Yaratanin nimetlerini en bol olarak verdigi ulkelerin basinda geliyoruz. Ayni ulkede 4 mevsimin de yasanabildigi, topraklarinda ormanin, akarsuyun, çölün, dağin, masmavi denizlerin bulundugu, denizlerinin tuzluluk ve sicaklik bakimindan farkli olmasindan oturu cok sayida deniz canlisina ev sahipligi yaptigi, ur kekliginden tutun da orman horozuna, anadolu yaban koyununa kadar tamamen dogal, yabanil hayvanlarin yasadigi muthiş zengin bir ulkede yasiyoruz. Boylesine guzel bir cografyanin ancak bu kadar kotu kullanilabilecegini yasadigimiz duydugumuz orneklerle neredeyse hergun goruyoruz.
Bugun kucuk menderes nehri zehir akiyor! Nehrin rengi bulanik ya da kahverengi degil, mor akiyor tamamen. Denizle bulustugu pamucak sahilinde kiyidan kilometrelerce dahi acilsaniz deniz rengine ulasamiyorsunuz cogu zaman. Nehirdeki balik turleri yok olmus durumda. Tam bir doga katliğami!
Sanal ortamlarda defalarca yazdim, yerel gazetelere haber verdim! Bunlari yayinlayin bu katliğami durdurun diye! Ama basaramadim.
Ayni sorun Istanbul bogazinda da yasaniyor. Bence dunyanin en mukemmel canlilarindan birtanesi, lufer baliklarinin tek goc yolu olan Istanbul bogazi goc zamaninda sayilari onlarla ifade edilecek girgir tekneleri tarafindan yok ediliyorlar.
10 yil oncesine kadar egedeki pamuk arazilerinde tum sezon boyunca bildircin avi yapmak mumkundu. Pamuk toplama makinalari icat edildikten sonra bildircin bulamaz olduk. Sebebi; hasatin yapilmasi icin pamuk bitkisinin yapraksiz olmasi zorunlu oldugundan tarlalara yogun miktarda ot ilaci atilmasiymis. Artik tarlalarda neredeyse hic ot yok, bildircinlarin yasayabilecegi dogal ortam yok oldu. Bildircin avini unuttuk buralarda. Kendi avimizi koruyamiyoruz ki elin sulununu cogaltalim.
Bu ulkede insanlar yolda giderken arabanin camini acip su sisesini disariya atiyorlar! Dagda piknik yapilidiktan sonra o guzelim dogal alanlar copluk haline donusuyor. Dogayla en ic ice olan biz avcilar dahi posetleri, bos fisek kutularini gocunmadan cevreye atabiliyoruz.
Simdi boyle bir ulkede; bence ilk yapilacak olan bizden sonrakilere doga sevgisini ve saygisini asilamaktir. Ilk okulda fen, fizik, matematik, ingilizce vb. konulardan once cocuklarimiza doga sevgisini, saygisini, nezaketi, adabi, duzgun birey olmayi ogretmeliyiz. Bu sayede; bizim basaramadiklarimizi belki bizden sonrakiler basarabilirler.
Ancak boylelikle duzgun bir cevreye, bol miktarda populasyona, dogal dengeye ulasabilecegimizi dusunuyorum.
Yoksa yakin bir zamanda sivasin kekligi de marmaranin cullugu da, tarih olacak!
Not: Mesaji cep telefonundan yazdim, yazim hatalarim varsa ozur dilerim!