Gönderen Konu: Avı öldüren saçmadaki elektrik olabilirmi?  (Okunma sayısı 19204 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi M.Ali AKDAĞCIK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Avı öldüren saçmadaki elektrik olabilirmi?
« Yanıtla #25 : 22 Ekim 2013, 10:33:17 »
 nette bir yazı okumuştum sürtünme kuvvetinden oluşan elektirikten bahsediyordu ağızdan gelen sarı su gösterge olarak bahsi geçmiş ve iyi üretilen tüfek diyordu mantıklı geldi teknik detaylarda vardı ama yazıyı aradım bulamadım belkl bir okuyan vardır , çocokken havalı diana bir tek saçmam vardı kuşu saçma delip geçtiği halde 15 mt civarı  yiyor ki çok kuş aradım zıp zıp kaçan çalılara doğru .. o yüzden saçma gurupmanının iç sürtünmedeki elektirik enerjisi eski tüfeklerde namlu metalinde var bir hikmet benim 222 robustum vardı 28 gr herhangi bir fişek attımmı yanımda 32 gr avlanan arkadaşlar ''sen ne sıktın'' diye şaşırma ifadelerine cevap verirdim onlarda 1 şok 68 - 71 namlular kullanıyorlardı 43 yıllık tüfekte olsa namlu mavimsi siyahımsı bir parlama yapıyordu var bir hikmeti bu sürtünme enerjisinin kuşa elektirik etkisi ben kanaat ediyorum kısaca...
  • TURKUAZ HK 11, OTOMATİK, 4+1, 12 CAL. 65 CM.
  • LAZER TEK KIRMA, 36 CAL. 65 CM.
İnsanlara hoşgörülü tavrım , bildiklerimin yanılgılarıma yetmeyişindendir,..

Murat Ali Akdağcık
1970 MERSİN

Çevrimdışı Hakan SEÇKİN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #26 : 22 Ekim 2013, 10:57:09 »
gözünüzü seveyim bırakın artık bunları. yok saçmayı yakıyor yok elektrik veriyor falan. sonunda pürmüz takıcaksınız tüfeklerin ucuna. gerçekten suat beyin dediği gibi millet uzaya çıktı teknolojide son noktalar vardı biz daha neler konuşuyoruz. hayatımızdan şu tüfeklerin YAKIYOR MU YAKMIYOR MU  muhabbetini birtürlü çıkaramadık. benim tüfek bir yakıyor sormayın plastik tapalı fişeğin tapası buhar olup kayboluyor. töbe töbe..  ;D bırakın artık bunları..
Hakan SEÇKİN
1975 ANTALYA
BEN HAYATIMDA 2 MUSTAFA İSMİNİ ÇOK SEVDİM 1.CİSİ EY MÜMİNLERİM DİYEN SAV MUHAMMED MUSTAFA 2.Sİ EY YÜCE MİLLETİM DİYEN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK. BİR YILDIZ VAR KANINDAN YADİGAR, BİR DE HİLAL UNUTTUN MU ÇOCUK? SADECE BİR CADDE ADI DEĞİLDİR İSTİKLAL.

Çevrimdışı Cengiz ÖNGÖREN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #27 : 22 Ekim 2013, 10:58:07 »
boş vakti çok olan bir arkadaş bişeyler yazmış ama biraz boş yazmış.yahu millet uzaya çıktı  aşağıya inmeye başladı biz daha  nelerle uğraşıyoruz.saçmanın barut gazının tahrikiyle belirli bir hız alması ve saçmanın enerjisinin hedefe  bıraktığı enerji avın ölü olarak ele geçmesiyle sonuçlanır.burada  hayvanın kas ve iskelet sisteminin yeterince isabet alması gerekir.hızı ve enerjisi yeteri kadar olmayan hiç bir saçma avı öldürmez.bu hızda avın net olarak ele geçirilmesi için 200 M/S den aşağı olmamalı.yani normal bir av fişeğindeki hız 370m/s iken  bu hız yaklaşık olarak 35 mt  mesafede  215 m/s ye düşer.yani net ölüm için yeterli bir enerjiye sahip.şayet bu mesafe 40mt ve üzeri olursa  hız daha da aşağılara düşecek ve av muhtemelen isabet alsa bile  düşmeyecek yada daha ileri bir mesafeye düşecektir.zaten bütün yivsiz av tüfekleri 36,5m mesafede test edilir.bu arada bu mesafede ava atılacak saçma numarası seçimi ava  uygun olmalıdır.her saçma numarasının enerjisi farklı olacaktır.iri saçmalar kütle ağırlığı nedeniyle daha enerjili oldukları için daha uzak mesafelerde etkili olsalarda çok iyi grupman yapamazlar.ince saçmalarda tam tersine daha iyi grupman yapalarına rağmen  enerjileri daha  zayıftır.ince saçma sarar kalın saçma kırar diye bir tabir vardır.kişisel kanaatim 5 6 7 8 numaralı fişekler bütün avlarda kullanılabilecek en iyi fişeklerdir.şayet 35  40 mt iyi ölçe bilip  iyi bir atış yapıyorsanız  bu fişekler elertiriklenmeye gerek kalmadan her avı net olarak öldürür......
ağzınıza sağlık, olayı güzel özetlemişsiniz. bilimsel ve deneysel düşünmeyi öğrenmeliyiz.teşekkürler.
1956 İZMİR
özel ibn-i sina tıp merkezinde doktor

