Gönderen Konu: sıkıntı tüfektemi yoksa attığım fişeklerdemi  (Okunma sayısı 8215 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Osman TAŞKIRAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
sıkıntı tüfektemi yoksa attığım fişeklerdemi
« : 18 Ağustos 2013, 20:48:10 »
GEÇEN SENE SIFIR TORUN 307PRESTİJ MARKA SÜPER POZE ALDIM VE GEÇEN SEZON İKİ TANE TAVŞAN VURDUM VURDUĞUM TAVŞANLAR YARALI OLARAK GİTTİ BAZI ARKADAŞLARIM TÜFEĞİMİN FİTİLLEMEDİĞİNİ YAKMADIĞINI SÖYLEDİ ONUN İÇİN BU SEZON BU SORUNUMU DÜZELTMEK İSTİYORUM BAZILARI SIFIR ALINAN TÜFEKLERİN NAMLU İÇİNDEKİ KROMUN SİLİNMESİ GEREKTİĞİNİ VE BUNUN İÇİN 6-7 KUTU TEK KURŞUN ATMAM GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ BANA BU KONUDA ACİL YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM SAYGILARIMLA 34 GR MİRAGE JK06 FİŞEK KULLANDIM
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2013, 20:49:19 Gönderen: Osman TAŞKIRAN »
1976
ankara

Çevrimdışı Ersin ŞİMŞEK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: sıkıntı tüfektemi yoksa attığım fişeklerdemi
« Yanıtla #1 : 18 Ağustos 2013, 21:08:43 »
merhaba osman abi ... öncelikler sıkıntın tüfekten değil gibi görünüyor tahminim fişekten  jk6 lar zaten hızlı fişek ve büyük ihtimalle avı delip geçiyor  ..  av yaralı olarak kaçıyor ... süperpoze için kullandığın fişek biraz ağır  gramajı düşürürsen daha iyi sonuç alabilirsin ... hele birde avlandığın yerde  hava sıcaklığı çok soğuk değilse   kesinlikle fişektendir ...... O0 O0 küçük bir bilgi vermek istiyorum  namlu içindeki krom kalkınca avı iyi vurur ifadesi bence doğru değildir  çünkü kromsuz namlu demek namlu içinde krom yok demek değildir ... eğer öyle olsaydı tüm tüfek firmaları avı iyi vuruyor diye namlu içine krom yapmazdı ve fazladan maliyet gerektirmezdi .. kromsuz namlu  namlunun bileşimlerinde kromun  olmamasıdır  bu tip namluları her firma yapamaz çünkü işlemesi çok zordur .. büyük ihtimalle  holland&holland .. purdey and song   gibi  dünyaca ünlü firmalar yapıyordur ... saygılarımla..
  • dede yadigarı huğlu kop 16 cal tek kırma
  • akdaş 312 se 71 namlu
  • Girsan mc28 sa 9*19
  • Fabarm l4s grey hunter 71 namlu
1989 mersin (mut)
İstanbul

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 18 Ağustos 2013, 21:15:36 »
ERSİN KARDEŞ TEŞEKKÜR EDERİM AMA AYNI FİŞEKLE ÇİFTE İLE ATIŞ YAPILDI OLDUĞU YERDE KALDI BENDE BUNA AKIL SIR ERDİREMEDİM BU SEZON 32 GR WİNCHESTER MARKA 4-5 NUMARA SAÇMA KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUM VALLA KARARSIZ KALDIM İŞTE BURADAKİ ARKAADAŞLARADA SSORDDUM SENİN TÜFEĞİN YAKMIYOR DİYOLAR
1976
ankara

Çevrimdışı Ersin ŞİMŞEK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 18 Ağustos 2013, 21:24:42 »
ERSİN KARDEŞ TEŞEKKÜR EDERİM AMA AYNI FİŞEKLE ÇİFTE İLE ATIŞ YAPILDI OLDUĞU YERDE KALDI BENDE BUNA AKIL SIR ERDİREMEDİM BU SEZON 32 GR WİNCHESTER MARKA 4-5 NUMARA SAÇMA KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUM VALLA KARARSIZ KALDIM İŞTE BURADAKİ ARKAADAŞLARADA SSORDDUM SENİN TÜFEĞİN YAKMIYOR DİYOLAR
abi eminim ki bu konuda daha detaylı bilgi verecek değerli avcı abilerimiz vardır ... ama benm aklıma ilk fişek geldi çünkü hem 34 gr hemde jk6... benim amca oğlunda senin tüfeğin aynısından var .. ben onun hiç yakmama gibi bir sorununu görmedim ..hatta ve hatta benim elimde geçen sezon  fazladan yavaşçaların 30 gr 7 numarası vardı ava gideceğini söyleyince bende al dene diye verdim  o gün 2 tavşanla çıkıp geldiler ;D ;D ;D O0 O0
  • akdaş 312 se 71 namlu
  • Girsan mc28 sa 9*19
1989 mersin (mut)
İstanbul

