Gönderen Konu: GEYİK AVI VE MALZEME SEÇİMİ  (Okunma sayısı 3304 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Selçuk AYDIN

  • Free Üye
  • *
  • İleti: 74
  • Thanked: 1 times
GEYİK AVI VE MALZEME SEÇİMİ
« : 25 Mayıs 2013, 12:13:52 »
GEYİK AVI
Çok şükür ki devletimiz çoooook uzun yıllar sonra Türkiye'de geyik avının yapılabileceğini anladı ve buna müsade etti. Yaklaşık beş altı yıldır Kütahya, Eskişehir, Ankara, Afyon, Maraş, Sinop, Kastamonu' da yasal olarak geyik avlanılmaya başlandı. Bir çok kişi bu türün sadece bize ait olduğunu iddia edip '' Anatolian Red Deer '' şeklinde izah etse de, Avrupa' daki hem cinsleri ile aynı hayvana sahip olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü böğrüm sesleri, çiftleşme zamanları ve ritüelleri hep aynı. Gövde ve boynuz yapısı olarak da ciddi bir farkları yok.

Geyik, tabiatı itibarı ile rahat koşabileceği sık olmayan ormanları, parça ağaçlıklı arazileri ve rakımı yüksek olmayan dağları tercih eder. İklim olarak da çok ağır kışların yaşanmadığı ( Doğuya nazaran...) bölgelerde bulunur. Gececi bir hayvandır. Gündüz ormanın müsait yerlerinde yatarak zaman geçirip, güneşin batışı ile yayılım alanlarına çıkar. Civarında yakın köyler var ise çalı fasülyesi, pancar, yonca favori besinleridir. Mutlaka ama mutlaka suya iner, bu genelde yayılım sonrası olur. Başlarına herhangi bir bela gelmedikçe yatak yerini ve yolunu asla değiştirmez.

İnanılmaz koku alma ve ses duyma yeteneğine sahiptir ve çok ürkektir. Koca gövdesine rağmen korkutulduğunda uçarcasına koşar...Bu sözü boşuna söylemiyorum, kısa meşelik bir alanda koşan geyikleri ilk seyrettiğimde ayaklarının sanki hiç yere basmadığını düşünmüştüm. Her bir adımı arası 2,5 - 3 metre idi. Boğalar ormanda koşarken boynuzlarını arkaya doğru yatırarak koşuyor. 300 kg lık bir hayvanın bu süratte olabileceğini insan ancak görünce anlayabiliyor.

İki tane düşmanı var, kurtlar ve insan. Ayılar bazen geyik yese de, özellikle avlanmayıp, ölülerini veya yavrularını yer. Yetişkin bir geyiği ayının yakalayabileceğine inanmak zor. Bu şartlardaki bir hayvanın avlanması da bir o kadar zor. Ancak katım zamanı dediğimiz böğrüm zamanı hariç. Bu dönemde tekeler gibi boğalar da dişilerden başka bir şey düşünemez olup, nerede ise ormanda sallanan her dala hücum edecek duruma gelir. Bu zaman haricinde bir boğayı ancak hayalinizde veya çok büyük bir tesadüf sonucu görürsünüz ( Tecrübe ile sabittir...).

Bu avda sessizlik ve koku bırakmamak temel unsurdur. Bu bakımdan insan kokusunu dışarı vermeyen ve yürüme esnasında ses çıkarmayan elbiseler ve çok yumuşak tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir ( Kara lastik favorimdir). Sabahları ve akşamları geyikleri hareket halinde görme imkanı daha fazla olduğundan geçit yollarını uzaktan gören hakim tepelerde gözet ve keşif yapılması uygundur, ancak rüzgar üstü olmamaya kesinlikle dikkat edilmelidir. Boğalar sürü ile yürümez ve orman çıkışlarında birlikte çıkmaz. Önden toy erkekler, sonra anaç dişiler ve diğer tayfa gelir ve oldukça yavaş ve temkinli hareket ederler. Boğa hazretleri herkes çıktıktan yarım saat sonra, tamamen emin olduktan sonra çok yavaş olarak çıkar. Her adımında durup dinler. Havayı koklar, tedbiri asla elden bırakmaz. Eğer 12 yaşını devirmiş bir boğayı devirmek istiyorsak, biz de onun kadar sabırlı, temkinli ve dikkatli olmak zorundayız.

Elimizde büyütme gücü 8' i geçmeyen, ama objektifi 50-56-60 olan çok iyi kalite bir dürbün olmalı. Ormanda ışık az olduğundan ve hayvan hep gölgeleri takip ettiğinden ayrıntı alabilme yeteneği fazla olmalıdır. İşin püf noktalarından birisi açıklıkları değil, orman ile sahanın başladığı yerleri iyi gözlemlemektir. Kart boğalar tehlike anında hemen sıvışabilmek için ormana yakın yerleri tercih eder. Tam kızgınlık anı dışında buna çok dikkat ederler.

