Bence gramajın pek fazla bir önemi yok. Asıl önemli olan kurşunun hedefe çarptığı ve içinde ilerlediği sürece momentumunun ne kadarını kaybettiği. Ne kadar fazla kaybederse o kadar iyi.
momentum P=kütle (gr) X hız (m/sn) olduğundan bir domuza çarpan tek kurşunun momentumu çarpma anındaki hızı X kütlesi olur
Şimdi burada kütle yükseldikçe momentumda yükseliyor ancak bu kurşunun momentumudur. (bazı forumlarda kurşunun enerjisini iletmesi şeklinde anlatırlar) Tabi eşdeğer barut miktarında kütle arttıkça hız düşecektir. Domuz bu gücün ne kadarını soğurursa o kadar iyidir. O zaman çarpma anındaki basınç ve basınç kuvveti devreye girer,
basınç basınç noktasının yüzey alanı ile ilişkilidir. Kurşunun enerjini kaybetmesi için baskı yüzeyindeki alanın geniş olması gerekir. Bu seferde yüzey alanı geniş olan kurşuna havada gittiği süre boyunca hava bir sürtünme uygulayacaktır. Özellikle brenneke ve orman tipi kurşunlara hava direnci daha fazladır. Dönme etkiside sağlandığından aynı mesafeden atılan aynı gramajda aynı miktarda barutla atılan bir misket kurşunla orman tipi kurşunun hedefe ulaştığı andaki hızları farklıdır. Ancak şu var ki orman tipi kurşun ezilerek yüzey alanını genişletmeye daha yapısal olarak daha meyilli olduğu için daha fazla enerjiyi hayvanda bırakacaktır.
Bu seferde devreye kurşunun özelliği girer %kaç saf kurşun ve diğer maddeler ihtiva ediyor hada basitçe yumuşak kurşun mu çünkü ne kadar yumuşak ise o kadar ezilip yüzey alanını büyütecektir. Yerli kurşunlar kolay kolay ezilmiyor birde bu var.
E birde barut var sonuçta kurşuna hız veren malzeme.
Yani tabiri caizse bu iş iki ucu ..... değnek. Bu yüzden çeşit çeşit tek kurşun bulunmakta.
Şimdi domuz avının max. 100 metre içinde yapıldığını düşünürsek. İlk atışın 2. ye göre daha uzak mesafeye yapıldığını düşünürsek Yerli fişek kullanıyorsan 1. yi misket 2. orman tipi kullanmak daha mantıklı geliyor. Eğer ithal fişek kullanıyorsan ikisinin de orman tipi olması mantıklı geliyor bana gramı bence hiç önemli değil. Hepsinde zaten domuzun omzundan girip kalçasından çıkacak güç mevcut. Gualandi tipi yada ucu sivri kurşunları ise havadan daha az etkilenip hedefe daha hassas ulaştıkları için grupman ve atış kurşunu olarak kullanmak daha mantıklı gibi.
Tabi bu bence. Önemli olan deneyim daha çok deneyimdir. Teorik olanlar pratikte ne zaman tutmuşki
O yüzden büyük ustaların yorumlarına bakmak lazım.