Merhaba arkadaşlar Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan RC fişeklerinin üretim aşamasını gösteren bu içeriği yabancı bir forumdan alarak sizler için çevirdim. İlginizi çekeceğini düşünüyorum.
İtalyanın Forli kentindeki RC fişek fabrikasını gezmek için bir fırsat yakaladım. Sayın Alessandra Socci, kalite kontrol dahil olmak üzere bütün fabrikaya erişim izni verdi.
Tapalar genellikle B&P marka olmakla birlikte bir miktar Dana marka da kullanılıyor. Fişeklerin kasaları (plastik dış kısım) Cheditte marka. Barut ise büyük çoğunluğu B&P marka olmakla beraber şimdi adını unuttuğum bir iskandinav markasından da bir miktar alınıyor.
RC Red Line modeli için, bahsettiğim iskandinav firmasıyla ortaklaşa, geri tepmeyi azaltırken hızı koruyan yumuşak bir barut geliştirilmiş. Kurşun ise İtalya ve Çin menşeli.
Fabrikaya giren her parti hammedde kabul edilmeden önce testten geçiriliyor. Bu testi geçemeyen hammaddeler kabul edilmiyor. Anlatılana göre en çok geri çevrilen şey barutmuş ancak diğer hammaddelerin de zaman zaman reddedildiği oluyormuş.
Fişeklerin paketlendiği kutular gıda standartlarında, sert ve yağlanarak izole edilmişler böylelikle nem değişimlerinden etkilenmiyorlar.
Fabrika gerçekten kalite-kontrol ve istikrar işini sıkı tutuyor. Bu sayede aynı fişeğin Norveçte de Dubaide de aynı performansı göstermesi hedefleniyor. Her makinanın üretimi yarım saatte bir kontrol ediliyor. Yarım saatte bir numuneler alınıp labaratuvara gönderilip kontrol ediliyor. Ben gözlemlerim sırasında fişeklerin saçma ağırlığında en fazla %1 fark olduğunu gördüm. Bu da fişekler arasında en fazla 1 veya 2 saçma fark olduğu anlamına geliyor ki bu da mükemmel bir istikrar.
Bu BSM makinesi günde 90.000 fişek üretiyor.
Bu da 3 ayrı BSM makinasından gelen fişekleri paketleyen bir makina:
Bazı Trap fişeklerini kendi tüğimle yerinde denedim (Tüfek Beretta DT10L, yarım şoklu)
İlk grupman RC4 Excellence Trap 7.5 28gram
İkinci grupman RC Red Black Comfort 7.5 28gram
Üçüncü grupman ise RC Red Supernik 7.5 28gram
Fabrika mühendisi benim denemesini yaptığım her kutudan 10'ar adet alarak labaratuvarda test etti. Test fişeklerin itiş gücünü ölçüyor (geri tepmesini değil).
Sonuçlar
RC dünyadaki en istikrarlı fişekleri üretiyor. Gerçekler ortada, dünya üzerinde hiç bir mühimmat fabrikası yoktur ki kalite kontrol ve test sonuçlarını bu kadar saydam gösterebilsin. Test atışlarımı yaparken yüzlerindeki endişeyi okuyabilsem de sonuçlar mükemmel çıkınca herkes rahatladı. RC Red Blk ve Supernik aynı miktarda barut kullanıyor. Hız farkı ise Nikel kaplamadan dolayı oluşuyor ancak nikel kaplama saçmanın sertliğini hiçbir şekilde değiştirmiyor. Saçmalar nikel kaplama sayesinde havada daha az sürtünerek ilerliyor...