evet gúzel bilgiler, tesekúrler, ónce sunada sógleyeyim, bu siteyi bógle binlerde yazim oldu cok az kisiden tesekúr geldi bunu insanlarimizan cahilligine bagisliyorum,
evet eskiden ben lókós adiyla kazik kakan, yelpe, adiyla anilirdi bizim oralarda, havalar iyice sovudugunda topraklar buzlandiginda istedigimiz su olan derelerden bulur bol bol avlardik, kópeksiz,culluklari
ben raslamadim, ama benden ónceki yaslilar, lókós kuslarinin buzlu havalarda, uzun gakasi ile camurlu sulu yumusak topraklarin icinden beslendigidir,
topraklar buz tutunca, lókós buz tutmamis kuytu yerlerdeki sularin oldugu mekanlari gidip buz tutmamis suyun icinden gece beslenmek icin yemlenirken, suyun cok hizli donmasi sonucu lókósún bu buz tutmuz suyun icinde buzun icinde kalmasi ve haraket edememesi sudan buzdan kurtulamasi sonucu bir nevi buz tuzagu gibi aksam yemlendigi suyun icinde ve buzun icinde hapis kalmasi,
olarak eskiler anlatir geceleri cok soguk ve sert ve cok buzlanmanin oldugu gúnlerde sabah erkenden buz tutmus dereleri gidip buzun icinde kalmis lókós aradiklari olmus ve bulmuslar, bu sekilde túfeksiz derelerden lókós avlardik derlerdi,
hikayenin bizde gecen bólúmú bógledir, daha ónce yazmadim neden yazmadim bízím insanimiz bilimsellikten hikayelerden uzak, hikayesi bilimselligi olmuyan toplumlarim gecmisi olamaz, vede millet olarak gecmisi yoktur,buda buzun icinde lókós avi bizim hikayemiz, ama gercek payi var,
BÓGLE BÍRSEY OLURMU DEMEN OLUR, sibiryada bir bardak suyu havayi atiyorsun bir saniye icinde yere buz olup dúsúyoor,
suyun ícíndeki yemlenen lókósún bir an havanin asiri derece sertlesmesi sonucu suyun hizli sekilde buzlanmasi suyun icinde yemlenen lókósún buzun icinde sabit sekilde kalmasina hapis olmasi mantiken yeri var,