Gönderen Konu: 4140 DOLU ÇELİK NAMLU İLE ESKİ TÜFEKLERİN NAMLU KARŞILAŞTIRMASI.  (Okunma sayısı 41606 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
      Herkese selamlar ve saygılar. Forumdaki, tüfeklerin namluları,şokları veya diğer teknik özellikleri ile ilgili konulara yapılan yorumları zevkle okuyorum. Merak ettiğim konu şu; ülkemizde üretilen tüfeklerin çoğunda 4140 adlı çelik kullanılıyor.Eski yıllarda ise MKE çeliği kullanılıyormuş. Hepinizin bildiği gibi eski tüfeklerin çeliklerinden övgüyle bahsediliyor. Madem bu kadar iyi de neden şimdiki üretimlerde kullanılmıyor...   
       Mesela örnek vermek gerekirse; bir beretta s56 tüfeğin namlusu şöyle iyi böyle yakıyor deniyor,yeni üretilen beretta tüfeklerde durum böylemidir? Beratta firması bundan 40 sene önce tüfeklerinde kullandığı çeliği,yeni nesil tüfeklerinde neden kullanmıyor veya kullanıyormu? Kullanıyorsa neden yeni nesil yabancı tüfeklerin öldürmesinden,yakmasından,fitillemesinde vs..bahsedilmiyor. Bu eski tüfeklerin namlu kalitelerinden bahsederken hep övgüyle bahsediliyor da neden yeni tüfeklerden bahsedilmiyor... Bu konuyu tartışmaya ve fikir alışverişinde bulunmaya herkesi davet ediyorum.
      Kendimden örnek vermek istiyorum! Bu güne kadar kullandığım tüfekler:

1. St.etienne poze(70 li yıllardan kalma öğrendiğim kadarıyla fason italya üretimli fransız bir poze)

2.SKB 885 model poze

3.Huğlu çifte 2005 model

4.Beretta 424 çifte

5.Huğlu 901 otomatik

6.Huğlu poze 1989 model

7.Ata Neo otomatik

Bu tüfeklerim arasında,yukarda bahsettiğim kıriterlere göre en iyi diyebileceğim,2005 üretimli huğlu çiftemdir. 1989 model huğlu pozemin namlu performansı ile 2005 model huğlu çiftemin namlu performansı arasında hiçbir fark olmadığını kullandığım için çok iyi biliyorum.Peki neden eski namlular iyidir deniyor...

Gene kullandığım beretta 424 çiftem ile huğlu çiftem arasında öldürücülük açısından pek bir fark göremedim.Ancak beretta çiftenin çok dayağını yedim:))düşük gramajda bile çarpıyordu.

Ha şimdi bu kadar tüfek kullandım,eski ile yeni arasında pek bir fark göremedim.Ancak genede yazılanlardan çok etkileniyorum.Halen acaba demekten kendimi alıkoyamıyorum.Bu sebepten de uygun bir simson suhl veya benzeri bir çifte bulursam hemen alacağım.

Yorumlarınızı merak ile bekliyorum,teşekkürler...

Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
95 yılında Vursan yarı otomatik almıştım,2001 yılında kamuflaj otomatik sevdasına sattım..hala o tüfeğin namlu sırrını çözemiyorum..
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
yok öyle efsunlu büyülü sihirli tüfekler . .  beğenmedimiz kral la  torunla adamlar öyle bir ördek vuruyorlarki . kimi 66 kimi 68 namlu . . yeterki atmasını bil . .  ördeğe zuber fişek atıyorlar , ama mesafeli . uzak ne atarsan at ,  okunmuş üflenmiş olsa bile  fayda etmez . . 35 , 40 metreden sonrası şansa kalmış bi olay . denk gelirde düşer . .
. . tüfek tüfektir , yeterki size uysun . .
 tüfeğin namlusu nasıl patlar , ucu tıkanırsa hepsi patlar . . 10 binlik bi tüfeklede av yapılır , 300 500 lüklede . tek fark eden ; prestij . .
namlulara gelince , hepsi 41 40 delme çelik kullanıyoruz diyor . . allah muhafaza bi kaza olsa , namlu patlasa . . biride bu namlusu patlayan  firmayı mahkemeye verse , mahkeme ,  bilirkişi tüfeği incelese , ve namlu çeliğinin 41 40 olmadığı anlaşılsa . .  bunun bedelini nasıl öder bu firma . sahtecilik , üçkağıtçılık , dolandırıcılık . . bence hiç bir firma , bu vebalin ve yükümlülüğün altına girmez . . .
 . . eskiye rağbet olsaymış  , bit pazarına nur yağarmış  . .  eski  tüfekler neden çok methediliyor ?  ........................... her işin bi  adabı erkanı usulu vardır ,  eski avcılar , mühimmat kıt olduğundan çok fişek atmazlardı . .  bir atar pir atarlardı . ş,mdiki gibi 200 metreye fişek atılmazdı . . şimdi mühimmat bol , av az , görünce tak tuk atıyoruz hepimiz . . .sonrada tüfek av vurmuyor . . geçin kardeşim geçin bunları . .  sen 100 metreye fişek atarsan  tüfek vurmaz tabi . sen iyi attın ben iyi attım , e fişekte kalite . . geriye tek suçlu kalıyor . TÜFEK . . eski tüfekler iyi vuruyormuş , yenileri vurmuyor oluyor o zaman . . yok böyle bir şey . . .
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2013, 22:55:33 Gönderen: Yusuf SAĞLAM »
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

