SÖZÜMÜZÜ, KUR'AN ILE ÖMRÜMÜZÜ HAYIRLI EYLE

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
« Yanıtla #13 : 18 Şubat 2014, 11:38:18 »
1= İnsan Isırması, Köpekle boğuşması, Evcil hayvanlara saldırması, Çok havlaması, cam naylon pvc gevmesi Pisliğini yemesi, OLMAYACAK.!
2= Tüfek sesinden Arabaya binmekten Şaldırtı, haşırtı, şimşek, gök gürültüsü vb. gibi gereksiz korkuları  ürkekliği OLMAYACAK.!
3=Sıcaktan, taşlık, kayalık, çalılık, sık otluk yerlerden yılıp arkana geçip aramakta kaytarma YAPMAYACAK!.
4= Beni sevecek, avda yüreğini ortaya koyacak hız  temposunu kondisyonunu kayetmeden inatçılığı ile yapıştığı kokuyu takipten vazgeçmeden sürdürecek  diğer avcıların geçtikleri yerden geçince onların kaldıramadıkları avları bulacak benim geçtiğim yerden başka avcı geçerken av bulamayacak arkamda av kalmadığından emin olacağım kokuyu bulunca bana bakacak beni bekleyecek bulduğu avı bana getirecek boş ferma yapmayacak.
5= cinsi safkan SECERELİ Tipi şekli güzel olursa daha iyi olur. Zekası yüksek olmalı sözümü dinleyip komutlarıma itaat edecek.
« Son Düzenleme: 18 Şubat 2014, 13:35:23 Gönderen: Metin GÖRGÜLÜ »
METİN GÖRGÜLÜ-1969- YELKİ KÖYÜ-İZMİR
TECRÜBE ÖĞRETMEN'LERİN EN İYİSİDİR.
YALNIZ OKUL MASRAFI AĞIRDIR.

resim yükle

Çevrimdışı Yakup DİLEKÇİ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #14 : 19 Mart 2014, 11:57:32 »
Bende birol kardesime tesekur ederi guzel bir konuya deginmis karınca kararınca kısa bir benim begendigim bulmak istedigim iyi bir av kopeginde olması gerkenler ve ozelikleri yazıcam
1)kan ve sitil fiziki yapısı
2)akıllı ferma aport celgin
3)arama sitili sahibiyle uyumu
benim yetistirip avlandıgım ozelikleri tasıyan super bir seterim vardı 6aylıken onunde vurdugum celgin kanat kırıgı ile ava basladı ve ondan sonra super avlar yaptım kopegimle 7 sene avladım yanımtaki avalanan kurupta dahil hic kanat kırıgı kaybetmedim ve fisek atmadan cok vurulan kanat kırıklarınıda getirdigi cok oldu bil hassa av bayramlarında kopegin kanı iyi olursa sende biraz bir seyler verirsen emeklerin bosa gitmiyecegine eminim avda ben super avlar yaptıgım icin iyi kopek konusunda edinme konusunda secime cok onem veririm cunki bosa bakmam emegim heda olmasın dedrim.

Yakup DİLEKÇİ
1952 ÇORUM

Çevrimdışı İsmail TUNCER

• *
« Yanıtla #15 : 19 Mart 2014, 14:37:41 »
Kuş köpeğinde ki en önemli 4 unsur vardır bana göre;1.Çalışkan ve inatçı karekter 2.Akıllı ve zeki olacak.3.Kokusu çok kuvvetli olacak ve sitilli ferma verecek.(görsellik önemlidir.)4.Ciğer olacak yani avda diğer köpeklere göre daha fazla gezecek.Sevgiler
ismail tuncer
 (butik)

1952 Biga-Çanakkale-İstanbul

Çevrimdışı Savaş KAYGISIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 26 Mart 2014, 21:09:36 »
  YUKARDA YAZILANLARIN HEPSİNE KATILIYORUM, ÇOK DOĞRU ŞEYLER HEPSİ TECRÜBELERLE SABİT. ANCAK HANGİ AMAÇ İÇİN KÖPEK EDİNİRSEK EDİNELİM, KÖPEĞİN EN AZ 3 GÖBEK ÖTESİNİ BİLMEK ÇOK ÖNEMLİ. AV KÖPEĞİ İSE AVCILIK GENLERİNİN ATALARINDAN BERİ TAŞIMASI, KORUMA AMAÇLIYSA YİNE ATALARININ BU KONUDAKİ BAŞARISI, NAMI, ÇOBAN KÖPEĞİYSE ONA GÖRE vb. BU UZAR GİDER HER IRK İÇİN. IRK STANDARDI YÜKSEK SOYDAN GELİYORSA, YANİ IRKLAR KIRILMAMIŞSA KÖTÜ KÖPEK DİYE BİR ŞEY YOKTUR.
   KÖPEK SAHİBİNİN EĞİTİMİ, BİLGİSİ, KÖPEK YETİŞTİRME BECERİSİ, SABRI (EN ÖNEMLİ HUSUSTUR SABIR), HAYVAN SEVGİSİ,  HAYVANLA OLAN İLETİŞİMİ, HAYVANIN YAŞADIĞI ORTAM VB. HUSUSLAR YETİŞTİRİLECEK HAYVANDAN BEKLENTİLERİN EN ÜST DÜZEYDE GERÇEKLEŞMESİNE SEBEP OLUR VEDE KÖPEKDE DENGELİ OLUR VE MÜKEMMEL BİR BİRLİKTELİĞİN DEYME KEYFİNE DENİR.
  ÖZELLİKLE KÖPEK YETİŞTİRİRKEN EĞİTİM, DİSİPLİN VE SEVGİ SIRASI HER ZAMAN TAKİP EDİLMELİDİR.
   KÖTÜ KÖPEK YOKTUR AMA EN KALİTELİ KÖPEĞİN DENGESİNİ BOZAN, ÇILDIRTAN YİNE EĞİTİMSİZ, BİLGİSİZ, SABIRSIZ VE DE VİJDANSIZ SAHİPTİR. SELAM VE SEVGİLERİMLE.
1958-Ankara