Arkadaşlar atış yaparken çekinme irkilme gibi durumları yaşayan birine sadece aynen devam et demek bana eksik geliyor. Eksiği ise onu kullananda düşüncesini ve hissini değiştirecek yardımcı destek olmaması. Kabul, korkuları yenmenin çaresi üzerine gitmektir ama bodoslama olursa daha da kötü gidebilir. Mesela örümcekten korkan birini onunla aynı ortama getirmeye çalışırlar ama ayağının dibine koyarak başlamazlar. Burada silahı eline alınca değil atarken geriliyorsa sebebi bir ihtimal patlama ve/veya tepmeden çekinmektir. Örümcekten korkan kişi için doktorların yaptıklarını düşünerek, bu durum için nasıl bir aşamalı alıştırma yapmak sizce uygundur?
Burada doktor, psikolog havalarına girmek istemiyorum. Haddim de, hevesim de değil. Örnek verdim. Bundan önceki konuda yazdığım tavsiyelerim de bilimseldir. Azar azar dozunu yükselterek hedefe yaklaşılır. Mamafih benim de bu başlıkta fark ettiğim kadarıyla, kardeşimiz sabit hedefe değil, hareketli hedefin ardından sorun yaşıyormuş. Benim tecrübem bu şekilde olmadı ve ilk kez birinden böyle şikayete rastladım. Yani durumu anlayamadım. Buradan yazarak bir öneride bulunamıyacağım. İnşallah benzer tecrübeyi yaşayan biri -damdan düşen bilir derler ya- çaresini söyler
mustafa kardeşim lambro tordo gibi düşük geri tepmesi olan gm3 barut kullanan fişeklerle bol atış yap. bi müddet sonra problem hallolacaktır.
Mustafa Kardeş, ben sana avcılığı bilmiyor demedim. ..(Düşündüğünüz gibi köy taraflarına yakın oturan,her canı sıkıldığında tüfeği alıp av diye diye dağlarda,ovalarda dolasan,av zamanı dinlemeyen,yavrulama döneminde ava çıkan,ırkı yasak altında olan,olmayan gözetmeksizin avlayan,100 metreden kuşa ateş eden,Kuşu alamayacağı bir yerde kuşa ateş edip öldürdüğü halde alamayan vs..Değilim ) demişsinde öğlede düşünmedim.Ben de avı Torbalı Ayrancılarda usta abilerimden öğrendim. Yakında olsaydın ben sana bu durumun gerçek bir sorun olup olmadığını veya nasıl çözmen gerektiği konusunda yol gösterebilirdim. Konuşmalarından anladığım kadarıyla senin durumun silaha olan çekingenlikden değil. En iyisini yapmaya çalışmakdan kaynaklanıyor.
tüfeyi eline almazsan ne gerilirsin ne kuşu düşünürsün nede patlama sesini. kesin çözüm.
kardeşim gördüğün gibi yorumların %95 i çok tüfek attığınız zaman bu olayın ortadan kalkacağını belirtmiş,bende aynen katılıyorum senin bu yaşadıkalrını bütün avcılar bir müddet yaşarki zaten,yani senin şu içerisinde bulunduğun durumda herhangi bir olağan dışılık yok merak etme,bu işin çözümü zaman ve çok fişek atmak bukadar basit
av ve atış kulaklığı kullan ve daha çok atış yap.,
Mustafa kardeşim sıkıntının tüfeğinden kaynaklandığını düşünüyorum..Büyük ihtimal kundağı(özellikle pitch ölçüsü)sana uygun değil...Babamda bir dönem üzümlü çifte vardı ilk atışlarımı o tüfekle yapmıştım,,tepmeyi bırak resmen tokatlıyordu,,2 gün yanak ağrısı çektiğimi hatırlıyorum...daha önce havalı kullanıyordum hiç sıkıntı yoktu ama o çifteden sonra bende de tetiği çekerken göz kırpma,, irkilme başladı..daha sonra otomatik kullandım irkilme kayboldu ama göz kapama devam etti,, taaa ki kundağını ölçülerime göre yaptırdığım huğlu pozeme kadar...