The following users thanked this post: Mehmet AKKUŞ, Osman LİMAN, Mert PASTIRMACI, Selim UYGUN

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
 Eskidende iyi ve kötü tüfekler üretilmiş şimdide iyi ve kötü tüfekler üretiliyo. Eski tüfekler iyidir diye ağızda kalmış işte ağızdan ağıza yayılıyo. Olay psikolojik gibi geliyo bana  ;D Ha bide esiden iyi tüfek üretipte sonradan bozan markalarda var isim vermiyeyim. Namlu kalitesi olduğu gibi tüfekle fişeğin kombinasyonunu yapmakta çok önemli. Mesela ben huğlu tüfeğimde RC kullanıyorum mesafe ve gurupmanı çok iyi fakat ispanyol tüfeğe Rc denedim saçmayı çok saçma sapan şekilde dağıtıyodu bende ispanyola ispanyol sıkı alayım düz mantığıyla ispanyol fişek aldım gurupman şahane ve tek saçması deyse bırakıyo cinsten oldu tüfek.
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2013, 02:17:14 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

The following users thanked this post: Özgür UYAR

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
Konuya olan merakımdan güncel olsun:)
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
namlunun 4140  olması veya olmaması bence çok bişey ifade etmiyor.eski üzümlü tüfeklerinin hepsi mke çeliği  ve bence çokta başarılı.halen kullanmakta olduğum bir adet 74 model kılıçlar marka çifte tüfeğim var çokta memnunum.değişik marka tüfekler yazmışsınız.hepsinin namlu iç  çapı  namlu  birleştirme açıları farklıdırki zaten siz bunu ayıramazsınız.ayırt edebileceğiniz en bariz şey  tepmeleri olacaktırki  buda  namlu iç çapıyla  ve fişek basıncıyla alakalıdır. daha dar iç çaplı tüfekler de tepme daha fazla olurken   dar çaplı tüfekler tepmeyi daha fazla yapmalarına karşın daha uzak mesafelere daha enerjili saçmalar gönderirler.bu yüzdendir ki çoğundan  efsane diye söz ederler. eski model tüfeklerin iç çapları 18,2 mm gibi olurken günümüzde bir çok firma bunu 18,4 mm olarak referans alıp 18,8 mm ye kadar çıkaran firmalar mevcut.kısacası 3 liralık tüfek te 100 lira lık  tüfeği kıyaslamak hiç bir zaman doğru değildir.kalite her zaman  kendini uzun vadede belli eder.ülkemizde üretilen en iyi test edilmiş namlular 15000 atım civarlarında iken bir çok firma 50.000 ve üzeri atımda  hala sorunsuz çalışabiliyor.iyi bir marka benim için kaliteli  prestijli ve sorunsuz olmalı uzun yıllar kullanılmalıdır. dededen toruna misali.bir browning bir baretta çifteler  bir asır  sonra bile kullanılabilirken  yerli üretim tüfeklerimizde  malesef  bu rakamlara  ulaşabilmek mümkün değil....
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Özgür UYAR, Sabahattin KARAHAN

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
  Kalite her zaman  kendini uzun vadede belli eder. Ülkemizde üretilen en iyi test edilmiş Tüfeklerin maximum 10000 ila 15000 atım civarlarında iken Avrupada bir çok firma 50.000 ve üzeri atımda  hala sorunsuz çalışabiliyor.

ÖRNEK= Krieghoff av tüfeklerinin 90000 atıştan sonra kuyruk mili yerine oturuyor.!

İyi bir marka benim için kaliteli kullanışlı prestijli ve sorunsuz olmalı uzun yıllar kullanılmalıdır.
 Bizim kullandığımız gibi Dededen Toruna misali. bir Fransız Tüfeği yada Browning bir Beretta gibi Tüfekler  bir asır  sonra bile kullanılabilirken  yerli üretim tüfeklerimizde  malesef  bu rakamlara  ulaşabilmek mümkün değil.

