Gönderen Konu: Dipçik düşüklüğü ölçüsü hakkında.  (Okunma sayısı 27017 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Necdet KAPLANOĞLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Dipçik düşüklüğü ölçüsü hakkında.
« : 15 Ağustos 2013, 18:07:29 »
Yeni aldığım Huğlu 103 d nin malesef dipçiği çok dik olduğu için omuzladığımda namlunun sırtınıda görüyorum, doğal olarak nişangahı net görmek için boynumu aşağı doğru bastırmam yani fazladan eğilip bükülmem gerekiyor. Boy uzun olduğu için sıkıntı yaşıyorum. Gördüğüm kadarıyla genel olarak huğlu nun kundakları dik üretiliyor. Kolumu ölçtüğümde tetik çekme ölçüm 40 cm, tüfeğin uzunluğu tetikten kundağa 37.5 cm yani aynı zamanda biraz daha uzun bir kundakta gerekecek. Yeni bir kundak yaptıracağım ancak İzmir de ölçümü alabilecek yer malesef yok. Evde kendi imkanlarımla düzgün ölçü alabilirmiyim? Bu işin kolay ve kesin bir yolu varmı? Kundak yaptıracağım usta Konya da olduğu için ölçü verme şansım yok.
« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2013, 18:10:02 Gönderen: Necdet KAPLANOĞLU »
1988-izmir

The following users thanked this post: Mevlüt KÜÇÜK

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: Dipçik düşüklüğü ölçüsü hakkında.
« Yanıtla #1 : 19 Ağustos 2013, 22:34:08 »
Huğlu kundakları dik değil, standart. Fakat size kısa geliyor olabilir. Evde ölçü alma işi uğraşmaya değmez. Size önerim, dipçiğe çizme gibi geçirilen lastiklerden takın(Hillman falan) ve farkı görün ;) Beğenirseniz ileride sabit dipçik lastiği taktırırsınız.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 20 Ağustos 2013, 01:04:26 »
40 cm tetik mesafesi varsa, kundak düşüklügüde 7 cm ye yakın olmalıdır.... boyda 185-190 cm gibidir...  mevcut huglunun kundagını ayarlayamazsınız yeni kundak gerekli,o tüfekle avda vuramazsınız......
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Tolga GÜVENDİK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 20 Ağustos 2013, 08:43:30 »
40 cm tetik mesafesi varsa, kundak düşüklügüde 7 cm ye yakın olmalıdır.... boyda 185-190 cm gibidir...  mevcut huglunun kundagını ayarlayamazsınız yeni kundak gerekli,o tüfekle avda vuramazsınız......

+1

Evde ölçüm yapabilirsiniz ama ne kadar faydalı olur bilemem..öncelikle size uygun bi tüfek bulun(rampa şerit olmasın yanıltıyor) arpacık boşa çıkacak şekilde düz sert bir zemine bant üzerine yatırın...size uygun ölçüleri aşağı yukarı öğrenebilirsiniz...standart yanak 4 cm, standart omuz 6 cm dir...izmirde bu işi yapan usta vardır diye tahmin ediyorum
Tolga GÜVENDİK
1990 / MANİSA
ImgLand.net image

Çevrimdışı Zafer KARA

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 20 Ağustos 2013, 09:16:49 »

aşagıdaki link faydalı olabilir

Zafer KARA 1980 Menderes İZMİR
BERETTA A400 XPLOR ACTION PRED GUN POD KICK OFF
SARSILMAZ SÜPER VURUCU POZE
HUĞLU 101 BE TRAP TÜFEĞI

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 20 Ağustos 2013, 10:59:28 »
+1

Evde ölçüm yapabilirsiniz ama ne kadar faydalı olur bilemem..öncelikle size uygun bi tüfek bulun(rampa şerit olmasın yanıltıyor) arpacık boşa çıkacak şekilde düz sert bir zemine bant üzerine yatırın...size uygun ölçüleri aşağı yukarı öğrenebilirsiniz...standart yanak 4 cm, standart omuz 6 cm dir...izmirde bu işi yapan usta vardır diye tahmin ediyorum

