Değerli Arkadaşlar,
Huğlu tüfeklerinin kundak ölçülerini internette ararken-kendi sitelerinde yok, bizim forumumuzdaki bu topiğe takıldım.
Alkan bey kardeşimiz çok güzel yazmış ben de bir başka topikte şemasız bunları anlatmaya çalışmıştım ama pek iyi anlatamamıştım söylemek istediklerimi, şimdi hazır elimizde bu şema varken birkaç satır yazayım dedim.
1. Uçar avında kullanılan tüfeklerde kundak düz-dik yapılır, Alkan beyin şemasındaki yeşil çizgiye tekabül eden ölçüye ''drop at heel'' mesafesi denir, ''topuk eğimi'' şeklinde dilimize çevirmişler, bence yanlış olmuş biz dipçiğin sonlandığı yere topuk değil taban deriz, neyse, konuyu dağıtmayalım, dik yapılır dedik amaç yukarı havalanan kuşu görünce ateş etmek ve saçmaları kuşun önüne doğru sevketmektir.
Yani, siz tüfeğe yattığınızda düz kundaklı tüfeklerde namlu şeridini ve arpacığı birlikte görürsünüz, aynı anda hedefinizde önünüzdedir tetiği çektiğinizde saçmalar aslında gördüğünüz noktanın üstüne gider. Amaç tüfeği yukarıya doğru süpürme yaparken tetiği çektiğiniz esnada durursanız/yada süpürme tekniği uygulamadan atış yapıyorsanız sacmaları gördüğünüz noktanın daha yukarısına atıp yukarı eğimli uçan kuşla buluşturmaktır.
Robust, Browning, Beretta düz kundaklı tüfeklere örnektir, bunların ''drop at heel'' mesafesi 5-6cm arasıdır.
Keza yerli tüfeklerde benim incelediklerimin hepsinde, daha doğrusu bu ölçüleri sitelerinde yazanlarda tamamen düz kundak mevcuttur neyazıkki.
Yerli firmalardan Armsan'ın ''spacer'' adı verilen parçları ilave ederek bu açıyı değiştirme şansı tanıyor ama bu teorik bir bilgi bu tüfekleri açıp spacer takarak 'drop at heel'' mesafesi kaç oluyor bilmiyorum.
Huğlu'da kundak ölçüleri belirtilmiyor, keza yabancı firmaların da bazılarında kundak ölçüleri verilmiyor maalesef.
2.Gelelim yüzümüze aldığımızda namluyu-şeridi vs.değil sadece arpacığı göreceğimiz ölçüye, arkadaşlar bu ölçü 6.5cm'dir. Simson çifteler buna yakındır. Merkellerde bu ölçü 6.5-6.8cm'dir, İspanyol tüfeklerinde keza 6.2-6.8cm arasıdır.
Boyunuz ne olursa olsun, 6.5cm drop at heel mesafesindeki tüfeğe yattığınızda sadece arpacığı görürsünüz.
Bu ölçü nasıl test edilir, çok basit, almak istediğiniz tüfeği gözünüz kapalı omuzlayın ve yine gözünüz kapalı tüfeğe yatın, adeta ateş edecek kıvamda tüfeğinizle iyice bütünleşin, şimdi gözünüzü açıp namlu ucuna bakın, sadece arpacığı görüyorsanız o tüfek 6.5-6.8arası bir tüfektir. Şayet arpacıkla beraber namlunun da bir kısmını görüyorsanız o tüfek 5-6cm arası bir tüfektir.
Doğru olan süpürme tekniği kullanarak avlanmak hatta ateş ettikten sonra bile süpürme hareketine devam etmektir bu teknik için en ideal ölçü 6.5-6.8cm lik ölçüdür.
Ancak her avcı alıştığı ölçüyü sever ve benimser. Boynumu eğip büküyorum ancak arpacığı görüyorum diyen avcı 6.5cm'lik dipçikli tüfeği arıyor demektir. Rastgelsin. Saygılarımla