Gönderen Konu: 47cm Tufek ile Neler Yapilabilir?  (Okunma sayısı 21768 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İbrahim KESEN

• *
  • Çifsan SP500-Tufek Sever
    • Kisisel Sitem (3 farkli blog)
47cm Tufek ile Neler Yapilabilir?
« : 21 Eylül 2013, 15:30:28 »
Oncelikle Herkese Selam eder iyi gunler dilerim.

forumda yeniyim,Evde Bilgisayar yok cepten forumu kullaniyorum tamamini okuyamadim.

Uzumlu yapimi fabrika Cikisi orjinal 47cm Horozlu tek Kirma tufek var,Rahmetli babadan kalma. 12 Kalibre
Sorularim;
1) Piyasada 66/71cm namlulu tufekler var av icin mesafe olarak herhal 50/80mt gidiyordurlar..peki 47cm kisa namlu sacmayi kac metre uzaga surer tahmini? (20/30metre?)

2)Kisa namluda sacmalar atistan sonra hemen dagilir diye okudum o zaman ne yapmak gerek? (Daha yuksek yada dusuk fisek numarasi mantiklimi?)

3) Bi ihtimal Tavsan /Keklik avlanabilirmi sayet goz onundeyse 20/30metre

cevap veren herkesten allah razi olsun!
Neyi Secersen Sec,Aklın Hep Seçemediğinde Kalır
1983 Bursa

Şahin BİTEN

• Ziyaretçi
Ynt: 47cm Tufek ile Neler Yapilabilir?
« Yanıtla #1 : 21 Eylül 2013, 15:35:13 »
Oncelikle Herkese Selam eder iyi gunler dilerim.

forumda yeniyim,Evde Bilgisayar yok cepten forumu kullaniyorum tamamini okuyamadim.

Uzumlu yapimi fabrika Cikisi orjinal 47cm Horozlu tek Kirma tufek var,Rahmetli babadan kalma. 12 Kalibre
Sorularim;
1) Piyasada 66/71cm namlulu tufekler var av icin mesafe olarak herhal 50/80mt gidiyordurlar..peki 47cm kisa namlu sacmayi kac metre uzaga surer tahmini? (20/30metre?)

2)Kisa namluda sacmalar atistan sonra hemen dagilir diye okudum o zaman ne yapmak gerek? (Daha yuksek yada dusuk fisek numarasi mantiklimi?)

3) Bi ihtimal Tavsan /Keklik avlanabilirmi sayet goz onundeyse 20/30metre

cevap veren herkesten allah razi olsun!

bence hiç bişey yapılmaz ..çulluk avı için kullanılan en kısa namlu boyu bile 61 cm bildiğim kadarıyla..2. el temiz yerli yapım çifte ve poze bulunabilir uygun fiyata..piyasada epey var..tavsiyem hoşunuza giden 71 cm mobil şok veya 1 - 3 fix şok namlulu bi tane edinin bu silahlardan her avda kullanabilirsiniz..

yaşınız kaç, yivsiz av tüfeği ruhsatınız varmı , av belgeniz var mı bilmiyorum ama ? yinede yardımcı olmaya çalışayım 

tabi önce ruhsat için jandarma yada emniyete müracaat edeceksiniz. bulunduğunuz bölgede kim bakıyorsa bu işlere. sonra av tüfeği satın alma belgesi çıkartmanız lazım av tüfeği satın almanız için. 2. el yada sıfır farketmez.3. olarak da av belgesi için en yakın avcılar kulübüne müracaat etmeniz lazım 15 gün kurs.şimdi kaç gün bilmiyorum ama..ondan sonrasını zaten klüp başkanı halleder yada sizi yönlendirir..kurs bittikten bir hafta sonra belgenize kavuşursunuz..okurken çok uzun zahmetli ve yorucu gibi gelebilir ama işin içine girince çabuk biter..başlamak bitirmenin yarısıdır nede olsa..kolay gelsin şimdiden.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2013, 15:47:03 Gönderen: Şahin BİTEN »

Çevrimdışı İbrahim KESEN

• *
« Yanıtla #2 : 21 Eylül 2013, 16:26:47 »
yivsiz av tufegi satin alma belgem var.
yasim 30 ama Butce az en azindan Cifsan alayim dedim Sifiri 400-500tl haftada 1bos gunum var.