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #28 : 22 Ekim 2013, 13:37:38 »
O abi elektrikçi ise kendi işini böyle uyduruk hurafelere alet etmesin bir zahmet!! Sonuçta bu internetteki konuları en çok acemi arkadaşlar inceliyor böyle birşeyi okuyan ve teorik elektrik bilgisi olmayan arkadaşlar bu saçmalıklara inanabilir. Bende enerji mühendisliği okuyorum ama tüfekten jeneratör yapımı diye bir makale yazmam gerekmiyor o abinin yaptığı gibi :)
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #29 : 22 Ekim 2013, 13:46:35 »
nette bir yazı okumuştum sürtünme kuvvetinden oluşan elektirikten bahsediyordu ağızdan gelen sarı su gösterge olarak bahsi geçmiş ve iyi üretilen tüfek diyordu mantıklı geldi teknik detaylarda vardı ama yazıyı aradım bulamadım belkl bir okuyan vardır , çocokken havalı diana bir tek saçmam vardı kuşu saçma delip geçtiği halde 15 mt civarı  yiyor ki çok kuş aradım zıp zıp kaçan çalılara doğru .. o yüzden saçma gurupmanının iç sürtünmedeki elektirik enerjisi eski tüfeklerde namlu metalinde var bir hikmet benim 222 robustum vardı 28 gr herhangi bir fişek attımmı yanımda 32 gr avlanan arkadaşlar ''sen ne sıktın'' diye şaşırma ifadelerine cevap verirdim onlarda 1 şok 68 - 71 namlular kullanıyorlardı 43 yıllık tüfekte olsa namlu mavimsi siyahımsı bir parlama yapıyordu var bir hikmeti bu sürtünme enerjisinin kuşa elektirik etkisi ben kanaat ediyorum kısaca...

abi malesef kanaatinde yanlışsın. Bu söylediğin en önce temel elektrik kanunlarına aykırı. Ben hergün bunlarla uğraşıyorum. En basit örnek vereyim sana: iki bobin ve aarasında çekirdek, 1inciye 220V veriyoruz ve elektromanyetik aktarım 2incisinde 58 V'a düşürüyor. Ve elektrik kesildiğinde bu akım düşüyor. Senin dediğin öldürücü etki.. Elbette belli bir statik elektrik oluşumu mevcut sonuçta sürtünme var ama bu atlama yapacak kadar bile kuvvetli değil.ayrıca bahsedilen koşulda normal bi elektrik beslemesi bile sözkonusu değilken..
« Son Düzenleme: 22 Ekim 2013, 13:48:19 Gönderen: Enes AHMET »
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı Adem ALDEMİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #30 : 22 Ekim 2013, 14:09:49 »
İyi yakan tüfek , Av tüfeği soba mı?
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" deyiminin kısaca özetidir bu görüşler.
Fizik biliminden, en azından lisede fizik dersinden  bir şey öğrenememiş bu arkadaşlar.
Fişeğin içindeki barut ne işe yarıyor. Patlama ile bize enerji üretiyor.  O enerjinin miktarını biz içine koyduğumuz barutun nevi si ve miktarı ile sağlıyoruz.  1.20 gr barut ile 1.50 gr barutun üreteceği enerji  tabii ki farklı olacak (Sobaya çok odun koyarsak çok sıcak olur dimi?)
Patlamayla açığa çıkan enerji (basınç) önündeki kütleyi (saçmaları,kurşunu) itmeye başlar. (Kadir GONAYDIN görüşüne göre sürüp yakmaya başlar) Fizik kurallarına göre ise potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür.
Saçma yada kurşun, namlunun içinde kazandığı hız namluyu terk ettiği andan itibaren düşmeye başlar. Çünkü arkasındaki itme gücü biter.
10 metre de daha hızlı ve öldürücü 40 metrede hızı ve öldürücülüğü daha düşük olur. Çünkü enerji (hız)düşer.
Kütlelere özgül ağırlığına göre yükleyebileceğiniz enerji miktarı sınırlıdır. 10 numara saçmayı topla da atsanız 500 metreye gönderemezsiniz. (Saçmayı atomlarına ayırabilecek yakıcı tüfekler hariç)
Namlu ne işe yarar pekiyi?   (Sobanın borusu iyi çekerse soba iyi yanar) Tüfeğin namlusu iyi ise oda barutun iyi yanmasına yardımcı olur.
Saçmanın hedefte dağılımı dedin mi orada duracaksın! Namlunun özelliği belirler deyip susacaksın.
Bende artık susayım!  Yoksa yakıcı tüfekli avcılar barut yerine meşe talaşından fişek yapıp atacaklar.
Hepinize rastgele
1976 istanbul

