Gönderen Konu: Kotalı avcılık Genel ve devlet avlakları ve Avlaklar ve Avcılarımızın durumu  (Okunma sayısı 2528 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
Kotalı avcılık Genel ve devlet avlakları ve Avlaklar ve Avcılarımızın durumu;

Öncelikle ülkem avcısına günaydınlar diyorum bu işlerin bu noktaya geleceğini yıllardır sitemizde dahil olmak üzere arkadaşlarımız yazdılar çizdiler ancak herkes kulak arkası etti.
Buradan ben pul almam, bu kurallara uymam, tek kırma ile avlanırım v.s diyenlere de hayal dünyasında yaşamayın diyorum avcıya bunları yaptıramazsınız, yapılsa da itiraz etmeye çalıştığımız sistemin ekmeğine yağ sürmüş olursunuz.
Avcılık konusunda bilgili olup fikir ve sistem üretmeye çalışanlar yerine, fotojenik olanlara, çok konuşma imkanı bulup popüler olanların peşine takılan Türk Avcısı bu işlerde en büyük suçludur. Bu günler de şikayetçisi olduğumuz AVLAKLAR sistemine gelinceye kadar yan gelip yatan sadece günü kurtaran avcılarımızın yarattığı Akıl almaz boşluğu elbette ya bakanlık ya da herhangi birisi gelip bir gün dolduracaktı.

Yıllardır Avcılık adına, Doğal hayat, Av hayvanlarımız ve çevre adına kayda değer hiçbir şey yapamayan avcılarımız bu olacakları çoktan hak etmiş bulunuyor. Şimdi de hep birlikte ayağa kalkıp bu nasıl sistem bu nasıl iş diye veryansın ediyoruz… E o zaman söyle bakalım nasıl olacak derseler hepimiz yine hep bir ağızdan dahice proje ve fikirlerimizi söyleriz, diğer tüm avcılar bizi dinlemeyince de küseriz ben oynamıyorum deriz… herkes kendi doğrusunu savunur ama bir tane ORTAK DOĞRU üretemeyiz…. Kendi dünyamızı tatmin eden yazılar yazmak, sözler söylemek sadece içimizi boşaltmamızı sağlar, kişisellik yerine ortak düşünebilmeyi öğrenmeliyiz.

Yani biz avcılar da ne bir sistem nede ortak hareket ve düşünebilme kabiliyeti var, hal böyle olunca da bizlere daha çok semer vuranlar çıkar, hepsini de taşırız, bu sistem de böyle gider oturur merak etmeyin…

Baktığımız da AYHAK bir tarafta pasif, Yaban TV olayı sanki yeni duymuş gibi ! , TAF denen kurum zaten bu ikisi ile güç savaşında, Sanki hepside Avcılara uzak ve umursamaz durumdalar. İşin Türkçesi karşılıklı menfaatleri olanlar birbirleri ile iyi görünüyorlar dost oluyorlar ve bu menfaatleri gereği dengeler kurup gidiyorlar.

Evet istediğimiz kadar bağırıp çağıralım şu anda gerçekten çekilmez hal alan sistem değişecekti nasip bu günlereymiş. Devlet politikası olarak bir şekilde PLANLI avcılık yapılacak ve bunda kısmen haklılar ve planlı avcılığa geçilmeli, böyle başıboş bir sistem, avcılık ve doğal yaşam olmaz.

Ancak ülkemde ne yazık ki çok işte olduğu gibi bu işlerde de hiçbir alt yapı olmadan sonuç alınmaya çalışılacak, yamalanmış bir bohça olarak kucağımıza verilecek, boyun eğerek kabul edeceğiz.

Ben de şu olsun bu olsun diye ahkam kesmek istemiyorum ancak ilk anda acilen;
-   Avcılığı düşünüyorum diyen herkes bir araya gelmeli, Türkiye ve Türk avcısına uygun gerçekçi bir sistem ortaya konulmalı.
-   Avcılık kültürü oluşturulmalı,  elin de tüfek olanlarla avcılar ayrıştırılmalı ciddi adımlar atılmalı.
-   Keklik, Ördek gibi doğal hayvanlarımızın yaşam alanlarının korunması, Sülün, Karaca gibi av hayvanlarının doğal alanlarının tekrar oluşturulması için ciddi çalışmalar yapılmalı.
-   Bütün bu işlere derneklerin ve avcıların katılımı sağlanmalı başarı kesin elde edilmeli.