« Son Düzenleme: 10 Aralık 2013, 11:20:24 Gönderen: Metin GÖRGÜLÜ »
METİN GÖRGÜLÜ-1969- YELKİ KÖYÜ-İZMİR
TECRÜBE ÖĞRETMEN'LERİN EN İYİSİDİR.
YALNIZ OKUL MASRAFI AĞIRDIR.

resim yükle

Çevrimdışı Ayfa CEYHAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Evet her zaman benimde dikkatimi çekmiştir 4140 çeliği ama ben biliyorumki 4140 çeliği kendi içinde 40 ayrılıyo acaba 4140 çeliğinin hangisi.(tam sayı bilmediğim için 40. misal verdim)
ikincisi benim kendi şahsi düşüncem eski tüfekler hakkında söylenenler ticaret için atılan mavra dan öte değil bence   
1980 ADANA

Çevrimdışı Caner COŞAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
namluda kalite istiyorsanız huğlu hariç yeni üzümlü tüfeklerinden uzak durun derim
1985
BURSA

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
 Eski tüfeklerin efsaneliği falan banada biraz ticari abartı geliyo. Diyelim adam vermiş 30 senelik tüfeğe 3.000tl para kötüysede iyi, iyiysede iyi bilmem anlatabildimmi. Sonuçta ileride sıkıldımı koyup satıcak o tüfeği neden kendi tüfeğine çamur sürsün piyasasını düşürsün. Okadar efsanevi olsa sahiplerinin dediği gibi tüfeğe nikah kıyarsın cinsinden olsa piyasada ikinci el eski avrupa tüfek hiç olmazdı. Herkesmi ihtiyaçtan satıyo? hayır. Ben hertarafı dağılmış oynuyan s56 da gördüm başka avrupa tüfeklerde gördüm, herhangi bir tamirciye sorun bakalım şimdiye kadar kaç tane s56 gelmiş geçmiş elinden, tamircilere onarım için hiçmi avrupa tüfek gitmiyo?  :) Tüfeğin ömrü bilinçli kullanmaklada alakalı.
 Huğluya gelirsek ben huğlu tüfeklerinden soğudum. Memleketimizde aliminyum kasa tüfekler, tekkırmalar, 20 kalibreler sanki üretilmiyomuş gibi sürekli tüfeğin ağırlığından şikayeteden avcılar yüzünden huğlu namlularını iyice inceltti teneke kıvamına geldi aman namluyu biyere sert çarpmayın göçüverir içeri  ;D Ben sıfır aldığım 2011 üretimi huğlumu sattım gittim eski koperatif yapımı huğlulardan aldım çok memnunum. huğlunun namlu iç çapı 18,4mm fakat ben 18,2mm olan tüfeklerimden daha memnunum saçma performansında. 18,2 namlular kendi denemelerimde ufak saçma ve hafif gıramajda çok iyi sonuç veriyo.
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2013, 15:20:39 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
Güncel olsun,merakımız dolsun:)
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

Çevrimdışı Ersin ORBAY

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
İlk tüfeğim vursan 92 A idi..Halada duruyor ağabeyime devrettim..O tüfekteki ağaç kalitesinde kundak yaptırmak istedim en az 1000-1500 TL fark istediler..Düşünün o zamanlar bu kalitede kundaklar standart yapılıyor idi..Neden mi o zaman birkaç tane bilindik marka vardı ve gerçekten ticari amaçtan öteye kaliteli tüfekler yapılıyordu ve en önemlisi iç piyasaya aynı kalitede sürüm yapılıyordu..Kinetik sistemde o zaman vursanın üzerinde firma yoktu zaten..Tüfek hala şakır şakır..Şimdi ise ben sayamıyorum artık o kadar çok firma varki ticari amaçtan öteye geçemiyorlar..Kalite sıfır..Standart denen birşey yok..Bunuda ben şuna bağlıyorum ve ismi lazım değil bir firmanın sahibinden bizzat duyduğumu söylüyorum:''Eğer kaliteli malzeme kullanılsa sağlam işçilik olsa bu tüfeğin satışı 1500 değilde 3000 olur o zamanda bizim halkımız der ki 3000 TL yerliye verene kadar gider Avrupa tüfek alırım biz naparsak yapalım önyargıyı bu tabuyu kıramayız o yüzden de bu şekilde üretim yapılıyor'' Bu demek oluyorki gerçekten eski tüfeklerin kalitesi işçiliği bir başkaydı..O nadide firmalarımızda bu piyasada tutunamayıp gittiler..Selametle..
  • BENELLİ CRİO COMFORT 71
  • YILDIZ SPZ ME 66
  • ÖZKANLAR FX017 66
ERSİN ORBAY-ADANA-HATAY ..SAĞLIKÇI..1978..
GERÇEK AVCI AVA DA ŞANS TANIYANDIR..

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
Eski mke tüfekleri tutuldu çünkü namluları hakiki 4140 soğuk dövme çelikti:) kalite eninde sonunda kendini belli ediyor.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Cüneyt ESMER

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
Tüfeğin ömrü bilinçli kullanmaklada alakalı.

