Kandıra Avcılar Derneği Başkanı İsmail Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kandıra'nın en büyük sorunlarından biri olan çakalların, köylülerin mahsüllerine ve hayvanlarına zarar verdiğini söyledi.
Kandıra'da, olması gerekenin 50 katı fazla çakal olduğunu vurgulayan Açıkgöz, çakalların yaban hayvanlarını aşırı derecede tükettiği gibi, köylülerede zarar verdiğini dile getirdi.
Köylülere ait kavun, karpuz ve sebzeleri yiyen çakalların, artık buzağı, koyun ve kanatlı hayvanlara da saldırdığını anlatan Açıkgöz, "Bunların mutlaka sayılarının kontrol altında tutulması lazım. Çakallar yüzünden göç yoluyla gelen avlarımızda azaldı. Çünkü çakallar gece gündüz avlanıyorlar, bunları tutup yiyorlar" diye konuştu.
"Kurt yok olunca, çakal sayısı arttı"
Kocaeli Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Nevzat Alğan, Kandıra'da çakal sayısında ciddi artışın olduğu yönündeki iddiaların doğru olduğunu belirterek, çakal popülasyonun artmasındaki en büyük sebebin, bölgedeki kurt sayısında yaşanan azalma olduğunu kaydetti.
Kurt olduğu zaman doğada bir dengenin sağlandığına dikkati çeken Alğan, şöyle devam etti:
"Bu dengeden biri eksildiği zaman diğeri çoğalıyor. O yüzden asıl dengeyi burada tutan, halk arasında 'canavar' denilen kurttur. Kurt yok olunca, çakal sayısı arttı. Bölgeye 'bir çift kurt' koyalım" dedik, vatandaşlar karşı çıktı. Kümes hayvanları, koyun ve ineklerin yok olması tehlikesi nedeniyle istemediler. Biz de kış şartlarında doğadaki tüm hayvanlar için yemleme yapıyoruz. Çakallar için de kemik ve tavuk getirip, bölgeye bırakıyoruz."
"1 Çakal getirene, 1 kutu fişek hediye"
"Bizim avlanma yötemi dışında bir başka yönetemi yok" diyen Alğan, çakallarla mücadelenin doğal yollardan olması gerektiğini, vurularak sayılarının azaltılması için avcılarla protokol yapacaklarını kaydetti.
Vatandaşları da uyaran Alğan, "Zehirle avlamak kesinlikle yasaktır. Bunun cezası da ağırdır. 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası var. Bizim tek çaremiz ve yöntemimiz, bu işi iyi eğitilmiş avcılarla bitirmektir" şeklinde konuştu.
Avcılara vurdukları çakal başına 1 kutu fişek vereceklerini kaydeden Alğan, şöyle devam etti:
"Biz bu konuda raporumuzu genel müdürlüğümüze göndeririz. Uygun görülürse ki, uygun görüleceğine inanıyorum, bu kampanyayı başlatıp, "1 çakal karşılığında 1 kutu fişek" vereceğiz. Çakalların olması gereken sayıya düşürülmesi için mücadelede kararlıyız. Gerekirse Valimizle de konuşur, İl Özel İdaresi'nden maddi kaynak alabiliriz."
Kandıra Belediyesi de destek veriyor
Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, 933 kilometrelik alana sahip olan ilçe kırsalının yüzde 45'inin ormanla kaplı olduğunu ve buralarda yerleşik köylerin bulunduğunu belirterek, "Buralar geçmişte kontrolsüz avlanıldığı için yaban hayvanlarının popülasyonunda düşüş oldu. Sayıları her geçen gün artan çakallar da köylülere zarar vermeye başladı. Belediye olarak, dernek ve ilgili kurumlarla işbirliği halinde, bu çakal sorununu en kısa sürede halletmeliyiz. Elimizden gelen desteği vermeye hazırız" ifadesini kullandı.
Kandıra Seyrek sakinlerinden Nuri Cansever ise, çakalların gece saatlerinde ahırına girerek bir günlük buzağıyı parçaladıklarını belirterek, "Her gece tedirgin olmaktan uyuyamaz hale geldik. Bu sorunun çözülmesi için yetkililerden destek bekliyoruz" dedi. - Kocaeli - AA