Gönderen Konu: AVCI ÜNLÜLER  (Okunma sayısı 6673 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Oğuz BABAÇOĞLU

• Müdavim Üyemiz
AVCI ÜNLÜLER
« : 28 Kasım 2013, 23:46:23 »
IV. MEHMET

IV. Mehmet ya da Avcı Mehmet adıyla da bilinir (2 Ocak 1642, İstanbul – 6 Ocak 1693, Edirne), 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Padişah İbrahim'in Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 7 yaşında padişah oldu. Ava düşkünlüğünden dolayı avcı lakabıyla anılmıştır. 39 yıllık saltanatıyla I. Süleyman'dan sonra en uzun süre hükümdarlık yapan Osmanlı padişahıdır.
Ava olan tutkusu fanatizmi aşmaktadır. Osmanlı arşivlerinde günler süren bu avlar için bütçeden müthiş paralar ayrıldığından ve Sultan Mehmet’in havada uçan kargayı okla vurabilen müthiş bir avcı olduğundan söz edilir.
Prof. Dr. Erhan Afyonoğlu’nun söylediğine göre Osmanlı arşivlerinde Sultan Mehmet’in yaptığı bu avlarla ilgili onlarca defter vardır ve bu belgeler, araştırılıp gün yüzüne çıkarılmayı  beklemektedir. 

ÖMER SEYFETTİN

1884 yılında Gönen, Balıkesir'de doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey'le, Fatma Hanım'ın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan biridir. Öğrenimine Gönen'de bir mahalle mektebinde başladı. 36 yıllık kısacık yaşamına Bomba, Beyaz Lale, Yüksek Ökçeler, Yalnız Efe gibi onlarca güzel öykü kazandırmış üretken bir yazarımızdır. Küçük yaşlardan itibaren her avcı gibi sapanla kuş avlamaya başlamış ve ilerleyen zamanlarda ayı avı gibi trofe avlarına gittiği bilinmektedir. Birkaç hikayesinde bu avlar esnasında edindiği tecrübelerden söz etmiştir.

YÖRÜK ALİ EFE

1895 yılında Sultanhisar’da doğan Yörük Ali Efe Kurtuluş Savaşı sırasında Aydın’da 20 ay boyunca düşman ilerlemesini durdurmuş bir kahramandır. Savaş sonrasında gösterdiği cesaretten ötürü kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
Her Efe gibi çok iyi bir atıcı olmasının yanı sıra domuz ve keklik avlarının tutkunudur. Onun tek bir özelliği vardır: Avlarını ilk atışta vurması. Havada uçan kekliği tek kurşunla vurduğu söylenir. Öldükten sonra vasiyeti üzerine Yenipazar’a defnedilmiş, adına da bir müze yapılmıştır.   

SAİT FAİK ABASIYANIK

Adapazarı’nın köklü ailelerinden biri olan Mehmet Faik Bey’in oğludur. Parlak bir öğrenim yaşantısı olmamış, zengin bir ailenin çocuğu olmasına rağmen gösterişten nefret etmiştir. İstanbul ve çevresinde yaşadıklarını hikayelere dökmüş ve gelmiş geçmiş en büyük Türk hikayecilerinden biri olmuştur.Semaver, Sarnıç,Şahmerdan, Alemdağ’da Var Bir Yılan… gibi pek çok unutulmaz esere imzasını atmıştır.
   Avare bir ruh yapısı vardır. Toplum, kurallar, yaldızlı bir hayat ona göre değildir. Onun ruhunun yegane avuntu bulduğu yer balıkçı kahvelerinin, balıkçıların, teknelerin bulunduğu yerlerdir.Onun bu yönünü annesi şöyle anlatmıştır. “Şatafattan nefret ederdi. Dolabında her şey bulunduğu ve ailevi durumumuz iyi olduğu halde ekseriya başına bir kasket ayağına bir pantolon geçirerek balıkçı arkadaşlarıyla gününü gün ederdi." Evet Sait Faik o döneminin en hızlı balıkçılarından biridir. İstanbul Adalar civarında yaptığı bir çok avı hikayelerinde anlatmıştır. Mercan, Lüfer ve özellikle sinagrit (kendi deyimiyle) en sevdiği avlardır.

CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI (HALİKARNAS BALIKÇISI)

1890 yılında Girit’te doğmuş. Çocukluk yıllarını atina’da geçirmiş, soylu, altı çocuklu bir ailenin en büyüğüdür. 1925 yılında yazdığı bir yazı yüzünden askerlikten soğutmak gerekçesiyle yargılanmış ve 3 yıl kalebent olarak Bodrum’a sürülmüştür. Bodrum sürgünü her ne kadar bu gün bizi gülümsetse de o yıllarda Bodrum kara ulaşımı olmayan bir kıyı kasabasıdır. Cezasının 2 yılını Bodrum’da, 1 yılını İstanbul’da tamamlarsa da bir süre sonra aşığı olduğu Bodrum’a geri döner. Bodrum, yazdığı Mavi Sürgün, Deniz Gurbetçileri, Aganta Burina Burinata gibi onlarca esere esin kaynağı olmuştur. Yazdığı eserler bir çok dünya diline çevrilmiş.Özellikle Bodrum’un dünyaca tanınan bir yer olmasında başrolü oynamıştır. Bodrum’un balıkçıları, sünger avcıları, köylüler arasındaki çatışmaları kimi zamanda sevdaları hikayelerine taşımıştır.
Bodrum’un antik dönemindeki ismini, beraberinde balıkçılık sevdasını birleştirerek kendisine Halikarnas Balıkçısı lakabını uygun görmüştür.

Cevat Şakir müthiş bir denizcidir. Balık avını çok sever. Hikayelerinde gittiği bu avlarda yaşadıklarını canlı bir dille anlatır. O tam bir Bodrum aşığıdır. Bu sevgisini Bodrum adlı şiirinde şu şekilde dile getirir.
BODRUM
İtalya'yı gör de öl derler
Yok canım; Bodrum'la kıyılarını gör ve yaşa

Yokuşbaşına geldiğinde, Bodrum'u göreceksin
Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin
Senden öncekilerde böyleydiler
Akıllarını hep Bodrum'da bırakıp gittiler…

Hayatında en çok sevdiği şeyler: Peynir, su, istanköy peksimeti, tütün ve rakı idi.

KENAN EVREN

Aslen Alaşehirli olan 12 Eylül askeri darbesinin unutulmaz ismi müthiş bir keklik avcısıdır. Aslında pek çoğumuzda olduğu gibi avcılık  ailesinden kaynaklanmaktadır.
Bir gün keklik avının dayanılmaz cazibesine o da yenik düşmüş ve emekliliği sonrasında askeri garnizon içerisinde yapılacak bir keklik avı davetini geri çevirememiştir. Ancak yasak zamanda yapılan bu av basında geniş yer bulunca kendisine o zamanın parasıyla 100 bin TL ceza kesilmiştir.

SUAVİ

Aslen Kırıkkaleli olan Suavi Türk pop müziğinde ender rastlanan seslerden biridir. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra sigara kullanmayan, dağcılık ve dalgıçlık ve avcılık yapan Profesyonel bir balık adamdır. Kendisinin ava olan ilgisine İzmir 1994 yılında Emniyet Müdürlüğünde şahsen şahit oldum. Ruhsat çıkarmak için sıra beklerken odadaki tüm emniyet personelini başına toplamış, başından geçen bir av hikayesini soluksuz anlatıyordu.
Sıkı bir trofe avcısı olduğu biliniyor.

ZAFER ERGİN

Arka Sokaklar’ın Rıza Babası olarak bilinen Zafer Ergin’in müthiş bir trofe avcısı olduğu biliniyor. Ergin sadece avcılık yapan biri olarak değil İl av komisyonlarında ve bölge toplantılarına katılarak Türk avcılığına aktif olarak destek veren önemli bir şahsiyet olarak tanınıyor.

CEM BOYNER

Bir zamanlar TÜSİAD başkanlığını yürüten Cem Boyner’in avcılığını, ava olan tutkusunu bilmeyen yok. Çok küçük yaşlardan itibaren babası Osman Boyner’in onun ava başlamasında büyük etkisi olmuş. Av sevdasını kendi ağzından şöyle dile getiriyor.

“İnsan, avdan çok, avda yaşananlardan etkileniyor ve orayı özlüyorsunuz. Şehir hayatında ben yıldızları görmüyorum, kuşların cıvıltısını duymuyorum, şafakta uyanmıyorum, böcekleri duymuyorum. Ama av doğayla bütünleşme açısından bana çok önemli bir vasıta oldu.” Cem Boyner’in son zamanlarda avcı dostlarıyla özel avlaklara giderek güzel sülün avları yaptığını biliyoruz.