Birol abi güzel tespit yapmışsın aynen dediğin gibi boy 1.93 , kol 40 cm olduğu için ben kışın kalın kıyafet olayınıda falan düşünüp 39 cm uzunlukta kara kıldım, sadece dipçiğin ne kadar düşük olması gerektiğini hesaplamam lazım, onuda bu hafta sonu tekrar araziye gidip  havaya attılan plaklara falan atış yapıp en rahat olduğum pozisyonu ve boynumu ne kadar aşağı eğmek zorunda kaldığımı ölçerek güzel bir ölçü çıkarabilirim diye düşünüyorum.

Tolga Güvendik ;Malesef İzmir de ben kundak yapan tek yer bulabildim, oda işi pek profosyonel yapmıyor, cnc tezgahta keserek yapıyorlarmış, bir arkadaşım uzak dur iyi olmuyor onların kundakları falan dedi gitmedim. Birkez yaptıracağım birşey olduğu için ustası yapsın istedim. Bakalım başarabilecekmiyim.
1988-izmir

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 20 Ağustos 2013, 11:05:13 »
aşagıdaki link faydalı olabilir

Daha önce bu videoyu izledikten sonra dipçiğin benim için fazla dik olduğunu farketmiştim. Çok faydalı bir video, biraz daha araştırma yaptım ve yurt dışındaki firmalarda bu işe çok önem verdiklerini gördüm. Ölçü almaya yarayan maket tüfeklerle tam sizin ölçülerinize göre çok güzel kundaklar yapıyorlar ancak ölçü tüfeği sadece Huğlu da var ve benim gitme olanağım malesef yok. Az çok kendi göz kararımla ayarlamaya çalışacağım. Kundağı Huğlu kooperatif fabrikası yapacak.
1988-izmir

Çevrimdışı Tolga GÜVENDİK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 20 Ağustos 2013, 11:12:14 »
Tolga Güvendik ;Malesef İzmir de ben kundak yapan tek yer bulabildim, oda işi pek profosyonel yapmıyor, cnc tezgahta keserek yapıyorlarmış, bir arkadaşım uzak dur iyi olmuyor onların kundakları falan dedi gitmedim. Birkez yaptıracağım birşey olduğu için ustası yapsın istedim. Bakalım başarabilecekmiyim.

Ben sadece ölçüm için demiştim,,ölçüyü alacak usta bulursanız rakamları koop çalışanlarına söyleyip yaptırabilirsiniz...diğer türlü bence en iyi yöntem size uygun bi tüfek bulup onun ölçülerine göre yaptırmak...ben öyle yapmıştım,,isterseniz Ali AĞIR ile bi görüşün yardımcı olacaktır..
Tolga GÜVENDİK
1990 / MANİSA
ImgLand.net image

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #8 : 20 Ağustos 2013, 11:20:51 »
Aydın da Cevdet usta var,İzmir e yakın.Türkiyede bu işi en iyi bilen ustalardan biri diye biliniyor.5364270471 teli.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 20 Ağustos 2013, 13:10:36 »
Birol abi güzel tespit yapmışsın aynen dediğin gibi boy 1.93 , kol 40 cm olduğu için ben kışın kalın kıyafet olayınıda falan düşünüp 39 cm uzunlukta kara kıldım, sadece dipçiğin ne kadar düşük olması gerektiğini hesaplamam lazım, onuda bu hafta sonu tekrar araziye gidip  havaya attılan plaklara falan atış yapıp en rahat olduğum pozisyonu ve boynumu ne kadar aşağı eğmek zorunda kaldığımı ölçerek güzel bir ölçü çıkarabilirim diye düşünüyorum.

necdet benim boyda 1.90cm,benim tüfegimde 40cm tetik mesafesi,7 cm egim...   elkol boyun uzunlu kısalıgıda  biriki cm farkettirir.. seninkilde bu ölçülere yakındır....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 20 Ağustos 2013, 13:17:21 »
Aydın da Cevdet usta var,İzmir e yakın.Türkiyede bu işi en iyi bilen ustalardan biri diye biliniyor.5364270471 teli.