Çevrimdışı Kadir GONAYDIN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #31 : 22 Ekim 2013, 15:41:36 »
Adem Bey bilgilendirmelerin güzel ancak tespitin çok dikkatsizce olmuş. Ben görüş bildirmedim alıntı yaptığım bir yazı hakkında yorum istedim. Bu başlık altına yazılan her cümleyide ciddiyetle okudum. ayrıca meşe talaşı  bana ithafen yazdığın üstü kapalı bir alay olmasına rağmen, bu sözü öncelikle dikkatsizliğinle bağdaştırdıktan sonra ilkokul çağlarımdan beri fişek dolduran biri olarak şimdi sadece gülüyorum.

Sen beni güldürdün Allah ta seni güldürsün.
Kadir GONAYDIN-1978 İstanbul - Beylikdüzü

Yedi yaşında ki bir çocuk kalbimizdekileri bilse dağların arkasına kaçarız. Mevla (c.c.) her şeyi biliyor, hiç utanmıyoruz.

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #32 : 22 Ekim 2013, 16:35:35 »
Adem Bey bilgilendirmelerin güzel ancak tespitin çok dikkatsizce olmuş. Ben görüş bildirmedim alıntı yaptığım bir yazı hakkında yorum istedim. Bu başlık altına yazılan her cümleyide ciddiyetle okudum. ayrıca meşe talaşı  bana ithafen yazdığın üstü kapalı bir alay olmasına rağmen, bu sözü öncelikle dikkatsizliğinle bağdaştırdıktan sonra ilkokul çağlarımdan beri fişek dolduran biri olarak şimdi sadece gülüyorum.

Kadir abi, Adem abi galiba alinti yaptigini okumamis o yuzden boyle yazmistir  :)
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimiçi M.Ali AKDAĞCIK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #33 : 22 Ekim 2013, 22:13:11 »
pardon arkadaşlar acemice bir kopyalama yaptım sizinle paylaşmak için herkesin fikrine saygı duyuyorum mantığıma yatana meyil ederim her düşünceye saygım var burda bilgi paylaşım ortamında fikir beyan ediyoruz sadece kırıcı ve alaycı olmamakta bu işin hız ibresi saygı ve sevgiyle kalınız...

aşağıdaki makale,alıntı yaptığım konu metnidir,

Av Silahının Sırrı

Selam avcı kardeşlerim sizlerin yazılarınızı okuyorum her avcının olduğu gibi iyi silah almak iyi avlanmak bir avcının en çok merak edip öğrenmek doğru olanda budur. Sizleri av silahın namlusundan bahsedeceğim. Nedir silahların namlu özellikleri? Silahları yaparlar iken bir kaç çeşit metal maden kullanırlar? Bu kullanılan madenlerden en çok kullanılanı krom dur benim sizleri asıl anlatacak olduğum iyi namlunun özellikleri nedir?