ÜMİT DAVALA

1973 yılında Almanya’da doğmuş, Galatasaray’ın şampiyonluklarına, özellikle UEFA kupasının kazanılmasına, milli takımda dünya üçüncülüğüne vesile olmuş en önemli futbolculardan biridir. Ümit Davala’nın tam bir av tutkunu olduğu bilinmektedir. Özellikle avcılık konusundaki bilgisi dostlarından büyük övgü almaktadır.

Ördek, çulluk ve bıldırcın avlarına gittiği bilinmektedir.

Bu hafta canım hikaye yazmak istemedi. Bir değişiklik olsun istedim.Bizden bu haftalık da bu kadar. Gelecek hafta inşallah bir başka hikayede buluşuncaya kadar şimdilik, kalın sağlıcakla...
« Son Düzenleme: 29 Kasım 2013, 07:46:09 Gönderen: Oğuz BABAÇOĞLU »

Çevrimdışı Yener HACIOĞLU

• Müdavim Üyemiz
Ynt: AVCI ÜNLÜLER
« Yanıtla #1 : 28 Kasım 2013, 23:52:36 »
emeğine sağlık çok hoş bir bilgi.
lYener.HACIOĞLU-1977-SAKARYA_İSTANBUL

Çevrimiçi M.Ali AKDAĞCIK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 29 Kasım 2013, 00:04:45 »
 hocam hayırlı akşamlar,
yine yapmışsın yapacağını...
sen ne yiyon ne içiyon da böylesi akla gelmeyecek konuları deden korkutun manileri destansı av sahnelerini ölümsüz dille yazıp bizlerle paylaşıyorsun pes yani...
maşallah hocam maşallah allah senin tekerine zeval vermesin işin gücün rast gelsin. eline ve yüreğine sağlık güzel bilgilendirmeydi herzaman olduğu gibi, salıcakla kalınız mersinden en derin saygı ve sevgilerimle...
  • TURKUAZ HK 11, OTOMATİK, 4+1, 12 CAL. 65 CM.
  • LAZER TEK KIRMA, 36 CAL. 65 CM.
İnsanlara hoşgörülü tavrım , bildiklerimin yanılgılarıma yetmeyişindendir,..

Murat Ali Akdağcık
1970 MERSİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2013, 04:31:49 »
hocam hayırlı akşamlar,
yine yapmışsın yapacağını...
sen ne yiyon ne içiyon da böylesi akla gelmeyecek konuları deden korkutun manileri destansı av sahnelerini ölümsüz dille yazıp bizlerle paylaşıyorsun pes yani...
maşallah hocam maşallah allah senin tekerine zeval vermesin işin gücün rast gelsin. eline ve yüreğine sağlık güzel bilgilendirmeydi herzaman olduğu gibi, salıcakla kalınız mersinden en derin saygı ve sevgilerimle...
Aslında hiç vakim yok biliyor musun. Okulda YGS ve LYS hazırlık bekleyen öğrenciler, evde ilköğretim 1. sınıftaki oğlum... Bir bakıyorum gün bitmiş. Arada 2-3 saat kalırsa karalıyoruz işte bir şeyler. Güzel temennilerin için teşekkürler...

Çevrimiçi M.Ali AKDAĞCIK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 30 Kasım 2013, 10:09:27 »
 oğuz hocam aslında yok birbirimizin diğerimizden farkı,
hayat kargaşası nafaka kovalamacası iş ev derken hafta sonunu iple çekiyorum yeşil meraları görüp deşarj olmaya dersem yeridir hani, allah cümlesine can sağlığı versin ,insanoğlunun bu dünyada işi zor,
 velhasıl dürüst yaşamak zor zanaat ustam...
esenliklerle ve sağlıcakla kalınız hocam.

Murat Ali Akdağcık
1970 MERSİN

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 05 Ocak 2014, 17:43:09 »
Abi güzel paylaşım olmuş..Ümit Davala,Zafer Ergin ve Kenan Evreni duymuştum..Özellikle Ümit Davala lının iyi bir avcı olduğunu çok duydum..
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 22 Ocak 2014, 21:37:45 »
oğuz hocam aslında yok birbirimizin diğerimizden farkı,
hayat kargaşası nafaka kovalamacası iş ev derken hafta sonunu iple çekiyorum yeşil meraları görüp deşarj olmaya dersem yeridir hani, allah cümlesine can sağlığı versin ,insanoğlunun bu dünyada işi zor,
 velhasıl dürüst yaşamak zor zanaat ustam...
esenliklerle ve sağlıcakla kalınız hocam.
Çok geç gördüm kardeşim kusuruma bakma. En sonunda notları teslim edince rahatlayabildik. Keyiflerimiz yerine geldi de sitelere ayrıntılı şekilde bakabiliyoruz. Zaten av da kapandı ya artık nette bol bol gıdı gıdı yapma zamanı değil mi. Sen de sağlıcakla kalasın Teşekkürler...