Gerçekten kundağın atışa çok büyük katkısı var..tüfek resmen vücudunun bir parçası oluyor,,,tepme,,çırpma,, şahlanma yok...işkence zevke dönüştü şimdi..
İnşallah sen de yenersin bu korkuyu...Selametle
Yorumlarınız sorunuma çözüm olacağını düşünüyorum.Herkese çok çok teşekkürler.
Tolga abi;
Belki de sadece bu yüzden..kullandığım tüfekler 2850 gramı geçmedi..(Dedemin huğlu özel yapım dısında..Aslında onda atarken fazla bir sıkıntım yoktu..Kasılma,gerilme gibisinden).
Kullandığım tüfekler;Üzümlü koop. horozlu çifte
.(Namlu boyu 70)..Markasını bilmediğim tek kırma..2400 gram civarı felandı..(Namlu boyu 50cm) Tabi kış ayında kullandığım için 32 gram attım.Yani sürekli olarak kullandıklarım bunlardı.
Volkan abi;
Cancağazım anlatmak istediğini harkulade bir şekilde anlamış bulunmaktayım.İvedilik ile atış talimlerine başlayacağım..Mamafih geç kalırsam,benim için sorun olacağını Düşünüyorum.Teşekkürler cancağazım..
Ahmet abi;
Şimdi tek kırmayla,çifteyle olmuyor.Yapamıyorum ne yazık ki..Yaklaşık 2 ay sonra
http://www.khanshotguns.com/?part=products&wip=Setter_ou bu tüfeği almayı düşünüyorum..Ondan sonra her türlü fişekle deneyeceğim..Yorumun için çok teşekkürler.
Ümit abi;İstemeden seni kırdıysam,üzdüysem özür dilerim..
O an ki psikolojimle öyle cevap verdim.Ki burası sanal ortam.Duygularımızı koyamıyoruz.Bazen de karşımızda ki cahil ve aciz olduğu için yazılan yazıyı doğru düzgün okuyamıyor.Anlayamıyor.Öyle bir hatam olduysa affola.
Avcı tanıdıklarımla ava gittiğimde ben tüfeği kaldırana onlar hayvanı aşağı indiriyor
.Çoğunlukla bana bırakıyorlar vurmam için ama olmuyor..Bu sefer ben kendime sıkıntı yapıyorum.Birde yanımda usta avcı olunca,benim gerilmeler iyice yükseliyor..O amaçla tek başıma öğrenmek istiyorum.(Bugüne kadar usta avcılardan öğrendiklerim yeterli olacağını düşünüyorum.Zaten daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi benim için önemli olan hayvan,et değil..Gezmek,dolaşmak..Tabi daima tedbirli olmamız gerekiyor.Sonuçta elimizdeki tüfek yani.Her an her şey olabilir.Sağlıcakla Ümit abi..
GÖKHAN KAN BEY;
Sizin burda bulunma amacınız nedir acaba?.Zamanın da çok avlanmış ve şu anda avı bırakmış.Geçmiş günleri alaycı bir dille yad eden bir kişisiniz sanırım..
Osman Ağam..
Yorumun için teşekkür ediyorum.Sağolsun yorum yapanlar açıklayıcı bir dille yazmış,anlatmış hepsine çok çok teşekkürler.(Sende Dahil)
Bir atasözü diyor ki;''Zaman sadece armutları olgunlaştırır..'' Onun için çalısmam gerekiyor
..Tekrar tekrar teşekürler abi..Önümüzdeki sezona kalmaz hallederim ben bu işi
Uygar bey;
Yorumunuz ve öneriniz için çok teşekkür ediyorum...Yalnız bu işe sıcak bakmıyorum..Neden derseniz.Çoğunlukla köpeksiz avlanıyorum.Bu yüzden çıtırtı,pıtırtı,çaturtu,çıtırtıları dinleyerek hareket ediyorum
..Birde kulaklık olayı av da tüfeğe yatmamı engelleyebilir diye düşünüyorum.İzmir den selamlar UYGAR BEY..Sağlıcakla.