Rahmetli den kalan kirma ile simdilik duran hedef ve yakin hedefe 15-25metre den Keklik/Tavsan denerim dedim
1983 Bursa

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 21 Eylül 2013, 18:00:37 »
ibrahim kardeşim , dediğin tüfeğin 16 lığını kullandım çokça  evvelden  bi kaç sene . sakın ha sakın o tüfekle ava falan gideyim deme . tabiri caiz olursa ,  saç kalmaz kafanda  . o tüfekle sadece tek kurşun atabilirsin . onun için yapılmış zaten o tüfekler . ne grupman , ne delicilik var . vurduğum çoğunluk avların peşinden koşa koşa hatırı sayılır bir kondüsyon fazlalığım vardır .  iş yapmaz avda . .  çifsanın güzel pozeleri var ikinci el . 300 falan bulunuyor piyasada .
 47 namlu  tüfekle atacağın  15 20 kutu fişeğinde ziyan olur ,   15 - 20  kutu fişek parasına güzel bir poze alır tepe tepede kullanırsın . .
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 21 Eylül 2013, 18:57:21 »
47cm olan bir tufekte diger standart olanlara nazaran asla ne grupman nede delicilik elde edebilirsin, olabilir ama oyle olur iste :) Bir barutun yanma hizina oranla sacmalarin o enerjinin tamamini hapsedebilip tam hizlarini kazanmasi icin asgari 59cm namlu olmasi gereklidir yoksa tam randiman alamazsin, avda kullanacaksan zaten normal bir tufegin ister 71 ister 66 ister 76 olsun, uluslar arasi kabul edilmis etkili menzili 36,6 metredir bundan yukarisi sadece sansa baglidir.
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #5 : 21 Eylül 2013, 21:40:15 »
Yazdığınız mesafede yetebilir fakat kulaklarınızı çok rahatsız edecektir. Bence bir hedef dikin, atın görün. Tavsiye isterseniz, normalden 1-2 numara iri saçma öneririm.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı İbrahim KESEN

• *
« Yanıtla #6 : 22 Eylül 2013, 09:27:57 »
Cevaplar icin cok tesekkur Ederim.
Baslangic icin; 24gram/ Kaiser~Fiochi/ 7.5 numara Trap Fisegi Aldim.

1metre Kare seklinde tahtayi 15 metre (metre ile Usenmeden
olcup) mesafeye diktim. 24gram oldundan herhal depme sarsinti milim hissettim.Ses top gibi gum dedi.

Sacmalar nisan aldim noktanin hemen sol tarafina toplanmis ilk atisimdi sadece Arpaciga gore baktim attim tutturdum :)

Tek kursun tavsiye edilmis peki 9lu olmazmi?
Tek kursun Dusuk gramaj arastirdim Ozkursan Sniper ve Kama modellerini buldum umarim namlu icine zarar vermez!!!

elimdeki 20tane trap fisegini 10tane tek kursunla degistirip Kursun atisi yapmayi planliyorum.

yardimci olan,Tavsiyede bulunan Cevap yazan herkese cok cok tesekkur.
1983 Bursa

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 22 Eylül 2013, 11:34:07 »
benimde slug namlu otomatiğim var 47 cm geçen sene aldım tüfeği denemek için baya fişek aldım çoğunun markasına bile bakmadım mesafeyi tam ölçmedim 30 mt filandı özkursan
fişekte saçmalar tapanın içinde idi ben saçma dağılımına bakmak istedim aldığım bayi bu tüfekle saçma çok dağılır dedi onun için denemek istedim atışımı yaptım tek kurşun gibi çarptı
yere gittim baktım tapa orada idi tapayı görmrsem yanlışlıkla tek kurşun atttığımı zannedecektim bu olay nedendir fişekle alakalı bir olaymı eğer öyleyse arkadaşta kullansın
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Yücel SARIÇAM

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 22 Eylül 2013, 11:45:13 »
selamınaleyküm.yavuz abi tüfeğin markası nedir acaba merak ettim.
Yücel SARIÇAM
1990 zonguldak

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 22 Eylül 2013, 11:55:50 »
selamınaleyküm.yavuz abi tüfeğin markası nedir acaba merak ettim.
aleyküm selam üzümlü yapımı fortune marka eşrefoğlu silah sanayi iki markası var castello ve fortune benimki 701g modeli

Çevrimdışı İbrahim KESEN

• *
« Yanıtla #10 : 22 Eylül 2013, 14:17:41 »
Aslinda Namlunun Saglam Slug yani Kaval namlu olduna inansam tek kursun yada iri 9lu atmak istiyorum.

