Gönderen Konu: Namlu Şeridi  (Okunma sayısı 3195 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Namlu Şeridi
« : 30 Ağustos 2013, 14:24:24 »
Μerhabalar abilerim, bende Maverick 88 31010 model mobil sok bi tufek var. Dun ilk kez gittigim avda bi tane tahtali almak nasip oldu ve oldukca iyi gecti tek atista indi. Kullandigim fisek Lambro tordo(dispersante) 8,5 numara ve 3 numara sok idi. Olay buraya kadar tamam. Fakat namluya nisan alir gibi degilde tufegi gozumun yan tarafina koyup ucuna dogru baktigimda gozume namlu seridi egik gibi gozuktu. Fisek yatagindan orta arpaciga kadar yokus yukari, ordan namlu ucundaki arpaciga dogru yokus asagi bi egim var gibime geldi (her iki taraftanda oyle gozukuyor). Fakat elime duz bi cisim alip ustunde gezdirdigimde herhangi bi yamukluk gozukmuyor. Hadi bunu gecelimde benim icime kor dusuren olay su ; Acaba silah gercekten gonderilen hedefi mi vuruyor, yoksa rastgelemi vurdum ? Sizce bu bi sorunmudur veya onemsiz bi konumu ? Grupman testi yapamadim sadece pet sise gibi hedefler dikip uzak mesafeden vurdum yaklasik 30 m civari yaklasik 8-9 bazen 10 sacma isabet etti zaten 2 defa ava gidebildim dun ve bugun , yarindan ote atinaya gidecegim yilbasina kadar tufek kenarda.. Geldigimde bi hayal kirikligi yasamak istemiyorum  :( Bu konuyu ozellikle ayni tufege sahip olan Volkan KOYDEMIR abim cevaplarsa cok sevinirim.

Selamlar.
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: Namlu Şeridi
« Yanıtla #1 : 30 Ağustos 2013, 16:50:15 »
Tebrik ederim Enes Bey kardeşim, ilk avında ve ilk atışında tahtalıyı alabilmişsin. Hatta yazdığına göre dispersan fişekle, incecik saçmayla halletmişsin. Kuş şapkandayken mi attın :) Bence başarılı. Şİşelere 30 m den atarak 10 civarı saçma yine iyi bence. Normalde o fişekle tahtalı avlanmaz derdim ama demiyeceğim. Belki tüfekle iyi uyum sağlamış olabilir. Yine de, adımla değil ölçerek, uygun mesafede ve büyükçe (70x70 idare eder) hedefe  ava götüreceğin fişeği denemeni öneririm. İsabet tesadüf mü değil mi anlarsın ama tek fişekle yetmez. Kendimden biliyorum, bazen aynı fişekle epey farklı dağılımlar çıkabiliyor. Böyle istikrarsız dağılım veren fişekleri ava götürmüyorum.

Evet, namlu şeridinin biraz yükselip alçaldığı doğru ama şu anda tüfeği elime alamayacağım için nereye kadar yükselip alçaldığını kesin yazamam. Ama şunu biliyorum, o tüfek isabetli atış yapabildiğim için fişek denemelerinde tercih ettiğim (ettiklerimden) biri. Şeridi çok az görerek attığımda isabet çok iyi oluyor. Bununla beraber hareketli ava atarken şeride hiç bakmıyorum. Dikkatimi kuşa verirken omuzluyorum ve sadece arpacığı, ancak ikici derecede fark edebiliyorum. O yüzden şerit ve arpacık hizası sabit hedefe attığımki gibi oluyor mu olmuyor mu fark edemiyorum. Fakat bu şekilde de oldukça iyi sonuç alıyorum. Anlaşılan iki türlü de omzuma aynı gibi oturuyor. Gördüğün gibi sabit hedefe atışımla hareketli hedefe atışım aynı değil ama iki türlü de memnunum.

Grupman testi yapmadım diye yazmışsın. Onu yapmanı öneririm. Özellikle, en azından yeni tüfekler ve kuşku veren fişeklerin büyük hedeflere, 36 m mesafeden denenmesi tartaftarıyım. Fakat bir de ben her fişeği o kadar büyük hedefe olmasa bile av ebadından biraz büyük hedeflere, avın mesafesinde 2-3 atış deniyorum. Yapabilsem hepsini büyük hedefe denemek isterdim.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 30 Ağustos 2013, 19:30:18 »
Abi saolasin, hakikaten bende beklemiyordum bunu ve o fisekle :) yanimdaki tarlada 4 avci vardi hepsi atis yapti ama kismet iste kacmayi basardi bana dogru gelirken yaklasik 15 metre civari yerden tek atista olu dusurdum. Sende farketmis olmalisin bu yuksekligi ki bak aklinda kalabilmis :) beni tedirgin eden tek sey o oldu geri kalan tufekte hicbi sorun yok ilk gunu beni korkuttugu "yagsizlik" sorununu saymazsak :D fisekleri patlatmiyordu icini acip pas cozucu attigimda cesme gibi kuf akti simdi saat gibi calisiyor.. Simdi imkanim yok ama geldigimde grupman testini deneyecegim. Babam eski avcidir, onunla beraber gittigimde cok tur fisegi denedik ama en iyi uyum saglayanin tordo oldugunu soyledi bende onu kullanmaya karar verdim artik, hayirlisi ile yilbasinda deneyecegim daha kesin bi sekilde..
ilgin icin tesekkurler abim selamlar :)
1993 Gümülcine

resim yüke

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #3 : 30 Ağustos 2013, 21:54:04 »
Bir şey değil Enes Bey. O fişekle sen beklemiyormuşsun ama baban işi kolaylaştırmış ;) Bir ara o fişekten alıp ben de bakayım dağılımına.

Ben de yeni almıştım ama sadece namlu içi kurumluydu, başka yerleri değil. Gerçi sırf namlusunu temizlemek bile öldürmüştü. Sile fırçalaya namlu bitecekti :D O tüfekte pasa zayıf yerler namlu ve fişek borusunun çevresi ile çekme kolları. Oraları arada yağlı bezle silip kontrol ederim ben. Namlu içini ise atıştan sonra temizler, gerek gördükçe solvent kullanırım. Sonra solventi kurulayıp hafif yağlı bırakırım. Temizlikten sonraki 2-3 gün her gün ve sonrasında arada sırada namlu içini yoklarım. Kromsuz namlu başıboş bırakılmamalı. Namlu dışındaki meneviş de aynı şekilde özen istiyor.

İnşallah onunla daha güzel avlar da yaparsın. Rastgele
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 30 Ağustos 2013, 23:55:52 »
İnsallah abi. Peki bi konu daha var tetik dusurmeyi nasil yapiyorsun? Ben aparat aldim fakat namluyu kapatmadigindan dusmuyor ne tavsiye edersin abi?
1993 Gümülcine

resim yüke

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #5 : 31 Ağustos 2013, 01:12:19 »
Neden namluyu kapatmıyor? Snap cap ise, içine fişek gibi koyup tetik düşüremiyor musun? Gerçi ben tüfeği namlusu sökülü şekilde kutusunda muhafaza ediyorum. Namluyu söktükten sonra uygun bir tahta parçasını(harbinin ahşap kulpunun arkasını) iğnenin önüne yaslayarak tetiği çekiyorum. Snap cap daha iyi olur haliyle.
1968

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 31 Ağustos 2013, 10:49:20 »
Snap cap derken neyi kastettigini anlayamadim abi :D ama benimki fisegin aynisi gibi bisey sadece patlatma kapsulu yerinde icinden yayli bisey var igne oraya vurmasi icin.. Neden kabul etmedigini anlayamadim ama fisegin ust kismindan biraz daha kalin sanirsam o yuzden ama senin dedigin sistem daha akillica geldi bana birdahaki sefere oyle yapacagim
1993 Gümülcine

resim yüke