Bilgi paylaşınca güzel :) Bunu öğrendiğim iyi oldu hafta sonu Aydın  -  Didim tafafına gidecektim bu usta ile iletişime geçip bir görüşeyim. Teşekkür ederim.
1988-izmir

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #11 : 20 Ağustos 2013, 13:33:44 »
Bir şey değil Necdet kardeşim.Forumun ana gayesi sohbet ortamı yanısıra bilgi paylaşımı zaten.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Veysel ALTINDAĞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 20 Ağustos 2013, 17:28:52 »
aynı sorun bende de oldu. boy 1,85 tetik mesafesi 41 cm. hugludaki usta bile inanamadı. bana özel yapılıp yollanan tüfekteki ölçüler standart cıkınca, kundak tekrar değişti. 38 cm kundak ve +2mm daha düşük olarak geldi. hiç bu kadar rahat ateş etmemiştim.
Veysel ALTINDAĞ
BURSA 1985
www.avcininyeri.net

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 20 Ağustos 2013, 17:53:13 »
aynı sorun bende de oldu. boy 1,85 tetik mesafesi 41 cm. hugludaki usta bile inanamadı. bana özel yapılıp yollanan tüfekteki ölçüler standart cıkınca, kundak tekrar değişti. 38 cm kundak ve +2mm daha düşük olarak geldi. hiç bu kadar rahat ateş etmemiştim.

Düşüklük ölçüsü olarak 2mm fark yaratıyormu? Ben 3 cm kadar daha düşük kundak uzunluk olarak 39 - 40 cm istemeyi planlıyordum. Birde yeni kundağın fabrikada yapılıp size dönmesi ne kadar sürdü?
1988-izmir

Çevrimdışı Veysel ALTINDAĞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #14 : 20 Ağustos 2013, 18:00:44 »
yanlıs hatırlamıyorsam 2 3 hafta surmustu. Bu arada fazla dusuk kundagın da fazla sahlanmaya sebep olacagını soylemıstı zeynel usta. Ama bu 2 mm hangı tarafın dusuklugu tam hatırlayamıyacam. Herhalde elmacık kemıklerının temas ettıgı noktaydı
Veysel ALTINDAĞ
BURSA 1985
www.avcininyeri.net

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #15 : 20 Ağustos 2013, 19:31:55 »
Necdet bey selamlar,standart ölçüden 3 cm daha düşük yaptırırsanız açma mandalına alttan bakarsınız :)Yazılanlara baktım ortalama olarak size 38 cm kundak boyu 4,2 cm-6,2 cm kundak düşüklükleri yeterli gelebilir.
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 20 Ağustos 2013, 20:22:23 »
Necdet bey selamlar,standart ölçüden 3 cm daha düşük yaptırırsanız açma mandalına alttan bakarsınız :)Yazılanlara baktım ortalama olarak size 38 cm kundak boyu 4,2 cm-6,2 cm kundak düşüklükleri yeterli gelebilir.

Aleyküm selam, ben şu az yukarda arkadasin verdiği video da ve bir kaç yerde daha gördüğüm örnekler üzerinden bişeyler çıkarmaya çalışıyorum. Videoda ki adam tüfeği omzuna aldımi hafif yanağını kundaga doğru yatırıyor ve zınk diye nişana geliyor tüfek. Ama bende aynı şekilde omuzlayinca birde kafayı aşağı doğru bastırıp boynunu bukmek zorunda kalıyorum. Sanki bu fark birkaç mm ile kapanmaz gibi geliyor, yanlışim mi var? Duruş pozisyonum da standart tüfek omuzlama pozisyonu. Ani kalkan avlar da ben tüfeği nişana getirene kadar av kaçar gider.
1988-izmir