Yukarıda yazılanları yapamazsak avcıların büyük kısmını avcılık dışında bırakan masraflı ve yasakçı bir sistem olur ki eğer bunu isteyenler güçlü çıkarsa böyle de olacaktır kaçınılmaz son budur.
Başıboş yakarmalar yerine her avcı derneğinde istediğini yaptırmak için aktif rol almalı kendimize sahip çıkmalıyız bizlere yakışan bir sistemi kurmalıyız.
Bize yakışan Dernek+Bize yakışan Federasyon+Bize yakışan Konfederasyon= Zengin Doğa ve Mutlu Avcı

Şu anki durumumuz Birilerinin bizim yerimize çalışarak bize para vereceğini beklemek gibi bir saflıktan ibaret. Sadece şikayetler ederek beklemeye devam edersek  sonuç bizim kontrolümüz dışında sonuçlanacaktır…
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
biz bunu zaten söylüyoruz..federasyon derneklere yazacak toplayın üyelerinizi bir sonuca varın bunuda bize bildirin bizde bakanlığa bildirelim diyecek.. bu cok zor değil...avcılığın güncel sorunları belli ülkemizde...bunların üzerinde konuşulacak bir noktaya varılacak üyeler derneklere dernekler federasyona federasyonda bakanlığa bildirecek...
hatta bunun cok cidii ve federasyonun emri niteliğinde olması lazım....
avcıya kimsenin kızma hakkı yok..avcı arada kalmıştır...
federasyonlar ve dernekler pasif.....durumda..
bağıramak ve açğırmak sorunda kalan bende tek kırmayla avlanırım diyen avcıyı bunu demeye mecbur eden merciler federasyon ve derneklerdir....dernekler avcı bayraı yapmak.. bulları almak dışında elle tutulur kaç çalışma yapmış...
demişmi ki bize gelin diye. yok....
avcıya kimse bahane bulmasın yine günah keçisi olarak bu sistemin sorumlusu oalrak avcılar gösterilmeye çalışılıyor bu söylemde yine yaban tvnin o pazartesi ve salı gecesi olan konuşmalarında vardı..
yaban tvid eki salı gecesi olan konuşmada 6saate yakın sürdü her saniyesini izledik....
avcılar isteklerini yıllardır söylüyor bu söylenenlere göre bir sistem çoktan yapılabilrdi bu işleri düzenlemeis için dernekler ve federasyonlar var ve bunlara devlette para ödüyor üyelerde para ödüyor...
şu sistemde en haklı olan kişi avcıdır..
iç anadoludernekleri toplanacak....
bir toplantı yapacak bu toplantıdan cıkan sonucu fedesayona bildirecek,federasyonde bakanlığa ve oratak bir yola varacak...

bu işleri avcılar değil dernekler ve federasyonlar organize der....eğerki etmez ve edemezse avcıda alır tek kırmasını avını yapar....

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
  • osman döşler. 1968-istanbul
Şuraya yazıyorsunuz ama kolay zannediyorsun Musa ;

Federasyonun kendine üyesi olmayan derneklere yaptırımı yoktur. İç anadolu da kaç tane dernek var ?

Bir de İç anadolu fed. üye olan kaç tane dernek var onu araştırıver.

Marmara Av ve Yaban Hayatı Fed. 2003 yılında 5 tane kurucu dernek ile kurduk. Marmara da 500 küsur dernek var. Bugüne kadar katılan dernek sayısına bak 16-17 tane.
Diğer bölgelerde de aynı. Derneklere sorarsın bize katılın güçlü olalım ses getirelim Ama bakarsın siz bir çalışın neler yapacaksınız görelim.Bak bu fed paralı avcılık yapacak, fed üye olursak derneğimize el koyacak vs vs .

Türkiye de her bölgede Federasyon var, ülkede 2000 e yakın dernek var.

Bütün Federasyonlara katılan dernek sayısı toplamın % 25 i değil.

Derneklerde kırılması güç yönetimler var. Yeniliğe kapalı,mevzuat bilmeyen,kendini ve üyelerini üst kurumlara ifade edemiyen yapılar var.

Bir de ülkemizde aşırı fazla dernek var. Dernek ile sorunu olan kızmış aynı ilçede birden fazla dernek açmış.

