abicim yanlış yazdım. tırnak yanlış oldu. tamam abicim y harfine benzeyen parçalar. deidğin gibi o parçalaır ileri geri yaptım dediğin gibi ii durumdalar.
peki abicim bu tüfeklerde sorun olduğu zaman iliginlenen tamir yapan parça temini yapan lar varmdıır. yani kırılınce bozulunca elimizde kalıyormu bu tüfekler sonuçta yerli değilş parçasıda yoktur.
kundak olayınıda sorar öğrenirim. dediğin gibi tüfek ii hoşda işte herkez birşey söylüyor boya varsa alma. yok çok eski sistem tüfek alma. vsvsvs insnaın kafası karışıyor haliyle.
peki dikkat ettinmi b,iliyorum ama tam namlu içini gösteren bi foto var orda. tırnaklar ile namlu içi gözüküyor. sanki içi temizlenmiş gibime geldi. içinde dairesel çizikler var. sanki yivset gibi oranatılı çziikler. döne döne içinde birtel iel temizlenmiş onun çizmesi gibi aynı. sakıncası olurmu böyle bir durumda bile olsa .
kısacası bu tüfek bu haliyle 1500 tl edermi. kundak da yapılacak . çatlak yapılır diyorsun ama fişek atınca basıçntan yarılır yine gibime geliyor abicim
Parçalarının orijinallerini temin zor veya imkansız olabilir.Türkiye de müracaat komandoav ve stoeger.Yalnız bunlar hayli eski olduğundan stokta eğer kaldıysa yurtdışından getirtilebilir,yenisi üretilmez,fakat önemli parçalarının arıza yapacağını düşünme,yapmaz.Boşa tetik düşürmedikçe(defalarca o da) iğne kırmaz ama kırarsa silver pigeon iğneleri ile aynı, yani stokta var,pimler(tetik grubunu kasaya,tetik parçalarını tetik plakasına bağlayan pimler) zaten önemli değil yaptırıladabilir,yaylar(horoz ve ejektör yayları) gene silver pigeonla aynı,kilit sallantı yaparsa gene silver pigeon kilitleri adapte edilebiliyor yalnız göbek mili bunlarda sabit ordan boşluk yaparsa lazer kaynakla dolgu dışında seçenek yok,tabi kilit boşluk işi normal kullanımda ömür boyunca gerekmez rahat ellibin atışı görür o tüfek bence.
Namlu içi normal görünüyor,kromlu olduğundan tüfeğin içine elmas girmediyse çizilmesi imkansız.El kundağına benim bildiğim patlama anında herhangi bir basınç gelmiyor(çatlaması da sanırım yanlış teknikle söküp takarken olmuştur,ejektörün uçlarını iyi hizalamak ve de önce dip kısmını kasaya oturtmak lazım takarken),fakat epoxi türü yapıştırıcılar zaten ağacın kendinden daha sağlam oluyor,başka yerden çatlar da ordan çatlamaz veya yüzeyler iyi temizlenip uygulanırsa kaliteli bir japon da(502 mesela) yeterli sağlamlık sağlar.
1500 e balıklama atlanır diyorum ben,kasasındaki kir pas ta üstübü ve uygun bir solventle(tamircilere sormak lazım hangi sökücü uygun olur diye)gayet güzel temizlenir.
Tamamen restore edeyim dersen(yeniden boyama yeni el kundağı ve kundak bakımı iyi bir ustada(mesela Sadık Akdaş) en az 1000 liraya mal olur bence,daha ucuza da yaptırılabilir ama sonuç orijinalinden uzak olabilir olmayadabilir artık ustanın maharetine ve kullandığı malzeme ve tekniğe göre değişir araştırmak lazım,fakat 1500 vermenin bir anlamı kalmayabilir o zamanda bilemiyorum).Fakat miniumum harcamayla da yani kir pastan arındırılması(iç kısımların,tetik mekanizmasının da dahil olmak üzere) ve el kundağı onarımı ile, üzerindeki boya da idare eder zaten, uzun yıllar kullanılır.Yalnız ziya beyin dediği gibi gerçi yan yanaklar pek doldurulmaz ama gene de yapılmış olabilir,boşluk alma işi yapıldıysa beklenenden daha kısa sürede sallanmaya başlar tüfek.