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #17 : 20 Ağustos 2013, 21:00:13 »
Necdet bey,bu olçülerde 3-4 mm çok farkeder.3-4 cm derseniz olmaz.Çünkü standart tüfeklerin kundak düşüklük ölçüleri 4 cm- 6 cm dir.Siz bu ölçüyü 5 cm - 9 cm olarak yaparsanız tüfeğe alttan bakar ve bir şey göremezsiniz.
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #18 : 20 Ağustos 2013, 21:46:08 »
ey huğlu , duy artık bunları . şu pozeleriniz dipçiklerini neden bu kadar dik yapıyorsunuz ki ? ne olur 1 - 2 cm daha düşük yapsanız . denediğim bütün pozeleriniz bu şekilde . işi bilen bir  avcı , bu şekildeki tüfeği kolay kolay almaz . .  tüfeklerinize bir sözümüz yok ama , en büyük eksiniz şu dipçikleri hala daha dik üretmeniz . nişan alabilmek için 3 - 5 saniye abanmak gerekiyor tüfeğin üstüne  :(
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #19 : 20 Ağustos 2013, 22:57:24 »
ey huğlu , duy artık bunları . şu pozeleriniz dipçiklerini neden bu kadar dik yapıyorsunuz ki ? ne olur 1 - 2 cm daha düşük yapsanız . denediğim bütün pozeleriniz bu şekilde . işi bilen bir  avcı , bu şekildeki tüfeği kolay kolay almaz . .  tüfeklerinize bir sözümüz yok ama , en büyük eksiniz şu dipçikleri hala daha dik üretmeniz . nişan alabilmek için 3 - 5 saniye abanmak gerekiyor tüfeğin üstüne  :(
Hocam boy kaç :) Aynı dertten muzdaribiz galiba, sanki 1000 metreye sniper atışı yapacak gibi çöküyorum tüfeğin üstüne  anca ozaman nişana geliyor.
1988-izmir

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #20 : 20 Ağustos 2013, 23:03:53 »
Hocam boy kaç :) Aynı dertten muzdaribiz galiba, sanki 1000 metreye sniper atışı yapacak gibi çöküyorum tüfeğin üstüne  anca ozaman nişana geliyor.
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
1,76
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
çok güldüm .
sniper  ;D ;D film koptu yani  ;D ;D
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #21 : 20 Ağustos 2013, 23:13:56 »
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
1,76
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
çok güldüm .
sniper  ;D ;D film koptu yani  ;D ;D

1.76 boyla sende çok sıkıntı olmaması lazım aslında, benim boy 1.93 ona oranla boyunda uzun, standart boyda bir adama bile dik geliyorsa demekki gerçekten fazla dik dipçikler. Bir arkadaş daha bana aynı şeyi söyledi 2 huğlu pozesininde dipçiğinin dik olduğundan şikayet ediyor.
1988-izmir

Çevrimdışı Kemal BOZKURT

• *
« Yanıtla #22 : 21 Ağustos 2013, 00:16:57 »
Uzun zamandır aklımla olan bir konuydu bendede huğlununu pozesi var tüfeği alırken usta bir abiminde söylemesine rağmen önemsemedim ama şimdi gerçekten başka bir tüfekle yan yana koyduğumda farkı anlıyorum dipçik çok yüksek, sizlere sormak istediğim dipçik ölçüsü neye göre alınır boy kilo kol el hiç bir bilgim yok eğer bir arkadaşım yada abim bilgilendirirse beni burdan kendisine bi teşekkür ermiş olurum
Kemal BOZKURT
     ^^RİZE^^
1987 İSTANBUL / Kartal

jpg upload

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

• Forum Yönetici
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
« Yanıtla #23 : 21 Ağustos 2013, 10:28:24 »
Umarım faydası olur..

http://avlakforum.com/forum/yivli-yivsiz-av-ve-atis-tufekleri-genel-konular/isabetli-vurus-icin-dipcikteki-olculer-ve-onemi/#quickreply