Bu iyi namlunun özelliği ne derseniz? Avda iyi saçma süren, uzak yeri vurabilen namlu demek. Nasıl olur bu namlular derseniz? Genellikle bu namlular atış esnasında saçmayı kıvamında ısıtır ve iyi elektriklenme yapar. Bu namlular atış esnasında namlunun içinde giden saçma sürtünmeden iyi elektriklendirme olur. Bu elektriklenme namlunun ucundan bir mesafeyi kadar bu elektrik akımı saçma unsuruyla gider, yani bir simsek gibi yıldırım gibi bir akım olur. Bu akım avı isabet edince avı sanki elektrik çarpmış gibi av düşer bu iyi namlunun marifetidir. Bu namlular silah yapan satanlar bilir ama söylemezler sorsanız atıp saklarlar yok öğle şey derler geçerler. Bu görevi yapmayan namlular av düştükten sonra arkasından yakalamaya gidersiniz avı köpekle koşarak, ha havalı tek saçma tüfekle vurmuşun avı ha okla vurmuşun aynıdır bu namlular böyle av yapar. Çünkü namlu su borusu gibidir. İyi namlu böyle av yapmaz iyi namlunun avı vurduğunuz zaman kuşun ağzından sadece su gelir, kötü namlunun vurmuş olduğun avdan kan gelir. Ağzından neden iyi namlunun vurmuş olduğu namludan kusun ağzından su gelir çünkü o namluda saçma iyi elektriklenmiştir kıvamında ısınmıştır.

Namluyla av arasında şimsek gibi bir elektrik akımı olmuştur av çarpılmıştır. Bu akımdan kötü namlularda bu olmaz hep av yaralı kalır, iyi namlularda olur bu. Silahın kararı olan fişeği bulamadığınızdan olur sadece iyi namlularda kötü namlularda zaten kararlı olan fişeği bulamazsınız.

Nasıldır bu iyi namlular derseniz silahın namlusuna elinizle tutun biraz bekleyin sonra bırakın ne olacak namlunun üzerinde elinizin izleri kalacak iyi namlularda bu çok belirli kalır el izi namlunun üzerinde bu iyi bir namlu sayılır niye derseniz bu namlu insan ısısından form alıyor demektir. Bir insan ısısından form alan namlu barutun ısısından iyi form alır. Nedir bu form saçmayı iyi ısıtır, kıvamın da ısıtır namlu saçma namlu içindeki sürtünmeden de iyi elektriklenme olur. Bu yani silahın iyi av yapmasını sağlar. Yani bu silahların üzerinde elinizin şekli yani elinizin resminin belirgin çıkması gerekir. Bu silahlarda bakır karışımı çoktur. Bakır karışımı olan silahlarda elektriklenme çok olur bilirsiniz elektrik bakır kablolardan daha düzgün akım yapıyor. Bakır karışımı olan namlular kırmızı durur. Bu namlular İtalyan Fransız Rus markasında silahlarda vardır bu bakır karışımı Avrupa silahlarda hemen hepsinde namlu yapımında kullanılır hepsinde olmasa çoğunda vardır. Bazı namlularda çok belirgin kullanılır bakır silahın namlusuna güneşe tutunca renk yapar kırmızı mavi mor sari siyah karışımlı olur bu namlular bunun gibi renk yapar. Aşırı krom kullanılmış namlular siyah oluyor bunlar kısa mesafeli saçma sürer. Bakır karışımlı olanlar uzun sürer saçmayı her yönünden etkilidir. Avda bu silahları satan yeni modellerine bir tomar para isterler eski modellerini bulursanız alabilirsiniz.
 Umarım yazmış olduğum bu yazımdan bir şeyler anlamışsınızdır.

Değerli avcı kardeşlerim.

Saygılarımla.

Avcı Arkadaşlara

Yazan : Nurettin ÖZTÜRK

• TURKUAZ HK 11, OTOMATİK, 4+1, 12 CAL. 65 CM.
  • LAZER TEK KIRMA, 36 CAL. 65 CM.
İnsanlara hoşgörülü tavrım , bildiklerimin yanılgılarıma yetmeyişindendir,..

Murat Ali Akdağcık
1970 MERSİN

Çevrimdışı Adem ALDEMİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #34 : 23 Ekim 2013, 01:02:14 »
Zaten güldürmek için yazdım. Topiği siz açtığınız için isminizi kullandım
yazılanları okuyunca gülmekten başka yapacak birşey var mı?
M.Ali AKDAĞCIK kimseyle alay ettiğim yok. Alıntı yaptığınız yazıyı yazan kimseye gülüp geçmekten başka ne yapılabilir ki?  Cehaletinin farkında bile değil bu arkadaş. Bunca yazılandan sonra o yazıyı sizde biz gülelim diye koydunuz herhalde
"Bu iyi namlunun özelliği ne derseniz? Avda iyi saçma süren, uzak yeri vurabilen namlu demek. Nasıl olur bu namlular derseniz? Genellikle bu namlular atış esnasında saçmayı kıvamında ısıtır ve iyi elektriklenme yapar."