Isyerindeki hassas dijital kumpasla olctum namlu genisligi 18.15~18.36 ucu duz kesim
sonradan yada sabit soklu degil

umarim ince demir su borusu gibi degildir!!! Tek kursunda gorcem!!!

24~26~28~30gr Fazla sarsmiyacak kursun tavsiyenizi beklerim.

plastik kundak 2.250gr
1983 Bursa

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #11 : 23 Eylül 2013, 00:15:17 »
Ben pek kurşun atmıyorum ama en son Meca kurşun bir kaç attıydım, beğendim. Tepme ve patlama makuldü. Yani beklediğimden azdı. Bu soruyu domuz avcıları kısmına da bir sorun. Oradakiler daha güzel yol gösterebilir.

Namlunun altında şok miktarını açıklayan sembol veya yazı vardır. Onu bulursanız ölçmeye gerek yok.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 01 Ekim 2013, 23:03:39 »
ben zuber veya mke 34 gr kullanıyorum domuz avında yeterki domuz çıksın karşıma bendemi tuhaflık var av bayilerindemi anlamadım adam sanki benden iyi biliyor kimi diyor 34 gram diye fişek yok şaka gibi kimisi mke isterim zuber verir zuber isterim başka marka verirler ne verirlerse alıyorum 34 gr yoksa 32 veya 30 gr ne bulursak

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 01 Ekim 2013, 23:36:09 »
Aslinda Namlunun Saglam Slug yani Kaval namlu olduna inansam tek kursun yada iri 9lu atmak istiyorum.

Isyerindeki hassas dijital kumpasla olctum namlu genisligi 18.15~18.36 ucu duz kesim
sonradan yada sabit soklu degil

umarim ince demir su borusu gibi degildir!!! Tek kursunda gorcem!!!

24~26~28~30gr Fazla sarsmiyacak kursun tavsiyenizi beklerim.

plastik kundak 2.250gr
bu tüfeğin 16 kalipresini kullandığımı yazmıştım . namlusunda yarılma patlama olacağı kanısında değilim . .  şöyle izah edeyim . . .
askere gitmezden evvelce , fişekleri kafamıza göre kendimiz dolduruyorduk . . 1,50  ye 1,90 civarı . mke tip 2 dumansız barutla . .  karga vurma hastalığım vardı  o sıralar . kargalara tavdım . karsız   bi kış günü evin yanına uzakça bir ağaca sarmışlar belki bin tanesi . hemen eve daldım . iki fişeği birleştirip tek fişek yaptım . hatırı sayılır mesafeden nişan aldım ,  GÜÜÜMMM .  15 tanesi düştü . . tüfeğe bi baktım , tüfek bel vermiş ve açılmıyor .  fişeğin dibi yok . tüfeği açamıyorum .  kilitler şişmiş , kilit yatakları bozulmuş . keserle vura vura zor açtım . ne göriim fişeğin dibi yok . aman yarabbi , ne büyük kaza atlatmışım . az daha barut olsa kilidi koparacak neredeyse .  . sonrası laçka oldu tüfek . kilit yatakları ve kilit aksamı  yuvaları esnediğinden  tamir olmadı . her fişek atışından sonra 16 no fişek 12 no oluyordu . .
namlunun yarılacağı kanısında değilim ama kilit mekanizmasını bozar ağır dolu atmak . kilit sistemi alttan tek tırnak zaten . . zannedersem ,  eğerki aynı modelde ise , tetik korkuluğu vasıtasıyla açılıyor olmalı tüfek . .
benimde slug namlu otomatiğim var 47 cm geçen sene aldım tüfeği denemek için baya fişek aldım çoğunun markasına bile bakmadım mesafeyi tam ölçmedim 30 mt filandı özkursan
fişekte saçmalar tapanın içinde idi ben saçma dağılımına bakmak istedim aldığım bayi bu tüfekle saçma çok dağılır dedi onun için denemek istedim atışımı yaptım tek kurşun gibi çarptı
yere gittim baktım tapa orada idi tapayı görmrsem yanlışlıkla tek kurşun atttığımı zannedecektim bu olay nedendir fişekle alakalı bir olaymı eğer öyleyse arkadaşta kullansın

