Genel ve devlet avlakları için belirlenen kotaların kullandırılması ve avcılığın düzenlenmesi
Genel ve devlet avlaklarında avına izin verilecek türler ve bu türler için avcı başına avlanma limitleri, avlanma süreleri, günleri ve zamanlarının belirlenmesinde MAK kararları esas alınır. Genel ve devlet avlaklarında herhangi bir av dönemi için tanzim edilen GENEL/DEVLET AVLAĞI YILLIK AVLANMA KOTALARI BİLDİRİM FORMU’nda belirlenen kotalar kadar hasat yapılmasına izin verilmektedir. İl şube müdürlüklerimiz tarafından tescil edilmiş genel ve devlet avlakları için belirlenen kotalar bölge müdürlüklerimizin resmi web siteleri üzerinden yayınlanmaktadır. Web sitelerinde yayınlanan kotaların kullanımı il şube müdürlüklerince takip edilmekte ve genel veya devlet avlaklarında avına izin verilen bir türün herhangi bir av dönemi için belirlenen kotasının tamamının kullanılması durumunda o tür için MAK kararlarında belirlenen avlanma süresi sona ermemiş olsa dahi avlakta o türün avı kapatılmaktadır.
Avlanma kotalarının kullanımını kolaylaştırmak için AVBİS (Av Yönetimi Bilgi Sistemi) adlı bir program geliştirilmiştir. Avcılık belgesi olan ve avlanma izin ücreti (Ülke GeneliAvlanma İzin Kartı veya İl GeneliAvlanma İzin Kartı alan avcılarımız) ödeyen avcılarımız avlanma izin belgesini internet üzerinden alarak MAK Kararında ilan edilen genel ve devlet avlaklarında aşağıda belirtilen koşullar çerçevesinde av yapabileceklerdir.
1- Her bir avlakta avlağın büyüklüğü ve avlanılacak türün özellikleri dikkate alınarak avlağa günlük girebilecek avcı sayısı 100 veya 250 hektara bir avcı olacak şekilde sınırlandırılmıştır. Sulak alan vasfındaki genel avlaklarda avlağa girebilecek avcı sayısı 100 hektarınaltında da bir avcı olacak şekilde olabilecektir.
2- İl Geneli Avlanma İzin Kartı alan yerli avcıların ilan edilen genel ve devlet avlaklarında av sezonunda avlanacağı gün sayısı her bir avlakta en fazla 12 gün olarak belirlenmiştir.
3- Ülke GeneliAvlanma İzin Kartı alanyerli avcıların ilan edilen genel ve devletavlaklarında av sezonunda avlanacağı gün sayısı her bir avlakta en fazla 6 gün olarak belirlenmiştir.
4- İlan edilmiş genel ve devlet avlakları için belirlenen kotalar AVBİS üzerinden avlanma izin belgesi alınarak MAK Kararında belirtilen avlanma süreleri ve limitleri dâhilinde haftanın 7 günü kullanılabilecektir. İnternet erişimi olmayan avcıların avlanma izin belgeleri il şube müdürlükleri tarafından AVBİS üzerinden düzenlenerek avcılara verilecektir.
5- Herhangi bir tür için belirlenen kotanın İl Geneli Avlanma İzin Kartı alan avcıların sayıları göz önüne alınarak en az % 50’si en fazla % 70’i İl Geneli Avlanma İzin Kartı alan avcılara kullandırılacaktır. Geri kalan kotalar Ülke Geneli Avlanma İzin Kartı alan avcılar tarafından kullanılacaktır.
6- Herhangi bir avcı her bir genel ve devlet avlağında bir gün için en fazla toplamda bir kanatlı ve bir memeli veya 2 kanatlı ya da 2 memeli tür avlayabilecektir.
7- Herhangi bir avcı gün içerisinde yalnızca bir avlakta avlanabilecektir.
8- Avcılar, ülke geneli avlanma izin kartı ile avlanacağı tarihinden en erken 3 gün önce, İl geneli avlanma izin kartıylaise avlanacağı tarihinden 1 gün öncesindenAVBİS üzerinden birbirini takip eden iki gün için Avlanma İzin Belgesi alabilecektir.
9- Avlanma izin kartı alantüm avcılar AVBİS’e kaydedilecektir. Bu kayıtta avlanma izin kartı alan avcıların;
Kullanıcı Adı: T.C. Kimlik No, Şifresi: İl geneli/Ülke geneli avlanma izin kart no olacak böylece avcının il şube müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden Avlanma İzin Belgesini alması sağlanmış olacaktır.
10- Avcıların eğitim durumu, mesleği, üye olduğu dernek, silah ruhsatı, iller arası nakil, av kabahati bilgisi ve harç bilgisi gibi bilgilerin AVBİS’e girilmesiyle bir veri bankası oluşturulması ve ülkemizin avcı profilinin çıkarılması hedeflenmektedir.
11- Genel ve devlet avlaklarında avlanacak avcılar günlük ve dönemsel olarak AVBİS üzerinden sorgulanabilecek ve tercih ettikleri av hayvanı türleri belirlenebilecektir. Bu tür istatistiki bilgiler av yönetimi faaliyetlerinin geliştirilmesinde kullanılacaktır.