Mevlana ne demiş cahille tartışma.

sürtünmeden sitatik elektrik oluştuğu doğrudur da voltajı ve amperi varmıdır? Asıl soru sanırım şu; Kuşlar elektrik çarpmasından mı, yoksa kurşun yaralanmasından mı ölüyor. Ben saçma yedim aynı elektrik çarpmış gibi oluyor. hasar büyük olmadı demek beni vuran arkadaşın tüfeği yakıcı değildi.
Ne demiş şair;
Herşey sende gizli
Ve herşeyi öğrendiğin kadar bilirsin bunu da öğren,
Sevdiğin kadar sevilirsin

Ben artık yazmıyorum
Kalın sağlıcakla
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2014, 01:42:34 Gönderen: Adem ALDEMİR »
1976 istanbul

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #35 : 14 Kasım 2013, 20:55:51 »
Bir av sitesinde bu elektrik konusunu bende okudum, ve o yazıda eski tüfeklerin namlularında bakır oranının yüksek olmasından bahsediyordu.fişeğin saçması namludan geçerken bakırın etkisiyle ve yine saçmanın havayla sürtünmesinden dolayı elektriklenme oluyormuş ve av cansız ölüyormuş, bana biraz mantıklıda geldi, bilmiyom artık
  • Stoeger 2000
1973
memleket fethiye-iş burdur

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #36 : 14 Kasım 2013, 21:27:05 »
Bir av sitesinde bu elektrik konusunu bende okudum, ve o yazıda eski tüfeklerin namlularında bakır oranının yüksek olmasından bahsediyordu.fişeğin saçması namludan geçerken bakırın etkisiyle ve yine saçmanın havayla sürtünmesinden dolayı elektriklenme oluyormuş ve av cansız ölüyormuş, bana biraz mantıklıda geldi, bilmiyom artık

Alakasi yok abi :)
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #37 : 14 Kasım 2013, 21:32:15 »
bakır karışımlı namlular , damaskus çeliğinden namlular ,  sarma namlular . . .  geçmiş zamanlarda av yapan avcılar kendi fişeklerini keçe tapa ve kağıt kovan ile kendileri doldururlardı . şimdiki gibi ENVAYE ÇEŞİT , fişek bulabileceklerini zannetmiyorum .
 öyle  POWER TAPA , BİOR TAPA , DİSPERSANTE TAPA , KEÇE TAPA , SEMİ MAGNUM SUBER MAGNUM 3 MANGUM FİŞEK SEÇME SANŞLARI YOKTU . . ŞİMDİ fişekler pilastik ve power tapalar ile daha iyi grupman yapmaları için , tüfeğin namlusuna deymeden çıkıyorlar namludan . .  saçmaların her tarafı plastik . .  öyle namluya sürtünüp bakır karışımlı namlulardanda elektirik alma gibi şansları yok . şimdiki namlularda sert çelikten başka bir şey yok zaten . . 89 mm magnum yataklı fişekleri atabilmeleri için , son derece sert çelikten yapılıyorlar . . geçmiş zamanlarda olsa ELEKTİRİKLENME OLABİLİR , DERDİM  . onuda neye göre , keçe tapa kağıt kovan , kromsuz namlu  ve  özel yapım elde yapılan namlulara dayandırarak . ama şimdi değil  , çünkü , namlular hep kromlu ve fişekler hep pilastik . kovan plastik , tapa plastik . . plastikte bildiğim kadarıyla iletken bir madde değil. . .  hayvanı öldüren  saçmadır . .  ateşli silahlarla öldürülenler  ,  kurşun  ile ölür . . ben hiç duymadım elektrik çarpmasından öldü  ;D diye . . 
, ESKİYE RAĞBET OLSAYDI BİT PAZARINA NUR YAĞARDI . . .
 . . . . . hangimiz eski bir tüfeğe güvenerek  34 - 36 gram bir fişekle ava çıkarız av yaparız . .  kimse güvenmez çeliğinin sağlamlığına . . çünkü şimdiki namlulara göre çok daha yumuşak çeliklerden yapıldığını biliriz . . .  ve 34 - 36 gram fişeklerin bu tüfeklere ağır geleceğine . . bu av kıtlığında 40 gram fişekleri zorlar oldu uzak mesafelerdeki avları vurabilmek için . . işin elektiğiyle melek tiriğiyle kimsenin uğraşacak hali yok . .
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimdışı Cüneyt ESMER