özkursanın  öyle bir fişeği var .  forum  üyelerinden ahmet kolağasıoğlu nun tanıtmış olduğu  com mudur , ördek özel midir çıkaramadım şimdi , böyle bir fişek tanıtmıştı . 5 no şokla atılamısını önemle tavsiye ediyorlardı ve fişek 50 60 metrelede gibi anca açılıyordu .  zannedersem dediğiniz fişek bu .  tapa bile hedef kağıdını deliyor . uzak mesafeli külah tapa kullanılıyormuş bu fişeklerde .
linki buldum .  LİNK ALTTA .....................
İŞTE LİNK ..............................................
« Son Düzenleme: 01 Ekim 2013, 23:44:22 Gönderen: Yusuf SAĞLAM »
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 03 Ekim 2013, 22:04:59 »
yusuf bey dediğiniz gibi özkursanın  com fişeğidir aklımda kalmamış kutusunu yırtıp atmıştım köydeki sobaya ozaman ne uzun namluya gerek kalıyor nede şok a ben kuş avına pek gitmem tavşan ve domuz avına giderim tüfeğimi 65 namlu yaptırmak için gönerdim fabrikasına benim eski namlu 47 cm ölçtüm adam diyor 51 cm yeni namluyla yılbaşında deneme şansım olursa
çekip paylaşacağım ancak memlekette deneme şansım olur

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #15 : 03 Ekim 2013, 23:34:00 »
COM fişekleri altta çelik üstünde kurşun saçma türündekiler diye hatırlıyorum. Tapası buna uygunsa sert, kalın kenarlı ve dilimsiz saçma kupası olabilir. O zaman da biraz daha toplu gönderebilir. Tabi teorik olarak. Yine de COM fişeği bu tür olan mıydı yüzde yüz emin değilim.
1968

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 04 Ekim 2013, 21:54:17 »
bende sevindim kendi kendime dedim bu saçmalar 30 metrede daha açılmadıysa 50- 60 metreden kuşu vururum gerçi kuş avına pek gitmem ama özkursan com mu başka birşeymi artık hatırlamıyorum attığım fişeği ama bu fişeklerin tapalarında bir dümen var pek anlamam ama fişeklerden özkursan keklik özel tavşan özel bu özel olanlar
uzun mesafe gidiyor sanırsam yoksa bunun özelliği başka nerde olsun

Çevrimdışı Hikmet KIRMIZIOĞLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 24 Mayıs 2014, 00:15:05 »
2-3 yıl önce nette namlu boyu ile ilgili araştırma yaparken  bir adli tıp uzmanının doktora tezine rastladım. Tez yivsiz av tüfeklerinde namlu boyunun saçma dağılımına etkisi ve insan vücudundaki yayılımı üzerineydi.71 namlu tek kırma bir av tüfeği alıyor sabit ful şoklu. Atış yaparak pattern testi yapıyor. Sonra namluyu 65 cm olacak şekilde kesiyor ve atış yapıyor.Görüyor ki saçma dağılımı artmış. 55 cm olacak şekilde kesiyor ve tekrar atış yapıyor ve dağılımın daha da arttığını tespit ediyor. namluyu yasal sınır olan 45 cm kalacak şekilde tekrar kesiyor ve atış yapıyor sonuç şaşırtıcı saçmalar 71 cm ful şoklu halinden bile daha toplu gidiyor hedefe.neredeyse tek kurşun gibi vuruyor. Bu durumu ilk böyle duydum daha sonra arkadaşımın winchester 1300 defender tüfeği ile atış yaparken kendim şahit oldum. 3. olarak ta gece kaçak av yapan vatandaşları yakaladığımda şahit oldum. Ellerindeki tüfek 47 cm namlulu bir tüfekti ve vurdukları iki tavşanda saçmayı aldıkları yerden paramparça olmuştu.Özellikle sordum atış mesafesini 25-30 metre dediler. Tavşanlara sanki tek kurşun atmışlar gibi parçalanmıştı hayvanlar. 
  • Ata Neo & Beretta 1301 Otomatik
  • Rizzini Aurum Süperpoze & Yıldız Çifte
1986 Balıkesir

Çevrimdışı Osman LİMAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #18 : 24 Mayıs 2014, 08:54:14 »
Sayın HİKMET BEY sizin yazdıklarınız adli tıp uzmanının bilimsel bir çalışması olmasa kimse inanmaz herhalde.47 cm de toplu gitmesinin sebebi muhtemelen üretilen namluların iç çaplarının  fişek yatağından 47 cm e kadar olan bölümünün daralan bir şekilde sonra ise düz bir şekilde işlenmesinden kaynaklı olabilir diye düşünüyorum.tabi bunu uzman bir tüfek üreticisine sormak lazım.
  • Huğlu 401 b
  • Sarsılmaz charles daly
  • Vursan 92a
  • Drahtar (dişi),pointer(erkek)
Osman LİMAN
1980 Karaman
Artık ANAMUR...

