Google dan aldığım bilgiye göre ördeğin saatteki hızı 96 km. Bu durumda bir "salisede" 44.44 cm uçar demektir. (Ördeğin tam karşımızda "resmigeçit" yaptığını varsayarak)
Bir vakitler ördek avında Remington ve Federal fişekler kullanmıştık. Reminton kutusu üzerinde 1330 velocity FPS, Federal kutusu üzerinde ise 1220 FPS yazıyordu . İkisinin ortalamasını 1275 FPS olarak kabul edersek saçmalar 1 salisede 6.47 m gider. (Bunun hesaplamasıyla kafanızı karıştırmak istemedim ama isterseniz onu da açık yazarım). 30 metre uzaktaki ördeğe de 4.63 salisede ulaşır. Ördek ise 4.63 salisede 2.05 m gider, buna göre ördeğin 2.05 m önünde tetiğe basmamız gerekir ki 70 cm lik saçma gurubunun tam orta noktasında buluşabilsinler.
Bu yazıyı Ördek ve Kaz Avları bölümünde yazmıştım. Faydalı olacağını düşünerek buraya aktardım. Ordaki yazıları da okursanız doğru ve güzel tesbitler var.
Güzel bir tespit olmuş. Ufak hesap farklılığı var mesela ; saatte 96 km giden ördek salisede 26.6cm gider
1275fps : 388 m/sn yapar oda fişek 1 salisede 3.88m gider. Oda 35 metre için 9 salise yapar.
9 salisede ördek 239cm gider. Yani kemalbeyin tespitte 2 metrede olsa 76cm grupman sayesinde yine vurulur.
* Yalnız dikkat edilecek husus her ördek aynı hızda uçmayabilir,kalkışı inişi,yavaşlaması falan çok farkeder ve önlemede çok fark eder. Önleme 2.4m ile 50cm arası değişebilir.
Benim anlamadığım olay şudur : Eskiler fps mesafe falan pek üzerinde durmazlardı. Tüfeklerin geneli ithal ve adamlar yıllarca aynı tüfekle atış yaparlardı.
Bazen bazı detayları abarttığımızı düşünüyorum. En önemlisi alışmak .
GİL ASH nediyor ''practice, practice,practice...''