DEĞERLİ FORM ÜYELERİ   ÇOK ÖNEM VERİLEN VE ÇOK SORU SORULAN DİPÇİK ÖLÇÜLERİ İLE İLGİLİ  NAÇİZANE GÖRÜŞLERİMİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM SİZLERE TAMAMI TARAFIMDAN  HAZIRLANMIŞ KONU HAKKINDA RESİM VE BİLGİ BİRİKİMİMLE SİZLERE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞACAĞIM

*KIRMIZI ÇİZGİ İLE BELİRTİLEN UZUNLUK STANDART 36 CM OLUP İNSAN KOLUNUN UZUNLUK ÖLÇÜSÜ İLE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİR BU ÖLÇÜ DİRSEĞİN (İÇ TARAFTAN ÖLÇÜLECEK) KIRILMA NOKTASINDAN TETİK ÇEKEN PARMAĞIN(GENEL OLARAK İŞARET PARMAĞI)BİRİNCİ ÇİZGİSİNE KADAR OLAN MESAFE OLMALIDIR UYGUN ÖLÇÜ RAHAT ATIŞI SAĞLAYACAKTIR KIRMIZI ÇİZGİ DİPÇİĞİN UZUNLUĞUNUN ÖLÇÜSÜDÜR

* MAVİ ÇİZGİ İSE İNSAN ELİNİN BÜYÜK VEYA KÜÇÜK OLMASI İLE ALAKALI OLUP RAHAT ATIŞ İÇİN İYİ TUTUŞU TEMİN EDECEKTİR BÜYÜK ELİ OLANA GÖRE ELİ KÜÇÜK OLAN İÇİN MAVİ HATTIN DAHA YAKIN YAPILMASI GEREKLİDİR MAVİ ÇİZGİ EL YAPISNIN ÖLÇÜSÜDÜR

* YEŞİL ÇİZGİ İSE DİPÇİĞİN EĞİMİNİN İFADESİ OLUP KUNDAĞIN OMUZDAKİ DAYANDIĞI ÜST NOKTA İLE ATIŞ ANINDAKİ GÖZ ARASINDAKİ MESAFE OLMALIDIR STANDART MESAFE 6 CM DİR YEŞİL ÇİZGİ DİPÇİĞİN EĞİMİNİ İFADE EDER

* KAHVERENGİ  ÇİZGİ İSE EN ÖNEMLİ ÖLÇÜ OLUP HEDEFİ İYİ GÖRMEMİZİ VE İSTEDİĞİMİZ YERİ VURMAMIZI  SAĞLAR NORMAL DEĞER 4 CM DİR BU ÖLÇÜ DÜŞÜK OLURSA(EĞİM AZ OLURSA) TÜFEK HEDEFİN ÜSTÜNÜ FAZLA OLURSA(EĞİM ÇOK OLURSA) HEDEFİN ALTINI VURUR(TRAP İÇİN ÖLÇÜ DÜŞÜKTÜR ÇÜNKİ PLAĞIN TAMANI GÖRÜLMELİDİR)  BU ÖLÇÜDE KİŞİLERE GÖRE DEĞİŞİR DİPÇİĞİ YÜZÜMÜZE DAYADIĞIMIZ ZAMAN HEDEFİ NET OLARAK GÖREBİLECEĞİMİZ YÜKSEKLİK OLMALIDIR ATIŞ ESNASIDA HEDEF İYİ GÖRÜLMELİDİR BU ÖLÇÜ ATIŞ ESNASIDA GÖRÜŞ HATTI(GÖZ) İLE ELMACIK KEMİĞİ ARASINDAKİ ÖLÇÜDÜR DENİLEBİLİR KAHVERENGİ ÇİZGİ ÖLÇÜSÜ HEDEFİ İYİ GÖRMEMİZİ VE İSTEDİĞİMİZ NOKTAYI VURABİLMEMİZE YARDIMCI OLUR

