tebrikler enes , işi çözmüşsün . yazdıkların çok doğru tespitler . epeyce bi beyin fırtınası yapmışsın sanırım bu derlemeyi yapabilmek için . . . .
. . . zuber av fişekleri başlığı altında bi konu açılmış . 202 b çiftede , 32 gram zuberin çok sert patladığından bahsediliyor . . sıcak havalarda çifte ve pozelerin hakkı en fazla 28 - 30 gramdır . . yoksa dediğin gibi grupman bozulması ve saçma delirmesi dediğimiz olaylar gerçekleşir . . namlu iç çapları daha dar olan tüfekler içinse ağır gramaj fişekler tavsiye edilmez . baikal kullananlar bunu sık sık dile getiriyorlar zaten . .
. . . . canım sıkıldıkça ve fırsat buldukça büyük kartonlara grupman denemeleri yapıyorum . attığım fişekte genellikle zuber 32 gram . . ve inanın o kadar büyük boşluklar varki karton hedefin üzerinde . ortalama 10 cm daireyi baz alaraktan avın kaçabileceği noktaları sayıyorum . inanılmaz ama gerçekki , o kadar büyük boşluklar varki , çok net atışlarda bile bazen neden ıskaladığımızı ve kaçırdığımızı anlıyorum . yani avı kaçırmak için pek çok sebebimiz var oluyor haliyle . . .
. . . 32 gram zuberin çiftemde çıldırmasına anlam veremiyorum doğal olarak , kışın kar yağarken akşam beki yapmak için çulluğa gideriz , ve inanın yazın aslan kesilen zuber , kar yağarken süt dökmüş kedi oluyor . . ama 76 namlu pozede sorun yok yazın , hiç esnemiyor bile tüfek . . çiftem 3 kilo , pozem 3.7 kilo . ergonomi ve ağırlık olarakta fark ediyor bu . otomatiklerdede sorun yok yazın . 32 gram zuberi leblebi gibi harcıyor resmen . . .
. . . şuraya dikkat çekmeye çalışıyorum . . her tüfeğin fişeği ve gramajı birbirini tutmaz . . aynı performansı bulamayabilirsiniz . . birinde 10 numara olurken , diğerinde forma şansı bile bulamaz . . tüfeğin fişeğini bulamazsanız , yeteri kadar verim sağlayamazsınız tüfeğinizden . . tüfek ne kadar ağır olursa , atışlar daha stabil ve verimli olur . . tüfek hafifledikçe gramajı düşürmek gerekiyor , çünkü tüfek hafifledikçe şahlanma artıyor . . .
. . . . yazın ayrı kışın ayrı fişek kullanmak gerekir yazdığın gibi . . avına göre fişek kısacası . .