Çevrimdışı Aycan AY

• *
« Yanıtla #19 : 02 Ocak 2015, 15:02:49 »
 Merhabalar;
 Konu biraz eski ama, soruya cevaben, bir fikir oluşturabileceği düşüncesiyle bir şeyler yazmak istedim.
  1995 yılıydı. Yeni bir tüfek almıştım; Remington 870 Marine Magnum 47cm. bir pompalı. Torosların eteğindeki bir dağ köyü yakınlarında, büyükçe bir gölete ördek avına gideceğiz, ben yanıma deneme amacıyla bu yeni tüfeğimi aldım. Araçları köyde bırakıp av sahasına doğru yola çıktık.Yol boyunca arkadaşların hedefi bendim; "Keşke tabancanı getirseydin", "paran yetmedi de namludan mı kestiler?", "yaşlandın mı, uzun namlu taşımak zor mu geliyor?" tarzı yüklenmelerle yürüyoruz. Her yer ekin tarlası,ekinler bir karış civarı uzunlukta. Bir tarladan geçerken köpekler hareketlendi. Acaba falan derken, köpeklerin fermada çakılmasıyla, tarlada sürü halinde hızlı adımlarla kaçışan keklikleri görmemiz bir oldu. Aman, yaman demeye kalmadı 'klap, klap,klap' sürü havalanıp dağıldı. Gözüme kestirdiğim irice bir tanesine nişan alıp tetiği çektim. Onun ayakları süzülürken, ben ikinci bir kekliğe nişan alıyordum bile... Diğer arkadaşların da yaylım ateşi (!) sonucu ortalık epeyce şenlendi.Vuranlar, vuramayanlar oldu. Benim adıma sonuç; iki atış, iki keklik! Benim atışlarımdan sonra, bir,iki arkadaşın bir kekliklerin vurulduğu yere, bir bana dönüp dönüp bakmalarına  ben de yoldaki "tabanca" sataşmasına atıfta bulunarak, kovboy filmlerinden alıntı yapıp, namludaki dumanı üfürme esprisiyle karşılık vermiştim.
 Bugün gibi hatırladığım bu tatlı anıdaki atış mesafem kabaca 25-30mt. civarı, fişekler 32gr. 6no Winchester idi.İki keklik de cansız süzülmüştü. Başka bir gün, aynı tüfekle, amcamın 1-3 sabit şoklu Huğlu çiftesinin 3 numara şoklu namlusuyla, karşılaştırma amaçlı yaptığımız kurşun atışlarında da benim tüfek, kurşunları, kesik bir çam kütüğüne çok daha isabetli gönderip, daha derine saplamıştı. Bunların, gerekli ve doğru kriterler ışığında, uygun koşullarda yapılmış denemeler olmadığını elbette biliyorum. Konuyla ilgili içerisinde Hikmet Bey'in yukarıda bahsettiği çalışmanın da olduğu pek çok yazıyı, üyesi olduğum olmadığım sitelerden takip edip okudum.Hem yıl, hem yaşamışlık olarak da fena sayılmayacak kadar da av tecrübem vardır.  Elbette burada amacım "boşverelim 66-71vs namluları, kısacık namlular daha iyi" demek değil. Lakin herşey her zaman teorideki gibi olmayabiliyor. Diyeceğim o ki; fabrika verileri, kağıt üstündeki hesaplar, büyüklerimizden görüp-öğrendiklerimiz...hepsine eyvallah!  Ancak, ben de yaşadıklarımı bilirim. Herkese rastgele. Kalın sağlıcakla...
« Son Düzenleme: 11 Mart 2015, 11:45:34 Gönderen: Aycan AY »
Aycan AY
1965- ADANA

emrahtunca57

• Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : 02 Ocak 2015, 15:31:08 »
Zevk amaçlı kullanıp tek kurşun yarışmalarına katılabilirsin , Ev savunması için ideal namlu boyu (Hareket mesafesi sağlar) , Bıldırcın avlarında kullanabilirsin ve Domuz avlarında da tek kurşun için iyidir...