Sayın Orbay,
1900 lü yılların ikinci yarısına kadar fişek yatağından başlayıp namlu ucuna kadar daralan şoklu namlular vardı bu namlular özel el raybalarıyla açılır..Amerikada hala bu tip namlu üreten bir tüfek firması var..
Fabrikasyon kavramı,el işçiliğinin pahalı olması standardizasyon şartlarının ve standart belirleyen kurumların oluşması giderek rekabetin artması artan taleple birlikte hızlı ve çok üretim gibi nedenlerle cnc tezgahlarında bu tip namlular kalktı..
Ölçtüğümüz-Ölçtürdüğümüz 100 Fıx Şoklu Tüfeğin 80 tanesinin şoku son 2.5-3 cm içinde az bir kısmının 5 cm içinde hala honlamayı elle yapan firmalarda ve özellikle eski Kooperatif yapısı Üzümlülü lerle özel tüfek üreten ingiliz Holland&Holland ,Boss,Churchill vb firmalarda Ölçebilenlerin söyledikleriyle
8-9 cm ye kadar çıkan konstruksiyon miktarları olabiliyor..
Şu anda Lengthened Forcing Cone Dediğimiz uzatılmış birleştirme konileri okadar uzadıki Beretta DT 11 de bu mesafe 48 cm 692 lerde ise 36 cm civarında bunun anlamıda 2 ayrı namlu parçası + mobil şoka giren bölüm demek..
Bunun benzer ama daha kısa örneğide Fabarmın Tribore sisteminde görüyoruz..
Bendenizde dahil pekçok iyi yapılmış FIX şok Kullanıcısı çok çeşitli mobil şok sahibi olma fırsatına kavuşsalar bile HİÇBİR MOBİL ŞOK NAMLU EKSENİNE BİREBİR OTURMADIĞINDAN o randımanı bulamamışlardır..
İnsanların Eski 303 leri B-80 leri Browningleri Ve İlk Benellileri çok sevmesinin enbüyük sebebi Bu silahların Fıx şoklu oluşu ve bu fıx şokların çok büyük bölümünün Full şoklu oluşudur..
Ben Trulock lara Briley lere Carlson lara ve daha birçok şoklara sahip olma nasibinde bir kardeşiniz olarak Şoku taktığımda namluyu çevirir ve bakarım Şokun tabanında NAMLU ETİNİ AZ GÖRDÜĞÜM TEKBİR ŞOK YOKTUR!
Çünkü Namlu çapları standart olmadığından herçapa mobil şoklar uyabilsin diye vidalama alanını namlu etinden çok daha geniş tutuyorlar..
Her avcının şok beklentisi avına ve atış şekline göre değişir ama 66 namlulu bir tüfeğin kullanım alanını düşünürsek 2-4 şok daha makul olabilir..Bu tercih sizin..
Selam ve saygılarımla