Çevrimiçi M.Ali AKDAĞCIK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 22 Ocak 2014, 23:41:53 »
 ne kusuru be hocam,
yüce mevlam can sağlığı versin gerisi gelir elbette,
yeterki ağıztadımız yerinde olsun,
gönüller bir olur takma kafanı sen hocam,
bu fani dünyada hepimizin yolu bir,..
herşey gönlünce olsun hocam, sana daha nice iyi yarıyıl tatil tatilleri dilerim bu vesile ile.
esenlikler içinde hoşçakalınız oğuz hocam.

Murat Ali Akdağcık
1970 MERSİN

Çevrimdışı Tarık ÖSTLÜER

• Onursal Üyemiz
  • zordur dağcı olmak
« Yanıtla #8 : 23 Ocak 2014, 00:16:10 »
Hocam çok güzel bir paylaşım olmuş sizin adınız yok ama hocam :)
Tarık ÖSTLÜER
1982 MANİSA

Çevrimdışı Ersin TETİK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 23 Ocak 2014, 00:19:22 »
Güzel paylaşşım . Elinise sağlık bazılarnı bilmiyorduk en çok da davalaya şaşırdım :)
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELİ

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 23 Ocak 2014, 03:33:03 »
Güzel paylaşşım . Elinise sağlık bazılarnı bilmiyorduk en çok da davalaya şaşırdım :)
Bursadan elektrik malzemesi siparişi için mağaza sahibini aramıştım,telefona çıkan yardımcısı''Abi patron Ümit Davala ile beraber Geliboluya üveyik avına gitti'' demişti..bende ilk duyduğumda şaşırmıştım..
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #11 : 30 Ocak 2014, 19:59:03 »
Hocam çok güzel bir paylaşım olmuş sizin adınız yok ama hocam :)
Hahahaha! Sağolasın bak onu unutmuşum, iyi hatırlattın. :) :) :) :) Denizli'den selamlar... ;)

Çevrimdışı Caner COŞAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 30 Ocak 2014, 21:29:31 »
Emeğinize SAĞLIK  Fias Cesa fabrikasının resmi sitesindeki katalok resimlerinde Kenan Evreni görmüştüm bir tane süper pozeyi eline almış inceliyordu 80 li yıllardan olması lazım
1985
BURSA

Çevrimdışı Tarık ÖSTLÜER

• Onursal Üyemiz
  • zordur dağcı olmak
« Yanıtla #13 : 30 Ocak 2014, 22:31:31 »
Hahahaha! Sağolasın bak onu unutmuşum, iyi hatırlattın. :) :) :) :) Denizli'den selamlar... ;)

:) :) :)
Aleyküm selam hocam ;)
Tarık ÖSTLÜER
1982 MANİSA

Çevrimdışı Sinan UÇAK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 31 Ocak 2014, 10:16:28 »
Ellerinize sağlık güzel paylaşım olmuş.
Dün bir yakınımla sohbet ediyorduk kendi balık tutkunudur ve amatör olarak dalıyor 64 yaşında.Gençliğinde İzmir çeşmede kamp işletmiş sonrasında Almanya ya gitmiş.İzmirde ki anılarından bahsederken Tanju Okan ı anlattı oda av tutkunuymuş özellikle keklik müptelasıymış.
1983-Ereğli/Konya

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 31 Ocak 2014, 20:53:58 »
Ellerinize sağlık güzel paylaşım olmuş.
Dün bir yakınımla sohbet ediyorduk kendi balık tutkunudur ve amatör olarak dalıyor 64 yaşında.Gençliğinde İzmir çeşmede kamp işletmiş sonrasında Almanya ya gitmiş.İzmirde ki anılarından bahsederken Tanju Okan ı anlattı oda av tutkunuymuş özellikle keklik müptelasıymış.
Ya bak bunu da ben bilmiyordum. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler...