Gönderen Konu: TÜFEK TEMİZLERKEN KULLANMALI MIYIZ ????  (Okunma sayısı 7342 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

selçukkaygısız

• Ziyaretçi
TÜFEK TEMİZLERKEN KULLANMALI MIYIZ ????
« : 30 Mayıs 2013, 15:51:39 »
sevgili avcı büyüklerim ve arkadaşlar tüfek temizlerken kullanılan,harbinin ucuna taktığımız o kıvrımlı teli sürekli kullanmak namlu içine veya şoklara zarar verir mi,bazen öyle sıvazlanmalar oluyor ki onu kullanmadan çıkmıyor,

Çevrimdışı Gürkan GÜRSÜL

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK TEDAVİSİ OLMAYAN BİR HASTALIKTIR...
Ynt: TÜFEK TEMİZLERKEN KULLANMALI MIYIZ ????
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2013, 16:12:08 »
Valla sık sık tüfek temizlenmesi bana göre etik değil , sezon sonunda ve sezon ortasında atılan fişek durumuna göre iki kez temizlenmesi yeterlidir diye düşünüyorum.
Temizlerken bol yağlayarak yada yağlı bırakarak değilde az azyağlayarak yapılması taraftarıyım. Ve yine namlu içine eski bir Atlet çamaşır yada yumuşak bir bez parçasının ucuna elektirik kablosunu bağlayıp iki taraftanda güzelce çekerek önce kurum ve isin alınması sonra güzelce temizlenmesi taraftarıyım şoklarıda güzelce temizleyip az az yağladıktan sonra uçlarına takıp temizlik işlemini yapanlardanım :)
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2013, 16:13:46 Gönderen: Gürkan GÜRSÜL »
Gürkan GÜRSÜL
1986 Kastamonu/Merkez
5447803700

....BENEK....                        O GERÇEK BİR FENOMEN

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2013, 16:17:54 »
selçok yumuşak metal sert metale sürtünmeyle zarar veremez.... o tel helozon çok yumuşak malzemeden üretilmiş...
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

selçukkaygısız

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2013, 16:24:35 »
Valla sık sık tüfek temizlenmesi bana göre etik değil , sezon sonunda ve sezon ortasında atılan fişek durumuna göre iki kez temizlenmesi yeterlidir diye düşünüyorum.
Temizlerken bol yağlayarak yada yağlı bırakarak değilde az azyağlayarak yapılması taraftarıyım. Ve yine namlu içine eski bir Atlet çamaşır yada yumuşak bir bez parçasının ucuna elektirik kablosunu bağlayıp iki taraftanda güzelce çekerek önce kurum ve isin alınması sonra güzelce temizlenmesi taraftarıyım şoklarıda güzelce temizleyip az az yağladıktan sonra uçlarına takıp temizlik işlemini yapanlardanım :)
selçok yumuşak metal sert metale sürtünmeyle zarar veremez.... o tel helozon çok yumuşak malzemeden üretilmiş...

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim :)

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2013, 23:12:34 »
En güzeli bir namlu temizleyici solvent kullanmak. Tek kurşun kullanılmadıktan sonra pek gerek kalmıyor ama çok bulaşıksa solventin faydası oluyor. Tüfek temizleme aparatının namluya zararı olmayacağına ben de kaniyim. Hatta bulaşık teliyle bile zaman zaman temizlik yaptığım halde çizik çüzük görmedim. Mamafih bulaşık teli de çelik olduğu için ille kullanın demiyeyim şimdi.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 05 Haziran 2013, 03:09:39 »
Ben genelde kurşun attığım için kurşun sıvanması fazla oluyo. Namlu içine kurşun sıvanmasıda beni gıcık ediyo. Her atıştan sonra harbi setinden çıkan spiral telle temizliyorum ortalama bir tüfeği senede 30 kere spiral telle temizliyorum yıllardır hiçbir tüfeğimin içini çizdiğini görmedim. Fakat kurşun sökme işi çoğu zaman sıkıcı bir iş. Ben solvent kullanmıyorum. wd40 sıkıp öyle harbiliyorum. Solvent kullanan varmı? Sıvanan kurşunu yumuşatıyomu sökmek için?
ROBLA SOLO MIL NAMLU İÇİ TEMİZLEYİCİ SIVI 100 ml. diye bir ürün gördüm internette alıp kullanmayı düşünüyorum.
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 05 Haziran 2013, 11:08:33 »
Aliminyum bulaşık teli kullanıyorum.daha hiç çizik görmedim.
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