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 18 Ağustos 2013, 21:29:39 »
BU SEZON NE OLUR BİLMEM FİŞEK DEĞİŞİKLİĞİ YAPTIM ASLINDA BİR TÜFEĞİN YAKMADIĞINI EN KOLAY NASIL ANLARIM O KONUDA BİLGİ VERİRMİSİN VEYA KAÇ NUMARA FİŞEK KULLANMAM LAZIM VALLA BİLEMEDİM GİTTİ
1976
ankara

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 18 Ağustos 2013, 21:50:40 »
BANA YARDIMCI OLACAK BİR AVCI ARKADAŞ YOKMU
1976
ankara

Çevrimdışı Ersin ŞİMŞEK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 18 Ağustos 2013, 21:51:40 »
abi aslında tüfek saçma yakmıyor diye bir deyim pek doğru değildir ....  büyük ihtimalle siz  fişek  ve şok kombinasyonunu ayarlayamamış olabilirsiniz  ..sert saçma kullanmKtan kaçının ...  avı delip geçtiği için  hayvan yaralı gidiyo .....  eğer tüfeğiniz mobil şoklu ise tavşan için  2 3 numara şoklar uygun olacaktır ... ve dar şok her zaman düşük gramaj ve ince saçma sever  örneğin  5   6    numaralar gibi  .... tabiki bu genel bilgiler  avlandığınız yerin sıcaklığı da çok önemli ... sıcak hacalarda süperpoze için 32 gr üstü ağır gelir .... bizim buralarda yani akdenizde  çok soğuk olmadığı için  otomatikle bile 30   32   gr güzel tavşan avı yaptırır ...
  • akdaş 312 se 71 namlu
  • Girsan mc28 sa 9*19
1989 mersin (mut)
İstanbul

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

• Müdavim Üyemiz
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
« Yanıtla #7 : 18 Ağustos 2013, 21:55:49 »
tüfeğin yakmasını hiç bir yolla öğrenemezsiniz çünkü hiç bir tüfek yakmaz :) ama avı neden yıkmadığını anlamak için kara düzende olsa 40 adımdan tenekeye atış yapabilirsiniz. En azından delip geçtiği için mi? Yoksa hiç delmediği için mi avı yaralı gönderdiği hakkında bir fikir elde edilebilir. Özellikle tavşanı yıktı dediğiniz çifteyle de atış yaparsanız, karşılaştırma daha net olacaktır. Son olarak söylemeden geçmeyeyim miragenin 34 gramını değilde 30,5 gramını tavsiye ederim ve mümkünse 6 numarası işe yarayacaktır diye düşünüyorum.
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 18 Ağustos 2013, 21:56:57 »
ERSİN KARDEŞİM BULUNDUĞUM YER GENELDE KIŞIN GİTTİĞİMİZ İÇİN SOĞUK OLYOR KULLANDIĞIM ŞOK 5 NUMARA ŞOK KULLANIYORUM 20 25METREDE TAVŞAN YARALI GİTTİ
1976
ankara

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 18 Ağustos 2013, 21:58:15 »
TEŞEKKÜR EDERİM AHMET BEY DENEYECEĞİM DEDİĞİNİZİ
1976
ankara

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #10 : 18 Ağustos 2013, 22:06:27 »
Avcı tabiri "tüfek yakmıyor" derler ama malumunuz aslında yakma diye bir şey yoktur. Vurulamayan veya yaralı giden av için bir çok sebep olabilir.

1. Tüfeğiniz hafif. Onun gibi tüfeklerle ekseri 32 g üzerine çıkmıyor avcılar. Çünkü teperken zaptetmesi daha zordur.
2. Silah nişan aldığınız yere göndermiyor olabilir. Bunun için büyükçe hedef kağıdına atış denemesi yapmalısınız.
3. Şoklarda veya namluda hata olabilir ve saçmayı dağınık falan gönderiyor olabilir. Hedef kağıdında kontrol edersiniz.
4. Yine bir namlu hatasından saçmalar fazla eziliyor olabilir. Hem dağılımı bozar hem hız kabettirir.
5. Atış mesafesi fişeğe ve tüfeğe uygun olmayabilir. Hedef kağıdında gözlem yapmak faydalı olur.
6. Atış anında siz bir hata yapıyor olabilirsiniz.
7. Elbette fişeklerde de hata olabilir ama o fişekle kağıda dağılım denemesi bunu gösterir.

