Gönderen Konu: 16 kalibre fişekler hakkında  (Okunma sayısı 5123 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
16 kalibre fişekler hakkında
« : 17 Aralık 2013, 21:25:10 »
arkadaşlar bi konu hakkında yorumlarınızı alacaktım.malum 16 kalibre fişeklerin keçe tapası veya bior tapası yok.ben ise fişeklerin ağzını düzgün bir şekilde keserek saçmayı boşalttım, paraşüt yada plastik kadeh tapa dediğimiz tapayı çıkartarak onun yerine keçe tapa taktım ve düz kıvırma makinasıyla fişeğin ağzını kıvırdım.şimdi yıldız kıvırmalı fişekle kendi yaptığım fişek arasında performans düşüklüğü olurmu?
  • Stoeger 2000
1973
memleket fethiye-iş burdur

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
Ynt: 16 kalibre fişekler hakkında
« Yanıtla #1 : 17 Aralık 2013, 21:32:57 »
Bu birazda tüfeğinizin namlu ve şok ölçüleriylede akalı bir durum.
Tapanın keçe oluşu saçmaları daha erken açıp daha kısa mesafede dağılım yaptırmasıdır.
Ben 12 cal çifteyle keçe tapa kullanıyorum namlu 71 cm 4-2 şok grupman olarak otomatik tüfeklerden daha iyi.Jet li üzümlü çifte bende ki ..
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 17 Aralık 2013, 21:37:26 »
1952 model bir çifte bu şoklarını bilmiyorum, 67 ve 70 olmak üzere iki namlusu var.yani fişeğin ağzını düz kıvırmam fişeğin gücünü etkilermi acaba yada deliciliğini?
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
« Yanıtla #3 : 17 Aralık 2013, 23:09:14 »
Etkilemez....bence
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #4 : 17 Aralık 2013, 23:30:16 »
çooook derin bir konu. sadece kıvırma değil  değiştiren. sizin ne kadar basınç uyguladığınızdan tutun da koyduğunun keçe tapanın buyuna kadar etken çok fazla...

bu konu daha önce konusuldu. tartışıldı. aşağıdaki sayfayı incelemenizi tavsiye ederim.

http://avlakforum.com/forum/domuz-avcilari-domuz-avi-ve-av-teknikleri/domuz-fisegini-kendi-dolduran/
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

The following users thanked this post: Kaan ÖZTÜRK

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 18 Aralık 2013, 17:33:57 »
Ersan Bey, Benim birçok tüfeğim olmasına rağmen, ördek ve domuz avı hariç bende sürekli 16 cal süperpoze kullanıyorum ve bütün 16 cal fişeklerimi kendim doldururum. Sorunuzun cevabı ise yuvarlak kıvırma işlemini tapaya baskı yapmadan yaptıysanız yıldız kapamaya göre daha düşük basınçla patlayacağını düşünüyorum. Çünkü, barut üreticilerinin fişeklere konulacak barut gramajları konusundaki önerileri keçe tapalı fişeklere plastik tapalara nazaran biraz daha fazla grmaj barut koyulmasıdır.  Ayrıca plastik tapalar namlu içinde barutun yanması ile genleşme yapar ve barut gazında hiç bir kayıp yaşanmaz , keçe tapada ise barut gazı kaçağı yaşanabilir ve dolayısıyla fişeğin gücü düşebilir. 

Ayrıca basıncı düşürecek bir etkende yukarıda bahsettiğiniz kesme olayı nedeniyle fişek patladığında fişek yatağında açılan kovan 70 mm değil tahmini olarak 60 mm civarına düştüğü için sıkışma az olacak  ve bu nedenle basınç düşecek diye tahmin ediyorum. 

Rastgele.
1984 ORDU

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 18 Aralık 2013, 19:43:47 »
ilhan kardeşim sen fişeklerini yıldız kıvırma makinasıylamı  kıvırıyorsun?
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #7 : 18 Aralık 2013, 21:37:46 »
Ersan Bey, Benim birçok tüfeğim olmasına rağmen, ördek ve domuz avı hariç bende sürekli 16 cal süperpoze kullanıyorum ve bütün 16 cal fişeklerimi kendim doldururum. Sorunuzun cevabı ise yuvarlak kıvırma işlemini tapaya baskı yapmadan yaptıysanız yıldız kapamaya göre daha düşük basınçla patlayacağını düşünüyorum. Çünkü, barut üreticilerinin fişeklere konulacak barut gramajları konusundaki önerileri keçe tapalı fişeklere plastik tapalara nazaran biraz daha fazla grmaj barut koyulmasıdır.  Ayrıca plastik tapalar namlu içinde barutun yanması ile genleşme yapar ve barut gazında hiç bir kayıp yaşanmaz , keçe tapada ise barut gazı kaçağı yaşanabilir ve dolayısıyla fişeğin gücü düşebilir. 

Ayrıca basıncı düşürecek bir etkende yukarıda bahsettiğiniz kesme olayı nedeniyle fişek patladığında fişek yatağında açılan kovan 70 mm değil tahmini olarak 60 mm civarına düştüğü için sıkışma az olacak  ve bu nedenle basınç düşecek diye tahmin ediyorum. 

