Genel olarak bakıldıgında Ramazan hocama katılmamak elde degil, kendimden pay biçeyim on numara avcı köpeğim eva avı mükemmel,hiçbir secerli köpeğe değişmem ama dişleri bozuk oldugu için üretemiyorum.. ama kurallar böyle demekten baska bişey gelmiyor elden..evet manken gibi a secerli köpekler coook piayasada, avlarmı bilinmez..
ama tabi federasyon ve dünya ile aynı kulvarda koşmamız gerekirse onların kurallarına uymamız mecburi oluyor.tabi bu kuralları bizim federasyonumuzda koymamış,100 yıl önce fcı koymuş ,onun üyesi olarak bu işi yapmayı tercih edenler köpeğini secerli olarak üretiyorlar..
düşündüğümüzde banada avcılık anlamında pek garip gelen bir durumdur bu ! neden mi? 77 ceddi belli köpek gelir avrupadan ama dişleri bozuk cıkabilir yani bu işi eleye eleye birgün hiç bozuk dişli köpek kalmama ihtimali bence sıfırdır..arada mutlaka bozuk ceneli köpekler cıkar, ama cene yapısı bozuk köpekleri ürettikce her zaman cenesi bozuk köpekler yani, dünya sıtandartlarının altında köpeklere sahip olacagız..
Ama birde su gözle bakalım altımıza araba,at,ev ne alırsak alalım araba hızlı olsun, saglam olsun,az yaksın,şık görünsün vb özellikler ararız..bu ev içinde aynıdır, at içinde aynıdır..
Sonuç olarak köpek içinde aynı ise eksiksiz köpek dişi, kuşu ,kulagı düzgün olmalıdır.. yakın zamanda sanıyorum ingiliz ırklerındada üretim sadece görüntü ile kalmayacak alman ırklarındaki standartlar uygulanacak..
ülkemiz kıf kuruldugu günden bu güne ırk standartlarında güzel yol kat etti , bize düşen bunu daha uc noktalara tasımak..
bu konuda bize düşen sadece hızlı degil,sadece avcıda degil,ve yakışıklıda degil.. IRKI, DURUSU, DİŞİ ,BOYU,GÖZÜ,KULAGI,FERMASI, AVI , APORTU EN İYİ KÖPEKLERİ üretip ,degerlendirmektir..hedefimiz en iyisi ise sonuç ırkına uygun köpekleri üretmeliyiz.ama hedef sadece av ise cook coban köpekleri var , yerli köepklerimiz var onlardanda besleyebiliriz..
ama emin olalım ki yakın zamnada biz istesekte istemsekte kıf harici secersiz köpeklerin üretilmesi yasaklanacak, kanun haline gelecek yoksa sokak köpeklerinden kurulma ihimalimiz sıfır..cünki kimse secereli köpeğini sokaga atamaz,cünki ispatı ensesinde takılı