* HATALI VURUŞLAR DİPÇİK DIŞI SEBEPLERDEN DE OLUŞABİLİR.AYRICA DİPÇİK NAMLU MERKEZİNDEN  SAĞA FAZLA EĞİK OLURSA HEDEFİN SAĞINA VURUR SOLA EĞİK VEYA DOĞRU İSE SOLA VURUR(SAĞ ATANLAR İÇİN) SOLAK ATANLAR İÇİNDE TERSİ DURUM OLUŞUR  KUNDAKTA VURUŞA ETKİ EDEBİLECEK  BAŞKA ÖLÇÜLER OLMASINA KARŞIN ANA HATLARIYLA BUNLARDIR HER İNSANIN YAPISI AYNI OLMAYACAĞI İÇİN SAĞA,SOLA,YUKARI,AŞAĞI HAREKET EDEBİLEN AYARLI DİPÇİK VEYA SABİT ÖLÇÜLERDE KİŞİYE ÖZEL(KİŞİNİN ÖLÇÜLERİ ALINARAK) YAPILMAKTA OLUP AVCI VE ATICILARIN KENDİLERİNE UYGUN ÖLÇÜLER DE DİPÇİĞE SAHİP OLMA OLANAĞI SAĞLANMAKTADIR

* BU ANLAMDA SIKINTISI OLAN AVCILARIMIZIN TÜFEĞİ NE MARKA OLURSA OLSUN(YERLİ YABANCI FARK ETMEZ) YARDIMCI OLABİLİYORUZ KAFANIZDAKİ SORULARA CEVAP VEREBİLMİŞ OLMAYI UMUYOR YENİ TÜFEK,YERLİ YABANCI TAMİR,KAFANIZA TAKILAN SORULAR LA İLGİLİ OLARAK YARDIM EDEBİLECEĞİMİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ HER KONU İÇİN ARAMAKTAN ÇEKİNMEMENİZİ İSTİYORUM ZİRA SİZLERE YARDIM EDEBİLMEK BENİ HEM MEMNUN EDECEKDİR AYRICA SİZLERE YARDIMCI OLABİLMENİN GÖREVİM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR SAYGILAR SUNUYORUM RASTGELE TEL=05334587124                                                   

http://avlakforum.com/forum/avcilik-ve-avlanma-bilgileri-teknik-konular/churchill-yontemiyle-dipcik-ayarlama/

Sevgili Dostlar 1-2 Yıl kadar önce internetten indirdiğim ve yazarını şu anda hatırlamadığım bir yazıyı sizlerle paylaşmak ve sizlerden bir konuda yardım istiyorum. Umarım faydası olur.

Yivsiz av tüfeği ile yapılan atışlarda mutlak başarı atıcıya uygun bir tüfekle olmaktadır. Herkesin bildiği gibi yivsiz av tüfeklerinde gez olmamakta ve gezin göreceği vazife göz ile yapılmaktadır. Her atışta göz uygun yerine konulabilinmelidir. Bu da ancak atıcının vücuduna uygun bir tüfekle olabilir.

Herkesin bildiği ve tüfek alırken uyguladığı bir yöntem vardır. Tüfek ele alınır kol "L" şeklinde tutulur ve dipçik kolun içine yerleştirilir ve tetiğin işaret parmağının ilk boğumuna gelip gelmediğine bakılır. Eğer tetik parmak boğumundaysa tüfek uygun denilir. Bu sadece tüfeğin uygun dipçik boyunu göstermektedir ve daha titiz bir uygulama ile tüfek uygunluğu test edilmek isteniyorsa başka yöntemlere baç vurulmalıdır. R.Churchill'in testide bunlardan biridir.

İngiltere'nin meşhur bir silah yapımcısı ve Scotland Yard'ın danışmanı olan Robert Churchill'in önerdiği tüfeğin uygunluk testi böyledir.

Test için öncelikle 1x1 metre ebadında kare şeklinde bir hedefe ihtiyacınız vardır. Bunu bu boyutlarda alacağınız çıtalar ile yaptıktan sonra üzerini kalınca açık renk bir kağıtla kaplayabilirsiniz. Hedefin ortasına 10 cm. çapında parlak renkte bir nokta koyduktan sonra ve hedefi de göz hizanızın yüksekliğinde arkası emniyetli bir yere yerleştirdikten sonra hedefiniz hazırlanmış olacaktır.