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #38 : 14 Kasım 2013, 23:07:42 »
      4140 çelik yumuşak bir çeliktir benim bildiğim kadarı ile. Esneyebilir. çok sert çeliklerden namlu olmadığını basınçtan parçalanabileceğini bu işlerde en iyi çeliklerden birinin 4140 olduğunu bir abimden duydum. Bu konuyu anlatan makine yapım atölyesi olan bir abim. Kendisi de avcıdır. 4140 çeliğin kalitesini merak edip sorduğumda bana daha önce o çeliği işlediğini nasıl bir çelik olduğunu neden namlu yapımında seçildiğini söyledi. 
    Yumuşak çelik konusuna inanmıyordum. Taa ki birgün ava giderken arka koltukta duran tüfekleri arkamıza alarak arka koltuğa oturunca. O gün bana atmak nasip olmadı ama 3 tavşana yapılan atışlarda tavşanlardan birinin bile vurulmaması beni şaşırtmıştır ya silahta bir şey vardı yada bizim serkan abi karavanacıydı... Hobi olarak kullanılan tek kırma tüfeğin namlusundan şüphe edip kendi diktiğimiz bir hedefe atış yapana kadar...
   Atışları bizzat ben 3 kez üst üste yaptım ve hedefin 1metre önüne saçma düştüğünü gördük, hedefin yaklaşık 50 60 cm üstüne atınca hedefin vurulduğunu gördük. Daha sonra atölyede namlu atıkmı diye bir makinaya taktılar. Bir de gördük ki namlu baya bir atmış. Daha sonra tüfeğin namlusunu düzelttik, sonraki yapılan atışlarda hedefi vurmaya başladı tüfek. diğer tüfekler poze olduğu için belki namlu atması olmadı fazla zorlanmadığı için.

Bu yazdıklarımın konu ile ne alakası var şimdi?
1 namlular esneyebiliyor çelik çok sert değil.
2 Tüfeklerinizi arka koltuğa koymayın. Otomatik tüfekler tek namlu olduğu için az bir zorlamada atık olma payı çok yüksek ve gözle anlaşılmıyor.

Hiç olmazsa 1 sezonda 3 5 kez belli aralıklar sabit hedef atış yapıp tüfek namlusunun atıklığını kontrol etmekte fayda var. Önce tüfeğini alıp çok memnun olan sonrasında 1 sezon geçmeden ben bu tüfekten randıman alamadım bir türlü vuramıyorum diyerek çok tüfek satan insan gördüm.
  • Yan-yana Patlar
  • Alt-üst Patlar
  • Sıralı Patlar

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #39 : 15 Kasım 2013, 00:11:51 »
pardon arkadaşlar acemice bir kopyalama yaptım sizinle paylaşmak için herkesin fikrine saygı duyuyorum mantığıma yatana meyil ederim her düşünceye saygım var burda bilgi paylaşım ortamında fikir beyan ediyoruz sadece kırıcı ve alaycı olmamakta bu işin hız ibresi saygı ve sevgiyle kalınız...

aşağıdaki makale,alıntı yaptığım konu metnidir,

Av Silahının Sırrı

Selam avcı kardeşlerim sizlerin yazılarınızı okuyorum her avcının olduğu gibi iyi silah almak iyi avlanmak bir avcının en çok merak edip öğrenmek doğru olanda budur. Sizleri av silahın namlusundan bahsedeceğim. Nedir silahların namlu özellikleri? Silahları yaparlar iken bir kaç çeşit metal maden kullanırlar? Bu kullanılan madenlerden en çok kullanılanı krom dur benim sizleri asıl anlatacak olduğum iyi namlunun özellikleri nedir?

Bu iyi namlunun özelliği ne derseniz? Avda iyi saçma süren, uzak yeri vurabilen namlu demek. Nasıl olur bu namlular derseniz? Genellikle bu namlular atış esnasında saçmayı kıvamında ısıtır ve iyi elektriklenme yapar. Bu namlular atış esnasında namlunun içinde giden saçma sürtünmeden iyi elektriklendirme olur. Bu elektriklenme namlunun ucundan bir mesafeyi kadar bu elektrik akımı saçma unsuruyla gider, yani bir simsek gibi yıldırım gibi bir akım olur. Bu akım avı isabet edince avı sanki elektrik çarpmış gibi av düşer bu iyi namlunun marifetidir. Bu namlular silah yapan satanlar bilir ama söylemezler sorsanız atıp saklarlar yok öğle şey derler geçerler. Bu görevi yapmayan namlular av düştükten sonra arkasından yakalamaya gidersiniz avı köpekle koşarak, ha havalı tek saçma tüfekle vurmuşun avı ha okla vurmuşun aynıdır bu namlular böyle av yapar. Çünkü namlu su borusu gibidir. İyi namlu böyle av yapmaz iyi namlunun avı vurduğunuz zaman kuşun ağzından sadece su gelir, kötü namlunun vurmuş olduğun avdan kan gelir. Ağzından neden iyi namlunun vurmuş olduğu namludan kusun ağzından su gelir çünkü o namluda saçma iyi elektriklenmiştir kıvamında ısınmıştır.