Çevrimdışı Yücel SARIÇAM

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2013, 11:16:28 »
Selamınaleyküm.bende sürekli  sipralle temizliyorum bende bi sıkıntısını görmedim,namlunun içine göre kullanıyorum kursun attıgım zamanlar kullanıyorum sıvazlanma yoksa hafif bi solventle önce yumusatıyorum abi solvent yumuşatıyo kaynatıyo kursunları .Bende silah gresi kullanıyorum acaba tüfeğin çalışmasında bi skıntı yaratırmı yaylara tetik tertibatıne çok az sürüyorum kışın iyi bişey olmadıgını söylediler.saygılar selamlar
Yücel SARIÇAM
1990 zonguldak

selçukkaygısız

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 05 Haziran 2013, 11:22:53 »
Selamınaleyküm.bende sürekli  sipralle temizliyorum bende bi sıkıntısını görmedim,namlunun içine göre kullanıyorum kursun attıgım zamanlar kullanıyorum sıvazlanma yoksa hafif bi solventle önce yumusatıyorum abi solvent yumuşatıyo kaynatıyo kursunları .Bende silah gresi kullanıyorum acaba tüfeğin çalışmasında bi skıntı yaratırmı yaylara tetik tertibatıne çok az sürüyorum kışın iyi bişey olmadıgını söylediler.saygılar selamlar
yücel kardeş yağlamada aşırıya kaçmayın derler hep,yağ tüfekte bekledikçe metali eritiyor diye duymuştum,yanlış da olabilir,ben genel de metal aksamları hafif yağlı bezle siliyorum,

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 05 Haziran 2013, 14:06:19 »
 Ben tüfeğe yerli marka fişek hiç kullanmıyorum. Saçmada olsa kurşunda olsa ithal kullanıyorum. s.poze yada çifteniz varsa namlu temiz haldeyken bir gözüyle avrupa kurşun atın diğer gözüylede yerli kurşun atın sonra harbiyle kurşunu sökmeye çalışın. İthal kurşun atılan gözdeki sıvanma kolayca alınırken yerli fişek atılan yerdeki kurşun sıvanması sanki kaynak gibi oluyo namluya. Çoğu insandan duyduğuma göre yerli firmalar hurda akülerin içerisindeki kurşunları bile kullanıyomuş. Tabi yıllarca asitin içinde bekliye bekliye o kurşunlarda kurşunluktan çıkıyo. Ayrıca demir tozu gibi ucuz maliyetli maddelerde karıştırıyolarmış içerisine. Zaten en basitinden renklerine baksanız anlarsınız. Avrupa kurşunlar siyaha dönük kara kurşun rengindeyken bizim yerli fişekler galveniz yada aliminyum rengindeler.  >:( ve kurşun madeninin doğal tepkimesi olan oksidasyon tabakasıda hiç oluşmuyo üzerlerinde.
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2013, 14:08:02 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 05 Haziran 2013, 14:48:34 »
Eski aleminyum bulaşık telleri satılıyor,ama kesinlikle aleminyum olanından çelikle karıştırmayın,onlar çok etkili ve kullanışlı,yağı sıkıp birsüre bekle yumuşadıktan sonra harbinin ucuna az bez sar telide onun üstüne sar tatlı sert namluya girecek şekilde,iki üç giriş çıkıştan sonra birşey kalmıyor,bu dediğim kurşun sıvaması için,saçmaya gerek yok zaten.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #11 : 05 Haziran 2013, 14:52:57 »
Avdan geldiğim zaman yorgun oluyorum ,hemen namluya spreyi sıkıp bırakıyorum,ertesi güne yumuşuyo zaten,çok kurşun atışında çok sıvama oluyor,ozamanda biraz zor girecek kalınlıkta teli sararsan yine hallediyor.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Yücel SARIÇAM

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 05 Haziran 2013, 20:21:59 »
yücel kardeş yağlamada aşırıya kaçmayın derler hep,yağ tüfekte bekledikçe metali eritiyor diye duymuştum,yanlış da olabilir,ben genel de metal aksamları hafif yağlı bezle siliyorum,
Tesekkür ederim selçuk abi bende sildikten snra kuruluyorum yada cok hafif yaglı bırakıyorum gaz pistonu hele o gaz deliklerinin orası berbat oluyo yaglı bıraktımı daha kötü oluyo şarjor borusu filan abi.
Yücel SARIÇAM
1990 zonguldak

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #13 : 05 Haziran 2013, 21:59:06 »
Tüfek uzun süre yatacaksa, paslanmasından korkuluyorsa içine de gres sürülür bence ama ava giderken gresi veya koruyucu kalın yağı komple temizlemek gerekir. Bu arada denemedim ama gresi söküp yokeden spreyler var piyasada. Mesela kışın tutukluğa neden olabilen ağır yağ bulaşıklarını temizlemek için kullanabiliriz. Hatta fabrikadan çıkışta ağır yağlı kısımları temizlemek için de faydalı olabilir. Dediğim gibi henüz denemedim.

Bu arada bende eskiden beri kullandığım bir bulaşık teli var ve onu alüminyum niyetine aldıydım ama öyle miydi hatırlamıyorum. Yakın zamanda yenisini almak için çok dolandıysam da çelik olandan başkasına rastlamadım. Aldım da ama kullanmadım. Neyse de çoktandır kullandığım telle kromsuz namluyu bile sildim ama çiziğin "ç" si yok. Şİmdi düşünüyorum, varsayalım bulaşık teli çelik bile olsa namlu içine nazaran epey yumuşak bir türden olabilir.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.