Gönderen Konu: Setter kuşu ağzına almıyor!  (Okunma sayısı 1119 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Oğuz İNCE

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Setter kuşu ağzına almıyor!
« : 17 Kasım 2013, 19:55:23 »
Selamlar herkese, uzun bir aradan sonra büyük hevesle uygun ortam sağlıyıp tekrar köpek bakmaya niyetlenirken tanıdığımız birinin israrıyla setter bir yavru edindik. Köpeğin annesi çok iyi bir avcı olduğu için mutlaka almalısınız diye baskı da yapıldı :) Daha köpek çiftleşmeden 3-5 ay önce geçmişti bu muhabbet ve hiç para vermeden aldık hediye köpeğimizi... Çok sevimli çok akıllı bir köpeğimiz var şuan 6 ay lık adı "Benek"... Hergün en az bir saatimi ona ayırıp gezdiriyorum tüylerini tarıyorum otur, bekle, getir komutlarını harfiyen yerine getiriyor K-9 gibi... Geçen ay ilk avına götürdüğümüz Benek genelde yaptığımız doğa yüryüşleri gibi yanımızda etrafımızd dolanıp sağı solu kokladı durdu ve çok yoruldu...İtiraf etmeliyim mera çok zorluydu .  Neyse dedik daha ufak önünde av vuralım kuşla tanıştıralım vs geçen hafta önünde aynı anda iki keklik vuruldu çok ilgisiz ne uçan kuşa baktı ne düşünce aramaya kalktı. Hadi dedik normal , bulduralım kuşları birini elime aldım koklattım kekliği öyle deli divane olmasını beklerken normalin çok az daha üstünde bir heyecan gösterdi benek. Diğerini bizim yardımlarımızla buldu çalının içinden biz çıkardık bıraktık önüne sadece kokladı ve yaladı kekliği... Noluyo lan demeye başladım o an... Kekliği 3 4 metre ileri bıraktım getir diye komut verdim o taşı sopayı şişeyi aportlayan köpek hiç birşey yapmadı kekliğin yanına gitti kokladı öyle baktı bize ... Yorgunluktan böyle yaptığını tahmin ediyordum ama okadarda bitkin görünmüyor dönerken koşarak bizle oyun oynamaya çalıştı. Bende biraz keklik kokusunu arama yapması için kekliklerin kanatlarını bağladım önce koklattım bir bağlı olan beneğe  yerden sürüye sürüye kanadı dolandıra dolandıra 40 50 metre ileri çalıların arasına sakladım ve saldım köpeği istisnasız hiç şaşmadan kokuyu kaçırmadan herseferinde buldu kanatları... Sonra tekrar gittik ava yine arama yapmadı hiç ama biraz daha burnu yerden kalkmadı diyebilirim tabi bunda farklı bir meraya gitmemizin etkiside olabilir neyse bu avda gözünün önünde çat çat çat kanat çırpışlarıyla kalkan tahtalı alayından 1 tane düşürdüm güvercin yere düştü kanat çırptı ama bizimki başka yöne yöneldi... Çağırdım görsün yerde getirsin kuşu diye geldi baktı biraz tedirgin bi şekilde benim gazımla yanaştı ama katiyen yakınlaşmadı ... Ben elime aldım başladı koklamaya bıraktım yere sadece kokladı getir diyorum tepki yok.. Zorla ağzını açtım kuşu koydum ama tutası yok bıraktı kuşu bende bıraktım zorlamayı ...

Sorunun yaş olması yüksek ihtimal ama sizce eğitimde yada  yanlış giden birşeyler var mı ? Nasıl giderebilirim bu sorunları ? Bu haftalarda Benek ve Annesini bir arada götürcem ava belki annesi birşeyler öğretir... Köpeğimizin etrafına çok insan var sürekli birileri seviyo  yiyecek veriyo bu sizce büyük derecede etkiler mi av duyularını ?  Fikirlerinizi ve tecrübeleriniz paylaşırsanız çok sevinirim saygılar sevgiler...

Bu arada çiftlik bıldırcını alıp ferma denemesi yapmıştım eylül ayında havanın çok sıcak saati olması nedeniyle onada hiç bir tepki vermedi benek...

Oğuz İNCE
1988 Selçuk/İzmir