sanırım olay biraz kaymış konu köpeklemi av zevkli olur köpeksizmi av zevkli olur meselesi değil.
şimdi adam büyük şehirde 30 katlı sitenin 25. katında oturuyorsa. avcılığı seviyorsa bir köpek bakacak
imkanı yeri durumu yoksa bu adamın av yapmaya hakkı yok mu? tabiki var. E bu iş nasıl olacak meselesi.
Bende köpeksiz avlanıyorum. Var bi köpeğim ama terrier ava çıkıncada bazen götürüyorum ördek hariç. Sağımda solumda
fazla uzaklaşmadan gezinir. Hem ona hem bana yürüyüş oluyor hem kimsenin olmadığı yerlerde insanın yanında bir
bir nefes oluyor. Yoksam önüne civciv koysan çevresinden dolanır geçer. Av eti bazen veriyorum daha
hiç yediğini görmedim. Kabında bırakır gider sevmediği kuru mamasından yer. He böyle dediğime bakmayın
yaman terrierdir hiçbişeyden korkmaz onun haberi olmadan kimse yanıma yaklaşamaz. Kaç sefer 5li 6lı sokak köpeği grubunun
ağzından aldım saymadım. Her yeri delik deşik oluyor hala
bırak beni ısırayım şunları diyor. asla boyun eğmez.
neyse gelelim meselemize.
eğer köpeksiz avlanıyorsan çakal gibi olacaksın. pipirikli olacaksın gözün açık olacak. her yeri kontrol edeceksin.
kalkan birşeyi inene kadar izleyeceksin oraya gideceksin. yerine göre cok sessiz veya çok gürültülü olacaksın.
av gibi düşüneceksin. sıcak gecelerin sabahı sabah güneşi vurmayan yerlerde
soğuk gecelerin sabahı güneş gören yerlerde dolanacaksın rüzgar esiyorsa yamacın rüzgarı karşıladığı yerde değil
tam ters yerinde dolanacaksın. yağmurlu havalarda orman içini yağmursuz havalarda orman kenarını tercih etmelisin
buna daha yazacak çok şey var. av gibi düşüneceksin yani.
yani tüm gün yatacaksan ve yerinden kıpırdamayacaksan sen olsan nereyi seçerdin
sıcaksa gölgelik arardın sudan fazla uzaklaşmazdın dimi yada soğuksa güneş gören yerleri tercih ederdin
rüzgarlıysa rüzgarın tersine yatardın yada yağmurluysa tepende seni koruyan bişey isterdin. bunun gibi
önceki günün gecesi önemli. tabi bu dediğim gündüz yatarları için. gece aktif olan canlılar için genelde.
eğer gündüz aktifleri avlayacaksan yine hava durumu önemli hava sıcaksa misal
üveyik çok erken harakete geçer günün ilk ışığı ile tarlaya pikeye geçer güneş 10-15 derece yükselmeden
çoktaaan tarladan kalkmış suya yönelmiştir. suyunuda içtikten sonra araki bulasın. sıcak gün içinde
pek uçmazlar çok dolanman lazım ondan sonra onada gerek yok bence.
keza çulluk çulluğun girdiği yerlere giremezsin o yüzden çulluk senin gidebileceğin yerlerden ne zaman geçer
diye düşüneceksin. köpeksizsen çulluk genelde akşam rahat avlanır. akşama doğru orman kenarından
tarlalara bağ bahçelere gelmeye başlarlar yükseklerden bahçelerin tarlaların ormanla kesiştiği yerlerde
bulabilirsin ama görebilirsen
sabahta su kenarından ormana doğru uçarlar ama bu av türünü tasvip etmiyorum.
köpek yoksa çulluğa akşam saatleri çıkmak randımanlı olur. illa gündüz yapacam dersen az sıklığa girmen gerekebilir.
bıldırcınların nerelere yığıldıkları az çok bellidir. bir yerde domates tarlası ve yanındada su kaynağı varsa
deymeyin keyiflerine. he çalılıktada olur sürülmüş yada hasatı kalkmış tarladada sıcaksa gölgelikte yatar
soğuksa tarlada bulabilirsin. eline uzun bir sopa alıp çalılara vura vura yürüyebilirsin yada 3-5 arkadaş 30 ar metre
ara ile dizilip uzunca bir iplede birbirinize bağlanırsanız bir tarlayı o şekilde tarayabilirsiniz. ip aranızda kalan 30 metrelik
çizgideki bıldırcınların kalkmasını sağlar.
tahtalı soğuk sever soğukta fıstık çamlarının pelit çalılarının çevresinde görebilirsin. sabah saatlerinde ve akşam saatlerinde de
bu yerlerin çevresinde uçuşlarını yakalayabilirsin.