Rastgele.
Katılıyorum. Yine de kestiğiniz fişeğin barutunu çok az artırarak basınç ve/veya sürat kaybını telafi edebilirsiniz. Sayı vermek gerekirse 0,05 g ila 0,1 g arasında bir şey yetebilir. Yine de ille kestiğiniz fişeğin süratine eşit olması gerekli değilse, tarif ettiğiniz fişeği denemenizi öneririm. Kafi gelmediğine kanaat ederseniz barutu yazdığım civarda artırabilirsiniz. De.. nasıl artıracaksınız?! Aynı barutu bulamayabilirsiniz. Başka barut da karıştırmayın bence. En iyisi yazdığınız doluyu bir deneyin siz.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Yücel SARIÇAM

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 18 Aralık 2013, 22:02:02 »

Rastgele.
harfiyen mantıklı ve tecrübeli bi paylaşım olmuş abi bende fişeğimi kendim doldurduğum için ek olarak fişeğin ucunu kesme olayına değinmek istiyorum kesinlikle basıncı fişeğin hızı düşecektir,plastik tapaya göre barut konulduğu için keçe tapada kesinlikle verimsiz olur keçe tapa kullanılan fişeğin barutu plastik tapaya göre artı 5 10 gr fazla olur mesela plastik tapada 1.55 barut varsa keçede 1.65 olmalıdır barutun cinsiylede alakalıdır.ben plastik tapayla tek kursun doldururken 1.70 1.75 d20 barut kullanıyorum keçeyle doldururken 1.80 1.85 kullanıyorum tabi hassas terazi 12 cal tüfek için bu değerler.16 cal malzemeside fişek doldurmaya yetecek kadar var ama iyi araştırmanızı yanlış bişey yapmanızı isteemem.düz kıvırmada fişek daha iyi sıkışır diye biliyorum yıldıza göre basınç daha fazladır bence buda saçmanın grupmanını bozacaktır.saygılar.
Yücel SARIÇAM
1990 zonguldak

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 18 Aralık 2013, 23:34:36 »
yorumlarınız ve  için çok teşekkür ederim, kendi yaptığım fişeği deneyeceğim.olmazsa aynı marka fişeğin barutunu kullanır biraz barut ekler tekrar bir deneme yaparım
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 18 Aralık 2013, 23:54:37 »
arkadaşlar yinede yorum yapmak isteyenlerin yorumlarını bekliyorum
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Yücel SARIÇAM

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 19 Aralık 2013, 00:47:11 »
aynı cins barut olursa olur ama farklı cins barutları karıştırmayınız ölçümlerede dikkat edin plastik veya metal ölçekle nasıl olurda 0.05 gr falan ekliceksiniz aman dikkat edin bence sıfırdan hazır kovan -barut kullanın derim.bütceniz uygunsa 100 liraya tüm fişek doldurma ekipmanlarını düzersini.25krş kapsüllü boş kovanın tanesi-8-9 lira saçmanın kilosu-tapada-4-5 lira kıvırma makinanız zaten var sanırsam ölçeğinizle.saygılar selamlar.
Yücel SARIÇAM
1990 zonguldak

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 19 Aralık 2013, 11:22:28 »
Ersan Bey, bende yuvarlak kıvırma yapıyorum. malesef yıldız makinem yok.
Volkan Bey ve Yücel Beyin dedikleri çok doğru fişeği bir dene beğenmezsen aynı barutu tanış bir kuyumcuda 0,05 ve 0,1 gr tartır üzerine ilave et. Beğendiğin fişekteki barut miktarını mutlaka 36 cal - 28 cal arasında bulabildiğin bir boş kovandan kendine ölçü yap ve bu senin aynı baruttan değişmez ölçün olsun. Ben ölçülerimi hep böyle oluşturdum.

Ayrıca farklı malzeme de kullanacaksan barut çeşitlerini ve kapsül çeşitlerini de tanımanda fayda var.
Özelliklede fişek doldururken keçe tapaya kıvırma haricinde bir aparat ile baskı yaparken ( eskiler bunu çok yapardı ) kapsülün durduğu yerin düz olmasına ve metal olmamasına dikkat edin aksi halde tapaya baskı yaparken her an fişeği patlatabilirsiniz. Aman dikkat.

Rastgele. 

1984 ORDU

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 19 Aralık 2013, 16:56:40 »
tamam sağol ilhan kardeş
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #14 : 19 Aralık 2013, 17:11:36 »
Özelliklede fişek doldururken keçe tapaya kıvırma haricinde bir aparat ile baskı yaparken ( eskiler bunu çok yapardı ) kapsülün durduğu yerin düz olmasına ve metal olmamasına dikkat edin aksi halde tapaya baskı yaparken her an fişeği patlatabilirsiniz. Aman dikkat.

İlhan beyin bahsettiği bu konu çaok önemli. kullanılmış fişeğe yeni kapsül takarken, tapaya baskı uygularken, vişeği kivirirken kapsüle çok dikkat edilmeli. ve patlamamış kapsül kovandan çıkarmak için arkadan metal ile vurulmamalı.

Çocukluğumda başımıza bi olay geldi. 12 numara fişek bulduk. 16 numara atılmış fişeğe barutu saçmayı aktarıp tek kırma ile ava yapacağız. bizden birkaç yaş büyük bi abi vardı. çivi ile kapsülü arkadan vurup çıkarmaya kalktı. kapsül patlayınca parmaklarını kannattı. çok korkmuştuk o zaman...
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
  • Böyle Bir Kara Sevda...
« Yanıtla #15 : 18 Ocak 2014, 20:43:04 »
Ersan bey gelen kutunuz dolu msj yollayamıyorum
1981 Burdur