Gönderen Konu: Ercan Zorbozan Köşe Yazısı  (Okunma sayısı 3907 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ercan ZORBOZAN

• *
Ercan ZORBOZAN
(1967) Bodrum MUĞLA

Çevrimdışı Ramazan HAK

• Müdavim Üyemiz
Ynt: Ercan Zorbozan Köşe Yazısı
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2013, 23:08:34 »
elinize sağlık ercan bey ,devamını bekliyoruz ,,evet babamda anlatırdı eskiden çok olurdu diye sabahleyin kıra yağdığında dere kenarlarını dolaşırlarmış , ve kaltığındada  sağa sola çok savrulduğu için saçmayı kendi arar bulur derdi .. ama benim attıklarım nedense saçmayı aramıyor çok mankeliyorum keklikte daha isabetli atışlarım oluyor :)  benim için avı vurması zor bir hayvan ,hele birde tedirginse .
Ramazan HAK  1971  ARH+  Muğla

Çevrimdışı Fatih ERKAN

• *
« Yanıtla #2 : 01 Aralık 2013, 05:07:25 »
Güzel yazı, paylaşım için teşekkürler
1990
Elazığ - Sofya

Çevrimdışı Kemal YILMAZ

• Müdavim Üyemiz
  • Şehit oldu!
« Yanıtla #3 : 01 Aralık 2013, 06:12:51 »
paylaşım için teşekkürler
Kemal YILMAZ
1975 KONYA- ŞEHİT OLDU

Çevrimdışı Özhan KELEŞ

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #4 : 01 Aralık 2013, 08:31:06 »
Geceleri kafa lambası ile saydığınız yerlerde çulluk avı yapıldığı doğru buna engel olmak  içinde her türlü mücadeleyi veriyoruz,tabiki yapanların sayısı çok olunca tamamen engellemek için yetersiz kalınıyor.Bu işe daha ziyade biz avcılardan çok av koruma memurları el atmalı malesef onlarda yumurtaları soğur diye yerlerinden kalkmıyorlar.Aşağıdaki şu alıntınıza katılmıyorum gerek rakam olarak  abartılı gerekse feyk haber olmuş.17 yaşımdan beri avın içindeyim,böyle bir duyum içinde yaşadığımız bölgede hiç almadık.Bu konu hakkında link verebilirseniz,hem mücadelemizde daha etkili olur hemde tüm bölge avcıları bu mücadeleye destek vermiş olur.

( Hatta 1970 li 1980 li  yıllarda gece katliamları ile öldürülen kuşlar kaçak olarak yurt dışına satılmaktaymış.Bir seferinde İstanbul’da bir depoda altmış ton yurt dışına çıkarılmayı bekleyen çulluk yakalanmış.Bunu yapan kişilere verilmesi gereken cezayı okuyucuların vicdanlarına bırakıyorum.İsteyen istediği cezayı verebilir. )
« Son Düzenleme: 01 Aralık 2013, 08:47:05 Gönderen: Özhan KELEŞ »
Özhan KELEŞ
28/05/1962-İstanbul

Çevrimdışı Kerim AKTÜRK

• *
« Yanıtla #5 : 01 Aralık 2013, 12:11:41 »
Ercan emeğine sağlık yazın burdan heryere ulaşır umarım.Malesef o dönemde çok gece ve katliam avı yapılmış abilerimizin,babalarımız anlatımına şahit olduk;özellikle üçretsiz tüfek dağıtımı yapılmış o yüzdem Baretta ve diğer marka yabancı tüfekler köylünün elinde bol bulunur.
Kerim AKTÜRK
1970-Bodrum

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 01 Aralık 2013, 12:23:03 »
evet gúzel  bilgiler,  tesekúrler,  ónce  sunada sógleyeyim, bu siteyi bógle binlerde yazim oldu cok az kisiden tesekúr  geldi bunu  insanlarimizan cahilligine bagisliyorum,

evet  eskiden ben lókós  adiyla  kazik kakan, yelpe, adiyla anilirdi  bizim oralarda,  havalar  iyice sovudugunda topraklar buzlandiginda  istedigimiz su olan derelerden bulur bol bol avlardik, kópeksiz,culluklari

ben raslamadim, ama benden ónceki  yaslilar,  lókós kuslarinin buzlu  havalarda,  uzun gakasi ile camurlu sulu yumusak topraklarin  icinden beslendigidir,

topraklar buz tutunca, lókós  buz tutmamis kuytu yerlerdeki sularin oldugu mekanlari gidip  buz tutmamis suyun icinden gece beslenmek icin yemlenirken,  suyun cok hizli donmasi sonucu lókósún bu buz tutmuz suyun icinde buzun icinde kalmasi ve haraket edememesi sudan buzdan kurtulamasi  sonucu bir nevi buz tuzagu gibi  aksam yemlendigi suyun icinde ve buzun icinde hapis kalmasi,

olarak eskiler anlatir  geceleri cok soguk ve sert ve cok buzlanmanin oldugu gúnlerde sabah erkenden  buz tutmus dereleri gidip  buzun icinde kalmis lókós aradiklari olmus ve bulmuslar, bu sekilde túfeksiz derelerden lókós avlardik derlerdi,

hikayenin bizde gecen bólúmú bógledir,  daha ónce yazmadim neden yazmadim bízím insanimiz  bilimsellikten hikayelerden uzak,  hikayesi bilimselligi  olmuyan toplumlarim  gecmisi olamaz, vede millet olarak gecmisi yoktur,buda buzun icinde lókós avi bizim hikayemiz, ama gercek payi var,