Kesinlikle..
  • Yan-yana Patlar
  • Alt-üst Patlar
  • Sıralı Patlar

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
Arkadaşlar resimdeki vede linkteki huğlu eski çiftelere bir bakın fark bariz sizde göreceksiniz ... :-)

http://avlakforum.com/forum/huglu-av-tufekleri/klasik-bir-20-cal-cifte/

ücretsiz resim barındırma
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France

Çevrimdışı Ersin ORBAY

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Emin Abi bir bana bulamadın şöyle bir çifte :D :D
  • BENELLİ CRİO COMFORT 71
  • YILDIZ SPZ ME 66
  • ÖZKANLAR FX017 66
ERSİN ORBAY-ADANA-HATAY ..SAĞLIKÇI..1978..
GERÇEK AVCI AVA DA ŞANS TANIYANDIR..

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
Merhaba

Oncelikle, kaliteli celik olarak Turk avcilarinin arasinda da konusulmaya baslanan 4140 celiginden bahsedeyim.

4140 AISI'nin yani American Iron and Steel Institute (Amerikan Demir ve Celik Enstitusu'nun) belirledigi bir celik alasim standardidir. Alman standartlarindaki karsiligi, yanlis hatirlamiyorsam DIN 1.7225 olarak gecer.
Amerikan Standardı olan AISI'de gecen 4140 standardinda, son iki karakter (yani burada 40 sayisi) , genellikle celik alasiminda bulunan karbon icerigini, ilk iki karakterse (yani burada 41 sayisi) da alasimin tasarimini belirtir. Ornegin; paslanmaz celik, yuksek karbon, dusuk karbon, yuksek alasim vs gibi.. Bu standart, Chromium-Molybdenum alaşımının sahip olması gereken minimum alaşım kalitesini belirler ancak tek tip 4140 yoktur, alaşımdaki Molybden ve diğer bazı metallerin oranları değişik olan, yani "kaliteleri ve fiyatları" değişebilen farklı 4140'lar vardır. Yani alaşımdaki elementlerin tek ve sabit bir oranı yoktur, olmasi gereken oran araliklari vardir, ornegin; Cr (Krom) % 0,80 ila %1,10 arasında olabilir, ya da Mo (Molybden) %0,15 ila %0,25 arasında olabilir gibi..

AISI 4140 celiginin bir diger bilinen adi da yukarida da belirttigim gibi Chromium-Molybdenum Celigi'dir.

Bir diger namlu celigi standardı da rifle tufekler icin genellikle tercih edilen, AISI 6118'dir. Bu celigin bir diger bilinen adi da Chromium-Vanadium Celigi'dir.

Basitce anlatmaya calisacagim, yerli tufek ureticilerimiz artik nispeten dusuk kalitede de olsa, AISI 4140 celigini kullanmaya basladilar, isil islem uygulayarak ve yine maalesef diyorum nispeten dusuk kaliteli uretim sureclerinden gecirerek namlu uretebiliyorlar.

Ornek olarak Alman Merkel firmasini vereyim, namlularinda, cok yuksek kaliteli AISI 4140 Chromium-Molybdenum veya urunune gore Rifle ya da combined tufekler icin yine cok yuksek kaliteli AISI 6118 Chromium-Vanadium celigi kullaniyor..

Yari mamul olarak malzemenin kalitesi cok onemlidir, farkli 4140'larin oldugundan bahsettik, ama en az bunun kadar onemlisi de, tam mamul olarak da yani tufegin de ayni kaliteyi koruyabilmesi icin uretim surecleri de buyuk onem tasir.

Ornegin, yerli firmalarimiz da AISI 4140 celigini kullanmaya basladi diyoruz , Merkel ornegiyle devam edelim, Merkel firmasi da AISI 4140 celigini (bizimkilerden biraz farkli!) kullaniyor ancak, surecleri ve bu sureclerde kullandigi makine parki cok farkli. Isil islem yerine, Soguk Delme, Taslama ve Dovme islemlerini, 1 milimetre'nin 15.000'de 1'i toleransinda (yanlis okumadiniz bir milimetrenin onbesbinde biri toleransinda) uygulayan bu Alman firmasi, son asamada cok ozel ve uzun zaman gerektiren bir celik stres alma ve sertlestirme metodu kullaniyor ve namlu ici kromsuz ust duzey pattern ureten tufekler olarak piyasaya suruyor. Kolayca anlasilabilecegi gibi, kullandiklari surec hem uzun hem zor bir surec, dolayisiyla "pahali" bir surec... Ve yine dolayisiyla tufek fiyatlari cok farkli oluyor. Yani yerli ureticilerimizin avcilarimiza papagan gibi tekrarlayarak ezberlettigi gibi degil gercekler; "namlu ayni namlu, o da 4140 , bu da 4140, tek farki bunlara ekstradan krom kapliyoruz daha iyi " degil yani.. Ya da aticilarimizin bir cogunun dusundugu gibi, " ayni tufek ayni namlu, o kromsuz bu kromlu, Zoli tufek ile Perazzi tufegin namlusu aynidir, ya da Beretta ile Krieghoff'un namlu farki yok, fark isim..." gibi degil gercekler... Arada daglar-ovalar, vadiler kadar namlu farki var..