Namluyla av arasında şimsek gibi bir elektrik akımı olmuştur av çarpılmıştır. Bu akımdan kötü namlularda bu olmaz hep av yaralı kalır, iyi namlularda olur bu. Silahın kararı olan fişeği bulamadığınızdan olur sadece iyi namlularda kötü namlularda zaten kararlı olan fişeği bulamazsınız.

Nasıldır bu iyi namlular derseniz silahın namlusuna elinizle tutun biraz bekleyin sonra bırakın ne olacak namlunun üzerinde elinizin izleri kalacak iyi namlularda bu çok belirli kalır el izi namlunun üzerinde bu iyi bir namlu sayılır niye derseniz bu namlu insan ısısından form alıyor demektir. Bir insan ısısından form alan namlu barutun ısısından iyi form alır. Nedir bu form saçmayı iyi ısıtır, kıvamın da ısıtır namlu saçma namlu içindeki sürtünmeden de iyi elektriklenme olur. Bu yani silahın iyi av yapmasını sağlar. Yani bu silahların üzerinde elinizin şekli yani elinizin resminin belirgin çıkması gerekir. Bu silahlarda bakır karışımı çoktur. Bakır karışımı olan silahlarda elektriklenme çok olur bilirsiniz elektrik bakır kablolardan daha düzgün akım yapıyor. Bakır karışımı olan namlular kırmızı durur. Bu namlular İtalyan Fransız Rus markasında silahlarda vardır bu bakır karışımı Avrupa silahlarda hemen hepsinde namlu yapımında kullanılır hepsinde olmasa çoğunda vardır. Bazı namlularda çok belirgin kullanılır bakır silahın namlusuna güneşe tutunca renk yapar kırmızı mavi mor sari siyah karışımlı olur bu namlular bunun gibi renk yapar. Aşırı krom kullanılmış namlular siyah oluyor bunlar kısa mesafeli saçma sürer. Bakır karışımlı olanlar uzun sürer saçmayı her yönünden etkilidir. Avda bu silahları satan yeni modellerine bir tomar para isterler eski modellerini bulursanız alabilirsiniz.
 Umarım yazmış olduğum bu yazımdan bir şeyler anlamışsınızdır.

Değerli avcı kardeşlerim.

Saygılarımla.

Avcı Arkadaşlara

Yazan : Nurettin ÖZTÜRK

Konudaki ilk mesajınızda makaleyi okurken bu kesin Nurettin abinin yazısıdır diye geçirmiştim içimden...Yanılmamışım... :)
Nurettin abide bu tarz şehir efsanelerinden bolca bulunur.. ;)
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #40 : 15 Kasım 2013, 10:41:57 »
Eğer ava giderken yanınızda seyyar bir 12V lik batarya götürüp bunun + kutubunu arpacığa - kutubunuda namluya bağladınızda avınızın havada titreyerek (sanki tavada ki hamsi gibi) yere düştüğünü görürsünüz :D Hey Allahım ne günlere kaldık. Saçma namluyu terkedene kadar namlu çeliğini görmez bile ( power tapalar) nasıl sürtünmeyle elektrik alacak? kaldıki plastik yalıtkandır saçmalar ve tapanın hızı namlu içinde aynı olduğu için sürtünme olmaz buda elektrik olşumunu engeller.. Diyelim tapanız saçmaları kapsamıyor namluyla sürtünmesini sağlıyor (bior, keçe vs.) saçmaların sadece belli bir oranı %10-%15 gibi namluyla sürtünür zaten dıştaki saçmalar grupmanda en dışa isabet eden saçmalardır ava değmesi en düşük oranda olanlardır. Son olarak da kurşun veya tungsten elektriği üzerinde tutmaz yani iletkenlerdir ama enerjiyi absorbe etmezler bile statik elektrik namludan çıktıktan sonra biter.
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #41 : 15 Kasım 2013, 20:19:14 »
...Daha sonra atölyede namlu atıkmı diye bir makinaya taktılar. Bir de gördük ki namlu baya bir atmış. Daha sonra tüfeğin namlusunu düzelttik, sonraki yapılan atışlarda hedefi vurmaya başladı tüfek.
Cüneyt Bey kardeşim şu atıklık konusunu biraz açarmısın, nedir bu? Eğrilme mi?
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Cüneyt ESMER

