Şimdi size B&P nin sitesindeki standart fiseklerden
Nike,Classic,Long range ve diğer fişeklerini inceledim desem.
Basınçları 500 ile 650 bar arasında olan 30/32/34/36 g fişeklerin hepsinin 405 ile 408 m/s hızlarda olduklarını söylesem buradan ne anlaşılır acaba? Birde sizin teorinize göre neden 28 g 7 numara saçma da 400m/s den 270 m/s ye ye düşüyorda
32 g 7 no neye dayanarak 300 m/s de kalıyor ?
Bu kanıya nasıl varıyorsunuz ?
Bakın az evvel B&P firmasının 30 32 34 36 g fişeklerini ve nike,classsc,long range gibi farklı barutlu modelleri inceledim.
Gramajlar değişik olsada patlama basınçları 550 ile 650 bar arasında olmasına rağmen hızları neredeyde birbirleriyle aynı.
400 ile 408 m/s arasında.
Demekki sizin düşündüğünüz gibi değilmiş.
Özkütlesi değişen saçmalar olsada fişek numaraları değişsede kullanılan barut miktarı fişeğin saçma ağırlığı baz alınarak hesap ediliyor.
Burada oluşan fark saçma tanesinin ağırlığı.
Daha ağır saçma tanesi daha enerjili ve daha durdurucu olup daha uzak mesafelerde öldürücü olur.
Rüzgardan sürtünmeden,rüzgara bağlı yön değişiminden daha az etkilenir.
Daha ince saçma da tam tersi sonuçlara gebedir.
Sonuç olarak uzak ve güçlü avlara ağır gramajlı ve iri sacmalar
( 60 m ye kadar bir yesilbaşa 4 numara 36 g )
Daha 20 35 m arası avlara en ucuz,kimsenin beğenmediği ,28 ,30 g 6,7,8 numara fisekler atmak gerekir.
30 m deki bir üveyik ,tahtalı için 36 g 7 no fişeği ben almam şahsen.
Alanların olduğunu da zannetmiyorum..
Yazdığınız fişeklerin tamamını kullandım desem
30 gr mb light modelinde 1.5 gr mb barut
32 gr mb classic modelinde 1.6 gr mb barut
34 gr fc classic modelinde 1.7 gr f2 barut
36 gr mb long range modelinde 1.87 gr barut çıkmıştı hassas terazimde.
Bar basınçları farklı ama hızları barudun miktarı ve çeşidine göre hemen hemen aynı.
Şimdi gelelim benim kanılarıma..
Aynı hızlara yakın çıktığı halde neden 36 gr long range aynı saçmayla 60 metrelerde bir avı öldürecek güce sahipken 30 gr mb light 60 metrede aynı saçmayla etkisiz kalıyor...
Yada aynı saçmayla 30 gr mb light 20-25 mt mesafede avı öldürürken 36 gr long range kan içinde bırakıp,delik deşik olduğu halde avı canlı düşürüyor.
Dikkat!! Bahsettiğim mesafe 20-25 metre yani grupmanda açılmamış ve bizzat av üzerindeki saçmaların tamamı delip geçmiş ama canlı düşmüş ağır gramajla.
30 gr fişekle yine bu mesafelerde vurulan kuşta ise delip geçmeyen saçma izleri vardı pişirip yerkende sacmaları çıkarmıştım tek tek.
Daha öncede 28 gr 7 ve 32 gr 7 numara fişekleri örnek göstermiştim ve bunu bir kereliğine mahsus değil avlarımın tamamına otopsi inceler gibi bakıyorum..
Tekrar söylüyorum anlamanızı istediğim için saçmalar aynı numara olmak şartıyla "NAMLU ÇIKIŞ HIZLARI AYNI OLUP GRAMI YÜKSEK OLAN FİŞEK DAHA UZAĞI VURUR ÇÜNKÜ DAHA YAVAŞ HIZ KAYBINA UĞRAR..."