Hedefe atış yapacağınız uzaklık 16 yard ( 14.63metre) olacaktır.
Hedefe atış uzaklığının 16 yard olmasının sebebi Churchill'in açıklamalarına göre hedefteki her 1 inch'lik hata tüfek dipçiğinde 1/16 inch'lik bir düzeltmeyi gerektirmektedir.
Hedefe belirlediğiniz bu uzaklıktan ava atar gibi normal atış pozisyonunuzda rahat 5-6 atış yapın. İki gözünüzde açık olsun ve bütün dikkatiniz hedefe yönelsin. Yivli tüfek gibi nişan alınmamalı sadece tüfek iyi omuzlanarak (tam olarak yerine oturtularak) atış yapılmalıdır.

16 yard mesafeden yapılan atışta grupman oldukça dar olacaktır. Şimdi yapılacak olan, saçmaların en yoğun olduğu bölgeyi işaretlemektir. Bu işaretlediğiniz yerin daha önce hedef üzerine koyduğunuz 10 cm çapındaki noktaya düşey ve yatay olarak mesafesini ölçtükten sonra atış yapılan noktadan uzağa düşen her inch'lik mesafe için dipçik üzerinde 1/16 inch'lik düzeltme yapýlacaktýr. Ölçümde alacağınız not bir örnek verirsek şöyle olacaktır; 3 inç yukarıda ve 2 inch sağda gibi.

Tüfek üzerindeki düzeltmeler nasıl yapılacak?

Solak olmayan atıcılar için söylersek;

Eğer atışınız yukarı gelmişse ağaç inceltilerek dipçik alçaltılmalı.

Eğer atışınız sola gelmişse ağacın sol tarafını incelterek gözün sağa kayması sağlanmalı.

Eğer atışınız sağa gelmişse sol taraftaki ağaç kalınlaştırılmalı ve gözün sola kayması sağlanmalı.

Eğer atışınız aşağıya gelmişse ağaç yükseltilmeli ve gözünde yukarı kayması sağlanmalıdır.

Solak atıcılar için yana olan düzeltmelerin tersi yapılırken düşey olanlar aynen uygulanır.

Bu düzeltmelere bakıldığında yivli tüfeklerde yapılan gez ayarlamasıyla aynı olduğu görülür burada gez yerine tüfeğin üzerinde pozisyon alan gözümüz vardır.
Bu düzeltmeler yapılırken dikkat edilmesi gereken ağaç üzerinde yapılacak inceltme ve kalınlaştırmaların daha önce ölçtüğünüz hedef ile sizin atışınız arasındaki inch olarak mesafenin, her inch'inin 1/16'sý kadar olmasıdır.
Bir örnek verirsek atışınız hedeften 4 inch aşağıya ve 4 inch'de sağa gelmişse dipçik 4/16 inch yükselmeli ve bu kadarda sola gelmelidir.
Dipçiğin yükseltilmesi belki ince mantar tabakaların ağaç üzerine yapıştırılması ile olsa da ağacı alçaltmak(törpülemek) bu işi bilen biri tarafından yapılmalıdır

Verilen ölçüler bizim sistemimize uymamaktadır. Aslına sadık kalınmak için yazılarda çevrilme yapılmamıştır. Çevrim tablosunu kullanabilirsiniz.

1 cm. = 0.394 inch
1 metre = 3.28 feet = 39.4 inches
1 kilometre = 0.621 statute mile
1 inch = 2.54 cm.
1 foot = 30.48 cm
1 yard = 0.914 metre
1 statute mile (1,760 yards) = 1.61 kilometre

Alıntıdır.....

• Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK

Çevrimdışı Kemal HÜSEYİNOĞLU

• *
« Yanıtla #24 : 03 Mayıs 2014, 22:17:16 »
  Değerli Arkadaşlar,

Huğlu tüfeklerinin kundak ölçülerini internette ararken-kendi sitelerinde yok, bizim forumumuzdaki bu topiğe takıldım.
   Alkan bey kardeşimiz çok güzel yazmış ben de bir başka topikte şemasız bunları anlatmaya çalışmıştım ama pek iyi anlatamamıştım söylemek istediklerimi, şimdi hazır elimizde bu şema varken birkaç satır yazayım dedim.
1. Uçar avında kullanılan tüfeklerde kundak düz-dik yapılır, Alkan beyin şemasındaki yeşil çizgiye tekabül eden ölçüye ''drop at heel'' mesafesi denir, ''topuk eğimi'' şeklinde dilimize çevirmişler, bence yanlış olmuş biz dipçiğin sonlandığı yere topuk değil taban deriz, neyse, konuyu dağıtmayalım, dik yapılır dedik amaç yukarı havalanan kuşu görünce ateş etmek ve saçmaları kuşun önüne doğru sevketmektir.
Yani, siz tüfeğe yattığınızda  düz kundaklı tüfeklerde namlu şeridini ve arpacığı birlikte görürsünüz, aynı anda hedefinizde önünüzdedir tetiği çektiğinizde saçmalar aslında gördüğünüz noktanın üstüne gider. Amaç tüfeği yukarıya doğru süpürme yaparken tetiği çektiğiniz esnada durursanız/yada süpürme tekniği uygulamadan atış yapıyorsanız sacmaları gördüğünüz noktanın daha yukarısına atıp yukarı eğimli uçan kuşla buluşturmaktır.
Robust, Browning, Beretta düz kundaklı tüfeklere örnektir, bunların ''drop at heel'' mesafesi 5-6cm arasıdır.
Keza yerli tüfeklerde benim incelediklerimin hepsinde, daha doğrusu bu ölçüleri sitelerinde yazanlarda tamamen düz kundak mevcuttur neyazıkki.
Yerli firmalardan Armsan'ın ''spacer'' adı verilen parçları ilave ederek bu açıyı değiştirme şansı tanıyor ama bu teorik bir bilgi bu tüfekleri açıp spacer takarak 'drop at heel'' mesafesi kaç oluyor bilmiyorum.
Huğlu'da kundak ölçüleri belirtilmiyor, keza yabancı firmaların da bazılarında kundak ölçüleri verilmiyor maalesef.
2.Gelelim yüzümüze aldığımızda namluyu-şeridi vs.değil sadece arpacığı göreceğimiz ölçüye, arkadaşlar bu ölçü 6.5cm'dir. Simson çifteler buna yakındır. Merkellerde bu ölçü 6.5-6.8cm'dir, İspanyol tüfeklerinde keza 6.2-6.8cm arasıdır.
Boyunuz ne olursa olsun, 6.5cm drop at heel mesafesindeki tüfeğe yattığınızda sadece arpacığı görürsünüz.
Bu ölçü nasıl test edilir, çok basit, almak istediğiniz tüfeği gözünüz kapalı omuzlayın ve yine gözünüz kapalı tüfeğe yatın, adeta ateş edecek kıvamda tüfeğinizle iyice bütünleşin, şimdi gözünüzü açıp namlu ucuna bakın, sadece arpacığı görüyorsanız o tüfek 6.5-6.8arası bir tüfektir. Şayet arpacıkla beraber namlunun da bir kısmını görüyorsanız o tüfek 5-6cm arası bir tüfektir.
Doğru olan süpürme tekniği kullanarak avlanmak hatta ateş ettikten sonra bile süpürme hareketine devam etmektir bu teknik için en ideal ölçü 6.5-6.8cm lik ölçüdür.
Ancak her avcı alıştığı ölçüyü sever ve benimser. Boynumu eğip büküyorum ancak arpacığı görüyorum diyen avcı 6.5cm'lik dipçikli tüfeği arıyor demektir. Rastgelsin. Saygılarımla
  • Akdaş Superpoze
M.Kemal HÜSEYİNOĞLU
1961 İstanbul-Kadıköy

The following users thanked this post: Mevlüt KÜÇÜK