Elim değmişken bir Zuber ameliyatı yapayım dedim. Diğer tek kurşunları da aynı ameliyattan geçireceğim.
Daha öncede yazdığım gibi kullanılan barut Nobelin AS barutu. Kapsül ise yine nobelin 688 modeli.
Öncelikle Nobelin sitesinde AS barutu 28 gram saçmada en yüksek basıncı 1,35 gram ile 688 tipi kapsülle 680 bar olarak veriyor. Oysa aynı barut 1,38 gramda ve cx2000 kapsülle 620 bar, 1,40 barut hakkında Nobelin 686 kapsülüyle ise 610 bar basınç veriyor. Hızları ise 395 m/sn.
Barut hakkında ise kestiğim 10 ayrı fişekte üç ayrı sonuçla karşılaştım.
Bunlar sırasıyla 1,38, 1,40 ve 1,43
Çekirdek ağırlığı ise tapasız 28 gram. Yani saçmayla eşdeğer. Bu hesaba göre yatak basıncı 1,38 gramda bile parametre değerden yüksek çıkıyor olmalı. 1,43'ü yorumlamaya bile gerek yok.
Madem hızlı yanışlı bir barut tercih edilmiş, diğer kapsüllerde daha düşük basınçlarda aynı ilk hızlar elde edilirken ve bu tüfeğin ve avcının selameti açısından daha sağlıklıyken niye bu kapsül kullanılmış anlamak mümkün değil. En azından tepme az olurdu.
Bir diğer konu kullanılan kurşun.
Ataneo tüfeğimin kurşun namlusuna çekirdeği ağız kısmından zorladığımda ancak üçte biri giriyor. Kurşun büyük intimalle Özkara'nın kurşunu. Aynı firmaya ait olduğunu bildiğim kelle tabir edilen kurşunu sökmüştüm bir ara. Ucundaki bilyayı da çıkarmıştım. Bu kurşunun üzerindeki yiv ve set sayısı daha az. Çekirdek yarısından fazla namluya giriş yapıyor. Fotoğraflarda da bu açıkça görülüyor. 'Acaba hangisi daha az sıvaşıyordur' diye sorsak cevap ne olurdu sizce...
Son olarak Zuberin boş kovanları da var piyasada. Yalnız kapsülleri farklı gözüküyor. Fotoğraftada görüldüğü gibi kapsülün delik kısmı beyaz bir kağıtla örtülmüş. 688'de bu bölüm yeşil renkte. Orta ateşleyen bir hıza sahip 686'da ise kırmızı. Bu kapsül yapısı itibariyle nobel kapsülü. Ama beyaz örtüsü olan ben şimdiye kadar görmemiştim. Maxam'ın kapsülü kesinlikle değil bu arada. Aynı kapsülü Sterlingin boş kovanlarında da görüyorum. Yalnız sterling orjinal dolularında da bu kapsülü kullanıyor son dönemde.
Önümüzdeki hafta bu kurşundan bir paket daha alıp yarısını 686 yarısını da cx2000 kapsülüyle tekrar dolduracağım. Orjinal barut haklarıyla tabi ki. Aradaki farkı kısmet olursa yazarım.
Fişekle ilgili fotoğraflar aşağıda...
hızlı resim yükleÖzkara olduğunu düşündüğüm kurşun ve AS barutu...
resim uploadÇekirdek görüldüğü gibi slug namluya ancak uç kısmından girebiliyor.
resim yükeBir diğer çekirdek ise namluya çok daha fazla giriyor.
resim upload servisleriresim yükePiyasadaki boş kovanlarla orjinal fişekteki kapsüller birbirinden farklı.
jpg uploadyükle resimÜç ayrı barut gramajı ölçtüm.
ücretsiz resim barındırmaresim yükleçoklu resim upload