Keza bu yeni yapılanma da, Federasyonlarda eski hastalıklar nüksetmiş.

Bazı bölgelerde ne hikmetse neye delalet ise kendi şahsıma göre zararlı görüyorum birden fazla Federasyon var.

Bu birliktelik nasıl olacak merak ediyorum.

Ülkemizde avcı dernekleri fazladır ve birleşmelidir.

Esas kolayı var devlet derneği destekliyor, Derneğe üye olana 100-TL olmayana 200-TL pul parası diyor.

Derneklere de Federasyona üye olursanız Pul parası üyenize 100-TL olmazsanız 300-TL dese bak bakalım katılıyorlar mı katılmıyorlar mı ?

Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
osman abi dernekler konusunda söylediklerine katılıyorum...bende senden farklı birşey söylemedim ..lakin bu sistemin değişemeyeceğini düşünenler faturayı avcılara kesmeye çalışıyorlar...
yaban tv deki salı gününkü programda dile getirildi bu ""avcılar da bir çalışma varmı"" "avcılar niye bir şey yapmıyor gibisinden"""
avcılar ne yapabilir...
avcılar ödemesi gerkeni ödüyor ken karşılığında hizmet alamıyorlar....demek istediğim bu...

şimdide çalıştaydan söz ediyorlar...
bu çalıştay nasıl oalcak dernekler bu haldeyken...
eğer bir çalıştay yapılacaksa..seninde değin gibi abi ilk önce derneklerin federasyonlar bağlı olma zorunluluğu getirlmesi lazım...
evet ülkede birşeyler yanlış gidebilir ama buunn faturası ortakdır...yetki ve sorumluluk sahipleri bunları hakı ile yerine getirmediği için olur bunlar...

ben bilmiyorum mesela federasyona üye olan dernekle olman derneğin arasındaki fark avantaj ve dezavantajlar nelerdir...bu da bir eksiklitir sistemde...
sistemede düzeltilmesi gereken bir çok şey var... bunlar düzeltmeye tersten başladılar....

Çevrimdışı Vet.Hek.Beytullah SEFEROĞLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
     ''Evet istediğimiz kadar bağırıp çağıralım şu anda gerçekten çekilmez hal alan sistem değişecekti nasip bu günlereymiş. ''

Tuncay Hocamız gene okunası ve hak verilmemesinin mümkün olmadığı satırlarını dizelemiş. Bir ata sözümüz vardı ^^Allah sevdiği kulunun önce eşeğini kaybetirir sonra buldururmuş^^  Yıllarca yürürlükte olan bi Kara avcılığı kanunumuz vardı yasaklar kısmında Karacanın Yavrusuydu avlanması yasak olan...Bir de bildiğimiz yada sakındığımız yazısız kurallar vardı.Başkasının çöplüğünde horozun  ötmasi yaasktı , dağdan inip bağdakini kovmak barbarlıktı ,komşunun tavuğuna kışt denmezdi. Biz avcılarda av sahasına giderken oranın  gerçek sakinleriyle hoş beş etmeden ayrılmaz gösterdiği yerden başkayerde avlanmazdık. Avcı ağırlamak , onure etmek kültürümüzden gelirdi. Kumanyamızı , pazar ekmeğimizi misafir olduğumuz eve bırakır köyde tandır ekmeğiyle köy yoğurduyla sahanda  2 yumurtayla sofrada ne varsa onunla sofradan kalkardık. Şimdilerde köylünün kapısını çalmadan AVBİSteki kotalar arasında kura çekip sıraya girip hak sahibi olacağız öyle ya...

Makkararları yayınlanırken bırakın yasak sahaların haritasını da köy muhtarlarının telefonlerını yayınlayın . Bakalım köyde bizi ağırlayacak yer sırasında yerimiz olur mu diye sormak için.
     Kotaymış ne kotası kardeşim ne avı maksat muhabbet olsun  kırk gün taban eti, bir gün av eti demiş atalarımız .Önemli olan  o avlaklarda o heyecanı habitatıyla yaşamak...

Şunuda bildiğimizi bilsinler...

*** ava giden avlanır...
     *** avcı ne kadar hile (al) bilse ayı o kadar yol bilir...
     *** avcı ne kadar hile (al) bilse ayı o kadar yol bilir....
     *** şahin ile deve avlanmaz...
1967 ORDU