önce kendine sorman gereken sorulari sor,hangi avda kullanacagim,ava zarar vermesi önemli bir etkenmi,2 adet yivli alacak param varmi yoksa tek yivliyi her avda kullanacakmiyim gibi?eger sadece hedef atisi yapip uzak mesafe denemelerinde bulunacaksam ve merminin pahali olmasi sorun degilse 1 numara .338 lapua ardindan 300 winmag gelir.cok atis yapacaksam pahali mermide istemiyorsam .308 rakipsizdir.sadece sürek avinda ve domuzda kullanacaksam 8x57 ya da 9.3x62 idealdir.atis mesafem 400metreyi gecmiyorsa karaca avi arasira geyik cogunlukla domuz avi yapacagim diyorsan .308 ya da 30 06 kullanacaksin.300 win mag yakin mesafede kullanilacak bir silah degildir etkisi 150 metreden sonra kendini gösterir.magnum kalibrelerin bir dezavantajida ömrü kisadir.
ben hemen hemen her kalibreyi kullandim.ilk tüfegim 30 06 idi,ardindan 9,3x62 aldim ,sirf sürek avlarinda kullandigim kalibrelerin kralicesi 9,3x74R mi hala unutamam.döndüm dolastim .308 de karar kildim .su an Blaser R8 .308 kullaniyorum.avda kullanan arkadaslar icin kalibreden cok kullandigin mermi önemlidir.merminin parcalanmasi, mantar gibi acilmasi, hayvanin neresinden vurdugunuz.benim tüfek ustam der ki en iyi kalibre iyi noktadan vurabilmektir.capin büyüklügü 2. sirada gelir.