şimdi üveyik, tahtalı, ördek gibi avlar zaten köpeğin aport olarak kullanıldığı veya hiç kullanılmadığı avlardır. biraz bunlara yoğunlaşabilirsin
bıldırcın, keklik fermalı avdır köpeğin yaptığı işi senin yapman gerekir.
tavşan ilk bölüme giriyorda o artık kısmet önünden kalkacakta vuracan bozkır dışında bulamazsın köpeksiz.
domuzada bek yapacan köpeğin yoksa oda nasıl olacak bulutlu kapalı günlerde domuz bazen harekete geçer
bir dağdan tepeden öbürüne atlar yol böler dere böler. kışın dere yatağında kalın derenin dar aktığı sığlık yerden geçerler.
bulutlu havalarda çıt çıkarmadan oralarda bekleyebilirsin şansa. gece beki olmaz. tehlikeli.
ördek avına çıkabilirsin mesela ova derelerinde dere yukarı sessizce yürürsen görebilirsin. sert akan derelerinde genişleyip dingin olduğu yerlerinde olabilir. yağmurlu günlerde dere ağzını severler. derenin gölle buluştuğu yerleri severler.
sıcak günlerde kanalları sazlıkları yada tepenin göle düşen gölge tarafını yeğlerler
çok soğukta karlı tipili havada alçak uçarlar kendilerini bir an önce kıyıya yakın gölün rüzgar tipi almayan tarafına
veya dar kanallara atarlar. kanalların 5-10 metre karelik genişlediği yerler inmeleri için yeterlidir. direk karaya inebilirler
belki ama hiç ineni görmedim. mutlaka suya inerler.
sakarmeke gruplar halinde hareket eder ama gözleri iyi görmez. gün ışımadan ilk gün bir göl kenarına git. çıktıkları yerler bellidir
su otu olan yerden karaya çıkarlar. ertesi gün hava daha aydınlanmadan oraya git yat bekle. ufak bir güme yapsan yeter
burunlarının ucunu görmezler ama hiç hareket etmiyeceksin. çünkü çevreyi kollayan 100 tane göz var birini işgillendirdin mi
hepsi gider. gidincede yılma mutlaka 20-30 dakikaya öncüler yollayarak gelmeye başlarlar. ilk gelene ateş etmezsen hepsi gelir.
sakarmekede yenecek hayvan değilde
bakma bazen bikaçgün av denk gelmeyince napalım bari sakarmeke avlayalım diyoruz.
taşlığı güzeldir gerisi fasalit.
her hayvanın ayak izini ve pisliğini bileceksin. tavşanı ve domuzda şansın artar.
hangi hayvanın ne yediğini yediği şeylerin bölgende ne zaman tohum ve meyve verdiğini öğreneceksin.
ne yazayım daha aklıma gelmiyor ki bak internetten. yer yurt bilmiyorsan googleearth ten ormanlar tarlalar orman içi açıklıklar
bağlık bahçelik yerler görünüyor. şansına gideceksin. gittiğin yerlerde karşılaştıklarına soracaksın. burada daha çok ne avı yaparlar
köyünüzde hangi avlar var diye sor. söylerler sana yoksada bizimkiler ahanda karşı tepeye yada bak şuraya gidiyor derler.
meraları bir deftere yaz neyi nerede ne zaman vurduğunu vurduğun anda havanın nasıl olduğunu. yaz ki ekseriyetle öyle günlerde
o bölgeye gidersin. köpeksizsen yarın şu ava gideyim diyemezsin. sabaha karşı uyanırsın aaaa bu gün hava böyle ben şu bölgeye gitmeliyim dersin.
hep yaz söz uçar yazı kalır. yazdıklarınıda pek paylaşma. tabanların çürüye çürüye bulduğun için kimsenin kolaya konmasını sağlama
yoksam avlandığın sessiz bölge zamanla avcı yığını olur. avlanmak bu değildir. avlanmak doğa ile iç içe yaşamaktır.
yazacak çok şey varda yavaş yavaş arkadaşlar bu aşamadan sonra gerisini getirirler artık.