Tüfekte üst veya alt vurma diye bir şey yok aslında. Tüfek hep aynı yeri vuruyor. Biz gözümüzü Gez-Arpacık-Hedef hattına düzgün oturtamadığımız için böyle ayarlar yapmak zorunda kalıyoruz. Benim demek istediğim, kurşunun bu hattın üzerine çıkamayacağı. Yivli tüfeklerdeki gibi bir yay çizmiyor çünkü. 50 metredeki hedefe nişan aldığın zaman, kurşun 36,5 metreye geldiğinde yerden yüksekliği hedefe göre (senin göz hizan, hedeften yukarıda kalıyorsa geçerli bu) biraz daha fazladır, doğru söylüyorsun. Bu yüzden üst vurur deriz. Halbuki hedefi 50 metreden alıp 36,5 metreye koyar ve aynı yerden aynı noktaya ateş edersen yine üst vurmazsın. Sebebi, kurşunun Arpacık-Hedef hattının üzerine değil daima altına geçecek olması. Bunu 40-50 metrede anlamazsın da 100 metrede anlarsın, değişir duruma göre. Sıfırlama yapmanın asıl amacı, kurşunun düşüşe geçeceği noktayı belirlemek aslında. Neyse, velhasıl-ı kelam 50 metrede yaptığın sıfırlamanın 36,5 metreye bi zararı olmaz. Onu demek istiyordum. Yardım edeyim derken kafanı karıştırmayayım..