Şimdilik aklıma gelenleri yazdım. Yani akla gelen her şey olabilir çünkü bu ihtimalleri azaltacak ipucu vermemişsiniz. Kaç metrede attınız, bu fişeklerle hedefe deneme yapmış mıydınız? Tüfeğinizin vuruş kabiliyetini incelemiş miydiniz? Bunun gibi araştırmaların sonuçları neyin yanlış gittiği konusunda yol gösterebilir. Aksi halde sadece sallama tahmin yürütebiliriz.

Diğer arkadaşlar da değerlendirsin, benim düşüncem bu.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

• Müdavim Üyemiz
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
« Yanıtla #11 : 18 Ağustos 2013, 22:08:26 »
Rica ederim. Bu arada 5 no şok yerine 2 veya 3 şok kullanmanız grupmanı daha da düzelteceği için sorununuzu çözmenize yardım edecektir.
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 18 Ağustos 2013, 22:09:25 »
TEŞEKKÜR EDERİM VOLKAN BEY DEDİKLERİNİ YAPIP TEKRAR DÖNECEM SİZE
1976
ankara

Çevrimdışı Ersin ŞİMŞEK

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 18 Ağustos 2013, 22:16:41 »
ERSİN KARDEŞİM BULUNDUĞUM YER GENELDE KIŞIN GİTTİĞİMİZ İÇİN SOĞUK OLYOR KULLANDIĞIM ŞOK 5 NUMARA ŞOK KULLANIYORUM 20 25METREDE TAVŞAN YARALI GİTTİ
osman abi 5 numara şok bence uygun değil hele ki kışın soğuk havada randuman alamazsın ... 5 numara genelde bıldırcında ve parlama avlarında kullanılır  ve 25 metre mesafe  5 numara için  randuman alabileceğiniz bir mesefa değildir  ...gramı düşürüp şoku daraltınız  ... saygılarımla ..
  • akdaş 312 se 71 namlu
  • Girsan mc28 sa 9*19
1989 mersin (mut)
İstanbul

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 18 Ağustos 2013, 22:58:28 »
osman kardeşim , yakar yakmaz muhabetine çok girdim  :) . tüfeğin yakıp yakmama konusunda   vardığım  kanı ;
tüfek yakmaz .
eski tip kromsuz namlulu tüfekleri bu kanının dışında tutuyorum .
power tapalı fişekler kullanıyoruz avlarımızın çoğunda . saçma , tüfeğin namlusu ile sürtünme bile sürtünmüyor , plastik tapanın içinde terkediyor namluyu .
öncelikle yapmanız  ve öğrenmeniz gereken , tüfeğinizi tanımaktır . . tüfeğinizin karakterini bilmektir . kaç no şok ile , kaç gram fişek ile , kaç no saçma ile   kaç metrede ne yaptığıdır . .
5 no şok ile , 25 metrede tavşanın yaralı gittiğini yazmışsınız . tavşan belkide , öldürücü bölgelerine saçma almadı . veya kullandığınız şok ve fişek , fişeğin gramajı ve saçma nosu , avı öldürmeye yeterli gelmedi . vs vs .
yapılan grupman testleri şunu göstermiştirki ,  her attığınızı vuramazsınız , çünkü 35 metre içerisinde yapılan grupman testlerinde , avın kaçabilmesinie olanak sağlayan 5 -  6 adet  gibi   ölü bölgeler vardır ...
öncelikle 25 ve 40 metrede tüfeğin grupmanını öğrenin . pattern ve penetrasyon bölümünde  yapılmış ve yayınlanmış test atışları var .
onlara bakarak sizde tüfeğinizi bu parametrele doğrultusunda test edin  , tüfeğinizi tanıyın . .  ve ölü bölgeleri yani avın kaçabileceği  saçma olmayan yerleri daire içine alın . .  işte sonuç ortada . . .  yani tüfek yakmaz . . .
uygun şok , gramaj ve  saçma no  daha güzel avlar yaparsınız  ...............
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2013, 23:00:48 Gönderen: Yusuf SAĞLAM »
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimdışı Mustafa KARDEŞ

• Müdavim Üyemiz
    • www.fencimustafahoca.tr.gg
« Yanıtla #15 : 18 Ağustos 2013, 23:18:54 »
bırak pozeyi, ben daha hayatımda otomatikde bile 34 gr. fişek kullanmadım, yazın 28, kışın 30-32 yi geçme.
Cahille Oturup Bal Yiyeceğine, Alimle oturup Kuru Ekmek ye...! [Hz Mevlana]
emekli eğitimci 1957 BURSA-ESKİŞEHİR

