Franchi 2007 yılında Benelli tarafından satın alınarak Beretta Holding bünyesine geçmiş Benellinin parça,inertia driven mekanizma ve daha ötesi teknik desteğiyle I-12, Predator,Fast gibi İnertia Operasyonlu yarıotomatikleri pazara sürmüştü..
Bu yarı otomatikler daha çok ortak yapım olduğundan ve yüksek fiyat politikasından Benelli modellerinin gölgesinde kalmışlar ve yüksek satış adetleri yakalanamamıştı..
Franchi 2012 yılında Pazara sürdüğü Affinity modeli ile çok ciddi bir başarı elde etti pekçok ödüle layık görüldü..Başta takipçisi olduğum ve Affinity ile ilgili bilgileri sürekli mail yoluyla aldığım Randy Wakeman olmak üzere pekçok test editörü ve profesyonel av editörü tüfeği methediyor yine üyesi bulunduğum Shotgunworld gibi forum sitelerinde tüfeği alıp kullanan herkes çok olumlu geri bildirim yapıyordu..
Bu memnuniyette Kalite-Düşük Fiyat Politikasının etkisi büyüktü..
Randy Wakeman tüfeğin üretim yeri olarak Bu tüfek Benim Anladığım Kadarıyla Tamamen Urbino da Benelli fabrikasında üretiliyor diyordu..Diğer pekçok editör de benzer şeyleri yazdı ve söyledi Ne Benelli ne de Franchi den herhangi bir beyan gelmedi..
Yaklaşık bir yıldır bu tüfeği bekliyordum ve neyazıkki ithal edilen az miktardaki tüfek tabiri caizse elaltından satılmış bize yeni ithalatı beklemek kalmıştı..
Nihayet tüfek Dün 20.12.2013 günü elime ulaştı..
Tüfeği birleştirdiğimde ilk hissim Amerikadaki örneklerinden çok daha hafif olduğuydu..Yakın bir marketin elektronik terazisinde tarttığımda ağırlığının 3016 gram olduğunu gördüm..Ve şahsım adına memnun oldum..
Tüfek; mühendis ve pazarlama bölümünün ve test eden yada sahip olanların söyledikleri gibi ele iyi oturan oldukça estetik ve ergonomik tasarlanmış..İcra yayının ve kollarının el kundağının içinde olmasından dolayı el kundağı Benelli'ler kadar zarif olmasada avuca iyi oturup iyi kavranıyor..
Tüfek Front İnertia denen İcra yayı önde Yapısından dolayı hafif öne doğru balanslı ama bu çok sıkıntı vermiyor..Tüfek hızlı yüzleniyor ve iyi nişan alınıyor..
Tetik çekme uzunluğu yaklaşık 36.5 cm ve ayrıca Dipçik Ayarı için kolay yerine oturan 4 adet Ayar Şim Kitine sahip kendinize uydurmakta zorluk çekmiyorsunuz..
Anodized kasa kesinlikle parlamıyor ve nişan hattına yardımcı oluyor burada tek eleştirim Kasanın nişan oluğunun 94-95 yıllarında kulandığım First Class ve diğer Franchiler gibi yukarı doğru çıkması ve Bant birleşim noktasında Bu Yükselmenin çıkıntı şeklini alması..
Bu yapıdan dolayı Gez'i Kasanın göz önü olarak alırsanız arpacığı tam göremeyebilirsiniz..
Namlu Blued türden ülkemizde Krom Kaplı
denilen boyaya sahip..Bu tüfeğin kalite hissini a300 Outlander daki gibi düşük gösteriyor..
Namlu Standart Birleştirme Konili Ve Yaklaşık 18.40 mm çapında..İlginçtir Benelli-Browning-Beretta -Winchester vb gibi silahların namlu çaplarından çok stabil çapa sahip..Çünkü Amerika da ölçen-ölçtüren herkes te yakın değerleri söylüyor..
