14 sene s 55 kullandım benim tüfeğim 1974 modeldi 71 namlu 1/3 şoklu...
s serisi beratttalar kibarlık olarak denge olarak çok çok güzel silahlar fakat performansı için aynı şeyi söylemek bnim için mümkün degil..
tüfeğimin üst namlusu 18,3 full şok,alt namlu ise 18,40 3 şok tu..alt namlu performansı çok iyi fişek olarak daha az seçici olmasına rağmen üst namlu tamamen tersiydi..üst namlunun belirli markaların düşük basınçlı fişekleri ile av vurabiliyodum..üst namluya koyduğum fişekler bu şekilde olduğu halde el kundağım 2 kez kırıldı..yaptığım onlarca denemede alt namlunun gurupmanının üst namluya göre bariz üstün olduğuna şahit oldum..+10 derce ve altında soğuk günlerde durum tersine dönüyor ve üst namlu kendinden beklenen performansı anca gösteriyodu..
Benim şahsi kanaatim bu tüfekler 70 li ve 80 li yılların fişek teknolojisine göre üretildiği..çünkü günümüz fişekleri gramajı düşürsenizde çok güçlü,barutlar çok yanıcı,hatta kapsüller ve yıldız kıvırmalar bile fişeklerin basıncına etken..hal böyle olunca bu tüfkler oldukça seçici oluyo özllikle ege ve akdeniz gibi iklimi sıcak ve rakımı düşük bölgelerde.... ..rakımı yüksek ve soğuk bölgelerde mesela orta anadolu,doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde durum tam tersine dönebilir... Ben çakısız bıçaksız gezemez olmuştum ve ilk olarak alt namluyu ateşleyip avı ilk atışta vurmaya gayret gösteriyodum.. bazı arkadaşların yorumu biraz iddialı olmuş benllinin ve özellikle berettanın a 400 hariç bütün tüfklerini kullandım şu an al 391urika gold kullanıyorum bu tüfekle ve öncekilerle yüzlerce deneme atışı ve gurupman denmesi yaptım avrupa tüfeklerin özellikle eskilerin sağlamlık, kibarlık.denge v.s gibi artı yönlerini bir kenara koyarsak öldürüş ve performans olarak kıyasladığımızda kesinlikle hiç bir artısı yok..hatta daha uzaktan av vurması, saçmayı uzun sürmesi, daha iyi yakması,gibi yorumlara sadece gülüyorum... benim kullandığım onca yerli ve avrupa tüfekten aklımda yer eden iki tüfek oldu onlarda eski çifsan 555 sarı tetik ve vursan 92 a...