bence namlu boyunun şok etkisi değiştiği için fişek yatağı hariç ölçmek iyi olur üreticilerin ölçümü veya standart ölçüm fişek yatağı da dahilse onu bilmiyorum
bana kalırsa 71 cm den kısa namlu yaptıracaksanız her zaman 6 cm fazla söyleyin namlu boyunu o zaman fişek yatağı dahil edilmemiş olur
71cm den kısa namlu yaptırıcaksanız herzaman 6cm fazla söyleyin demişsiniz. namluyu 65cm istiyosak ozaman yine 71cm yaptırmış olmazmıyız bu mantıkla
Şimdi standart olarak fişek yatağının başlangıcından namlu ucuna kadar olan kısımın ismi komple namludur ve ölçüde öyle alınır öyle gelmiş öyle gider çok fazla kafa kurcalamaya gerek yok bence. Nasıl bir araba satınalıcaksınız ön tamponun ucundan arka tamponun ucuna kadar arabanın uzunluğu kataloğunda yazar. Ama siz ben ön tekerden arka tekere kadar olan kısmı aracın uzunluğu olarak kabuledicem derseniz olmaz buda onun gibi bişey işte.
Kaz avı domuz avı bıldırcın avı v.s. av çeşitlerine göre uzun namlununda kısa namlununda birbirine göre avantajı ve dezavantajı olduğu için bence 6cm fazladan söylemeye gerek yok. Yani her namlu boyunun kendine göre zaten özelliği vardır.