Doğru. Geçen sezonki azlıktan dolayı böyle bir karar alınmış olabilir ama hala doğrusunu yapmışlar diyemiyorum. Doğrusu envanter yapmak ve mesela keklik için bu çok da zor değil. Orman mühendisleri bunu yapabilir. Avcılardan da bu konuda yardım alabilirler ve hatta almaları daha doğru olur. Bir bölgede kaç keklik olduğunu öğrenmek mümkün.
Sonrasında zaman zaman saha çalışması yaparak hayvanların sağlık gidişatı ve diğer bilgiler toplanabilir. O zaman hangi bölgede ne zaman açılacak, ne zaman kapanacak, azalmış mı, azalmışsa neden gibi bilgilerin sayesinde kimse sezon açılışı, kapanışı, limiti, ne yapılması gerektiği gibi konuları sorgulamaz. Tabi bir de kaçak avın önlenmesi var.
Bu sene bu kararların ne kadarı avcı üyelerden geldi, önlerine ne gibi şeyler geldi veya ne koydular da oylamada bu sonuca gelindi bilemedik. Bunları bilmeden yorum yapmak istemiyorum. Sadece komisyondaki avcılara bu yıl daha fazla güvendiğimi söyleyebilirim. Yalnız yine diyeyim, bu av işi yılda bir toplanan komisyonla fazla yürümez bence. Kışın yemleme yapıldığı gibi geliştirme çalışması da yapılmalı. Mesela Nurettin Bey defalarca yazmıştı; yabanda sulaklar, su gözleri oluşturulmalı. Saklanmaları, kendilerini korumaları için, hatta beslenebilmeleri için dağda yetişen bitkiler ekilmeli. Nadas bırakılan arazilerde hayvanlara besin sağlayacak bitkiler ekilmeli. Bunların bazısı toprağı da güçlendirir ve faydalı böcekler ve diğer hayvanlar için de yuva olacaktır. Doğal döngü içinde sağlıklı ekosistem meydana getirilebilir. Bazı tarlalarda ne kuş ne böcek görülmüyor. Resmen ölü. Sırf ekilen şey zorla çimleniyor. Neyse bu çok geniş bir konu ve alanım değil ama MAK muk demeden bu işlere de zaman ayrılmalı. Ne var ki, ırgata veya orman işçisine ücreti verilse mükemmelen yapar.
Ben bu seneki Komisyon'un gündemi ve ne, neden, nasıl kısmını öğrenmeyi istiyorum şahsen. Sanıyorum ileride bir şeyler daha öğrenebiliriz.