Soylemek istedigim, sadece malzemenin standardiyla da is bitmiyor, uretim sureclerinizin "standartlari" da yukselmesi lazim…

Umarim faydali olur, kafaniza takilan seyler oldukca yine konusuruz, zira bu konu basli basina cok derin bir konu.

merhaba, sorduğunuz soru sanırım, "bizim firmalarımızın kullandığı 4140 namluya "krom kaplama yapılmasa" pattern ve penetrasyon değerinde artış olur mu?" anlamında.. Zira 4140'in içerisinde mutlaka krom elementi olmak zorunda; en az %0,80 en fazla %1,10 oranında 4140 çeliğinin içerisinde krom (Cr) olmak zorunda yani.

Eğer bizimkiler krom kaplama yapmasa, pattern performansları varolan performanstan daha berbat olacaktır... Neden? Tek bir nedeni yok ancak en önemlilerinden bir tanesini soru sorarak açıklamaya çalışayım; sizce üreticilerimiz shotgun namlu içlerini 4140 çeliğini işlerken milimetrenin 15000'de 1'i hassasiyetinde toleransla honlama yapabilirler mi ?  Maalesef yapamazlar tabii ki... Peki örneğin, Browning B25'in namluları gibi, "Annealing" yani "stres alma ve sertleştirme" sürecinde bir tüfeğin namlu çeliğini, gerçekten üst düzey kalitede bir ürün olabilmesi için, 6 ay ila 12 ay bekletebilirler mi üreticilerimiz? Maalesef yine hayır..

Dolayısıyla , şu an varolan üretim süreçlerinde, yerli firmalarımızın krom kaplamaya devam etmeleri en hayırlısı :D

Sağolun. Yardımcı olabildiysem ne mutlu...

Söylediğiniz gibi, tüketici olarak ne kadar bilinçlenirsek, üreticilerden o kadar bilinçlli taleplerimiz taleplerimiz olur ve üreticiler de nispi oranda kaliteyi arz etmek durumunda kalırlar...

Selamlar..

resim yükle

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
Bununla birlikte, high-level , üst segment tüfeklere baktigimizda, krom kaplamasiz namlu uretiminde israr ettiklerini görüyoruz.

Bugun, dünyanin en iyi av tufeklerini ureten firmalar hangileri dendiginde herhalde hepimiz hemfikir oluruz;

Holland & Holland
Westley Richards
Purdey & Sons

gibi firmalarin oldugundan... Bunlar israrla krom kaplama kullanmiyorlar..

Peki , dunyanin en iyi spor atis tufekleri hangileri dendiginde, herhalde hepimiz hemfikir oluruz;

Perazzi,
Krieghoff,
Kolar..

firmalari oldugundan.. Bu 3 firma da israrla, namlularini krom kaplamasiz ust duzey kaliteli sureclerle uretiyorlar.

Yani ozetle, Holland & Holland, Westley Richards, Purdey & Sons, Perazzi, Krieghoff, Kolar, Merkel gibi firmalarin israrla uzerinde durdugu bir konu... Kromlu uretim surecine gecmemek icin direniyorlar.

Onemli bir nokta, krom kaplamasiz namlulari olan yukaridaki tum firmalar, ust segment firmalar.. Bu krom kaplamasiz namlulu tufeklerin en ucuz sifir tufekleri 20.000 TL'den basliyor...

Browning'in krom kaplamali sira tufekleri Cynergy, Citori, 525 gibi tufekleri 4000 TL ile 7000 TL arasinda degisiyor , ancak krom kaplamasiz B25 siparisi verdiginizde en azindan 40.000 TL'yi gozden cikarmaniz gerekiyor.

Selamlar..

Sayın=İbrahim Aysu    dan yaptığım alıntılarla umarım faydalı olurum.. Selamlar..