Tüfek 3 adet 7 cm Siyah renkte Full (1-*) Modified (3-***) ve Cylinder (5-*****) şokla geliyor..Şok Ölçüleri Standart a çok çok yakın az rastlanılır türden..
Tüfekte SBE 2 ve Comfort modelinden tanıdığımız çok küçük Kırmızı arpacık mevcut..Kurşun atışı için iyi olabilirsede Benim Uçar avlarında Favorim Truglo Long Bead ve Affinity gelmeden çekmecede onu bekliyordu
Tüfeğin tetik çekme ağırlığı çok güzel Randy Wakeman Sitesinde Benelli nin Sentetik model tetik tertibatlarından daha kaliteli bir tetik tertibatına sahip olduğunu söylüyordu gerçekten ENAZINDAN öyle görünüyor..
Bu tüfekte sevdiğim bir diğer nokta mekanizmanın sentetik modellerde siyah renkte olması bu bir zorunluluk çünkü bu modeller daha çok geçit-bek avlarında yani kamuflaj gerektiren avlarda kullanılıyorlar!
Bu kadar inceleme yeter deyip kendimizi meskun mahal dışına atıyoruz..28-30-32-35-36 gram fişekler ve şoklarla birkaç hedef kağıdı alarak atışa başlıyoruz..
İlk olarak hedef kağıtlarına 28 gram 8 no RC ile atışa başlıyoruz..Modified (3) şok 30 metre mesafeden 50 cm çapındaki Tabanca hedefine yaptığımız atışlarda gayet tatmin edici bir pattern ile karşılaşıyoruz..Sırasıyla 7 6 ve 4 numara diğer fişeklerlede benzer sonuçlar görüyoruz..
Yalnız Standart Full Şokta havanın nispeten sıcak oluşununda etkisiyle Patchiness-Boşluk- alanların fazlalaştığını görüyoruz..Anlaşılan Standart Full beklentilerimizi karşılamayacak cinsten..
Tüfek hafifliğine ve Kinetik sistem oluşuna rağmen Kontrol Edilemez bir geri tepmeye ve namlu ucu şahlanmasına sahip değil!
32 grama kadar fişeklerle gayet başarılı ve konforlu atışlar yaptık beklentilerimizin aksine...
Tüfek çok hızlı ve istekli çalıştı her pozisyonda..24 gram spor fişekleri bulunmadığından deneyemedik ama hiç sorun çıkaracakmış gibi durmuyor..
Ciidi bir pattern testi yapmadık ama çok yapanlar bilirlerki pattern şoka fişeğe havaya göre o kadar değiken bir kavramki bu bilinmeyenleri bulup çözmeniz zaman alıyor..İlk günden Fazla olumlu yada Olumsuz yorum yapmanın ETİK olmayacağını düşünürüm hep..Çünkü ilk aylarda sevdiğim pekçok tüfeğin sezon sonunda dolaptaki ikametleri bitmişti
Sonuç olarak Gaz Deliği,Yok Pulse Yok Heavy Yok Light Yok Exhaust Yok Self Cleaning Yok Akıllı Yok Aktif vesaire birçok piston adı,Pekçok Gerekli
Parça Ve Her Çıkarışta 2-3 parçaya ayrılan bolta sahip ve sık temizlik isteyen GAZ SİSTEMLİ TÜFEKLERİ benim gibi SEVMİYORSANIZ Benellilerin neredeyse yarı parasına AFFINITY TAM SİZE GÖRE!
Bu testi yapmamızı sağlayan Kadim Dost KARACAN AV BAYİİ ÖZGÜR TOKCAN'A şahsım ve tüm avcılar adına teşekkür ederim..
Nasıl Ve Kaça Alırız Derseniz
Özgür TOKCAN :0 532 3004191 0 258 2417556 DENİZLİ telefonlarından ulaşabilirsiniz..