Şimdi size B&P nin sitesindeki standart fiseklerden
Nike,Classic,Long range ve diğer fişeklerini inceledim desem.
Basınçları 500 ile 650 bar arasında olan 30/32/34/36 g fişeklerin hepsinin 405 ile 408 m/s hızlarda olduklarını söylesem buradan ne anlaşılır acaba?
Emrah bey selamlar
İstisna durumlar hariç genel olarak eğer bir fişekteki bütün malzeme faktörleri + namlu özellikleri(iç çap,şok ölçüsü,namlu uzunluğu vs.) Dış balistik etkenleride dahil sabit tutulursa sonuçların gramaj artarsa namlu çıkış hızı azalacak ama mesafeye göre saçmaların hızı düşük gramaja göre daha yavaş azalacağı ortaya çıkacaktır.
Yani hız kaybı mesafeye göre ağır gramajlarda daha az olacaktır.
Örnek 28 grm 7 numara bir fişeğin ortalama namlu çıkış hızı 400 m/s
32 grm 7 numara fişekte ortalama 370 m/s olsun.
28 grm 7 numaranın saçmaları 35 mt mesafede 250-270 m/s hıza düşecektir.
32 grm 7 numaranın saçmaları 35 mt mesafede 300-310 m/s hıza düşecektir
Bunlar kendi teorilerim...
Avda ve çok yapmasamda grupman ve delicik testlerimdeki benim anladığım sonuçlar.
Mantıken diyeceğim,namlu çıkış hızını gramajlara göre ne mesafede neler yapacağını doğru yorumlamak lazım diye düşünürüm.
Yani bunu kendinize sorun, niye uzak mesafeye ağır gramaj atıyorum, yakın mesafede kuşlar delik deşik olduğu halde niye ölmemiş bu ağır gramajla.
Bütün mesele gram arttıkça mesafeye göre saçmanın hızının daha az düşmesi tıpkı bir kömürün yandıktan sonra 1-2 saat dayanıpta kağıdın bir anda yanıp sönmesi gibi..
Kabaca böyle anlattım😂😂👍
Birde sizin teorinize göre neden 28 g 7 numara saçma da 400m/s den 270 m/s ye ye düşüyorda
32 g 7 no neye dayanarak 300 m/s de kalıyor ?
Bu kanıya nasıl varıyorsunuz ?
Bakın az evvel B&P firmasının 30 32 34 36 g fişeklerini ve nike,classsc,long range gibi farklı barutlu modelleri inceledim.
Gramajlar değişik olsada patlama basınçları 550 ile 650 bar arasında olmasına rağmen hızları neredeyde birbirleriyle aynı.
400 ile 408 m/s arasında.
Demekki sizin düşündüğünüz gibi değilmiş.
Özkütlesi değişen saçmalar olsada fişek numaraları değişsede kullanılan barut miktarı fişeğin saçma ağırlığı baz alınarak hesap ediliyor.
Burada oluşan fark saçma tanesinin ağırlığı.
Daha ağır saçma tanesi daha enerjili ve daha durdurucu olup daha uzak mesafelerde öldürücü olur.
Rüzgardan sürtünmeden,rüzgara bağlı yön değişiminden daha az etkilenir.
Daha ince saçma da tam tersi sonuçlara gebedir.
Sonuç olarak uzak ve güçlü avlara ağır gramajlı ve iri sacmalar
( 60 m ye kadar bir yesilbaşa 4 numara 36 g )
Daha 20 35 m arası avlara en ucuz,kimsenin beğenmediği ,28 ,30 g 6,7,8 numara fisekler atmak gerekir.
30 m deki bir üveyik ,tahtalı için 36 g 7 no fişeği ben almam şahsen.
Alanların olduğunu da zannetmiyorum..