« Son Düzenleme: 10 Aralık 2013, 20:14:24 Gönderen: Metin GÖRGÜLÜ »

resim yükle

Çevrimdışı Ali VATAN

• *
konu benimde ilgimi çekti bir örnek vermek istiyorum..2001 yılında elimde düz, çift tetik üzümlü bir tüfeğim vardı ve namlu c60 ıslah çeliğiydi.tüfekten aşırı derece memnundum ancak 2006 yılında sağ namlu kurbağa yuttu..sağ namluyu üzümlüye gitti ve c70 sertliğinde bir namlu ile değiştirttim ancak aynı tüfek aynı fişek sağ namlu %85 kanat kırığı yapmaya başladı..sol namluda halen 10 numarayken..Alman tüfeklerinde de sertlik derecesi çok düşük mesela simson c55-60 arası hamur gibi namludur..kullananlar iyi bilirler..4140 namlu ise basınca daha dayanıklı ve daha sert bir çelikten imal ediliyor...Şu an elimde 90 model huğlu pozem var ve sayın Mehmet tuzcuya çift tetik olan bu tüfeği tek tetik,namlu içlerinde kromu ise söktürerek revizyon yaptırıyorum.sertlik derecesi c65 çıktı.ben iddia ediyorum basınca daha az dayanıklı olmasına rağmen bu yumuşak ve kromsuz namlular cidden daha iyi bence..düşük gramaj ile ağız tadıyla av için illada kromsuz ve yumuşak çelik..
Ali VATAN
1972 KAYSERİ

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
işçiliğe sağlamlığa ilgi duyan tüfeğine güven duymak isteyen herkes illa ki yabancı bir tüfek kullanır...av vurma konusunda fark olmayabilir...ancak sıradan bir yerli tüfekten çok verim alınması piyangoda son 2 rakam çıkması gibi bir durum..standart kalite üretim yapan firma bir elin parmakları kadar....ben nedense hala yerli sanayi de iyi namlu yapıldığını kaliteli ejektör sistemi olduğunu düşünmüyorum..otomatik konusuna girmeye gerek yok o farklı bir üretim..orqda bir nebze daha iyi işler yapmak teknoloji ile daha kolay.
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Hamza SEDA

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
yok öyle efsunlu büyülü sihirli tüfekler . .  beğenmedimiz kral la  torunla adamlar öyle bir ördek vuruyorlarki . kimi 66 kimi 68 namlu . . yeterki atmasını bil . .  ördeğe zuber fişek atıyorlar , ama mesafeli . uzak ne atarsan at ,  okunmuş üflenmiş olsa bile  fayda etmez . . 35 , 40 metreden sonrası şansa kalmış bi olay . denk gelirde düşer . .
. . tüfek tüfektir , yeterki size uysun . .
 tüfeğin namlusu nasıl patlar , ucu tıkanırsa hepsi patlar . . 10 binlik bi tüfeklede av yapılır , 300 500 lüklede . tek fark eden ; prestij . .
namlulara gelince , hepsi 41 40 delme çelik kullanıyoruz diyor . . allah muhafaza bi kaza olsa , namlu patlasa . . biride bu namlusu patlayan  firmayı mahkemeye verse , mahkeme ,  bilirkişi tüfeği incelese , ve namlu çeliğinin 41 40 olmadığı anlaşılsa . .  bunun bedelini nasıl öder bu firma . sahtecilik , üçkağıtçılık , dolandırıcılık . . bence hiç bir firma , bu vebalin ve yükümlülüğün altına girmez . . .
 . . eskiye rağbet olsaymış  , bit pazarına nur yağarmış  . .  eski  tüfekler neden çok methediliyor ?  ........................... her işin bi  adabı erkanı usulu vardır ,  eski avcılar , mühimmat kıt olduğundan çok fişek atmazlardı . .  bir atar pir atarlardı . ş,mdiki gibi 200 metreye fişek atılmazdı . . şimdi mühimmat bol , av az , görünce tak tuk atıyoruz hepimiz . . .sonrada tüfek av vurmuyor . . geçin kardeşim geçin bunları . .  sen 100 metreye fişek atarsan  tüfek vurmaz tabi . sen iyi attın ben iyi attım , e fişekte kalite . . geriye tek suçlu kalıyor . TÜFEK . . eski tüfekler iyi vuruyormuş , yenileri vurmuyor oluyor o zaman . . yok böyle bir şey . . .
Kesinlikle katılıyorum dediklerinize ben de Ata cy 98 model y.oto var ancak Kral spz 71 namlu ile 40-50 metrelerden ördek ve tahtalı aldım ve avlandığım yer Bayburt ve -15 derecelerde yaptım bu avları. Tahtalı avında 30 gr 6 no ördek ve tavşan da 32 gr zuber 5 no. Bu yıl atayı pek elime alasım gelmedi açıkcası.
  • Özkanlar Fx12 (Standart) 66 cm namlu Yarı Kamuflaj
1984 AFYON

