ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI 2014 YILINI “KAÇAK AVCILIKLA MÜCADELE YILI” OLARAK İLAN ETTİ
Ocak 30, 2014
Avcılık ve Yaban-Av Hayatı Koruma Konfederasyonu (AYHAK) önerisiyle 2014 yılını kaçak avcılıkla mücadele yılı olarak ilan eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü bu konuda gerekli koruma ve kontrol faaliyetleri için girişimlerini başlattı. DKMP Genel Müdürlüğü 2013-2014 av sezonunda uygulamaya koyduğu avlanma kotaları ile avlanma izin belgelerinin internet üzerinden alınabilmesini sağlayan AVBİS’te (Avlak Yönetimi Bilgi Sistemi) yaşanan aksaklıkları ise AYHAK ile 28-29 Ocak 2014, bölgesel avcı temsilcileri ile 13 Ocak 2014 tarihlerinde yapılan toplantılarda masaya yatırdı. Ülkemizde sürdürülebilir avcılığın temini için avlak sistemi ve kotalı avcılık uygulamasının devamına karar verildi.
229 Avlak İlan Edildi
Ülkemizde genel ve devlet avlaklarının tesisi ile alakalı faaliyetler 2009 yılında başlatıldı ve bugüne kadar olan süre içerisinde 90 genel avlak ve 139 devlet avlağı olmak üzere toplam 229 avlak tesis edildi.
Avcılık Yıllık Avlanma Kotaları Çerçevesinde Düzenleniyor
Tescil edilen avlaklarda avcılık tür bazında belirlenen yıllık avlanma kotaları çerçevesinde düzenleniyor. 2009 yılından beri yapılan bu uygulamada, ilan edilen avlaklarda avlanmak isteyen avcılar il şube müdürlüklerimizden avlanma izin belgesi alarak tercih ettikleri avlaklarda avlanabiliyor.
Türler için belirlenen yıllık avlanma kotalarının avcılar arasında adil dağılımını sağlamak ve avcıların il şube müdürlüklerine başvurmadan avlanma kotalarını ve avlanma izin belgelerini internet üzerinden alabilmelerini temin etmek için AVBİS adlı bir program geliştirilerek 2013-2014 av döneminde uygulamaya konmuştu. Bu sistemde interneti olmayan veya kullanamayan avcılar işlemlerini telefonla şube müdürlüklerinden yapabilmektedir.
Avlak Sistemi ve Kotalı Avcılık Detaylı Olarak Değerlendirildi
Avlak sistemi ve kotalı avcılığın uygulamaya aktarılmasında doğal olarak karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi ve sistemin mükemmelleştirilmesi hususunda gerçekleştirilen toplantılarda avcılık kültürümüzün ve av kaynaklarımızın yaşatılması maksadıyla avcılığın endemik türlerimiz için tür bazında belirlenen yıllık avlanma kotaları çerçevesinde düzenlenmesi uygulamasının devam etmesi gerekliliğine vurgu yapıldı.
Avlak sistemi ve kotalı avcılığın detaylı olarak değerlendirildiği toplantılarda, AVBİS’in avlaklarda avcı yoğunluğunu azaltarak sürdürülebilir ve kontrollü avcılık yapılmasına imkan sağlayan çok faydalı bir program olduğu belirtilerek bu programın avlaklarda avcı yoğunluğundan dolayı yaşanan güvenlik sorununu da ortadan kaldırdığı dile getirildi.
Avcılar Taleplerini İletti
Ancak, toplantıya katılan avcı temsilcileri, ileriki yıllarda genel ve devlet avlaklarında avlanmak için avcılardan ayrıca para isteneceği endişesi bulunduğunu belirterek, bu endişelerin giderilmesi yönünde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bilgilendirme çalışmaları yapılmasını istedi. Diğer yandan AVBİS programının getirmiş olduğu bazı kısıtlamaların kaldırılması için talepte bulundular.
Toplantıya katılan avcı temsilcileri araştırılmak üzere bazı hususları da gündeme getirdi.
. Av hayvanı popülasyonlarının değerlendirilmesi ve yıllık avlanma kotalarının hesaplanmasında avcı kuruluşları ile daha etkin bir işbirliğinin sağlanması için çalışmalar başlatılmalı.
. Göçmen kuşlar ve özellikle sulak alanlarımızı geçici bir süre kullanan su kuşları için yıllık avlanma kotalarının belirlenmesi hususu avcı kuruluşları başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kuruluşların da görüşleri alınmak suretiyle tekrar değerlendirilmeli. Göçmen su kuşları ile alakalı olarak yapılacak bu çalışmalar tamamlanana değin sulak alanlarda tesis edilen avlaklarda bulunan türler için yıllık kota uygulamasından vazgeçilerek avlakta bir günde av yapacak avcı sayısı sınırlandırılmalı. Diğer göçmen türlerden üveyik, bıldırcın, çulluk ve tahtalı için de sadece avlağa avcı girişi kotası konulmasına yönelik çalışma yapılmalı,
. Kota alarak herhangi bir avlakta avlanan bir avcı belirlenen günlük avlanma limitini avlamasa dahi avladığı varsayılarak kotaları AVBİS tarafından o türe ait toplam kotadan otomatik olarak düşülmemeli.
. İnternet erişimi olmayan avcıların avlanma izin belgeleri ve avlanma kotaları telefon ile başvurmaları halinde il şube müdürlükleri, avcı dernekleri ve av bayileri tarafından AVBİS üzerinden düzenlenerek verilebilmeli.
. İl geneli avlanma izin kartı alan avcıların ilan edilen genel ve devlet avlaklarında avlanacağı gün sayısı olarak belirlenen 12 gün yeterli değildir. İl içi ve il dışı kotalarına ek olarak yerel avcı kotası oluşturularak avlak içinde ikamet eden avcılara yerellik ilkesi çerçevesinde av kaynaklarından daha fazla yararlanma imkânı sağlanmalı.
. Avcı grubunun bozulmaması adına, avlaklarda avcı kotası bitmiş olsa dahi gruptaki tüm avcıların av organizasyonuna katılımının sağlanması için AVBİS programında değişikliğe gidilmeli.
. AVBİS aynı gün için birden fazla avlağa giriş izni vermemektedir. En azından bir birine yakın avlaklar için birden fazla avlağa giriş izni verilmesi sağlanmalı.
. Kota alımları sırasında toplamda 2 hayvan türü seçilebilmektedir. Avcıya 2’den fazla av hayvanı türü seçebilme şansı verilmeli.
. MAK Kararı ve avlak haritaları AVBİS’e girilerek avcılar tarafından görülebilmesi sağlanmalı.
. Yoğun av baskısı nedeni ile ava kapatılan alanlar avlak yapılarak kotalı sistemle ava açılmalı ülkemizin yerli türlerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için her türlü tedbir acilen alınmalı.
. Bölge müdürlükleri koordinasyonunda avcı kuruluşları işbirliğiyle av kaynaklarımızın etkin korunması için kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar ile av koruma – kontrol faaliyetlerinde yetkili olan birimlere yönelik olarak eğitim, tanıtım ve bilgilendirme toplantıları yapılmalı.
. Yasa dışı avcıların kayıt altına alınmasına yönelik tedbirler alınmalıdır.
. Avlaklara girecek günlük avcı sayısı sınırlaması avlanacak türler ve avlağın özelliği dikkate alınarak yeniden değerlendirilmelidir.