Çevrimdışı Tolga GÜVENDİK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #16 : 18 Ağustos 2013, 23:26:13 »
osman kardeşim , yakar yakmaz muhabetine çok girdim  :) . tüfeğin yakıp yakmama konusunda   vardığım  kanı ;
tüfek yakmaz .
eski tip kromsuz namlulu tüfekleri bu kanının dışında tutuyorum .
power tapalı fişekler kullanıyoruz avlarımızın çoğunda . saçma , tüfeğin namlusu ile sürtünme bile sürtünmüyor , plastik tapanın içinde terkediyor namluyu .
öncelikle yapmanız  ve öğrenmeniz gereken , tüfeğinizi tanımaktır . . tüfeğinizin karakterini bilmektir . kaç no şok ile , kaç gram fişek ile , kaç no saçma ile   kaç metrede ne yaptığıdır . .
5 no şok ile , 25 metrede tavşanın yaralı gittiğini yazmışsınız . tavşan belkide , öldürücü bölgelerine saçma almadı . veya kullandığınız şok ve fişek , fişeğin gramajı ve saçma nosu , avı öldürmeye yeterli gelmedi . vs vs .
yapılan grupman testleri şunu göstermiştirki ,  her attığınızı vuramazsınız , çünkü 35 metre içerisinde yapılan grupman testlerinde , avın kaçabilmesinie olanak sağlayan 5 -  6 adet  gibi   ölü bölgeler vardır ...
öncelikle 25 ve 40 metrede tüfeğin grupmanını öğrenin . pattern ve penetrasyon bölümünde  yapılmış ve yayınlanmış test atışları var .
onlara bakarak sizde tüfeğinizi bu parametrele doğrultusunda test edin  , tüfeğinizi tanıyın . .  ve ölü bölgeleri yani avın kaçabileceği  saçma olmayan yerleri daire içine alın . .  işte sonuç ortada . . .  yani tüfek yakmaz . . .
uygun şok , gramaj ve  saçma no  daha güzel avlar yaparsınız  ...............

Yusuf abi çok güzel açıklamış...grupmanda sıkıntı yoksa fişek değiştirin bence sıcaklık çok fark ediyor..sezon başı 100 metre sonra ölen tavşan,,karlı soğuk havada aynı fişek aynı tüfekle resmen felç geçiriyor...yere ölüsü düşen karatavuklar hava lodosa çevirince yaralı gidiyor aynı fişekle..! karatavuk avında çok yaşıyordum bu durumu...BP F2 34 ve RC S4 ü deneyin bence nacizane görüşüm...
Tolga GÜVENDİK
1990 / MANİSA
ImgLand.net image

Çevrimdışı Ahmet ERTOĞRUL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 19 Ağustos 2013, 00:34:03 »
ben yaz kış 5-3 şoklu tüfekle avlarım . keklik-tavşan avında 32 gr dan düşük fişenk kullanmam genellikle 34 gr rc white paper kullanırım . söyledigin mesafeden attıgın fişenk ile hayvanın yaralı gitmesi ya senin vuramamandandır yada fişenk  hafif gelmiştir dige düşünüyorum . Tüfegin kromunu da bozma paslanmaya başlar
1991 MAGOSA KIBRIS

Çevrimdışı F.Bahadır BOYACI

• *
  • f.boyacı
« Yanıtla #18 : 19 Ağustos 2013, 18:07:12 »
Slm bende yeni aldım torun marka tüfek ve ilk denemeyi bu hafta yaptım ve bıldırcın da denedim her tür fişek denedim doldurma bile ve hiç yaralı kuş vurmadım bence biraz gramajı düşürün 24 gr bile attım ve çok iyi ben ce tavşan avında 3/2 sokları ve 32 gr deneyin hafif fişek seviyor gibi geldi bana iyi günler
F.Bahadır BOYACI
1982 AMASYA/ISTANBUL                                                            

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 19 Ağustos 2013, 20:42:07 »
sizin fişeğiniz 30 gram rio-  diana ya da yaf 30 bior..deneyin :)
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Kadir YILMAZ 43

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #20 : 23 Ağustos 2013, 19:00:19 »
Osman abi sıkıntı sende değilse 4-3 şok 32 gr namlunun bir gözüne 6 numara diğerine 4 numara fişek kullanmanı tavsiye ederim çok soğuk havalarda 34 gr kullana bilirsin  :)
Kadir DUYMAZ
1982 Kütahya/Emet