Selamlar avcı dostlar ve üstatlar...
Yaklaşık 1 sene önce almama rağmen bir kaç yaz avı haricinde pek kullanmadığım, kullanmaya vakit bulamadığım tüfeğimin kabaca teneke üzerindeki delicilik denemelerini paylaşmak istedim.
öncelikle bahsetmek istediğim asıl bir nokta var. tüfekten yazın bıldırcın ve üveyikte çok memnundum fakat kışın gramajı yükseltince avı yaralı düşürmeye başladığını fark ettim. sorunu kendimde aradım öncelikle ama net atışlarda da aynı durum gerçekleşince teneke üzerinde deneme yapmaya karar verdim ve durum ortaya çıktı. gramaj yükseldikçe 32-34 grama çıkıldığında tüfek hem fazla tepiyordu, hemde çoğu fişekle saçmaları çok dağıtıyordu. delicilik ise yok denecek kadar azdı. belki 1 tane deliyordu, o da sert nikel kaplama fişeklerde. tüfeği aldığım gibi fabrikasına götürdüm. malum kendi şehrimizin tüfeği. teknik servisten usta tüfeği götürdü 10 dakika kadar sonra geri getirdi. namlu iç çapının 18,25 olduğunu belirtti ve gramaj yükselip, basınç artınca saçmaların namludan düzensiz çıkabileceğinden bahsetti. istersem tüfeğin iç çapının 18,40 ölçüsüne getirilebileceğini söyledi ben de kabul ettim. tüfek 1 hafta sonra geldi ve dün denemesini yaptım. açıkçası santimetrenin 1000 de 15 i kadar bir genişlemenin ne kadar işe yarayacağı konusunda şüpheliydim ama sonuç ortada. tüfeğimin iç çapı 18,40 yani 0,035 daralma ile full şok ölçüsü 17,51 civarı ki bu ölçü Halil Kara beyin belirttiği şok ölçülerinden 2 numaralı şoka tekabül ediyor. bu sebepten denemelerimi 2 numaralı şokla yaptım. mesafe 45 adım ve atışlar desteksiz olarak yapıldı. mesafeyi metreyle ölçme imakanım olmadığı için adım hesabı ile yaptım. 50 metreyi 61 adımda adımlayabiliyorum. 50/61 = yaklaşık 82 cm adım aralığım. 82x45= yaklaşık 37 metre.
Not: şok hesaplamaları ve namlu iç çapı konusunda kafama takılan her soruyu içtenlikle bıkmadan cevaplayan Sayın Tuncay Kahraman Beye de selamlarımı yolluyorum.
İlk atış GB 34 gram 5 numara: toplamda 58 saçma isabet etmiş ve 38 tanesi tenekeyi delmiş. tenekenin arkasından çıkan saçmalar da vardı. (kırmızı işaretli olanlar delenler, yeşiller ise delemeyip iz bırakan saçmalar)
l]
İkinci atış RC S4 33 gram 5 numara: toplamda 60 saçma isabet etmiş 15 tanesi delmiş.
Son atış REMİNGTON(İtalya üretimi) 32 gram 5 numara: 49 saçma isabet etmiş 8 tanesi delmiş.
sonuç olarak dar namlu iç çapı pekte faydalı bir şey değilmiş, en azından ağır gramaj ve benim için.
ve en önemlisi de aynı markadan aynı model tüfek alıp birinden memnun kalınıp birinden memnun kalınmamasının asıl sebebinin namlu iç çapındaki tutarsızlıktan kaynaklandığına karar verdim. çünkü istenildiği kadar aynı ölçüde aynı şok kullanılsın, namlu iç çapınız farklıysa aradaki fark düşünebileceğimizden çok daha fazla.