Çevrimdışı Gürsel KARABAY

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
işçiliğe sağlamlığa ilgi duyan tüfeğine güven duymak isteyen herkes illa ki yabancı bir tüfek kullanır...av vurma konusunda fark olmayabilir...ancak sıradan bir yerli tüfekten çok verim alınması piyangoda son 2 rakam çıkması gibi bir durum..standart kalite üretim yapan firma bir elin parmakları kadar....ben nedense hala yerli sanayi de iyi namlu yapıldığını kaliteli ejektör sistemi olduğunu düşünmüyorum..otomatik konusuna girmeye gerek yok o farklı bir üretim..orqda bir nebze daha iyi işler yapmak teknoloji ile daha kolay.
Polat bey bu görüşlerinizi bi araştırma yaparak mı paylasiyorsunuz  yoksa sadece hissiyatiniz geregimi bunu söylüyorsunuz. Zira Aksu firmasının tüfekle ri yurt dışında etiketlenip ülkemize yabancı tüfek olarak satılıyor. Akdaş tüfekleri japon SKB firmasının tüfeklerini üretiyor. Ata arms ve Armsan Amerikaya bile tüfek satıyor. Huglu zaten 100 yıllık firma. Ama 50.000,00.-TL lik yabancı tüfeklerin pek  alternatifi yok sadece Akus  un 7 pimli tam çakmaklı modelinde üst seviye kalite bulabilirsiniz.   

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Ata Neo 12
  • Akdaş 412 L
  • Pointer , 13 adet Setter Della Bassana
1971 istanbul

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
40 bin lira bir tüfeğe verip 100 sene kullanamayacağıma (ki 100 sene sonra diyecekler bunlar eski tüfekler eskiden d20, tekna,.. barut filan varmış bu tüfek şimdiki yüksek basınçlı barutları kaldırmaz :) ) (ayrıca araba alırkende yaw 20 sene sonra çocuk büyüyünce de kullanır diye almıyorum) neyse konuya döneyim 40 bin lira bir tüfeğe verip 100 sene kullanacağıma

1500-2000 lira (ki bu güzel kaliteli bir tüfek fiyatı sayılır) verip bir tüfek alırım 10 sene kullanırım
10 sene sonra bu günün değeri (enflasyona göre) 2000 liralık bir tüfek daha alırım belki mekanizmada değiştirmiş olurum onuda bir 10 sene
kullanırım sonra bir tüfek daha onuda 10 sene kullandımmı zaten yaş olacak 70 kireçlenme romatizma yaşayacağımız zaten belli değil

6bin lira harcadık kaldı geriye 34 bin lira heh onuda çocuğun cebine koy bakem 30 senelik tüfeğemi sevinecek 34 bin lirayamı sevinecek
(enflasyon bu güne göre o günün değeri şeklinde düşünün) torunlara tüfek kalsa ne olur kalmasa ne olur

şimdi üst segment tüfekler tabiki zorlu yapım süreçleri el işçilikleri yüksek maliyetleri olan tüfekler onlarında alıcıları kendilerine göre
konforuda keyfide kendilerine göre. 8+1 evde oturup rolls royce ye binen de var 2+1 evde oturup dobloya binende herkes kendince işini görüyor.

tabi bu 100 senede avda tüfeğin elinden hiç düşmeyeceğini kazaya uğramayacağını (zaten sigortalatmak lazım öyle tüfeği) namluyu taşa çarpmayacağını düşünüyorum. yoksa küllüm zarar gibi geliyor bana.

gelirlede alakalı bir durum. ben varsın grupmanı biraz daha bozuk olsun varsın daha erken paslansın biraz temizleyeyim varsın
biraz ağır olsun ama uygun orta karar bişey olsundan yanayım. içi kromlu olmuş kromsuz olmuş valla hiç önemli değil bana biri 30-50 metrede vuracak öteki 300-500 metredemi vuracak oda 30-50 metrede vuracak 60 metreye fişek attığım zaten hayatımda sınırlıdır.
100 tane ördek kaçırmasam yüksek maliyetli diğeri ile vuramadığımı pahalı tüfekle vurduğumu düşünüyorum 34000/200=170 liraya gelecek ördeğin tanesi bana :) tanesine 170 lira vereceğime ucuzla tüfekle atarım 2 fişek kaçsın gitsin ben bi sonrakini beklerim :)

tamam yüksek kalite prestij paha albeni ileri zamanda antikalık değeri herşey olabilir. trilyoner olsam yine bir tüfeğe 40bin lira vermeye içim acır.

he kundak kalitesine gelirsek hiçbir ağaç kundak plastik kundaktan daha dayanıklı değildir. :)
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2016, 00:57:32 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Çevrimdışı İbrahim ÖZTÜRK 27

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
40 bin lira bir tüfeğe verip 100 sene kullanamayacağıma (ki 100 sene sonra diyecekler bunlar eski tüfekler eskiden d20, tekna,.. barut filan varmış bu tüfek şimdiki yüksek basınçlı barutları kaldırmaz :) ) (ayrıca araba alırkende yaw 20 sene sonra çocuk büyüyünce de kullanır diye almıyorum) neyse konuya döneyim 40 bin lira bir tüfeğe verip 100 sene kullanacağıma

