evet birol abi konu fazlaca teknik haklısın. sizden yorum beklememin sebebi, benim gibi yıldızı beğenerek kullanan kişilersiniz. siz de tüfeklerinizle böyle denemeler yaptınız mı? ya da grupman veya delicilik konusunda tespit ettiğiniz birşeyler var mı? gerçi sen daha önce de 66 cm namlunun dezavantajından bahsetmiştin forumun başka konularında. neyse hayırlısı bakalım. yanıt için teşekkürler. biz testlere devam artık...
Resul kardeşim merhabalar..Konuya bir türlü müdahil olamadım çünkü fırsat bulupta YILDIZ pozemin iç çapını ölçtüremedim..Bilimsel olmayan elimdeki verileri sizlerle paylaşmak istedim..Öncelikle Birol abi büyüğümsünüz affınıza sığınarak söylüyorum 66 namlu uzak mesafede yetersiz demişsiniz ben katılmıyorum çünkü namlu boyunun mesafeye etki ettiğini düşünmüyorum...Sadece saçmayı biraz daha topladığını düşünüyorum..66 namlu tüfektede bunu şoklarla halletmek mümkün..Bu arada benimde YILDIZ pozem 66 namlu Birol Abi..Heleki Halil Kara Bey in verilerine göre söylüyorum(çünkü ben daha ölçtürmedim iç çapı ve şokları) yıldız namlu iç çapı 18,33 full şok- 17,25, im şok- 17,50, mod şok-17,75, ic şok 18,00 ve cyl şok 18,35 demişti...
Bu verilere göre elimizdeki 66 namlu YILDIZ pozenin uzak mesafede etkili olmaması mümkün değil...
Ben bu verilere istinaden 1 ay önce bir kaç deneme atışı yaptım ve onları paylaşmak istiyorum...Fakat kullandığım kağıt 40*60 ölçüsünde idi...
Bu arada arkadaşlar yukarıdaki kağıda yapılan atışlar YILDIZ POZE 3 no şok(17,75) ve BENELLİ OTOMATİK HİGH FLYER KİCKS XFULL ŞOK(17,70) ile;
Tenekeye yapılan atış ise YILDIZ POZE FULL ŞOK(17,25) VE BENELLİ H.F XFULL(17,70) ile yapılmıştır...
Buradan şu kanaate vardım ki tüfeklerin iç çapı ve şokların çapları bilinmeden yerli olsun avrupa olsun tüfeklerin karşılaştırılmamasıdır...Buradaki bilimsel olmayan testte yıldızın 3 nolu mod şoku takriben benellinin xfull şokunun ölçüsüne denk gelmektedir...
Birde patternden yani grupmandan ziyade penetrasyonun yani deliciliğin daha önemli olduğunu gördüm...
Tenekeye yaptığım atışta YILDIZ FULL ŞOKUN(17,25) tenekeye 52 adet adet saçma isabet ettirdiği bu saçmalardan 12 adetinin tenekeyi deldiği ve delerken zorlandığı ve tenekenin arkasında iz bile yapmadığını;
BENELLİ ile yaptığım atışta (şoku 17,70) tenekeye 32 adet saçma isabet ettiği ve bu saçmalardan tamamına yakınının tenekeyi deldiği aynı zamanda arkasını çekmeyi unutmuşum arkayıda delip çıktığını gördüm...Teneke resmen yerden kesildi...
Kullanılan fişek RC 32 gr 6 no idi...
Saygılarımla..