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #42 : 15 Kasım 2013, 21:42:50 »
Mutabık Volkan abi, namludaki eğrilmedir... namluları arkamıza alıp oturunca dayanmadan dolayı namlu gözle görülmeyecek şekilde eğrilmiş. Torna makinasını bilmem ama torna dükkanında torna makinası gibi  bir makinaya bağlayarak namlu çevriliyor. Üzerine göstergeli bir alet koyuyorlar. Aletin ucunda kalem ucuna benzer uç var onu da namluya dayıyorlar. Fişek yatağının 10cm önünden başlayarak namlu bitimine kadar alet ile taratılıyor. Namlunun neresinde ne kadar eğrilme var alet gösteriyor ama gözle bakınca yani görsel olarak görülmüyor.
  • Yan-yana Patlar
  • Alt-üst Patlar
  • Sıralı Patlar

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #43 : 15 Kasım 2013, 23:23:02 »
Vay be. Yaslandığınızda namluyu eğmiş misiniz yani? Pehlivan gibi biri yaslandı herhalde ;) Eğer sizden eğildiyse yazık olmuş. Gerçi mühim olan şu anda düzelmiş olması, iyi bari. İnsanın becerikli, bilgili arkadaşı olmalı. Yapanın eline sağlık. Teşekkür ederim Cüneyt Bey kardeşim. Sağlıcakla kal.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #44 : 15 Kasım 2013, 23:43:50 »
Vay be. Yaslandığınızda namluyu eğmiş misiniz yani? Pehlivan gibi biri yaslandı herhalde ;) Eğer sizden eğildiyse yazık olmuş. Gerçi mühim olan şu anda düzelmiş olması, iyi bari. İnsanın becerikli, bilgili arkadaşı olmalı. Yapanın eline sağlık. Teşekkür ederim Cüneyt Bey kardeşim. Sağlıcakla kal.
volkan bey benim sattığım eagelede çok hafif taşa vurmuştu namlu ucu şok giriş yeri yamulmuştu :)
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

Çevrimdışı Cüneyt ESMER

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #45 : 15 Kasım 2013, 23:46:26 »
maalesef yaslanınca oldu abi nerdeyse üstlerine oturduk desek yeri var :) Yalnız ilk olarak ben üretim hatasıdır diye düşünüyordum. Ta ki çok eski acvılar olan bir iki abimize durumu anlatırken sözümü kesip "tüfeklere arka koldukta dayandınız dimi" dedikleri zaman uyandım. Aynı durum onların ve tanıdıkları birkaç kişi başına gelmiş ama kiloları bariz bir şekilde fazla olduğu için onlarınkilerde gözle görülüyor bir eğilme varmış... :)
  • Yan-yana Patlar
  • Alt-üst Patlar
  • Sıralı Patlar

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #46 : 16 Kasım 2013, 20:56:23 »
Anladım. Artık ne şekilde eğrildiyse de farkedilip düzeltilmesi mühim. Bundan sonra oturak yere tüfek bırakmam. Yahut üstüne diken falan bırakırım :D neme lazım. Namlunun akordunu bozmayalım.

Namlu sert yere çarpınca ezildiğine şahit oldum Özgür Bey, ona sözüm yok.
1968

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #47 : 17 Kasım 2013, 19:06:02 »
Anladım. Artık ne şekilde eğrildiyse de farkedilip düzeltilmesi mühim. Bundan sonra oturak yere tüfek bırakmam. Yahut üstüne diken falan bırakırım :D neme lazım. Namlunun akordunu bozmayalım.

Volkan hocam en güzeli tüfeği kutusunda taşımak...Ben öyle yapıyorum..
Söküp takması biraz zahmetli oluyor ama işi sağlama alıyorum.. ;)
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimiçi Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #48 : 17 Kasım 2013, 19:20:07 »

;D ;D ;D İlahi Volkan hocam akşam akşam çok güldürdün beni,ama olmuşken deve dikeni falan olsun  ;D ;D Selamlar.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #49 : 17 Kasım 2013, 20:08:34 »
   ;D ;D ;D İlahi Volkan hocam akşam akşam çok güldürdün beni,ama olmuşken deve dikeni falan olsun  ;D ;D Selamlar.
O da olur, çivi de olur ;D

Burak kardeşim bırak kutuyu, ben şu süngerli kılıflardan bile hoşlanmıyorum. Kendime süngersiz, branda bezinden kılıf yapmayı düşünüyordum ama galiba tahtadan yapsam daha iyi olacak. Üstüne de "dikkat! oturmayın batar" etiketi.
1968