1500-2000 lira (ki bu güzel kaliteli bir tüfek fiyatı sayılır) verip bir tüfek alırım 10 sene kullanırım
10 sene sonra bu günün değeri (enflasyona göre) 2000 liralık bir tüfek daha alırım belki mekanizmada değiştirmiş olurum onuda bir 10 sene
kullanırım sonra bir tüfek daha onuda 10 sene kullandımmı zaten yaş olacak 70 kireçlenme romatizma yaşayacağımız zaten belli değil

6bin lira harcadık kaldı geriye 34 bin lira heh onuda çocuğun cebine koy bakem 30 senelik tüfeğemi sevinecek 34 bin lirayamı sevinecek
(enflasyon bu güne göre o günün değeri şeklinde düşünün) torunlara tüfek kalsa ne olur kalmasa ne olur

şimdi üst segment tüfekler tabiki zorlu yapım süreçleri el işçilikleri yüksek maliyetleri olan tüfekler onlarında alıcıları kendilerine göre
konforuda keyfide kendilerine göre. 8+1 evde oturup rolls royce ye binen de var 2+1 evde oturup dobloya binende herkes kendince işini görüyor.

tabi bu 100 senede avda tüfeğin elinden hiç düşmeyeceğini kazaya uğramayacağını (zaten sigortalatmak lazım öyle tüfeği) namluyu taşa çarpmayacağını düşünüyorum. yoksa küllüm zarar gibi geliyor bana.

gelirlede alakalı bir durum. ben varsın grupmanı biraz daha bozuk olsun varsın daha erken paslansın biraz temizleyeyim varsın
biraz ağır olsun ama uygun orta karar bişey olsundan yanayım. içi kromlu olmuş kromsuz olmuş valla hiç önemli değil bana biri 30-50 metrede vuracak öteki 300-500 metredemi vuracak oda 30-50 metrede vuracak 60 metreye fişek attığım zaten hayatımda sınırlıdır.

tamam yüksek kalite prestij paha albeni ileri zamanda antikalık değeri herşey olabilir. trilyoner olsam yine bir tüfeğe 40bin lira vermeye içim acır.

he kundak kalitesine gelirsek hiçbir ağaç kundak plastik kundaktan daha dayanıklı değildir. :)
hesap guzelde kac avcı 40000tl lık tufekle ava cıkıyor sızın hesaba gore sımdıden 6 bın tl verıp bı avrupa tufek alın dızlerınız kıreclenene kadar sorunsuz kullanın
1976 gaziantep

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
6 bin liralık tüfek sorunsuz 2000 liralık tüfek sorunlu diye bişey yok ki.

ben şimdiye kadar hiç arıza yüzünden servise tüfek göndermedim. en pahalı aldığım tüfek
resimde elimdeki sarsılmaz bu sene aldım hiçte sorun çıkaracağa benzemiyor. ben avrupa tüfeklerle yarışacak markalarımız olduğu düşüncesindeyim.

ki 6 bin lira verip bir avrupa tüfek alacağıma nadirde olsa sorun riski olacağına 4 bin lira verip aynı tüfekten 2 tane yerli alırım sorun olursa tüfeksiz kalmam avrupa tüfeklerde bazen adamı av sezonunda tüfeksiz bırakabiliyor

konuda merkel krieghof purdey holland örnekleri olduğu için 40000 lira dedim kromsuz tüfek örnekleri olduğu için.

6000 liraya bir beretta alacağıma bi sarsılmaz poze bir ata otomatik bir huğlu çifte bir kafama göre bir tüfek daha alırım hepsinide farklı namlu boyları filan alırım aynı parayı bu şekilde harcarım yine 1 tüfeğe 6 lira vermem hiç olmazsa çeşit çeşit olur keyif olur

ki saydığım firmalar kötü firmalar değil. ben avrupa tüfek yanlısı görüşler olduğu için bende yerliden yana görüşümü belirttim

eklemede yapayım eskinin kalite olayını da savunmuyorum ama şu yönden savunmuyorum namlu yönünden eskinin iyi tüfeklerin namluları ile şimdiki iyi tüfeklerin namluları arasında basınç dayanımı olarak bence fark var iyi firmaların yeni tüfeklerinin namluları bence daha iyi ama
arkadaşında dediği gibi rekabet ortamı az olduğundan eskiden her 3-5 saniyede (misal olarak) 1 tüfek çıkarmadıklarından detay işçiliğinde eskiler güzel işçilik çıkarmışlar. şimdide detaylara önem firmaların tabiri caizse ince törpü kullanan firmaların tüfekleri güzel.
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2016, 01:30:13 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

The following users thanked this post: Fazlı MORAL