Geyik çok yara kaldırabilen ve hemen yıkılmayan bir hayvandır. Küçük çaplar ile yapılmaya çalışılan avların sonunda uzun takipler kaçınılmaz olur. Boyun, omurilik ve kalp vuruşları hariç. Kalp vuruşlarında dahi hayvan hemen düşmeyip ormana kaçabilir. Bu yüzden geyik tüfeği veya geyik çapı farklı olmalıdır. Eğer avcı 300 Win Mag ile avlanmak durumunda ise kesinlikle 220 grainin altında çekirdek kullanmamalı ve atışını maksimum 200 metre sınırlarının altında tutmaya çalışmalıdır. Geyiğin bu dayanıklılık özelliğini göz önüne alırsak doğru kalibreler .300 magnumlar ( En az 200 grain ile ), 8x68 S, 9.3x62, 9.3x64---9.3x74, .338 Lapua Magnum ( Düşük hız verilmiş çekirdek ile ) vb, .340 wby,. 378 wby ve çok süratli olmayan eşdeğer kalibreler uygundur. Süratli mermi geyik avında handikaptır. Çalılık ve ormanlık bir arazide avlandığınızdan ve atış mesafeleri anlık ve bazen kısa olduğundan süratli mermi sekme tehlikesi, çabuk dağılma özellikleri yüzünden tercih edilmemelidir. İngilizlerin Afrika çapları kullanıma uygun gibi görünse de, geyiği 100 metre altına indirmek her zaman mümkün olmayacağından pek tavsiyeye uygun gibi durmamaktadır.

Genellikle avda izlenen yöntem yaklaşma veya bek avı şeklindedir. Yaklaşma avı bence en güzel yöntem. Hem heyecanlı, hem de zor. Çok daha sportmence...Rüzgarı sürekli kontrol etmek, attığın adıma dikkat etmek, hayvanla ara sıra konuşmak,  , sık sık durup ses dinlemek olayı müthiş heyecanlı hale getiriyor. Bu yıl üç geyik avı yaptık, hepsinde dediğim yöntemleri kullanacak şartlar oluşmadı. Bir sabah kalktık ki hava lodos ve geyiklerden çıt çıkmıyor. Başka yerdeki arkadaşlarımı aradığımda anladık ki bütün Türkiye lodos altında ve hiç bir yerde geyiklerden ses yok. Bu iyi bir tecrübe oldu. Her avcının veya doğa severin böyle bir ortamda bulunmasını, durgun gecede geyik seslerini dinlemesini çok isterim. İlk defa duyan birisi için çok ürkütücü bir ses. Benim için ise türkü gibi.


SELÇUK AYDIN
Selçuk AYDIN
1968 İSTANBUL..0532 491 10 91.
[email protected]
 

Çevrimdışı Ümit TAŞER

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 734
  • Thanked: 53 times
Ynt: GEYİK AVI VE MALZEME SEÇİMİ
« Yanıtla #1 : 25 Mayıs 2013, 12:53:33 »
Geyik avı ne zaman serbest bırakıldı? Ayrıca serbest bırakılsa bile toplamda ülke genelinde 10-15 tane izin olur. O da ya çok zengin yada yabancı avcılara nasip olur.
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze
 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: GEYİK AVI VE MALZEME SEÇİMİ
« Yanıtla #2 : 25 Mayıs 2013, 21:43:46 »
Selçuk Bey elinize sağlık. Bu geyiklerin en çok bulunduğu bölgedeki popülasyonu(adedi) konusunda bilginiz var mı? Yahut nereden öğrenebiliriz?
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 

Çevrimdışı Canan GÖRÜR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 7778
  • Thanked: 188 times
  • ADANA BELÇIKA HATTINDA GARİP BİR AVCI
Ynt: GEYİK AVI VE MALZEME SEÇİMİ
« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2013, 01:08:10 »
selcuk bey 30/ 06 da iyi is goruyor saygilar ama malesef turkiyede cuzdani buyuk kalin olanlar avlayabiliyor gonul isterdiki her avci bir kereliyinede olsa bu zevki tatmasini isterdim hani rahmetli muslum babanin sarkisindaki sozler gibi kiminin cok parasi kimininde yok icecek corbasi ama kanunlar bunu aradan kaldirip cazip bir fiyat koyarsa avci dostlarimizda bu seruvene kurek cekerler saygilar
Canan GÖRÜR
1967 ADANA & BELÇİKA