selamünaleyküm
poze ve çifte yi otomotikle kıyaslamada bazı yerlerde yanılmamız ola bilir
aynı hedefe aynı fişeklerle kinetik otomotik tüfeklerle atış yapıldıktan sonrası gazlı ile kinetik arasındaki çogu fark göz önüne çıkar ama hepsi değil...
aynı fişekleri başka marka otomotiklerle atıldıgı zaman daha toplu daha homojen ve daha delici bir sonuç çıkarabilir veya bizim arkadaşın tüfeği ğibi 36m mesafede 35gr 5no fişekte 76cm çap içerisinde 14 bilye saydıgımızı da biliyorum...
veya aynı tüfeklerle aynı gramajda farklı marka fişekleri kullansak yine farklı sonuçlar çıkar
demek istediğim yaptıgımız testler sadece elimizdeki tüfeğin degerlerini içeriyor olarak gözlemliyorum.... şuanakadar benim yaptıklarımda bunu gördüm... yanıldıgım bir yer varsa affola
aleyküm selam
hüseyin bey , bu işin belli standardı varmı bilmiyorum ama , yapılan atışlar , ve tüfekler , çok değişik ve garip sonuçlar verebiliyor . yani atışların belli bir standartı yok . . yerli ve avrupa tüfekleri bile kıyaslasak , öyle ahım şahım bir fark olacağını sanmıyorum . hepside 3 aşağı beş yukarı aynı sonucu verir . aralarında üretimden kaynaklı
kalite farkları olsada , pattern ve penetrasyonda birbirlerine ezici bir üstünlük sağlayacakları kanaatinde hiç değilim . . keza böyle bir durum söz konusu olsaydı android magnumun açık ara geride kalması lazımdı . . . .
namlu iç çapları ve şoklar daraldıkça delicilik artarmı orasını bilemem .
ama şuna inanıyorum ,
metreler uzadıkça saçmaların deliciliği önemli ölçüde azalıyor , bırakın avı delip geçmesini , tüylerinden işlemiyor bile . . ve buda hayvanın çelgin gitmesine neden oluyor , çünkü avı durdurmak için gerekli tahribat sağlanamıyor . zira yaptığım atışlarda tenekelerin üzerine 40 küsür saçma vurmuş ama delen 3 - 4 tane .25 metre atışlarında bu delicilik oranı yüzde 95 lere çıkıyor .
bazen çok stabil ve düzgün atışlar yapmamıza rağmen , avlarımızı durduramıyoruz ? çelgin gitti diyoruz , bazende hiç tınlamıyor . . sebep delememesi . . 60 - 70 metredeki kuşlara bazen tüfek atarız , ne yaparlar , ufaktan silkeleneip yollarına devam ederler . sebebide saçma vurmasına rağmen delmemesidir . .
herkes istediği gibi yorumlar , keza benin düşüncelerim bu yönde . .
dünya genelinde hiçbir av tüfeginin standart şoku yok,,, standart bir iç çapıda yok,,, ülkemizde ise üretici firmalar ne kendi sitelerinde teknik veri yazıyor nede arayınca bir kelime söylüyorlar >>><<<
fişekler konusunun neresinden tutsak elimizde kalıyor yerli özel seriler,,, avrupalar <<<<avrupa çakmaları >>> gerçekten orjinal olanların 40tl ile 65tl arası fiyatlarda olması hadi aldık diyelim elimizdeki yerli tüfekle nekadar iş yapar RESMEN TOMBALA TORBASI
tombala demiyelimde , iyi mesafe tahmini diyelim . tüfeğin ve fişeğin özelliklerini bildikten sonra , bu tombala veya piyangonun büyük ölçüde çinkolara ve büyük ikramiyeye dönüşeceğini
düşünüyorum . tuncay hocamında demesi gibi , 25 metre 8 katlı bir apartman uzunluğudur . biz bu mesafeyi yirminci kata uzatırsak ne kadar doğru olur ? etkili bir atışın en etkili mesafesi 30 metre civarıdır , bu mesafe uzadıkça gerisi mecara olur . .
tüfeğimizi ve fişeğimizi tanıdıktan sonra ve etkili bir mesafe tahmini yaptıktan sonra bu torbadan çıkarız hüseyin bey .
selamlar saygılar .