BÓGLE BÍRSEY OLURMU DEMEN  OLUR, sibiryada  bir bardak suyu havayi atiyorsun bir saniye icinde yere buz olup dúsúyoor,

suyun ícíndeki yemlenen lókósún bir an havanin asiri derece sertlesmesi sonucu suyun hizli sekilde buzlanmasi suyun icinde yemlenen lókósún buzun icinde sabit sekilde kalmasina  hapis olmasi mantiken yeri var,
« Son Düzenleme: 01 Aralık 2013, 12:27:26 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 01 Aralık 2013, 13:27:00 »
evet ramazan kardes saten cullugun isimleri neden  lókós,yelpe, kazik kan, dere kusu gibi cok isimler neden denmis diye  yazdim,

cullugun asil ismi yelpedir  eski avcilarin arasinda,  yelpe  neden denmis,ucarken  bir saga bir sola dogru uctugundan  yellene yellene untugundan yelpe ismine almis,

ramazan kardesin dedigi gibi  bir saga bir sola  uctugundan  avcilar  yelpeyi  sacmayi kendi  arar bulur derdi,

benim yelpeyi túfeyin ucunda  bagli  gibi avlardim, bildircin  hic kurtulmazdi, tavsanda hic kurtulmazdi,  ama  kekliye iskalardim zaman zaman,

bunun nedeni avcida insan olusan atis tekniyi gabileyeti  oldugudur,

bunu  nasil anladin dersen,  durun avi avci  iyi fururken, veya duran avi  kacirmiyan avci, ucar kacar avlarina cok iskalar, ucar kacar  avlarina  iskalamiyan avci, duran avlari  cok  iskalar,
bunun nedeni avcinin kendine góre gelistirdigi ve adepde oldugu atis  karakteri ve becerisi farkli sekilde gelismesidir,, devamli  súrdúkleri arabalarda, sófor birran diyer tasidi súrdúgúnde sófor  diyer  arabayi súrmekte zorlandigi gibi birsey, avcilarda atis taktigi ve atis gabiliyetinin  farkli olusmasi,   tiraktór súrmesine iyi bilen  arabayi súrmeyi kalkarsa  íyí súremez,  arabayi iyi súren tiraktórú súrmeyi kalkarsa  iyi súremedigi gibi,
« Son Düzenleme: 01 Aralık 2013, 13:34:13 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda

Çevrimdışı Ramazan HAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 01 Aralık 2013, 17:27:11 »
 evet nurettin bey ,ben birde gazel ördeği diye duymuştum arıcılardan ,

biz burada lökeşe diye biliriz .
Ramazan HAK  1971  ARH+  Muğla

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 01 Aralık 2013, 17:34:54 »
ramazan  kardes,  culluk adiyla anilan bu kus cok cok enterasan  ve cok farkli ve cok avciya etkiliyen bir kus  cok ózellik tasidigindan kus cok ísím konmus  kusa, avrupada ormanin kiralicesi biliniyor, cok enterasan cok ózellik tasiyan bir kus,
culluktan insan oglu ógreneceyi seylerin olduguna inaniyorum,

nasil amerikalilar,   baykusunun gece gózlerinin nasil górdúgúne cózdúler  ve gece górús dúrbúnú yaptilar,  yarasalarin gece górmedigine ógrendiler, yarasalarin yagdiklari bir sinyalla yol bulduklarina gece uctuklarina ógrendiler, ucaklarina helikopterlerine gece ucar hale getirdiler, yarasadan ógrendikleri,bu bilime,  dogayi baktiginda birseyler górúyormusun góremiyormusun,  bútún mesele bundan ibaretdir,

bakmakla górmek ayni olmadigi gibi,
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda

Çevrimdışı Ercan ZORBOZAN

• *
« Yanıtla #10 : 02 Aralık 2013, 10:10:12 »
Arkadaşlar; Görüş, Öneri ve Eleştirileriniz için çok teşekkür ederim.
Ercan ZORBOZAN
(1967) Bodrum MUĞLA

Çevrimdışı Ünal SAYGILI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #11 : 02 Aralık 2013, 10:13:13 »
ramazan  kardes,  culluk adiyla anilan bu kus cok cok enterasan  ve cok farkli ve cok avciya etkiliyen bir kus  cok ózellik tasidigindan kus cok ísím konmus  kusa, avrupada ormanin kiralicesi biliniyor, cok enterasan cok ózellik tasiyan bir kus,
culluktan insan oglu ógreneceyi seylerin olduguna inaniyorum,

nasil amerikalilar,   baykusunun gece gózlerinin nasil górdúgúne cózdúler  ve gece górús dúrbúnú yaptilar,  yarasalarin gece górmedigine ógrendiler, yarasalarin yagdiklari bir sinyalla yol bulduklarina gece uctuklarina ógrendiler, ucaklarina helikopterlerine gece ucar hale getirdiler, yarasadan ógrendikleri,bu bilime,  dogayi baktiginda birseyler górúyormusun góremiyormusun,  bútún mesele bundan ibaretdir,

bakmakla górmek ayni olmadigi gibi,
1974-Marmaris
muğla
angaralı